Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Náhrada Radeonů R9 270/280 přinese GCN 1.1 i nižší spotřebu

GCN 2.0 background
Krom zpráv o příští generaci Radeonů přicházejí první konkrétnější informace o posledních čipech stávající řady. V přípravě jsou GPU, která v rámci řady R7/R9 200 nahradí čipy první generace GCN.

Stávající portfolio Radeonů řad R7 a R9 200 se skládá jak z novějších GPU, která krom architektury GCN 1.1 přinesla kupříkladu TrueAudio nebo nový Boost, tak z čipů generace GCN 1.0, kterým byly vymoženosti nové generace - v rámci možností - doplněny prostřednictvím BIOSu a ovladačů (v tomto případě hlavně podpora pro Boost, byť ne na tak pokročilé úrovni).

GPU Bonaire (R7 260) a Hawaii (R9 290) v letošním roce doplní dva čipy, které absenci nových technologií minimálně dorovnají. Půjde o GPU Tonga a Iceland. Neslyšíme o nich poprvé, byly zmíněny již loni v srpnu v rámci zvěstí o čipu Hawaii (R9 290) a Vesuvius (R9 295 X2), které se ukázaly jako věrohodné.

amd-true-audio

Podle zpráv serveru VideoCardz je Tonga GPU určené pro mainstream (s ohledem na stávající generace bychom možná řekli vyšší mainstream), jehož cílem bude výrazné zlepšení energetické efektivity, na čemž má mít podíl mimo jiné podpora nové verze PowerTune Boost. Krom podpory architektury GCN 1.1 je možné očekávat implementaci TrueAudio (jíž řady R9 270 a 280 nedisponují) a snad i XDMA CrossFire pro použití více grafických karet bez potřeby propojovacího můstku.

Uvedení referenční karty s Tongou máme čekat na vrcholu léta (v horizontu dvou až tří měsíců), ze specifikací je známo tolik, že ponese 2 GB grafické paměti. VideoCardz z toho automaticky vyvozuje náhradu GPU Pitcairn (řada R9 270); reálně to však znamená použití 256bit sběrnice, což o přesném výkonu až tolik neříká. Jiné zdroje hovoří o možnosti výkonnostní náhrady alespoň nižších modelů řady R9 280, což není mimo reálné možnosti: Tonga se totiž má objevit i jako mobilní Radeon R9 M295X.

Na nižší výkonnostní příčky míří čip Iceland. Jeho pravděpodobným cílem bude náhrada grafických karet jako jsou R7 250, HD 7700 a podobně, čemuž odpovídají i názvy jeho mobilních modelů.

Předpokládáme, že bližší informace přijdou v červnu, kdy bude probíhat tradiční Computex. Pokud této situace AMD nevyužije k představení novinek, bude o nich přinejmenším hovořit za zavřenými dveřmi se svými partnery nebo vybranými novináři (což se z informačního hlediska rovná oficiálnímu zveřejnění parametrů).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Náhrada Radeonů R9 270/280 přinese GCN 1.1 i nižší spotřebu

Pondělí, 19 Květen 2014 - 11:44 | mikeczcom | že bych konečně vyměnil HD5870? ;-)

Zobrazit diskusi