Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD uvolnila první várku dokumentace ke GPU řady HD 7000

Grafika ATI s tuxem
Po několika měsících opět udělujeme firmě AMD pochvalu před nastoupeným IT světem. Firma přichází 8 měsíců po uvedení Radeonu HD 7970 s dokumentací ke GPU generace GCN…

V tuto chvíli společnost v tichosti vypustila téměř 300stsránkovou dokumentaci k instruction set architecture, tedy instrukční sadě, jíž aktuální generace GPU využívá. Může tak začít skutečné rozšiřování open-source ovladače pro Radeony, který nachází uplatnění v systémech jako Linux či FreeBSD. Ještě ale budeme čekat na další části dokumentace, mimo jiné týkající se mode-settingu a samozřejmě je tu stále i v generaci HD 7000, jako dřívějších, přetrvávající bolístka týkající se reálné funkční implementace pro 3D a hardwarovou akceleraci videa, ale to jen tak konstatujeme naokraj.

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate, v PC

Letošek byl z hlediska otevřených ovladačů pro GPU celkem dobrý. Výrazně si polepšil Intel (ostatně mu nic jiného nezbývá, podíl jeho GPU na trhu stále roste a jejich schopnosti také, takže pokud chce mít v Linuxovém světě (nadále) dobrou pověst, musí na ní usilovně pracovat), ovladač nouveau pro karty GeForce je také stále lepší a lepší a nyní opět výrazně situaci zlepšuje i AMD. Samozřejmě uvolnění dokumentace neznamená okamžitě dostupnou implementaci, to je tradiční slabina (prodleva), ale my jsme stále optimisté.

Takže: AMD, díky.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD uvolnila první várku dokumentace ke GPU řady HD 7000

Středa, 22 Srpen 2012 - 20:32 | JoHnY3 | Vzhledem k tomu, ze HD7000 uz neni VLIW, tak by...
Středa, 22 Srpen 2012 - 15:05 | Rafan | Super!!Moc tomu fandím,protože jak to zatím...

Zobrazit diskusi