Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vyhlašuje otevřenou 3D iniciativu

Aký typ polarizácie a sa používa v 3D kinách?

Je mi jasné, že ide o aktívne okuliare, ale aký je počet snímkov a technológia, keď pozerať film v 3D v kine mi nerobilo žiaden problém a netrpelo to žiadnymi neduhmi ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Polarizace IMHO jen v IMAXu u ostatních se používá stereoskopie

přehled je tu: http://en.wikipedia.org/wiki/3-D_film

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V kině se používají pasivní brýle, obraz se promítá ze dvou zdrojů s různou polarizací, polarizovaná skla pak pouští pro každé oko světlo jen s toho zdroje, se kterým jsou shodně polarizována.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JSK: a polarizace není jen jednou z možností stereoskopie? ;)
MildaEvilda: v kinech se právě většinou používají aktivní brýle, protože je to paradoxně levnější (přestože jedny brýle stojí v retailu kolem 100 USD, jejich údržba je pracnější, musí se dobíjet atd.). Viz třeba systém Xpand 3D v kinech Cinestar u nás

NRX: V kinech se pro stereoskopii tedy používá buď polarizace (a pasivní brýle s polarizovanými skly - IMAX), nebo střídání snímků pro levé a pravé oko (a aktivní brýle - shuttered glasses), nebo barevné filtry (anaglyfy)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Boli sme na Avatara 3D v CineMAX a celkom sa to dalo. Okuliare by mali byť aktívne, lebo sa dal zakryť snímač na ráme a obraz bol len rozmazaný 2D.

Zaujímalo ma to, či takéto niečo funguje aj v spojení s LCD a aké sú tam možnosti a prevádzkovanie hier a filmov.

Viem, že existuje už niekoľko variantov (a recenzií na ne), ale dokiaľ si to nevyskúšam naživo, tak by som to nekupoval.

To v tom 3D kine sa mi zdálo použiteľné, len neviem či také niečo sa dá momentálne prevádzkovať aj doma...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na LCD to funguje naprosto stejně jako v tom kině s aktivními brýlemi (a IR snímačem uprostřed u těch Xpand 3D), u nVidia 3D brýlí je taky optický snímač a vysílač, který to synchronizuje

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akurát je k tomu treba 120Hz LCD/TV? Či netreba?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, 120+ Hz (nVidia zkoušela i 100-110 Hz řešení, ale většina lidí z toho měla zdravotní potíže, takže jako minimum dovolují jen 2x60)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

IMAX a Cinema City maji polarizaci. Jak to ma Cinestar nevim, protoze do kina chodim jednou za 5 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, napsal jsem to blbě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD a jeji otevrenost? Ja nevim, ale tehle bande to nezeru. Jeji otevrenos je tak velka, ze dneska uz docela pekne chodi Radeony z rady HD2 - dost velky zazrak, kdyz uz tu mame radu HD5. Takovejma hubuolepujicima recickama o otevrenosti si zavaze tunu linuxaru, ktery naivne veri v to, ze jim jednoho dne da nekdo takovou podstatnou technologii zcista jasna a zadarmo k dispozici. Ostatne Intel pridava taktez velice mnoho veci do jadra a na unixovejch systemech se angazuje mozna dvakrat tolik, ale ze by se mu chtelo uvolnovat jeho graficke technologie, natoz jeho Havok (stejne jako nVidia PhysX). A Chytani se OpenGL a OpenCL je sice asi desne slechetne, ale ehm, zkouseli pod tim nekdy poradne vyvijet? Chte nechte CUDA je aktualne nejpouzitelnejsi pro GPGPU (je tu zatim nejdele) a uvidime za rok, jak se vyloupne prakticka uzitelnost DirectX 11. Ve vysledku je jedno jestli je to "otevrene", "zavrene s malou dirkou uprostred", "svobodne", "svobodne zotrocene" ... dulezite je, jak moc pouzitelne to je. Pokud ja vim, nVidia sve uzavrene drivery vydava docela pravidelne a jejich grafiky s nima behaji velice dobre - co vic si prat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.