Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD uvádí Z60, dvoujádrové APU Hondo pro tablety s Windows 8

AMD Financial Analyst Day 2012
Dlouho očekávaný (a odkládaný) ultramobilní procesor Hondo je konečně oficiálně venku. Vůbec první APU AMD navržené přímo pro tablety se na trh dostane společně s modely určenými pro Windows 8…

Hondo je trochu zvláštní produkt. Jde o první ultramobilní APU od AMD připravované s ohledem na tablety s Windows 8; jako první z řady Z podporuje USB 3.0 a zároveň je posledním 40nm čipem od AMD a posledním vydaným produktem, který nese grafické jádro postavené na výpočetních jednotkách architektury VLIW-5, jež známe z grafického jádra Barts na Radeonech HD 6800.

Grafické jádro

Tím se dostáváme k integrovanému GPU Radeon HD 6250, jehož 80 stream-procesorů zmíněné architektury VLIW-5 běží na 275 MHz. Podporuje samozřejmě DirectX 11, jen s počtem texturovacích jednotek a ROP se AMD explicitně nechlubí. Předpokládáme, že nebudeme daleko od pravdy, pokud budeme mluvit o 4 texturovacích jednotkách (všechna VLIW-5 GPU od AMD měla poměr SP:TMU 20:1, resp. ALU:TMU 4:1) a maximálně 4 ROP (tj. jeden blok - zda AMD upravila jejich architekturu, aby mohl být použit nižší počet než 4, není známo; rozhodně by však stačil).

AMD Hondo specs

Po multimediální stránce nechybí UVD 3.0 (akcelerace přehrávání HD videa); přítomno je i rozhraní pro HDMI výstup. Jak napovídá název grafiky (HD 6000), není ještě podporována technologie VCE, tedy hardwarová jednotka pro kompresi HD videa. Nic však nebrání akceleraci přes unifikované jádro, jako tomu bylo u předchozí generace grafických karet (použít lze OpenCL 1.1 i DirectCompute).

Procesor

Podobně jako u grafického jádra, tak i pro procesorovou architekturu Bobcat bude Hondo poledním předdůchodovým úkolem. Použita jsou dvě jádra, která pojedou na 1 GHz. Kapacita L2 cache odpovídá 1 MB a neliší se tak od běžných dvoujádrových Bobcatů. Můžeme tedy říct, že základní set specifikací zůstal podobný jako u staršího APU Z-01 (Desna).

APU GPU SP takt CPU jádra takt L2 TDP USB
Hondo HD 6250 80 1 GHz 2 275 MHz   4,5 W 3.0

TDP a čipset Hudson M2T

Co se však změnilo výrazně, je TDP, které kleslo zhruba o 25 - 50 %. Namísto 5,9 wattů Desny (či 9 wattů Ontaria) se Hondo vejde do 4,5 wattů. Přestože nejde o SoC, tak i s čipsetem nepřekročí typická aplikační spotřeba (brouzdání internetem) 2 watty, což by mělo zajistit výdrž baterie (v této zátěži) na 8 hodin. Při přehrávání HD videa překračuje typická spotřeba 2 watty o nějakou tu desetinu, což se projeví výdrží baterie kolem 6 hodin.

AMD Hondo TDP

Jak jsme už naznačili, čipset zůstává samostatný a mění se v několika ohledech: Je menší, úspornější a nově podporuje USB 3.0. Naopak některé fíčury byly s ohledem na cílový segment (tablety) vynechané - patří sem například absence PCIe rozhraní, řadič disku SATA 3 Gbit/s (namísto 6Gbit/s) a také klesl maximální počet USB výstupů na 6.

Jako zajímavost vnímáme Azalia audio codec, který je zmíněný ve specifikacích čipsetu. Pokud to chápeme správně, není „zvuková karta“ integrovaná v GPU, jak to známe z ostatních grafických karet a APU od AMD, ale v čipsetu Hudson M2T. Důvodem může být absence DA převodníku, který je pro integrované repro (případně výstup na sluchátka) nutný.

Hondo je již vyrobené a proudí ze skladů AMD k výrobcům. Co se hotových tabletů týká, konstatovala AMD jen tolik, že budou uvedené „později v tomto roce“.

Zdroje: 

AMD (1, 2, 3)

Diskuse ke článku AMD uvádí Z60, dvoujádrové APU Hondo pro tablety s Windows 8

Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 13:47 | Richmond | Letos? Každej rok ;)
Středa, 10 Říjen 2012 - 09:37 | xvasek | Už se těším, až bude "později v tomto roce...

Zobrazit diskusi