Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zvěsti o Ampere: 8/10nm herní modely, až o 40 % rychlejší než RTX 2080 Ti

já si myslim, že už tomu začínám celkem rozumět, ale radši počkám

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja tomu neverim, to jsou porad jen takove spekulace, jedna pani povidala. Jedina oficialni informace od Huanga je, ze to bude navyseni vykonu na urovni Maxwell - Pascal a to proste o maximalne 40% nebylo. Cokoli jineho by bylo zklamani a navic by to znamenalo, ze by klidne AMDs RDNA2 mohlo jit do vedeni a to si myslim, ze sice je vlhky sen fanousku AMD, ale nocni mura Huanga, takze nechapu, proc by neco takoveho mel dopustit a NVidia proste nevypada na krizi ala Intel. Takze opravdu, neroznasejme drby a pockejme, jak to bude ve skutecnosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak pokud ale s Ampérem zůstávají na rodině 12nm procesu, jak jsem z článku pochopil, tak to znamená, že sice k navýšení výkonu dojde, ale asi o méně, než se čekalo; případně chtějí zachovat marže, a to by s tak velkým čipem na 7nm procesu asi nešlo. A je taky na místě otázka, zda nvidia vůbec má schopnosti své čipy na těch 7nm vůbec vyrobit.

Těch +40% navíc je reálných, jde přece o vyšolíchaný top model. Mě ale více zajímá výkonový posun v nižších patrech, tam to bude zajímavé.

BTW, skoro všechno jsou to (zatím) opravdu drby, možná i cíleně roznášené. Nicméně volba výrobní technologie IMHO poměrně přesně ukáže, kam nvidia míří.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> AMDs RDNA2 mohlo jit do vedeni
> nocni mura Huanga

jses brutalni naivka. Huangovi a Nvidii jsou fanouskove i nejake prvenstvi o par procent upr**le. Podstatne je vydelavat tuny penez, zbytek jsou cctiny. Tudiz pokud zjistili ze 7nm by jim prineslo +5% vykonu za rekneme +25% nakladu proti 8nm, tak se na ty 7nm celkem jasne Nvidia vysere.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, oproti tomu co píšeš ty nemám strach že jsou informace v tomto článku jen povídačky. U tebe je vždy méně, více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prijde mi to ze to neni uplne mimo, 40% navic za stejnou cenu by bylo fajn ve vsech segmentech, turing nevypadal tak dobre kvuli navyseni cenne, tady taky ocekavam taky navyseni ceny ale uz ne tak velike, doufam

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"jednak se Nvidia vyjadřovala negativně na adresu 7nm procesu TSMC, co do ceny."

Jen doufám, že tím není míněno toto rok staré vyjádření:

"Jen-Hsun Huang prohlásil, že společnost sice může kdykoli objednat 7nm wafery u TSMC, ale nevidí k tomu důvody. Proces je podle něj drahý, přináší minimální výhody a stávající architektura Turing je podle jeho slov v optimální pozici."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co je na tom vyjadreni "ne-negativniho", krome toho ze je rok stare?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já v tom tedy rozpor nevidím. 7nm proces sám o sobě kvalitní bude, ale je prostě (znatelně) dražší. Kapacitu 7nm výroby TSMC zatím nějak markantně nenavyšuje (do konce roku 2020 by ji rád zvedl o cca čtvrtinu), přičemž je stále naplno vytížen a taky tu máme dopady související s ekonomickou situací (koronavir), což může vést k přehodnocení plánů na rychlost navyšování kapacity výroby (a jejímu případnému zlevnění).
Co se týče Ampéru, říkám si, jestli třeba highend nebude vyráběn na 7nm a mainstream a low stále na 12nm...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jde o ten rok starý výrok, tak se týkal jiné architektury. Jestli si to dobře pamatuji, tak by měl by být dnes k dispozici i nějak upravený 7nm(EUV?).

Prostě mi přijde poněkud hloupé odhadovat dnešní strategii Nvidie z jednoho rok starého výroku, který se navíc týkal jiné architektury a jiné situace na trhu (konkurence prakticky nebyla) a vlastně i jiného výrobního procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dp

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli AMD nevytasi stejne vykonnou grafickou kartu zalozenou na RDNA II jako Geforce RTX 3080 Ti, cena RTX 3080 Ti vyleti na 1590€, je nacase procistit tenhle chliv jako to AMD udelala na poli procesoru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A komu to bude NV za 1600 prodávat? Za 1200 to bylo ok, TitanXp coby nejsilnější Pascal se prodával za tu cenu, 2080Ti coby nejvýkonnější Turing (nepočítáme RTX Titan, který je nárhadou TitanV) se prodává dokonce i o 20% levněji - začínají na 1000 dolarech.

1600 je cenak kterou trh nepřijme. Těch 1200 je pro entuziasty rozumný strop.

Pokud by byl nárust 40%, tak proti nejsilněšjí současné grafice AMD by to znamenalo zvýšit výkon o 60% minimálně aby se srovnali. Nejsem si jistý jak by to AMD udělalo bez zásadního navýšení výpočetních jader, tedy i výraznému zdražení výroby. Už teď jsou konkurencí nucení prodávat za méně než chtěli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 3080ti max 25000Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujete jak jsme prosili rodiče o karty za 7000? :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kolik rodiče v té době vydělávali ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

urcite vic, nez 1/4 platu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.