Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: 99% lidí jsou prý komunisté

capitalism

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kvuli takovymhle clankum tu ma smysl jeste chodit:) Dlouho jsem se nad neci paranoiou tak nepobavil:o)
Autorce bych doporucil precist http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_bezpe%C4%8Dnostn%C3%AD_ag...
Hned prvni odstavec vysvetluje cinnost teto organizace "The National Security Agency/Central Security Service (Národní bezpečnostní agentura/Centrální bezpečnostní služba, NSA/CSS) je vládní kryptologická organizace Spojených států amerických, spadající pod ministerstvo obrany, která oficiálně vznikla 4. listopadu 1952. Je odpovědná za sběr a analýzu zahraniční komunikace, koordinuje, řídí a provádí vysoce specializované činnosti, jejichž účelem je získávání zpráv zahraničních rozvědek. Je taktéž odpovědná za ochranu informačních systémů uvnitř vlády Spojených států a její komunikace s jinými agenturami. Výše zmíněné činnosti vyžadují značné prostředky pro kryptoanalýzu a kryptografii."

Nebo si zkus zjistit, co je nase BIS (http://cs.wikipedia.org/wiki/Bezpe%C4%8Dnostn%C3%AD_informa%C4%8Dn%C3%AD...).

Snowden je jen takovy maly debilek, ktery se stal vlastizdarcem a uz se nebude moct do sve vlasti vratit. Ve skutecnosti ale nerekl nic noveho, co by nekoho melo nejak vzrusovat nebo prekvapit. Nebo to jsou jen redaktori CDR tak naivni, ze ani netusili, co asi tak delaji ty tajne bezpecnostni slozky statu??? Snowden jenom rekl, ze NSA v USA odvadi dobrou praci, tak jak by to jejich danovy poplatnik cekal ..... tot vse.

Ted k tem dalsim paranoiam. Backdoor v cipu Intelu, tak to uz jsem vazne padal pod stul ... to prece nemuze soudny clovek myslet vazne .... nebo ano???
Co se tyce backdooru v OS, tak to je na jinou debatu. Osobne si myslim, ze treba MS si urcite neco takoveho nemuze dovolit, jak obrovsky skandal by to mohl byt! Navic kolik lidi by v tom muselo byt zapojeno, to se proste uhlidat neda. To jsou jen bombasticke konspiracni teorie. MS dava spratelenym organizacim (skolam, atd...) po podepsani NDA k nahlednuti zdrojove kody. Osobne si dokonce myslim, ze zdrojove kody windows videlo vic lidi nez linuxu. A prave otevrenost linuxu je ten kamen urazu, kde bych se bal mnohem vic. Na nikoho nepada zodpovednost nebo vina, prispivat muze kazdy a cist taky. Neni to tak dloho, co jsem cetl o sofistikovany backdooru v linuxu, ktery tam nejaky autor zanesl snad pred 10ti lety. A prave komplexnost operacniho systemu, volne zdrojove kody a to, ze prispet muze opravdu kazdy, z nej dela pravy nastroj pro umisteni backdooru. Navic zdrojove kody nikdo nikdy necte a zije ve FALESNEM pocitu bezpeci. Backdoory se vetsinou nedelaji tak, ze je tam funkce pojmenovana "backdoor":) Ale tuhle se posle dvourakovy nevinny patch do tohohle fajlu, tamhle do druheho, do tretiho a ejhle, ve finale to muze byt backdoor ..... zcela anonymne dodany do operacniho systemu.
Rika ti neco teorie occamovy britvy? Jak tezke by bylo uhlidat soukromou korporaci a vpravit tam kod, utajit vsechna jednani atd? Neni proste mozne, ze to tak zkratka neni?:o) A jde jen o fantasmagorii? Vzdy je jednodussi zlakat se demagogii konspiracni teorie, protoze je tak uveritelna a atraktivni .....

Osobne si myslim, ze tyhle spolecnosti jako microsoft, gugl, facefuck .... s NSA spolupracuji, ale na uplne jine urovni. Stejne jako s FBI, CIA, ceskou BIS atd ..... v USA na to maji urcite zakon jako u nas, kdy musi provozovatel policii/rozvedce zpristupnit maily podezrelych lidi .... proste nic, co by bylo nejak prekvapive nebo nepochopitelne ...... ja jenom doufam, ze se tu mezi ctenari a diskutujicimi nenajde nikdo, kdo si do "afery" PRISM myslel, ze kdyz ma svuj mail chraneny heslem, ze se k nemu neda z povereni statni moci dostat ..... a na to nepotrebujou u microsoftu, guglu nebo seznamu zadne backdoory, zkratka prijdou s prikazem a maily jim nahrajou na disketu:) TOT CELY BACKDOOR:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Re: „…Co se tyce backdooru v OS, tak to je na jinou debatu. Osobne si myslim, ze treba MS si urcite neco takoveho nemuze dovolit, jak obrovsky skandal by to mohl byt!…“

Hm …… hm …… hm …… hm ……
(nevím, jak jinak to napsat, aby to vypadalo, jako když se tlemí Fantomas).

Aneb ten byl fakt dobrej. Bez ohledu na to, jestli to je pravda, nebo ne: němci ten backdoor údajně objevili (té zprávě věřím tak napůl) a co? V podstatě nikomu to vlastně žíly netrhá. Tak to tam je, a co? Stejně s tím nic nejde udělat (nic, co by nemělo vážné následky). Přechod na nešmírovaný OS udělá jednotlivec, ale ne společnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový backdoor by musel objevit každý, kdo by se snažil, stačilo by nainstalovat firewall třetí strany, třeba opensourcový, a mrknout na provoz. Takový backdoor by musel být aktivní, občas se hlásit k serveru o příkazy, jinak by jich byla ta většina za NASy a jinými branami, třeba firemními, k ničemu. No a kolik backdoorů se už našlo v těch miliardách instalací Windows, no? Velký kulový s přehazovačkou.

Žádná tajná služba se nepotřebuje namáhat s něčím tak komplikovaným a těžko utajitelným, když si na webu najde na dálku instalovatelných backdoorů tucty po pár dolarech, od tvůrců malware. Nemluvě o tom, že může nakoupit dost chytrých lidí na vlastní tvorbu. Od toho jsou díry ve všech OS - a ve všech jsou jich spousty.

Ovšem jakmile někdo uvěří konspirační teorii, nelze jej přesvědčit o opaku - víra se neslučuje s logikou. A tak lidi věří v chemtrails, v různé bohy, v dutosvětost, v backdoor NSA ve Windows nebo v pravicovost ODS a TOP09 a nejde s tím nic dělat, leda si myslet svoje a hlídat vlastní mozek, aby nedělal kraviny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Takovy backdoor rozhodne nemusi byt softwarovym firevallem vubec zjistitelny.
2. On tam nemusi byt porad. Muze kdykoliv objevit a pak zase zmizet, napriklad takova sluzba Windowsupdate je na to uplne idealni... a pevne verim ze kdyz NAS na Microsoft,Apple,Google piskne, tak to tak bude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ech preklep: NAS = NSA

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

NSA a Bůh jsou zajisté všemohoucí. Dokonce i zvládnou i nezjistitelné datové přenosy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nastudujte si něco o věci, které se obecně říká "skrytý kanál". Můžete například upravit počítač tak, aby třeba odvysílal zprávu přes LED na klávesnici morseovkou. Pokud budou intervaly mezi bliknutím dostatečně dlouhé, tak to většina uživatelů ani nezjistí. Je to sice blbý příklad, ale za domácí úkol si zkuste vymyslet další použitelnější způsoby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Poslyšte, jak vy zjistíte, že CO se při Windows update přenáší, když je to šifrovaný balíček? Je tam odchozí a příchozí šifrovaná komunikace, takže víte kulový, co v ní je :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ked sa nad tym teraz zamyslim. windows update a error report su dobre kanaly, ktorymi odoslat nasmirovane data. nieco na tom bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tou virou v konspiracni teorie jsi to napsal velmi pekne:) Osobne si myslim, ze produkty microsoftu (jako nejrozsirenejsi) jsou ty zcela jiste nejsledovanejsi. A pak samozrejme ruzne linuxy, ktere bezi na spouste webu, tam je ta obrovska vyhoda zdrojoveho kodu, takze se chyby hledaji pohodlnej a navic se daji chytre zavlekat nove. Nedovedu si predstavit, ze bych dostal svuj kod do windows, ale do linuxu si to i predstavit dovedu.

Spousta pocitacu je za natem a tam je to pochopitelne zabite. Ale i ty primo na netu maji vetsinu portu zakazanych ven, takze taky smula. Spis bych to videl na ruzne free a klidne opensource utilitky .... jako registrycleanery, driversearchery a podobne zrudnosti. A pak pochopitelne cracky, kdy zpravidla co crack, to botnet, coz je backdoor^8:) A o cracklych windows s nejakym grub zavadecem od rusaku, co jsou schopni si lidi do pocitace nainstalovat ..... tak to snad nema smysl ani mluvit, jak to ma pak NSA, KGB atd .... jednoduche:)

Treba jen deravost androidu a to, jak 95% zarizeni nikdy nedostane bezpecnostni update, to musi byt pro tyhle rozvedky a jine hackery zne! A ten zbytek si jeste dobrovolne rootne telefon, da si tam nezname aplikace, ktere delal kdovikdo, neznamou ROM od kdovikoho ... tam jsem si taky zcela jisty, ze jsem soucasti botnetu:)

Myslim, ze NSA nema zapotrebi ridit nejakou supertajnou akci uvnitr microsoftu. Staci jim chovani lidi:) Android, to uz jsme si rekli. Apple bude to same co microsoft. Co je jeste tak rozsireny system, linux? Ok, na desktopech jsou sice linuxari paranoidni, ale zas je jednoduche skryt cokoliv do zdrojovych kodu a hlavne je cist a hledat si vlastni backdoory. Navic spousta webu bezi na nejakem apachi, jave a podobne, coz jsou samo o sobe dost nebezpecne veci, takze opet nemaji duvod tajne podplacet Linuse, aby neco pustil.
A kdyz se to veme kolem a kolem, tak vetsina lidi dnes komunikuje pres verejne maily, kde ma kazda agentura pristup, vystavuje vsechno na facefucku, takze proc by se museli dostavat do samotnych systemu uzivatelu??? Lidi jsou tlaceni do ruznych cloudu, aby vsechny dokumenty psali pres gugldocs a podobne. Pulka lidi je dnes uz stejne tak blbych, ze o sobe vsechno verejne sdeli na facefucku, tak pomalu zadna NSA nema ani smysl:o)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Do cyber warfare jdou stovky miliónů dolarů ročně. Sabotáže, špionáž, podvratná činnost, ... tohle se v současné době studuje a plánuje. V USA se tím nezabývá jen NSA, ale i třeba USCYBERCOM. A v téhle situaci se zde snažíte všechny přesvědčit, že Windows žádné back doory neobsahují. Zajímalo by mě, kolik lidí vám uvěří. Ty, co si od narození myslí, že Windows je nejdokonalejší systém (a jako takový samozřejmě žádný back door obsahovat nemůže) bych do toho nepočítal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz sto organizaci vcetne 10x samotneho microsoftu rekne, ze s NSA na zadnem backdooru nespolupracuje, tak porad jim nebude vetsina verit a porad budou hledat dukazy proti. Ale kdyz nejaky uprdeny pubertak na svem neznamem blogu napise, ze nasel backdoor a ze ho tam dala NSA, tak NIKDO nebude zjistovat, jestli to ma naznak pravdy a uveri tomu temer VSICHNI! Tomu se rika davova histerie a teorie konspiracniho inzenyrstvi:) Jsou lide, co stale veri v to, ze ve dvojcatech byly vybusniny a srovnali to sami se zemi a i kdyz cetli stovky studii proti, tak jim staci jeden vykrik do tmy nejakeho nymanda a az do smrti je nikdo nepresvedci o opaku.
Clanek na podobne tema http://technet.idnes.cz/internetove-diskuze-analyza-stadni-efekt-herding...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

M$ i Apple s NSA spolupracuji, nespolupracuje napr. RedHat.
Backdoor je i v IPsecu, svobodna implementace jej nema a ajako to dopadlo, varovani, pak nastoupili patenty a vyvoj se presneroval do Ruska (freeSwan, ted je to Openswan)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Odkazy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

backdoor se nikam hlasit nemusi, je to fce ve stand. sluzbe ktera bezi treba listener pro CIFS ... sraci mu poslat sekvenci prikazu je vymalovano ... viz stary dobry RedButton ;-))

O backdoorech vis kulove s prehazovackou, backor nikdy nenasloucha na svem portu a nikdy neni aktivni, je to skryta funkce neceho jineho, neni tedy napadny a ceka na svoji chvili, tedy na onu sekvenci prikazu, ktera nikdy nenastane nahodne.
Nejde to ani analyzovat, neb se to chova jako stand. provoz one sluzby ... zda si to pak otevre port, je vec jina.

V linuxu se treba bezne backdooruje SSH, kdyz jej napadne hacker, nebo se davaji root_kity, ty nejsou odhalit, ja je odhaluji tak, ze zkontroluji vypis souboru z debugfs (tedy ctu fs jako rwadisk a porovnavam s fcemi jadra na list souboru, pokud neco najde debugfs a vypis ne, mam rootkit, nebot rootkit se maskuje a patchne stand. volani kernelu .. VOALA ... jesli ty jsi spravce , tak mas asi hezkych breberek ;-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ovsem funguje pouze v pripade, ze rootkit nenapadne debugfs:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaky je nesmirovaci OS? A co za nemce co objevilo? Odkaz?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Americke firmz si nepomoyu maju na to zakon
(tu sa pise, ze ho pripavovali minuly rok, ale ja si taky pamatam z roku 2002)
http://www.nbcnews.com/technology/fbi-surveillance-backdoor-might-be-ope...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty sis asi moc necetl ten druhy odkaz ze? Ten je o tom, ze nemecka vlada dementovala, ze by neco takoveho rekla a ze je to proste novinarska kachna:)
Uz jenom nadpis toho clanku mluvi za vse:o)))) "German government refutes Windows 'backdoor' claims"

Pekne sis s WIFTem naletel!!!!! Jak psal petyy: "Ovšem jakmile někdo uvěří konspirační teorii, nelze jej přesvědčit o opaku - víra se neslučuje s logikou." ..... ale vy stejne budete uz nadosmrti zafixovani HOAX clankem na nejakem nemeckem platku:) Divim se, ze o tom WIFT nenapsal sahodlouhe pojednani, jak jsou W8 nebezpecne a v rukou NSA .... nebo jsem to prehlidl?:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To že někdo něco dodatečně dementuje ještě neznamená, že se to nestalo. Osobně si nedovedu představit, že by to otevřeně potvrdili....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle snad ani nema cenu komentovat ne? Typicka teorie stada .....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cital som ho, a predo som doal ten odkaz na zakon v USA

A ked neverite, tak ine info ma iny zdroj..
http://diit.cz/clanek/linus-torvalds-vzkazuje-v-linuxu-neni-nsa-backdoor

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mimochodom ten dementujuci clanok, vyziel len anglictine, v nemcine, ho ani goole nanajde

a podobny problem bol v UK v roku 1999
http://www.heise.de/tp/artikel/5/5263/1.html

Nemusi to byt uplne 1000% ale nieco sa deje, bez vetra sa ani listok nepohne...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Některé listy se hejbou kvůli housenkám. Jiné protože podzim a gravitace. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No dokonce se slaby generator pseudo nahodnych cisel objevil i v debianu a byl tam celkem dlouho, vsechny sifry jen na nej spolehali jsou diky nemu slabe.

Ale nevi se zda to byla chyba, nebo zamer, protoze slo skutecne o chybu, ktera vyradila zbytek kodu a skoncila drive, nez mela.

Kdyz se jste stahovalo SSL a SSH z Holandska, tak se hybalo mysi po obrazovce, jako jeden ze zdroju nahodnosti

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, on musi, protoze mu to uklada zakon stejne jako vsem ostatnim - druheho smiraka, tedy reklamniho smiraka stejne jako ma Apple (napr.: Siri - to je panecku pocteni) uz cpou do Win8. Boj proti detske pornografii, terorismu, mravni ochrany mladeze, ... to vsechno spolcuje vyrobce typu HP, Dell, IBM, Cisco a je uplne jedno, jestli se tomu nadava CALEA, CIPAV, Patriot Act, PRISM - musi. To, ze to dela NSA (rekneme vyssi moc, blaho statu), ale mnohem vice vadi, kdyz to delaji komercni subjekty ($lobbying$) za ucelem hledani mpetrojky. Takove zakony totiz existuji, stejne jako zakony upirajici/omezujici pravo sifrovat (z EU napr.: Francie). Take platis za list bileho papiru, dvd-r vypalne, protoze jsi prece potencionalni pirat - nejsi, presto musis platit.

Backdoor muze byt i chybna implementace SMM a Intel TXT - http://invisiblethingslab.com/resources/bh09dc/Attacking%20Intel%20TXT%2... nebo bude utok vedeny pres DMA. To jsou backdoors, nikoliv to, ze nekdo nekam nasadi smiraka v podobe malware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za odkaz, o možnosti bypassu TXT jsem nevěděl, doufám že si ho přečte i BTJ.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, sice si v snahe urobit z redaktorov idiotov citoval definiciu NSA, ale sam si spytuj svoj mentalny stav. Pises, ze: "...Je odpovědná za sběr a analýzu zahraniční komunikace, ... získávání zpráv zahraničních rozvědek...." atd. To je sice pravda a keby ten Snowden "zradil" len tento fakt, tak by americka administrativa nerobila okolo toho az taky humbuk. Ale Snowden im stupil na otlak hlavne tym, ze "vyzradil", ze NSA nezbierala len zahranicnu, ale aj domacu komunikaciu, co uz naraza na ustavne prava samotnych americanov. To uz v popise prace NSA nema, ze ano. ;-)
Takze pre teba je Snowden "je jen takovy maly debilek", ale keby to tak bolo, tak by vlada USA nevyskakovala ako ked podpalis sud s pusnym prachom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam je nekde napsane, ze sbira informace JEN od cizich statu? To dost pochybuju. A pokud jo, tak si pis, ze maji dalsi bezpecnostni agenturu, ktera tohle dela a sdili s jinyma bezpecnostnima agenturama, vzdyt USA jich maji snad 20 nebo kolik ....
Americany jednak evidentne serou francouzi, co zacali prvni vyskakovat. Vyskakujou ale jen verejne a politicky, aby z toho meli nejaky uzitek, nicmene ve skutecnosti je jim to uplne fuck, protoze dobre o odposlouchavani vedeli, jelikoz sami odposlouchavaji americany, nemce, cechy ..... stejne jako uplne vsechny bezpecnostni agentury na svete. Americanum vadi nesmyslna medializace, ktera je urcite mohla poskodit a to, ze snowden byl tajny agent a vynesl tajne informace do zahranici/nepriteli ... kdyby tohle udelal ve valce nebo neverejne, tak ho bez soudu zastreli. Takhle ho jen nadosmrti nekam zavrou .... a je jedno, kde bude zavreny, ale na svetlo sveta uz se nemuze ukazat nikde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No problem je este ten ze tie agentury medzi sebou velmi nespolupracuju, skor navzajom superia. Ale mozno sa to zlepsilo od roku 2010 kedy Abdullah Mutalalh ci ko sa volal chcel odpalit vybusninu ukytu v spodaroh. Vtedy vyslo najavo ze kazda agentura mala svoju cast informacii ale zdielat s inymi ni za toho Boha, takze bohvie kolko agentur maju stale svoju vlastnu agendu a NSA je len jedna z nich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Snowden je jen takovy maly debilek,"
"Snowden jenom rekl, ze NSA v USA odvadi dobrou praci, tak jak by to jejich danovy poplatnik cekal"
..A proto musi byt potrestan???
Za to ze rekl neco co stejne vi kazdy???
"Ve skutecnosti ale nerekl nic noveho, co by nekoho melo nejak vzrusovat nebo prekvapit."
Nejak mam pocit ze mu ten trest prejete. Coz je smutny, za vseobecne znamou pravdu. Nejak mi to pripomina dobu socializmu "trest za pravdu"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvedom si, ze vsechny tyhle organizace maji vlastne vojensky rezim. Nevztahuji se na ne prava pro obycejne obcany, ani nemuzou. A jakekoliv vyzrazeni tajemstvi je vlastizrada. Je uplne jedno, jestli rekl neco, co vsichni vedeli, proste tu organizaci zradil. Ve skutecnosti tam ale jen varil kafe, takze vlastne nevi nic, jen se snazi byt zajimavy. O tom svedci i to, jak kuse informace podava a jen sem tam. Pak si je jeste media patricne upravi a hned je na svete histerie. Kdyby znal jakykoliv detail te cinnosti NSA, tak ver tomu, ze by se jeho TTL pohybovalo v radu desitek minut od prvniho verejneho prohlaseni. Nehledne na to, ze by asi pravidelne podstupoval detektor lzi a kazda jeho zahranicni cesta by byla peclive monitorovana. Verim, ze i ceska rozvedka by nebezpecneho zbeha zlikvidovala kdekoliv na svete behem hodin. O tom, ze vlastne nic nevi a jen vari z vody, svedci i fakt, ze nekolik tydnu nebo dokonce mesicu stravil verejne na letisti v rusku:o) Kdyby skutecne neco vedel, ver, ze by ho rusaci okamzite sebrali:) Nebo z druhe strany, nikdy by ho americani do ruska doletet nenechali. Vzhledem k tomu, ze KGB asi funguje stejne dobre jak NSA, tak uz davno vedeli, ze snowden vlastne nic nevi a byl jen pomocny dosypavac kafe .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přečti si nějaký skutečný vyzvědačský příběhy z dob studený války. Spoustě lidem se podařilo přeběhnout, některým jenom na oko, jiným doopravdy.

Samozřejmě je v pořádku, že NSA šmíruje cizí občany. Ale podle ústavy nesmí odposlouchávat občany vlastní, což dělala. Kvůli tomu je celý ten humbuk. Pak taky většina lidí nevěřila, že budou na odposlouchávání tak úzce spolupracovat s americkejma firmama. Soudnýmu člověku to už ale dávno došlo a tahle informace ho nemohla překvapit. A Rusákům se moc hodí, že Snowden takhle podkopává veřejný mínění o USA, tak proč by ho na letišti nenechali a naopak se pečlivě nestarali o jeho bezpečnost?

O schopnostech a moci BIS tedy mám značně rozdílné představy. Proti KGB nezmůžou v podstatě nic, zvlášť když teď mají Rusácí svýho člověka na nejvyšším postu v zemi.

Konspiračním teoriím nevěřím, věřím tomu, co je logické a pravděpodobné. Takže tomu vlastně nevěřím. Věřit znamená přijmout nějaký fakt a být o něm přesvědčený bez důkazů. Na druhou stranu se už hodněkrát ukázalo, že konspirace se dějou. Reichstag taky nezapálili Polácí, ale Němci sami jako záminku k napadení Polska. Takže proč by se něco podobnýho nemohlo stát jindy a jinde. Na druhou stranu Američaní hrajou celkem fér a kdyby byli tak důmyslný konspirátoří, jak si většina lidí myslí, našli by Irák plný chemických a jaderných zbraní. :-)

Nemyslím si například, že by WTC sestřelil někdo na popud vlády USA. Ale ani to kategoricky nevylučuju jako nemožný...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tvojom pripade by som toho debílka hladal niekde inde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Blazen, hodte na nej sit ;-))
M$ i Apple ma kupu backdooru, sam jsem kysy na M$ backdory pro NSA pouzival.

Vlastizradce neni clovek, ktery upozorni na nepravosti statu, ale vlada, ktera je dela, vladu si plati lide a lide s tim nesouhlasi ... tak sakra, jak si muze vlada dovolit to delat ... protoze v USA nejsou zadne politicke strany ! Obe jsou ze sekty Bohemina Grove a spolupracuji, jen vedou divadylko pro lidi. Nejsou tam zadne volby, nevoli lid, ale zastupci a vlada silou vynucuje neco, s cim 90% populace nesouhlasi .. strili domaci zvirata, pokutuje lidi za ve vymysly, dava tak najevo, kdo je tady panem a kdo otrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"M$ i Apple ma kupu backdooru, sam jsem kysy na M$ backdory pro NSA pouzival." ...... tak ted uz vim s kym mam tu cest:o) Proto se uz zdrzim dalsich komentaru na tebe, protoze nemaji cenu .......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, každý se tu snaží zdôvodnit proč tam (ne)může být backdoor, ale nikoho nenapadlo, že v rámci čistého OS tam být ani nemusí. Stačí aby mezi důvěryhodné certifikáty byly zařazeny ty správné, stejně jako ty MS. Potom už dostat backoor tam, kde ho potřebuji mít není žádný problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Další možnost je, že backdoor přidává kompilátor. I v tomhle případě čtení zdrojových kódů OS nic neodhalí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Občas mě překvapuje ta neuvěřitelná sebestřednost některých lidí, která je vede k víře, že to šmírování NSA a spol. dělají právě kvůli nim. Kvůli holým zadkům jejich dětí. A víte co? Nedělají ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s vámi. Všichni jsou posraní z NSA, ale na FB o sobě napíší veřejně takové věci, které by se před ostatními lidmi ani neodvážili říct.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ti co jsou "posrani" z NSA tak na ksichtoknize nemaji pravy udaje a naopak ti co na sebe napraskaji dobrovolne uplne vse a vsude, tak nemaji ani paru co je to NSA a co ve skutecnosti dela.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se spíš držím tvrzení, že "nemáme ani tak špatný druh vlády jako spíš špatný druh lidu" - ono si stačí přečíst ty výplody pod článkem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nepochopil jak nadpis článku souvisí s obsahem...že fiktivní Anička nakoupila bulvarizátor nadpisů?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

99% != 99 %

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky mě udivuje neskutečná naivita lidí, která mě někdy vede k myšlence, zdali to ti lidé občas nedělají záměrně. Viz příspěvek od uživatele BTJ. V podstatě mám z něho dojem, že se nic neděje, nikdo nikoho nesleduje, žádná data se neshromaždují, prostě pohoda. Apple vydal nové zařízení, které vám vždy při dotyku na tlačítku sejme otisk prstu, co na tom, že to třeba tu může být vaše manželka, nebo jindy vaše děti, prostě je tam bude mít. A otázkou je, kam se ty binometrické informace dostanou. Asi snad všichni víte kdo je shodou okolností jejich největší zběrač. Ale jak píše BTJ, všechno jsou ty nesmysly. Nicméně po poslední akci Izraele a USA, kdy se dokázali nabourat do supr zabezpečených a totálně odizolovaných systéme na obohacování uranu, si člověk říka, někde je asi něco špatně :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I do "supr zabezpečených a totálně odizolovaných systéme na obohacování uranu" se musí odněkud přivézt řídící jednotka. Že to bylo zrovna ze Siemensu situaci značně ulehčilo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ježku, už to nehul...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kriste pane, x86 žádnej backdoor nemá. O čem se mluví je že HW akcelerovaná kriptovací jednotka v CPU jej může mít (typicky schopná jen EAS).

Upřímně řečeno, neznam nikoho kdo by si důležitá data nechával kriptované jen HW akcelerovanym EAS.

A ano SSL a jiné kravinky nejsou safe už dávno. Když jejich provoz je tak easy a nenáročnej, tak pro specifickej asic čip dělanej jen pro prolamování této šifry bude rovněž easy jej nabourat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, několik let již čtu tento web, ale až tento článek mne donutil se registrovat a to jsem přečetl jen prvních pár vět.

Pokud vezmeme, kolik PC se používá s DĚRAVÝMI WINDOWS, existuje vážně šance, že někdo z NSA nebo podobných organizací kontroluje zrovna mě? Nechápu co by z toho měli. Doma máme několik PC a pokud by existoval člověk, který by musel procházet co na nich děláme, tak ho lituji (místo aby četl noviny o tom co ho zajímá, četl by co zajímá mne?). Taková paranoia mi přijde absurdní.

Přijde mi to jako strach z bezkontaktních platebních karet v mém okolí, kde se lidi bojí, že o kartu přijdou a po 500Kč bude zloděj nakupovat dokud nevybere můj účet. Ale na otázku, kolikrát už platební kartu v životě ztratili řeknou, že 0.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Normene oni nejspíš nesledují tebe, ale mohou třeba sledovat politika, který má styky se svojí sekretářkou a vydírat ho. Prostě mají moc, kterou nikdo nekontroluje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nebudu dělat nic špatného (protiprávního), tak se přece nemám čeho bát...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně se musíš bát toho, že mezinárodní, ale i národní společenství bude špatně fungovat. Je velmi jednoduché nic nevidět, nechápat jak je ovlivňován tvůj plat ve fabrice, proč tě může beztrestně šikanovat v práci šéf, proč je velká kriminalita. Je dobré vidět více do hloubky a vědět, že právě ty děje na pozadí jsou nejdůležitější.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To vše však za předpokladu, že na PC dělám něco, co se nemá. Nedokážu si představit, že pokud se budu chovat tak jak mám, tak mě někdo bude šikanovat v práci (kvuli tomu co dělám na PC), nebo jak to ovlivní můj plat či kriminalitu.

Takovéto šmírování neobhajuji, jen si myslím, že články podobné tomuto k ničemu nejsou, jelikož doma na PC pracuji a musím ho tedy používat. Musím používat Windows, protože aplikace pro Linux nejsou a i kdybych ho ho používal, mail budu stejně mít na Outlook.com nebo na gmail.com. Takže s tím nic nezmůžu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem ti už napsal, tady nejde prvotně o tebe, ale například si může někdo koupit informace o politikovi(třeba i výjimečně slušném) a vydírat ho a on místo aby spravoval věci veřejné, tak krade.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu, ale pořád nevidím, čím by ho mohl vydírat, pokud by dělal to co má a nekradl by. Chápu, že u nás je to docela naivní představa, ale co když...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem už napsal, třeba tou sekretářkou. Ale i jinak. Uvědom si, že v naší primitivní společnosti téměř stačí k vyřazení politika ze hry třeba fotka jak se šklebí. Dokážeš si představit co všechno natočíš když máš přístup ke kamerám a mikrofonům v noteboocích počítačích a mobilech. Dnes v politice možná není nikdo, kdo by nebyl lehce vydíratelný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu pokud má politik za sebou podporu KGB, tak nevadí ani když se zlinkuje na ruskej ambasádě a potom skoro pobleje korunovační klenoty...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. KGB lístek do urny nehodí.
2. Jde o celkovou image. Můžeš blejt do korunovačních klenotů, ale potom si musíš pohrát s dětmi a tvrdit do kamery, jak ti záleží na jejich budoucnosti. A podle toho jak sofistikovaně to zahraješ, takové lidi oslovíš. Inteligent věří myšlence, nikdy lidem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pak je ještě důležitý, co se objeví ve zprávách na nově a na titulce Blesku. Jestli prezident hrající si s dětma nebo motající se zpitej jako mužik u symbolů český státnosti.

Blbci koukající na zprávy na nově a čtenáři blesku (cca 80% lidí) potom podle toho hodí lístek do urny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dělat co se má a nemá" je hrozně relativní záležitost. Doporučuji se začíst do nějaké literatury, kterak se svět změní když se vyhlásí vyjímečný stav či válka. Pak může být na popravu i opuštění domu či psaní dopisu. Když přišla druhá světová, lidi pálili knihy, dopisy, cokoliv co by je mohlo kompromitovat před absurdní válečnou mašinerií. Dnes je tohle někde daleko na serverech, nic nespálíte. Ani nevíte co se o vás dá složit za obrázek.

A že by se něco takového nemohlo stát v 21 století? Ani bych neřekl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zítra vypukne ekonomická superkrize, do měsíce padne Euro, následně politická krize v některých okolních zemích, na Nový rok bojuješ o život a za dva roky nás "zachraňuje" další Hitler.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je a neni protipravni neurcuji zakony, ani soud, ale vladni elita a je jim jedno, jak toho dosahnou, neni pro ne jediny duvod, proc te nepopravit.

Zacina to malickostmi, najizdi Police CR na ridice, aby zrychlili NAJIZDI a takhle svinsky se chova cely stat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S ludmi ako ty sa uz nema ani vyznam hadat, poviem ti to len v skratke, si pako.
Ak si neuvedomujes rizika spojene s kompletnym sledovanim spolocnosti ako celku tak si pako, viz hore.
Ak ti nevadi nic tak sem napis vsetky svoje udaje pocnuc rodnym cislom az po cisla uctov adresy majetky zaznamy rozhovorov idealne vyrhnute z kontextu atd. Nemas sa predsa coho bat. Nerobis nic zle.
A s trach z bezkontaktnych platobnych karie ma kazdy s iq nad 60, a nosi ich v kovovom obale, preto ze mi staci k tomu telefon a nasosam si vsetky udaje co nanej mas.
Trkvas ako ty nechape co je to pravo na sukromie a dolezitost jeho ochrany.
proste pako

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

First they came for the communists,
and I didn't speak out because I wasn't a communist.

Then they came for the socialists,
and I didn't speak out because I wasn't a socialist.

Then they came for the trade unionists,
and I didn't speak out because I wasn't a trade unionist.

Then they came for me,
and there was no one left to speak for me.

-- Martin Niemöller

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"demokracie je nejhorší formou vlády, tedy až na ty ostatní formy. Je nesmírně pravdivý. Já sama mám ráda několik málo aspektů komunismu a většinu jich z duše nenávidím." ale no ták, Bobulko, kolikpak ti je?
Demokracie je dost široký pojem. Je dost pravděpodobné, že nějaká forma demokracie tu s námi bude do konce civilizace. Naše demokracie je prostě na relativně nízké úrovni, ale je tu obrovský prostor jak ji zlepšovat. Je škoda, že má tolik lidí zcela nesmyslné představy o demokracii. Je to velký dluh školství vůči společnosti.
Je škoda, že nenapíšeš proč má lidem vadit, že nějaký ouřada v USA sleduje, jestli nenapsali v mejlu slovo terorismus(já na to názor mám, ale ty ho nevím proč nepíšeš).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím jak vy, ale já se víc než NSA bojím, že mě začne pronásledovat nějakej šílenec nebo šílenkyně ze sousedství. Pravděpodobnost, že mě prolustruje nějaká tajná služba je sice větší, ale ty důsledky, no, řekněme že za současného stavu mi šmíra tajných služeb skoro i vyhovuje. Nekradu, neprovozuju t3rori$mus (to slovo maskuju, aby mě nenapíchli), neholduju dětské pornografii, i když pravda, ten, kdo jí holduje jen po stránce virtuální, si perzekuci taky nezaslouží a máme tady další případy cenzury internetu, ale za ty jsou povětšinou zodpovědné velké peníze, než bezpečnost státu. Institucionální rozvědky nás šmírují nenápadně, potichu a nijak běžnému občanovi do života nezasahují a dokud neslouží tyranovi, nebo idiotovi (což v Americe není vyloučeno), nebo straně s vedoucí úlohou (jako tomu bylo v ČR), nebo skupině idiotů (jako tomu je v ČR), tak jsou prostě v pohodě... Asi Vás ta poslední věta moc neuklidnila, mě taky ne, rozvědka je holt jen nástroj, zbytek je vo lidech. Netřeba se až tak zabývat tím, kde všude je backdoor, kterým nás mohou infiltrovata, jako spíš tím, jestli by se neměl v parlamentu otevřít window a tím všechny ty idioty vylifrovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cloud a chytre procesory....

debata se rozhorela kolem NSA a smirovani. Ale me popravde vic stve, jak se da placat o cemkoliv a není třeba tomu rozumět, obvykle preci staci, ze mi to chytry kamarad blbe vysvetli a hned o tom mohu psat fundovana prohlaseni na internetu.
To ze mame cloud všichni uz patnact let, je totiž stejne tak usmevne, jakoze v cetnych linuxových distribucích by nemohl byt backdoor .. asi RedHat, Suse a Canonical jsou nejak zvlast imunni. Tresnicka na dortu jsou hardwarove backdoory v procesorech ... asi procesor umi sam od sebe pokecat se sitovkou a vytvořit tajne spojeni s NSA a potom zpristupni privatni klice k sifre ... jak pozna, ze zrovna tenhle shluk bajtu je ten dulezitej klic, to je sice uz trosku práce pro gandalfa a sedm trpasliku, ale asi me existence pripadnych zadnich vratek bit třeba v microkodu procesoru nechava chladnym, dokud sem si jisty, ze fyzicky pristup k memu pocitaci zadna agentura nemá.

Ad ten cloud ... proc není posta u seznamu cloud? No protože na to aby něco bylo cloudem, obvykle nestaci aby to byla hromadka pocitacu v jedne serverovne. To, ze ma nejaka služba pod zadkem nejaky pocitacovy cluster, ze vyuziva paralelního zpracovani, to proste není to co je cloud. A pokud vam někdo rekne, ze cloud jsou služby od googlu...a tim padem i portal seznam, tak odpovídejte "aha, ty taky nevis".
Usmevne na tom je, ze cim méně tomu lide rozumi, tim vice je slovou cloud sere. Je to něco jako projekt Jabberwocky.
Nehlede na to jake dusledky vyvozuje Wikipedie, je Cloud podvozek, který je vcelku chytry a dokaze univerzalne vykonávat ukony a provozovat služby, které se mu zadaji. Jedna z několika triviálních point je, ze Cloud muze flexibilne presouvat vykon mezi službami, které provozuje,...takze pokud si Seznam koupi sto serveru a umisti si je do vlastního sklepa, vždy mu pobezi sto serveru at uz mají nebo nemaji co na praci. Nebo si mohou pronajmout u Amazona virtualni kapacitu vykonu a uloziste a celou svou službu umistit do cloudu. Pak seznam pouziva cloud, nikoliv uživatel seznamu.
Na první pohled by se mělo zdat, ze jednotlivec tedy do styku s cloudem nemůže prijit, protože on stále konzumuje stále tu stejnou službu, nehlede na způsob jejího provozovani. Nicmene existuje v soucasnosti trosku paralela, kdy pracujici clovek presouva svou praci na internet a jakoby si pronajima vykon a uloziste pro sve aktualni potřeby. Tedy nejde o to, ze by si ulozil něco na pevny disk na nejakem serveru, jde o to vyouzivani toho nafukovacího vykonu, který mu někdo pronajima/poskytuje ... a tim třeba poskytuje sve služby svému zamestnavateli. Bohuzel tato definice osobního cloudu, je opravdu zatím spise jen náznakem a je vagni natolik, ze by se z ni nemelo vyvozovat, ze pokud jste zahodili thunderbird a pouzivate gmail, tak jste na cloudu...proste mate Gmail, tot vse. Boj o definici osobního a potažmo i privátního cloudu bude ještě chvili trvat, skrze mobily, skrze presun kancelare online a tomu podobne. Do te doby z existence cloudu tezi primarne poskytovatele online sluzbe a zajemci o vysoky vypocetni vykon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by backdoor v procesoru měl komunikovat s NSA? Stačilo by, kdyby procesor vyřadil z provozu. Sabotáž patří do spektra aktivit NSA. A také není třeba, aby aktivace probíhala z USA, když to může provést insider pracující pro zahraniční rozvědku.

V jednom dokumentárním pořadu o Válce v Zálivu bylo řečeno, že některé prostředky protivzdušné obrany Iráku dodané západními zeměmi byly deaktivovány spojeneckými silami. Mechanismus deaktivace popsaný nebyl, ale z hlediska iráčanů to byl backdoor, ne? Nebo snad fakt, že ty rakety nepůjde vystřelit na letadla NATO, byl součástí technické dokumentace?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale byl, dostali zavirovane tiskarny a ty prenastavili hlavice a vystrileli jim je do pouste.
... a veskerou IT vcetne SW jim dodali USA, beztak na windows, proze jen windows jsou tak blbe, ze muzou dostat virus s tiskarny ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Demokracie byla jen v dobach Rimskych statu, demokracie je, kdyz se hlasuje o cemkoliv bez nutnosti mit zakony.
Republika je, ze mame ustavu a zakony.
Treba vetsina odhlasuje ze nekoho zabiji, republika ale rika, ze je to vrazda.

Je tedy treba republika ale s maximalnimi dem. prvky, treba odvolani kohokoliv vysokeho ze statni spravy, tedy vedouci .. to by se panecku dely veci ... treba vlada by padla uz davno ... nebo by si spise nedovolila to, co si dovolila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"izaku", demokracie není "kdyz se hlasuje o cemkoliv bez nutnosti mit zakony.". Jak tě to proboha napadlo? Co je demokracie se učilo už za komančů na základce. Demokracie je vláda lidu. Pokud se chceš dozvědět víc, řekni někomu ať ti doporučí odbornou literaturu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je zajimave, ze Cina i Japonsko, dokonce i Rusko ma na dulezite veci jen sve OS, porp. nove upraveny linux, ci nejake BSD ;-)) ... proste neco, od ceho ma zdrojaky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč systém nefunguje jak bychom chtěli? Protože je tady demokracie. Spíše její populistická forma, kde každý má svůj volební hlas bez ohledu na to, jestli je to úplný pitomec nebo má 3 vysoké školy. A protože je statisticky dáno, že většina populace jsou idioti, tak nám vládnou ti, kteří nejvíce idiotům pochlebují a cílí na jejich hloupost a malost.

Sice si můžeme brát příklad vzniku demokracie starověké osvícené a vyspělé Řecko, ale tehdejší demokracie s tou dnešní nemá vůbec nic společného. Tehdy sice volili občané, ale zdaleka ne všichni měli hlas. Tehdy si nehráli na socialistické rovnostářství, které se tváří, že všichni jsou stejní. A už tehdy hrozbu demokracie krásně popsal třeba Platón nebo Sokrates:

"Demokratické zřízení doplatí na to že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie." - Sokrates

Jistě, v každé funkční společnosti musí být demokratické prvky, ale tahle rovnostářská, socialisticko-populistická demokracie, kdy nám vládnou demagogové a populisti volení lůzou nás všechny vede ke zhroucení společnosti. A po každém zhroucení společnosti opět nastane diktatura. Jako stokrát předtím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problémy, které tak hezky (jak jinak) shrnul Sokrates, dnes do jisté míry řeší ústava, která je nadřazená jakékoliv exekutivě a spolu s ní nezávislé soudnictví. Četl jsem ale i zajímavé návrhy státního uspořádání, tuším že to bylo u Josepha Stiglitze, který navrhoval, aby bylo zákonodárství a státní exekutiva přísně oddělena. V České republice by to pak mohlo vypadat nějak tak, že zákony navrhuje a schvaluje senát, tvořený pouze staršími a dvoukolově přímo volenými osobnostmi. Pod ním by byla vláda, která by v podstatě měla za úkol jen řádně hospodařit se státními prostředky a pohybovat se při tom v mezích zákona. Podle mě zajímavá myšlenka, která trochu oživuje antické zřízení v tom, že do nejvyšší pozice by nemohla být zvolena kterákoliv bezpáteřní krysa (omezení věkem, volení přímo, ne dosazení aparátem strany), na druhou stranu by třeba otázka nastavení daní logicky musela zůstat v rukou vlády, maximálně by jí senát mohl nastavovat určité limity, ale i tak by vláda měla pořád v ruce dostatek prostředků, jak se odvděčit svým voličům za to, že byla zvolena a z logiky fungování státu, kdy prostředky pocházejí ode všech, by na tom byli biti voliči stran, které se do vlády nedostaly. Nehledě k tomu, že by mezi senátem a vládou docházelo k častým rozepřím, naschválům a vymezování pravomocí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna z možností jak výrazně vylepšit naši demokracii a celkově společnost je kvalitní volební systém, dle mně nejlépe zpracované to má pan Janeček http://www.pozitivnievoluce.cz/cs-CZ/volebni-zakon.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale v případě potřeby ji lze vždycky změnit, najde-li se politická vůle a v době krize, kdy lidé hledají snadná, rychlá řešení na složité problémy extrémisté rychle získávají na síle. Však Hitler taky byl zvolen demokraticky.

Navíc tady vůbec nemusí jít o změnu ústavy a totální revoluci systému. Stranám úplně stačí dostat se k moci, dosadit své lidi do správných míst. Nikdo nic měnit nemusí. To dokonce ani není žádoucí. Levice zruší zákony pravice a o 4 roky později zase naopak. To je problém demokracie - naprostá neschopnost řešit vážné problémy ve snaze se zalíbit všem potenciálním voličům, nepružnost a neakceschopnost. V tom smyslu je určitě lepší osvícený diktátor lepší než sebelepší demokracie. Problém je, že diktátor málo kdy bývá osvícený. A čím jsou demokratické-populistické prvky v systému silnější, tím více je systém neschopný cokoliv řešit kvůli vlastní vnitřní rozhádanosti a nemožnosti provést radikální změny a zaměřit se na dlouhodobé cíle, protože opozice to za 4 roky zase zruší.

Proto se mi líbí demokracie Asijského typu - Singapur, Jižní Korea, Japonsko, Hong Kong. Evropským demokratům by se z toho protočily panenky, protože v těchto zemích jsou demokratické prvky silně potlačené ve prospěch vlády korporací. Ale víš, co? Ono to funguje. Všechny tyto země jsou relativně demokratické byť s velkým vlivem těchto společností na chod země, politiku, odbory. Z daleka se tam nevládne tak populisticky jako v Evropě. Ona demokracie je dobrá věc, ale všechno má své meze a nic se nemá přehánět. Úplně největší zvěrstvo jsou prvky přímé demokracie jako jsou referenda. Jak může Pepa z HOrní Dolní vědět cokoliv o odborných aspektech jakéhokoliv problému. ten se vždycky rozhodne na základě toho, co on z toho přímo bude mít a co mu řeknou v hospodě. Kdo si problematiku opravdu prostuduje? Tak jeden člověk z tisíce.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi přímá demokracie moc nelíbí. Krom toho, že ne každej Lojza má čas se zabývat závažnými společenskými problémy, má taky každej člověk přirozenej odpor ke změnám, takže když se někde koná místní referendum ohledně průmyslové či dopravní výstavby nebo připojení k většímu sídelnímu celku apod., tak se občané obvykle vyslovují proti, protože změna přinese mnoho neznámého a z toho jde strach. Přímá demokracie znamená iracionalitu v rozhodování.

Problém naší a Evropské politiky je, jak správně říkáš, absence cílů. Evropa má alespoň svůj dlouhodobý sebezničující ekologický plán, ale u nás v Čechách se i tato záležitost jen bezmyšlenkovitě (nechci říct pitomě, protože ono je to o mnoho horší) přejímá.

Anebo spíš je to absence smysluplných cílů. To je pořád jen rovná vs. progresivní daň, reforma sem, reforma tam a já už to ani neposlouchám. Nedávno jsem dospěl k závěru, že bych zvolil tu stranu, která by přišla s programem: NEBUDEME NIC MĚNIT, daně, zákony, až na pár vyloženejch volovin, necháme při starým, prostě žádný změny pro občany a během těch čtyřech let, co budeme vládnout, budeme jezdit po úřadech, kontrolovat účty a prostě dělat pořádek za vlastním prahem. Jo tak to bych bral.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Nějak mi není jasné na co odpovídáš. Podle stromu to vypadá to, že odpovídáš uživateli "běžný franta uživatel", ale ve druhém odstavci asi mně.

2. Píšeš toho hodně, ale nepřehledně.

3. "problém demokracie - naprostá neschopnost řešit vážné problémy ve snaze se zalíbit všem potenciálním voličům, nepružnost a neakceschopnost.". Jsou známy moc pěkné způsoby jak tohle řešit.

Ale co budu povídat. Většinu z toho co řešíš, vysvětluje pan Janeček v odkazu výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hoši, zjevně nemáte VŠ. Jedna z věcí co by jste se tam naučili(nebo by jste měli), by byla, že téměř vše má řešení a nemožné není nic. Plky o tom jak je svět kolem vás zlý, složitý, nepochopitelný, nepoučitelný a podobně jsou k ničemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.