Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme záložní zdroj: APC Smart-UPS

taky jsem uz par techto UPS opravoval a je na zabiti kdyz k vam prijde model s prasklou baterii uvnitr, ktera proste nejde vytahnout. To potom clovek stravi hodinu jen dolovanim baterie. Nicmene pouzivam tyto ups na zalohovani kamer... odber do 250W a 2x 12V / 100Ah trakcni. Jelikoz mam posledni pasivni verzi, tak jsem k ni pridal par ventilatoru (z venku do bocni perforace) a zatim musim rict, ze to jede bez problemu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No jo, 12ky CSB…to mám fotku v odkazovaném článku. Se to občas nafoukne až se pak pnutím prohne deska :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie original baterie su hrozne, tiez som mal problem ich odtial dostat, nastastie sa nic ine neposkodilo. Teraz tam je Panasonic.
Ja mam verziu 1000 VA zatazovanu tak do 100W a zatial drzi. Uz to bude najakych 7-8 rokov. A verim, ze pri tejto zatazi este nejaky cas pojde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

spis by me zajimala jina vec... byl by jsi schopen zmerit ucinnost ups pri provozu na baterie? Staci nejaka odporova zatez, pripadne pridavani zarovek aby z toho byl trochu nejaky graf. Uvazoval jsem ze bych na baterie v UPS pripojil solarni regulator a nejaky ten solarni panel a odpinal sit dle napeti na baterii. Ale jestli to ma ucinnost 60%, tak bych se na to mohl....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je smutné, že pokud člověk chce něco pořádného, tak si to stejně musí dodělat doma.

Obávám se, že mi ty letité UPSky vydrží až do důchodu, ani jedna i po mnoha letech provozu neselhala. A ano, ani jedna není od APC :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tak třeba ten stařičký Best Fortress co mám v přehledu to taky zabalil po 10 letech na tady ty prťavé kondenzátory…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučíte mi prosím nějakou solidní UPS pro domácí server? Musí uživit 35W i3 a šest disku + Mikrotik, aspoň po dobu než server uloží data na pole RAID 5 a vypne se. Podmínkou je podpora Linuxu, pasivní chlazení a nesmí pískat, nebo jinak hlučet. Dík.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám nějaké různé APC 350-650 VA, potřeba vyzkoušet, jestli to zdroj s aktivním PFC zvládne, ale na tak malém výkonu by mohl, ono to je vlastně čím větší zátěž, tím víc se PFC zapojuje do hry a často na nízké zátěži ty zdroje taky chodí. Pokud ne, tak bych ještě dodal usměrňovací adaptér. Napište mi e-mail.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pošlu ti email na HW world.
Mimochodem, jak je to teď s podporou Linuxu u APC? Mám pocit, že jsem někde zaslechl, že to s ní šlo dole vodou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, ale mám i stařičké backy se sériákem. Každopádně ve windows se to instaluje s generickým ovladačem jako baterka (jako třebas na notebooku), a pokud to alespoň nějak takto rozpozná linux, tak akce jsou už jen závislé na napsání skriptu co bude něco dělat v závislosti na stavu akumulátoru/runtime apod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na APC je v pohodě použitelný balík apcupsd (ten je víc sexy) nebo NUT (ten zase umí skoro všechny značky a typy), obojí běžně v repozitářích všech větších dister, případně k sosnutí v podobě tarballu zdrojáků.

Originální SW k UPSce jsem na linuxu nepoužil snad nikdy, s výjimkou Eatonu, který to má udělané fakt dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dík za info :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by. Mám tu prastarou "Back-UPS ES/CyberFort 500 FW" (dle hlášení v lsusb -v) a ta od určité novější verze (cca 3 roky +) blbne a nekomunikuje správně. Když zapnu démona, tak začne každých cca 5 minut posílat maily o tom, že se komunikace přerušila a pak zas obnovila ... kdysi jsem zkoušel, downgrade apcupsd pomáhal, ale to už je neprůchodné.

S jiným modelem (cosi 800VA Line Interactive od APC, ta teď čeká v koutě na opravu, po obnovení napájení cyklicky vypíná, nahrazena Fortron Galleon1500VA - online do racku) to zas nekomunikovalo vůbec ... takže bych byl opatrnější a raději nejprve předem vyzkoušel.

Plus od kolegů mám hlášky, že od určité verze APC změnilo komunikační protokol (nemám jak prověřit).

A ano, originální software bývá často peklo. Zvláště ten bloatware od Fortronu. Má to moc hezky vypadající web se spoustou grafů a blbinek ke sledování, ale je to obrovská nenažraná obluda napsané v Javě a vyžadující Flash ... občas mi to vytěžovalo na 100% jedno jádro cca 3GHz Core i5, občas některý z procesů nešel ukončit (používám na Win. 2008). Jmenuje se to ViewPower, video z MACka zde http://www.youtube.com/watch?v=sj3QkQYxTYA

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, na tu změnu API (nebo čeho) jsem narážel. Nicméně už pár let se v oblasti HW příliš nepohybuji, takže moje knowledge zastarává, proto hledám radu zde :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

apcupsd bude fungovat jen se 100% APC kompatibilním železem. Samo APC má navíc několik typů komunikace, od "dumb" protokolu (svítí/nesvítí), přes sériovou komunikaci, proprietární síťovou komunikaci až k SNMP

S NUT jsem ale zatím rozběhal všechno, včetně své AEG UPS. Ten fortroní sráč mám v práci na PC taky, je to něco otřesného, výhledově plánuju přechod na WinNUT (nebo to alespoň zkusit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi říká, že UPS novější tří let dostanu jen pokud jedou k zákazníkovi a před tím je trocha času změřit výstup :-) Všechno bazarové je staré, dokonce tu mám staré off-line backy s kolíbkovými spínači, ty mají 12 let. Ale moc teda nefungují :-( Uvidíme, jsem původně myslel, že jsou jen vadné akumulátory…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Eaton se sinusovým výstupem? Ale jen hádám, nedávno jsem si dělal rešerži a podle toho se zdá, že Eaton má velmi solidní softwarovou podporu v Linuxu a sinusové nevycházejí moc draho.

Vytipoval jsem si buď Eaton 5p 1150i, nebo 850i

datasheet zde
http://www.silektro.cz/data/blob-rename/page-application_pdf-20130718073...

software - Eaton podporuje http://www.networkupstools.org/projects.html

Bohužel praktickou zkušenost zatím stále nemám a velmi mne zajímá. V nejhorším asi jednu koupím a prověřím sám, ale zatím jsou důležitejší věci k řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5P montuju do malých racků. Kromě toho, že má problematické řešení https protokolu na ethernet kartě (v podstatě to ten CPU přestane zvládat), tak jsou to celkem OK UPSky. Rackové ale používají méně obvyklé "užovkovité" baterky.

edit: jinak Eatoní dvojka PowerProtector/Manager je celkem dobré řešení pro síťové prostředí. Měli sice pár verzí, které se různě poroučely k zemi, ale aktuálně je to hodně stabilní řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže je to vždy jen ten kondenzátor? Když jsem se ho snažil vyměnit, tak mi znovu vytekl (asi kvůli tomu, že jsem použil starší). Myslel jsem, že ejakuloval kvůli tomu, že se tam pokazilo něco jiného a tohle byl důsledek. Ale jinak s mikropájkou a odsávačkou strašná práce. V servisu mi to už neberou, protože prý jim došly základní desky. Teď mi jich tu leží šest a přemýšlím, co s nimi :-). Zkusím sehnat nové kondenzátory a uvidím...

Každopádně díky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to trochu víc kondenzátorů a tyhle malé zpravidla nevytíkají, prostě se rozloží zevnitř.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, mám doma APC BACK-UP CS 350 staršího data a nemám k ní ani kabel ani sw....nemáte někdo schéma zapojení kabelu a informaci o tom, kde by se dal sehnat sw pro Windows popřípadě pro něco jinýho?

Díky

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

http://pinoutsguide.com/UPS/apc_backpro_cs_pinout.shtml

SW potřeba není, windows si to přechroustají samy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu jednu tuhle apc smart ups a běží už 12 let, aku jsem měnil za japonské asi před 5 lety.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

APC neni zrovna lacine a přitom je to takovy shit, stara poctiva elektronika z komunisticke Tesly mi tu beha spokojene doted, poctive plosne spoje, soucastky radne kvality a ten cin bez ROHS, lahůdka.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Behemote, tento článek mě zaujal, protože mi pod stolem leží mrtvá APC Back-UPS RS 800.
Šlapala asi 8 let ok s jednou výměnou baterií. Pak začala hlásit vadnou baterii (obsahuje 2x12V/7Ah)
Koupil jsem nové - ekvivalenty LONG 12V/7.2Ah. Ale hlásilo to stále chybu.
Projevovalo se to tak, že to hlásilo, že jede z baterií. Nainstaloval jsem ten jejich PowerChute či jak se to menuje a ten hlásil absenci 230V sítě. Zkusil jsem i jiný kabel, podívat se dovnitř, zda tam není pojistka, ale nepřišel jsem na to proč to nedobíjí. Doplňuji, že bliká Overload a Replace battery a po snaze vypnout ji všechny LEDky a občas cvakne uvnitř relé.
Nesetkal jsi se s něčím takovým? Díky

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

BR800I, jo, těch už jsem měl pár v ruce.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.