Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple A9 a A9x zvyšují výkon, hlavně grafický

Apple se s devátou generací svých mobilních SoC rozhodl přejít plně k designu typu SiP, který si vyzkoušel na procesoru S1 pro hodinky (i)Watch. K tomu přistoupil zároveň s přechodem na 14nm proces…

Apple A9 a A9x budou SiP, tedy System in Package, neboli kompletní systém integrovaný do jediného pouzdra. Do pouzdra se přesouvají i obvody pro regulaci napětí, komunikaci nebo snímače. Díky tomu si Apple může dovolit značně zjednodušit PCB a ušetřit vrstvy i plochu (asi je vám jasné, že úvodní snímek v tomto kontextu nelze označit ani jako ilustrační ;-).

Trochu kontroverznější kapitolou jsou výsledky benchmarku GeekBench (z několika chystaných mobilních ARM SoC), které byly zveřejněné na čínském webu Weibo. Podle těchto čísel dosahuje A9 procesorového skóre v jednovláknovém testu 2090 bodů (A8 dosahoval 1610, takže jde o 30 % navíc) a ve vícevláknovém pak 3569 bodů (A8 dosahoval 2890, takže mluvíme o 23% nárůstu). Grafické skóre se posouvá dokonce o ~60 % na 30,3 a 66 FPS v testech Manhattan a Tyrannosaurus.

Apple A 9 Geekbench 3

Výkonnější A9x se v jednovláknovém výkonu posouvá jen mírně nad A9, dosahuje 2109 bodů (17 % navrch nad A8x se 1708 body) a ve vícevláknovém výkonu se dostává na 5101 bodů (13 % nad A8x se 4526 body). Grafické skóre A9x známo není.

Apple A 9 A 9 X Benchmark 02Apple A 9 A 9 X Benchmark 01

Zveřejnění těchto čísel vyvolalo bouřlivé diskuse na téma jejich pravosti a na různých blozích fanoušků Applu se začaly objevovat údajné důkazy, proč by tato čísla neměla být pravdivá. Objevil se například názor, že v textech (nad odstavcem), ze kterých čísla pocházejí, je uvedeno „A8x“ a nikoli „A9x“ a tudíž se čísla ve skutečnosti nové generace netýkají. Autor tohoto názoru, si ale (krom toho, že neumí čínsky :-) neuvědomil, že ono „A8x“ pouze uvozuje výsledky minulé generace, se kterými jsou ty nové srovnávány. S poněkud sofistikovanějším přístupem přišel redaktor fandovského webu 9to5Mac Zac Hall, který výsledky prohlásil za falza s odkazem na autora testu GeekBench Johna Poolea, který na svém twitterovém profilu zveřejnil povzdech:

„[Už] by mě nemělo překvapovat, kolik photoshopovaných screenshotů z Geekbench koluje webem“

Prohlášení autora známého benchmarku zní jako hodně pádný argument. Jenže není. Poole tento text na Twitteru zveřejnil 13. srpna a benchmarky, o nichž je zde řeč, byly zveřejněny 16. srpna. Tedy o tři dny později. Pooleova slova se jich nemohla týkat, patrně se týkala něčeho úplně jiného. To ovšem nebránilo Hallovi z 9to5Mac dvě nesouvisející informace skloubit ve zdánlivý důkaz podvrhu (možná měl jen těžký den a nevšiml si data, případně nedával pozor při hodinách časové mechaniky, kdo ví…).

Apple A 9 Sip Architecture

Přes veškerou snahu se zatím neobjevil skutečný argument nebo důkaz, který by výsledky smetl ze stolu (což samo o sobě zároveň nedokazuje, že musejí být pravé). Je ale faktem, že na webu Weibo se již v minulosti několikrát benchmarky nevydaných novinek objevily a byly více méně v souladu s čísly z oficiálních recenzí. O 14nm ARM procesorech se v posledních dnech vyrojilo nemálo nových informací - mimo jiné např. výše znázorněná schémata A9 SiP, takže nemá smysl jednu konkrétní informaci z řady z principu odmítat. Alespoň dokud k tomu není důvod.

Diskuse ke článku Apple A9 a A9x zvyšují výkon, hlavně grafický

Čtvrtek, 20 Srpen 2015 - 12:51 | Kert | Mě to nevadí, výkon může zůstat stejný. Když...
Středa, 19 Srpen 2015 - 15:45 | Gath G | Ten horní obrázek vypadá čínštěji. ;-) To už mě...
Úterý, 18 Srpen 2015 - 18:44 | vali | Čínština by Ti k luštění nepomohla, je to...
Úterý, 18 Srpen 2015 - 08:36 | Fotobob | A je to tedy opět trojjádro?

Zobrazit diskusi