Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple drží 94 % zisků na trhu smartphonů

Béé, bééé, Apple je stejně nejlepší, béé, béé, cink, bééé. :-D

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nobody cares.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kritizovat zákazníky Apple není slušné. Jsou to nemocní lidé a ti zaslouží ohledy a péči statného ošetřovatele.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Na tom všem mi přijde nejzajímavější ten graf. Když tak na něj koukám, tak v roce 2015 mají Apple a Samsung dohromady 105% celkového profitu. Vskutku zajímavé.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Někteří lidi mají víc než jeden telefon.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Což s tím nesmyslem v grafu vůbec nijak nesouvisí. Ikdyby si někteří z mobilů postavili barák, tak pořád nemůže být celek více než 100 procent.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ten graf zjevně obsahuje i záporné hodnoty, tedy ztrátu (i když nejsou moc zřetelné).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ty výsledky dlouhé roky obsahují ztráty a zisky celého odvětví, neměří se to tak jen u mobilů, jen tam je to v současnosti nejkřiklavější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jo, napsal jsem blbost :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vid nizsie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože ztráty (negativní zisk) mění základu ze které se počítá ten tržní podíl. Dlouhodobě je v obří ztrátě Microsoft.

Matematika je někdy obtížná :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Matematika není vůbec obtížná. Spíš je to tím, že nejsem ekonom. Možná se mýlím, ale přijde mi nesmyslné to takto počítat. To se pak klidně stane, že nějaká společnost bude mít sama o sobě přes 100%, klidně i násobky.

Selskou logikou bych to rozdělil -- ty firmy, které jsou ve ztrátě, bych do procent zisku nepočítal, aby to celkově nevyšlo přes stovku. Prostě zvlášť ziskové a zvlášť ztrátové.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím statistikám, které si sám nezfalšuji...
Nepřijde nikomu divné, že na tom grafu má apple na rok 2015 dost přes 90% a samsung stále nad 10%?
A co ty tuny levných čínským mobilů co se valí na trh?

Mimochodem vyšlo my že pro těch 85 a 10% podílu ze zisku (při ignorování levné číny) to vychází pokud oba průměrné mají náklady na výrobu zhruba 143 dolarů :0)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mě to moc divné nepřijde, když se jmenuje "bla bla PROFIT share". Takže podíl na zisku. Čínských telefonů může být bambiliarda, ale pokud nebudou profitabilní, tak v daném grafu nebudou mít nic.

Jiná věc je, jak moc jsou vstupní data věrohodná.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Data vychází z ekonomických uzavírek daných firem, tudíž nevěrohodná bude jen ta část, kde vedení nějaké firmy zkreslí hospodářské výsledky. Takže firmy co jsou v zisku budou v pořádku, jen někdo bude kamuflovat velikost ztráty. Takových kostlivců v IT bylo v poslední době dost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Může se kamuflovat i výše zisků, Pokud se spekuluje s cenou akcií. Přitom to nemusí znamenat ztrátu. Jen se nafouknou přijmi a rozjede se bublina s tím, že ty zisky mohou být za nějaký čas pravda. Tomu se těchto kruzích neříká lež, ale predikce vývoje :-)).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom zvlastne?

Zisk=Primy-Vydaje

Absolutna hodnot zaporneho zisku sa nazyva strata

Zaklad H (100%) je sucet ziskov so znamienkom vstekych hracov na trhu...
Skupina teda moze mat nad 100% ak sucet zvysku je zaporny... Teda zvysne firmy su v sucte v strate..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Aby tohle platilo musel by ten graf vypadat trošičku jinak. Ve ztrátě je tam MS, ale za rok 2014 a tam ještě součet samsungu a aple jde (19+85-4), v roce 2015 jsou ostatní na nule a najednou je to (11+94-0)...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na tom.grafe ma Microsoft stratu v roku 2015 asi 2% (pkdla detailu 1,5%) a vsetci maju mat strTu 4%... To je tak, ked 1 mm je 1% a hrubka ciary su 3mm..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na podivnosti s grafem upozorňují i jiní.
Já nijak nehodlám nosit dříví do lesa.

Takže jako osoba pracující/orientující se v IT za sebe jen zopakuji, že si zásadně
kupuji kvalitní věci a za přiměřenou cenu.

Překvapuje mě ovšem, že znám dva programátory, kteří mají výrobky Apple.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co to ako znamena ? Apple vyrobky vobec niesu zle, mnohe z nich su aj mechanicky na vysokej urovni. A tak isto ich ekosystem je jeden z naprepracovanejsich. Apple ma samozrejme svoje muchy a tie peniaze co pytaju za svoje produkty su miestami fakt az prestrelene, na druhu stranu si uvedomuju ze si to mozu zapytat a ludia to zaplatia, tak preco by to nerobili.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ceny produktů Apple nejsou vůbec přestřelené ale naopak stanovené velmi dobře. Správný obchodník prodává za maximální cenu, za kterou je zákazník ještě ochoten nakupovat. Kdyby měli přestřelené, nebo předražené ceny, tak by se potáceli na hraně zisku, lidé by to prostě nekupovali. Ale jim dlouhodobě rostou prodeje jak mobilů, tak počítačů. To jen z pohledu místní populace je to předražené, ale co u nás není předražené, u nás se také masově kupují nové BMW, Audi, Mecedes nebo WV každé tři roky, nebo u nás vítězí prodej jetých aut? Copak člověk v Londýně nebo Mnichově řeší, zda si koupí Samsung nebo iPhone? Obě stojí 199 Euro, tak co, to je jedna večeře v lepší restauraci. Takže to nadávání na předražený Apple je spíš přiznání, že vyděláváme tak málo, že běžné věci ve vyspělých zemích, jsou pro nás předražené. Zarážející je, že to řeší lidé pracující v IT, u těch bych očekával trochu jiné příjmy a možnosti. Mobil je přece jen stroj, jen hračka na pobavení nebo práci,emoce kdo co používá a kupuje jsou dosti dětinské.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nie cena je stanovena z viacerych faktorov ale asi najzakladnejsi je ten aby sa to predalo. Lenze tiez dolezita je cielova skupina a dosiahnutie urciteho zastupenia na trhu. Ziskovost ma Apple obrovsku, tu uz asi nieje moc kde rast, ale trhove zastupenie ma stale relativne male. Cize ak by chcel odkusnut este viac z trhu tak priestor na to je, ale je fakt ze by to mohlo poskodit jeho statusu drahsej/luxusnejsiej znacky a mohol by mat problem s udrzanim danej ziskovosti. Ale stale si myslim ze keby isli mierne s cenou dolu a zabrali by o to vecsi trh, ziskovost by mali minimalne rovnaku ak nie trochu vecsiu, aj ked skor z aplikacii a sluzieb ako zo samotnych telefonov.
Ostatne aj tak bude musiet nieco Apple ukazat, tablety upadaju, trh je nasyteny a tak isto poslednych par iPhonov, v podstate od 5, Apple tak trochu preslapuje na mieste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je vůbec zajímavé sledovat postoje "Apple přešlapuje na místě", "Už dlouho nic nového nepřinesl". Díky tomu, že se ujal iPhone a v zápětí iPad (tím myslím rozjeté úplně nové IT odvětví), což podle mě byly v Apple celkem chtěné věci, jen musel dozrát hardware, se tak nějak začalo předpokládat, že ta slepice bude klást zlatá vejce pořád. No nebude. :-) Apple nemá plný klobouk kouzelných nápadů, co automaticky rozjedou nové odvětví trhu. Spíše je to tak, že jednou za čas se jim podaří přijít s něčím opravdu (tržně) zajímavým, ale odstupy jsou spíše desetiletí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obchodních modelů je celá řada, ale ten vámi zmiňovaný patří k těm tragičtějším. Kdyby jste ho začal používat, říkáte dopředu zákazníkům, to co prodávám stojí za prd a navíc to prodává každý druhý. Ještě horší je u nás často používaný, sakra máme tady konkurenci, tak podrazíme cenu, aby jsme nabrali víc zákazníků. Princip který používá Apple používá spousta jiných firem, jen je to většinou v jiných oborech než je IT. Máte pravdu, že tak jak Apple roste, to nejde již moc dlouho. Ale co by jiní dali za takový úspěch. Tady nejde, že by byl Apple nejlepší, že by mu člověk měl fandit, nebo co víc kupovat jejich výrobky. Prostě na místní příjmy je to prostě darda, a jiné výrobky odvedou stejnou, nebo pro někoho i lepší práci. Základ proč Apple tak dobře prodává a současně má v daném oboru neuvěřitelné zisky tkví v jeho minulosti a v jejich přístupu ke všem svým výrobkům. Tam prvně vše vymýšlí designer a ergonom, teprve pak to dostanou inženýři, kteří musí splnit přání těch designérů. Ostatní firmy to dělají obráceně. Další bonus je, že vždy si řeší vše od A po Z, vlastní SW, vlastní HW, vlastní marketing, vlastní ekosystém. A ten ekosystém je jádrem toho úspěchu. To jiní nemají a pracně by se k tomu dostávali. Tudíž, IT kutilové a nadšenci mají své požadavky, ale jsou jen drobná menšina. Běžní lidé, kteří mají jiné zájmy a profese, ti ocení především, když neco funguje, když nemusí nic řešit, a ejhle, ono to funguje mezi mnoha zařízeními a režimy. A tito lidé dělají masu, ti dělají hlavní obrat a zisky.
Navíc je zde ještě jedna věc, nižší cena = nižší zisk, nižší marže, to hned začnou vyřvávat analytici, pak akcionáři a ve výsledku dozorčí rada. To je smutnější stránka všech větších akciových společností.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

U programátorů by to mohlo být divné z toho pohledu, že programátoři jsou povětšinou technicky praktičtí lidé, a přitom Apple klade na programy pro iOS celou řadu omezení, leckdy nežádoucích (třeba LuaJIT na iOS na plný výkon prostě nerozeběhnete).

Na druhou stranu, u programátorů chtějících hodně vydělat na mobilních aplikacích bych se ale nedivil, kdyby měli alespoň jedno iOS zařízení pro vývoj verzí vlastního SW právě pro iOS, protože čím víc potenciálních zákazníků, tím líp pro danou SW firmu, obzvlášť pokud tahle nová skupina zákazníků je proslulá štědrým házením peněz na kohokoli, kdo se jim snaží něco prodat. To je samozřejmě zcela racionální chování (těch programátorů!).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale je hezké vidět, že mobilní průmysl jede alespoň na 110 procent.

Anebo si spíše někdo sedl na numerickou klávesnici a udělal z toho graf.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bavi me, jak moc lidi si tu nedokaze predstavit, ze by nekdo mohl prodavat pod vyrobnimi naklady :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je bohužel móda poslední doby, kdy se řídí firmy jen podle nějakých virtuálních čísel jako je cena akcií nebo podíl na trhu, ale na zisk se kašle. On nás pak někdo koupí a bude zase za co dělat mejdan. V oblasti telefonů to jen ukazuje budoucí stav, kdy většina současných značek zmizí, protože nebude kdo by ten jejich mejdan platil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten graf je pěknej fake,huawei je třetí největší výrobce na světě a není tam?!
Každej máme nějaký koníčky,já třeba motorky a jinej vyhazování peněz za jabka...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co ti lidé na těch apple telefonech mají?
Já sice apple telefon neměl, nemám a mít nebudu ale mám od Apple tablet a už nikdy více zařízení se stejným systémem - tzn. ani telefon. Něco tak dementního jsem nezažil. Neumí to uplně elementární věci - jako třeba připojit k tomu flash disk a z něj zkopírovat cokoliv si já usmyslím.
A že by byl nějak zvlášť stabilní (tablet) tak to taky není.

Zlatý windows

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nieje sa moc comu divit. HTC je v prdeli poslednych par rokov, ostatne si sami za to mozu tym chrlenim modelov a celkovou kvalitou. Sony pomalicky ustupuje tiez, BB a MS su okrajovy hraci. V zasade je tu uz len Samsung a LG. Ale co ma skor prekvapuje ze tam moc nevidiet cinske znacky ktore sa dost deru hore, Xiaomi, Huawei a dalsie. Nehovoriac ze urcite aj v Indii bude nejaky popularny lokalny vyrobca kory ma slusne predaje a kludne by strcil polku europskeho trhu do vacku. Mam pocit ze tie cisla budu iba cisto zo zapadnych trhov, lebo mimo japonska sa Applu az tak nedari, respektive ma silnu konkurenciu prave v lokalnych znackach.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím, že čínské značky typu Xiaomi si myslejí, že je chytré prodat miliony telefonů s marží 00nic. No není to dobrý nápad.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Huawei si to může dovolit, mohou to mít jen jako hobby, vydělávají někde jinde. Něco jako investice do reklamních předmětů, u Xiaomi jsem přesvědčen, že se jedná o plán jak zbohatnout na IPO a následném ládování akcií.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zarátavajú sa do ziskov applu zisky z aplikácii?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost nechutne. Ale kto chce kam ... Spravny hype je zaklad uspechu (a dojenia zakaznikov).
P.S.
Vy nebodaj nestojite vzdy cely den v rade pred Apple Store, ked ma vyjst tolko potrebna novinka, bez ktorej sa nik nezaobide ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.