Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iPhone 5 - kopíruje Apple Samsung?

"Cílí na skupinu, která čeká, že jí bude řečeno, co má vlastně chtít."

Moc hezky řečeno. :) Odpověď na otázku na konci článku je IMHO: "Ne."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak co, je tam ten Cortex A15 nebo ne? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zacatecnik se vzdy zlepsuje rychleji nez letity harcovnik, zvysit neco o 50% pri poctu 10 je vzdy jednodussi nez zvysit neco o 50% pri poctu 10000000. Prvni dil trilogie je vic vzrusujici nez ty dalsi (protoze prinese zcela novy svet, zatimco ty dalsi uz jen pokracovani - viz Matrix). Stejne to je i s iPhonem, prvni cast byla revoluce, pak uz jen evoluce. Nevycital bych to, je problem lidi ze si tohle nedokazou uvedomit a podlehaji marketingove masirce (at uz je to Matrix nebo iPhone)

Pro me osobne je nejvetsi vyhodou iPhone platformy (kterou jablecnakum zavidim) iTunes (ne opravdu nemyslim tu hroznou sw obludu :-) ) Kupovani hudby, filmu a dalsich je proste husarsky kus ktery vlastne umoznil applu prorazit s nejakym blbym iPodem. Az Google umozni kupovat hudbu a filmy celosvetove tak myslim ze to bude prvni hrebik do Apple rakve.

Mimochodem, co uzakonit neco ala "Dokud AV dilo nejde koupit na nasem uzemi legalni cestou aspon ze 2 elekronickych zdroju, jeho sireni neni nelegalni" :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K poslední větě: šíření klidně může nelegální zůstat, ale způsobená škoda je v takovém případě prokazatelně nula :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

wift nesuhlasim. ak sa mozem k niecomu dostat bez vacsej namahy (a navyse prakticky uplne zdarma), je logicke, ze si nezvolim tu druhu alternativu (cesta autom niekam do mesta alebo supermarketu, strata casu a penazi na benzin atd.) kupy v kamennom obchode. a je fuk, ci o AV dielo na polykarb. nosici stoji 5 alebo 30E, pointa je v namahe.
skoda teda vznika, len je problem dostatocne exaktne preukazat jej vysku.
absolutne suhlasim s druhym odstavcom od dizzi-ho. podla mna to apple s tym predajom hudby fakt vyhral a fakticky cely hw, ktory mu na to nadvazuje sa tym padom vezie uz dlhe roky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že v tomto případě tahá Apple i ostatní zájemci za kratší provaz. Vše určují majitelé autorských práv, nikdo jiný. Obsah iTunes a celý prodej hudby je především dílem vyjednávání Jobse (a spousty jiných lidí z Apple) s majiteli práv. Tehdy byl Apple malinká firma, kousek po svém znovuvzkříšení a měli úspěšný produkt iPod, který ale nemál hrát žádnou dominantní roli. Všichni vydavatelé si mysleli, že prodej CD/ DVD bude věčný a nic to nezmění. Tak souhlasili s rozšířením trhu. Dnes už se cukají jinak a zase předvádějí své kravské tanečky. Podívejte se, jak je to s přístupem k filmům, seriálům a TV pořadům v iTunes a jak dlouho trvalo povolení prodeje hudby v CE.

Obdobný příběh je např. Acrobat zabudovaný do OSX, tehdy také Apple (Jobs) získali od kamarádů z Adobe doživotní licenci na integraci prohlížeče a "Distileru" přímo do systému. Protože co může změnit nějaký okrajový OS. Dnes už by to nedostali. Takto má každý uživatel OSX přímo systémovou službu PDF/Postscript printer, takže generuje PDF z libovolného programu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych z poměru 16:9 na stojato nebyl moc nadšený. 3:2 jsem měl za ideál nejen na telefonu, ale svého času i na PowerBookách, než tam Apple začal cpát 16:10.

Teď se jen děsím toho, že iPad, na který mám zálusk, společně s novým konektorem získá i nový poměr stran displeje. Snad je to jen planá obava, ale je jasné že kupovat iPad se starým dock-connectorem je nesmysl a iPad s 16:9 bych vážně nebral...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... Cílí na skupinu, která nepřichází s žádným konkrétním požadavkem - na skupinu, která naopak čeká, že jí bude řečeno, co má vlastně chtít. Na skupinu, která bude nadšená z toho, že právě prezentovaná novinka všechny tyto „vysněné“ funkce / parametry / schopnosti nabízí - vše ostatní je pak nepotřebné, hloupé a špatné („zahoďte váš starý nepraktický mixér…“ :-). ... shrnu-li to: frikulinská iOvce ... ?? .. no-flame :-)) ... ¨mííír vole¨....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zeptej se lecktereho prodavace, to ze do kramu prijde clovek ktery presne nevi co chce je zlaty standard, v pripade ze to vi, je prodavac spise prekvapen. Takze bych snad vynechal i to "i" z vyrazu iOvce :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže 99% populace jsou non IT odborníci, a jen málo z nich má alespoň nějaké technické vzdělání nebo myšlení. Tak podle místního chápání iOvcí je drtivá většina populace idioti a blbci, co je nezajímá jak to funguje, proč to funguje a na co vše to potřebují. Stejně tak jsou naprostí magoři jedinci, co jdou kupovat auto, s tím že vědí, jakou má mít barvu, jak má být vybaveno a kolik tak za něj chtějí dát. Ani si idioti nezjišťují zda tam je rozvodový řetěz nebo řemen, nebo zda si sami vymění půlku motoru.

To že naše republika je na chvostu vývoje a české řešení ve světovém měřítku je rarita má svůj důvod. Málo kdy se potkávám, že český vývojář přemýšlí, jak by to chtěl zákazník a co je pro něj nejlepší, většina řeší jak by to chtěli oni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nestavim to do extremu, akceptuju ze ja umim pocitace, nekdo umi neco jineho. To je ale neomlouva z toho ze
a) nevi co potrebuji/chteji dosahnout,
b) nejsou schopni si o dane problematice zjistit elementarni minimum.

Pak to konci tim ze lidi kupuji blivajz v samosce, a nebo se upisuji operatorum na 100 let aby dostali tu luxusni slevu na telefon.

Vzdy jsem chtel byt programator, pak sem zjistil ze programovani se v 90% pripadech rovna populovani a zobrazovani formularu. (v CR) Vec pro opice. Jenze je otazka jestli to vycitat vyvojarum, vyvojar musi rozumet problemu, a to chce cas, a cas jsou penize, a ty menezment nema... ale to je jiny pribeh

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díváte se na to svou optikou, ale svět je mnohem barevnější. Ještě mi řekněte, že když vás sem tam bolí hlava, že začnete studovat medicínu a obíhat doktory? Aby jste měl elementární znalosti. Skoro všichni si vezmou prášek, neřeší že je to třeba projev tumoru mozku. Kolik znáte zákonů a vyhlášek? Je jich tolik že i právníci znají jen na co se specializují a tak můžu pokračovat obor za oborem.

Ano většina populace je jednodušší a rozhodně nechce mít starosti, stačí jim ty z bulváru a seriálů. Jsou tedy z hlediska výrobců ovce a idioti o které je lepší nezavadit? Nejsou oni právě průměrem a tím pádem normou? Oni ti IT specialisté nejsou o moc lepší, jen je to zajímá tak si o tom něco přečtou, ale základy a podstatu také neznají. Většina IT-ků není vůbec z oboru nemají teoretické základy. Protože to v 98% případů v praxi nepotřebují, fungují jen jako montéři podle návodu, nebo LEGO hračičkové. Také nad nimi mohu jako absolvent technické kybernetiky dívat z patra, ale byl bych za debila. Sice můžu znát teoretickou část od základů elektroniky až po teorii systémů, vyznat se v programování microcontrolérů, ale budu mít mnohem menší znalosti o aktuálních grafických kartách, než průmyslovák IT amatér, co v tom s nadšením leží. Garantuji vám, že pro něj budu úplný trouba a ovce, když jsem posledně vybíral novou grafárnu do počítače pro děti, jen podle toho, že Sims3 má doporučeno toto, tak jsem zabodl kurzor do seznamu dodavatele a dal potvrdit.

Buďme rádi že je konkurence, z čeho vybírat a každý si najde to co chce. Někdo Samsung s Androidem, protože se v tom může krásně šťourat, někdo naopak iPad, protože je perfektně intuitivní a jeho starší rodiče se v tom nemůžou šťourat a pak něco stále řešit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uf to je tezky prispevek...

Ja po nikom nechci aby byl neurochirurg, mozna staci kdyz si u toho PC sedne spravne a hlava ho bolet nebude. Po nikom nechci aby citoval ustavu a zakony, mozna staci kdyz si nastuduje co je treba za nalezitosti kdyz chce treba prodat auto. Zenes to do neprimerenych extremu.

Davas si otazky a odpovedi ktere tu nikdo nerozporuje - jednodussim se prodava nejlepe, proc ne. Hodne lidi nema znalost ktera by byla zahodna, k vykonu jejich profese - proto jsou jen prumerni nebo podprumerni.

Tak nebo onak to nic nemeni na mem nazoru ze svet by se nemel 100% prizpusobovat hloupym lidem. Je fajn jim jit naproti, ale i u nich je treba vyvolat jistou aktivitu jinak to skonci spatne...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Tak nebo onak to nic nemeni na mem nazoru ze svet by se nemel 100% prizpusobovat hloupym lidem. "

- Takže je podle vás pro společnost prospěšnější, když bude umět ovládat mobil 10 % lidí, než když to bude umět 100 %?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Extrém, takhle to nikdo rozumný nechce.

Ale jak jsem psal jinde, uživatel chce snadno používat a admin občas potřebuje přehledně a snadno nastavit, aby se do toho nepletla automatika. To jsou dost protichůdné požadavky v okamžiku, kdy automatika (to zjednodušení pro neznalého uživatele) selže, uživatel požádá admina o pomoc a ten i když ví čeho dosáhnout, tak nemůže. Nemá jak, jiná možnost než (polo)automatika není, cokoli pokročilejšího je pečlivě ukryto. (založeno na více konkrétních zkušenostech s iOSem, MAC OS X a jiných ...).

Jinými slovy, skrývat před uživatelem složitosti je fajn jen do té míry, dokud existuje jiná snadná cesta i pro lidi, kteří vědí víc o pozadí problému, vědí čeho chtějí dosáhnout a proč. (např. z jedné strany v Linuxu klikátko a pod tím detailní textový konfigurák s komentářema, man stránkama ... cesty jsou možné obě zároveň a nemusí kolidovat).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co konkrétního jako admin nemůžete udělat na OSX? Co je tak ukryto, že na to jako admin nedosáhnete? iOS je něco jiného, tam nejsou uživatelské účty tam není rozdíl mezi admin/ uživatel, tam když chcete něco měnit, buď musíte stáhnout program který to umí nebo si takový program vytvořit. Ale tam ta uzavřenost je dopředu jasná a prezentovaná, pak je lepší zvolit konkurenci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, drobet to přeháním, aby to bylo zřetelnější. Jen se musím své ženy zeptat zda se jako lékařka cítí jednodušší člověk, jen proto, že ji jak u auta, tak u počítače, tabletu nebo mobilu nezajímá jak to funguje, na co vše to je a jaké úžasné věci v tom jde dovrtat. Ona je prostě jednoduchý člověk, ví čeho chce dosáhnout a co na to má použít.

To dohadování kdo je na tom lépe a zda uživatelé Apple serepetiček jsou ovce je obyčejná virtuální realita, nemá to nic společného s reálným životem. Kromě pár geeků na to každý kašle. Zrovna ráno jsem si u snídaně prohlížel doschránkovník s nabídkou mobilů. 6 stran A4 bylo plné android mobilů, ale cca 70% se prodává s verzí 2.3/2.4. Řeší to někdo, rejpe se v tom? Kolik uživatelů využije té svobody vůči uzavřenosti iOS? Drtivá většina uživatelů Androidu používá svůj mobil stejně jako by tam měli iOS nebo WM. Tudíž jsou to také ovce a hlupáci?

Po pravdě neznám IT firmu která by se přizpůsobovala hlupákům a stavěla na nich svou existenci. Vždy si každý najde to co potřebuje a co mu vyhovuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

trocha OT: pripomenulo mi to historku. Znama si kupila za "mega super" cenu notebook. A z obchodu odchadzala s windowsom (ntb bol bez os), Office-om, antivirakom, taskou, mysou, chladiacou podlozkou. Tie boli nakoniec drahsie ako ten samotny ntb, ale hlavne, ze kupila notas za super cenu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"roadmapa neinovuje tak rychle, jako roadmapa konkurence"

mna trapi skor to snaha silou-mocou inovovat. Kazdy dnes chrli novinky a inovuje aj tam, kde to nieje vobec potreba. Kto neinovuje ma problemy, lebo rok stary model je jednoducho out.
Technologie vo vecsine smeroch sa tak rychlo nevylepsuju aby ta casta inovacia mala zmysel. Som zvedavy kedy to prestane.
Ak odratam podporu LTE sieti, tak tam nemam najmensi dovod pre upgrade na IP5.

p.s. suhlasim s uzivatelm dizzi a jeho nazorom na matrix.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

rad citam clanky na diit.cz, su v drvivej vacsine profesionalne. tento je velka vynimka. az som mal chut to v polovici prestat citat. autor je zjavne z anti-apple tabora a mam dojem, ze iba chcel rozvirit diskusiu kontroverznostou svojho clanku.

podotykam, ze nevlastnim jedine zariadenie od apple, (no hej, kedysi davno som mal asi rok ipod, dnes mam creative zen) napriek tomu applu fandim a maju moj respekt. staci si zrekapitulovat historiu (tu davnejsiu aj nedavnu) a uvedomit si co priniesli svetu a kam smeruje vyvoj. porovnat vysledky uvedenia noviniek s inymi firmami. kopec veci bolo naozaj prevratnych, udali smer sucasnemu vyvoju, alebo minimalne marketingovo velmi uspesnych. ano, najde sa zopar veci, ktore boli prepadaky, ale kto je dokonaly?
steve bol velky vizionar a dokazal presadit veci, ktore kritici (alebo aj odbornici na vyp. techniku!) povazovali casto za slepu ulicku alebo fiasko. nakoniec sa ukazalo, ze je to ta spravna cesta. zaujmave, ze?

dodnes si spominam, ako sa s. ballmer vysmieval na prvy iphone, ze "telefon za 500$??? najdrahsi telefon v historii!! nema to ani klavesnicu!"
ako sa ukazuje, iba prijmy zo samotneho iphonu (a veci okolo) tvoria viac, nez ma celkovo microsoft za vsetko, co predava!!
(http://betanews.com/2012/01/24/iphone-generates-more-revenue-than-all-mi...)

btw, ked vidim ako sa sprava na prezentackach ballmer a ako sa spraval jobs, az sa hanbim, ze pouzivam windows. :P

nebudem slepo branit ani apple, ani druhu stranu, ci uz je to samsung, microsoft alebo google. ale taketo primitivne navazanie sa do niekoho, poukazovat iba na negativa a pre stromy nevidiet les mi pride krajne neprofesionalne.
Dizzi - velka pravda.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu taky měl Steve spousty slabších okamžiků o kterých se nemluví, protože o mrtvých vítězích jen dobře, že? Jmenujme jeho propadák Cube, nebo naopak produkty které dneska slušně jedou a byly prosazeny i přes jeho počáteční nesouhlas: MB Air a Mac Mini.

Narozdíl od tebe jsem dlouholetý uživatel produktů Apple a přesto Apple neváhám kritizovat, stejně jako přiznám pozitiva. Letos prostě Apple nepředstavil takový trhák, jak se čekalo, i ta kritizovaná Nokia, která podle českých redaktorů vše zaspala má v novinkách více inovací.

A jen tak na okraj - to, že Ballmer je dacan a Windows nepoužitelnost ještě neznamená že Jobs byl bůh a Apple/Mac je božská dokonalost.
To, že někdo dělá něco nejlépe ještě neznamená, že to dělá dokonale.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

logout - nikde netvrdim a ani nenaznacujem, ze by Jobs bol boh, alebo nadpozemsky genialny alebo neomylny. tak neviem, preco tu s tym mavas ako proti-argument.
pravdou ale je, ze mal oproti konkurencii a inym ludom hodne navrch. vizionarstvom, perfekcionizmom, zmyslom pre detail a jednoduchost. osobne sa mi pacia ciste tvary apple vyrobkov, ich dizajnova a ergonomicka prepracovanost. je vidiet, ze si na tom daval zalezat.
bol jednoducho vynimocny a ta vynimocnost sa prejavila v "jeho" produktoch. kopec firiem sa inspiruje, alebo sprosto kopiruje. a nie ze nie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze clanok vobec nebol pisany prehnane utocne voci Apple. Nejdem spochybnovat prinos prveho iPhonu, ale hlavna sila Apple je v tom, ze si vytvoril skupinu uzivatelov, ktory pravidelne prechadzaju na novsi produkt aj ked stary este funguje. Podobne skupina uz vnika aj okolo Samsung Galaxy S. A mne pride celkom vtipne menit funkcne zariadenie len preto, ze nema nejaku triavalnu "must have" vlastnost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

.. jop .. to jsou ty frikulíni :-)) pro zopakovaní Re: http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Frikul%C3%ADn ..říznout jako píchnout .. a je jedno jestli je to nedojedený jabko či asie ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná by nebylo od věci napsat, v čem konkrétně nemám pravdu. Je snad lež, co Apple tvrdil o velikosti displeje? Nebo snad není pravda, jak uživatelé Applu vehementně obhajovali poměr stran LCD dosavadního iPhonu? iPhone 5 zkrátka popírá zásady, respektive to, co Apple prezentoval zákazníkům jako firemní zásady. Apple dělá přesně to, co kritizoval na konkurenci a to nebudu přehlížet jen proto, abych se vlichotil co nejširší mase čtenářů.

Mimochodem, když je "autor z anti-apple tábora", tak proč tak vychvaloval fotovýbavu iPhone 4S před rokem? ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

konkretne nemas pravdu v tom, ako vidis prezentaciu/predstavovaniu ich novych vyrobkov.
"I kdybychom překousli, že Apple de facto navázal na metody teleshoppigových prezentací "
v tomto si uplne mimo. Jobs cely zivot presadzoval nenasilnost pri predaji, prezentaciach, reklame. (o tom sa jasne vyjadruje aj jeho diametralne odlisne spravanie pri porovnani s ballmerovym). toto nastastie applu zostalo a dufam ze dlho ostane.
aj v apple storoch plati pravidlo, ze predavaci nenavadzaju ani nenutia zakaznikov ku kupe. ukazu, predvedu, poradia. ale nepresviedcaju.
ty vo svojom clanku podsuvas applu prave taketo marketingove spravanie sa pochybnych podomovych obchodnikov s vyrobkami pochybnej kvality.
u applu, ci uz ide o novy prelomovy vyrobok alebo ten 10x zdokonaleny evoluciou o "pochybnej kvalite alebo ucelu" nemoze byt ani rec.
pokial by platilo to, co si pisal, tak by kazdeho zakaznika, vstupivsieho do ich obchodu doslova odchytili a nepustili, dokial by z ich storu neodisiel aspon s jednou vecou. na prezentaciach by sa ozyval hromadny a (zjavne neprirodzeny) potlesk, smiech, reakcie publika. a to sa nestalo nikdy ani za jobsa ani teraz.
suhlasim jedine s tym, ze za jobsa by niektore veci nepresli a (mozno) ani tento iphone5. ale jobs ani vo vlastnej firme nebol uplnym despotom a diktatorom s neobmedzenou mocou.

cely clanok vyznieva v zmysle - ocakavali sme od applu viac, nez nam dali. smutne.
hupppsss.... takze vase vlastne falosne a prehnane ocakavania su chybou applu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ve článku jsem nezmínil jediné očekávání. Apple rumours právě z toho důvodu nesleduju, takže jsem ani žádné konkrétní očekávání mít nemohl. Všiml jsem si, že řada článků a diskusí o iPhone 5 je plná "čekali jsme…", ale nic z toho není v tomto.

Stejně tak jsem ve článku nenapsal ani řádku o Apple Store nebo způsobu prodeje v kamenném obchodě, není tam ani čárka nebo náznak toho, že by Apple někoho k něčemu nutil. Řešil jsem způsob prezentace nového produktu. Ten je skutečně srovnatelný s teleshoppingem, protože říká uživateli, proč má daný produkt chtít - nikoli jako ostatní oblasti IT, kde se výrobci snaží v první řadě plnit požadavky zákazníků.

Pokud tedy kritizuješ obsah článku, kritizuj prosím jen to, co je v něm skutečně napsáno :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"je skutečně srovnatelný s teleshoppingem, protože říká uživateli, proč má daný produkt chtít - nikoli jako ostatní oblasti IT, kde se výrobci snaží v první řadě plnit požadavky zákazníků"

Podla mna nechapes cely koncept tych prezentacii a defaultne nimi opovrhujes. Na tvoju obranu ale musim povedat, ze si to zasluzia - Tim Cook je priam neschopny showman a z jeho podania to cele posobi strasne skrobene a clovek ma az nechut k takemu prezentovaniu (ked niekto neschopny vedie celu prezentaciu, tak aj vykony ostatnych potom posobia skrobene).

Apple stavia svoj business model na niekolkych hlavnych zakladoch:
- tajnoskarstvo = moment prekvapenia pri prezentacii, ohurenie zakaznika (toto im v poslednej dobe vobec nevychadza, lebo sa snazia dostat vyrobky na trh v co najkratsom case po prezentovani a tym padom ich musia vyrabat v milionovych kusoch este pred prezentovanim - pri takych mnozstvach je priam logicke, ze dochadza k unikom)
- dokonale vysvetlenie klucovych vlastnosti mierne vtieravym sposobom (neurolingvisticke programovanie v praxi - slova awesome, beautifull, perfect a podobne zazneju milionkrat a podvedome na ludi posobia)
- priamy focus na konkretne produkty a sluzby
- snaha o co najjednoduchsi dizajn, aby sa produkt ovladal lahko
-... a este nejake dalsie veci, ktore nie su teraz podstatne

A prave to dokonale vysvetlenie klucovych vlastnosti produktu ty porovnavas s telemarketingom. Preco? Co je zle na tom, ked firma vysvetli a ukaze, preco je ich produkt lepsi ako konkurencia? Ono... svet do ktoreho Apple tvori svoje produkty nie je o tabulkovych parametroch ale o realnom pouzivani.
Bezne sa marketig v IT zameriava na porovnavanie vykonu a parametrov. Apple ale toto velmi nerad riesi. Oni sa zameriavaju na to, co s tym produktom mozes robit (podla mna velmi spravne zameranie).

Naco mi je 246GHz 55 jadrovy ultra mini procesor s 83 grafickymi jadrami, ked na uvodnu obrazovku smartphonu cumim jak kreten 5 minut a bojim sa pohnut prstom, lebo neviem ci nezmazem fotku, alebo ju nahodou neodoslem niekomu na mail a podobne. Parametre a dizajn HW nie su vsetko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nie je dolezite, co si vyslovne zmienil. ide o celkove vyznenie a postoj, vyjadreny v clanku.
taktiez som ta nikde neobvinil, ze by si pisal o apple store a ich praktikach v nom.
ja som apple store a dalsie priklady pouzil na poukazanie toho, ze sa mylis v tom, ako apple celkovo pristupuje k propagacii.
kritizujem to, ako si to ponal, pretoze akakolvek firma, prezentujuca svoj vyrobok by nasledovala priklad teleshopingovych a pochybnych podomovych predajcov vselicoho.

nie je reklama, propagacia a prezentacia vlastneho vyrobku (AKEHOKOLVEK!) o tom, ze ho hlavne vychvalime, poukazeme na jeho prednosti, vyhody, kvality???
tak sa predava vsetko. od chipsov cez pracie prasky az po automobily!
a VZDY je to o tom, ze vyrobca/predajca sa zamerne, alebo neumyselne snazi zamlcat alebo ignorovat to, co sa mu do kramu nehodi. siel by sam proti sebe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můžete nějak doložit, že Apple kritizoval displej 16:9 na mobilu? Já si pamutuju, že to tvrdil jen u tabletů...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple obhajoval proporce 3,5" 3:2 panelu jako takové po uvedení 4S. Tehdy tvrdil, že rozměry displeje jsou takto zvolené záměrně, protože jde o maximum, při kterém je možné palcem obsáhnout celý displej. Existovala tehdy i prezentace s obrázky, na nichž byl iPhone 4S plus několik konkurenčních modelů, barevně byl znázorněn dosah palce na displeji. Nejlepší "vykrytí" vykazoval displej 4S. Pokud Apple prezentoval, že cokoli s jinými proporcemi je méně ergonomické, pak to samozřejmě můžeme vztahovat i na iPhone 5.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oni tomu podla mna v tej dobe naozaj verili.
To ze prisli s vacsim displejom je podla mna len kompromis tlaku verejnosti a ich vlastneho presvedcenia. Sami to na prezentacii zdoraznovali, ze napriek tomu, ze zvacsili displej, tak sa snazili zachovat ovladatelnost jednou rukou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reálný důkaz žádný ale zní to důvěryhodně ;). Mimochodem, bude stejný článek i pokud Apple vydá iPad Mini?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro změnu s článkem souhlasím. Jako jedním z mála, které se po uvedení "vyrojily".
Taky jsem se divil, jestli to s větším displejem myslí vážně, když podle mě správně obhajovali, proč právě 3,5". Zkusil jsem si cvičně na iP4 rozsah mho palce a na pohodlné ovládání 4" to pro mě nebude. Zvlášť, když dvě nejpoužívanější tlačítka (back a home) jsou téměř v opačných rozích displeje.. Ale možná to jen blbě držím, jak jsem zvyklý z AntennaGate :)

Překvapivě je tělo iPhonu5 nesouměrné (zadní strana rovná, přední vystouplá), i když by se zdálo, že je to designový následovník čtyřky. I přední kamera a světelné čidlo by mohli dát souměrně ke sluchátku, ne?
- Zdá se, že i celý vnější řámeček je z hliníku, takže bude měkký a poškrábe se snáz než ocel+sklo (uvidíme).
- A Lightning konektorem si dřív nebo později vyzkratujete USB hub, protože má nekryté kontakty (doufám, že se pletu)..
- Pokud se potvrdí, že konektor nemá možnost video výstupu (pouze přes AirPlay), tak to už vážně začínám pochybovat, kde je ta inovace.

Z opačného konce velmi zaujaly sluchátka, fotokamera snad zůstane na stejné kvalitě+panorama bude předpokládám výborná. Ale po pár letech "izolace" v Apple iPhone táboře mě poprvé něco šimrá, jestli to jinde není už trochu lepší za přecejen přijatelnější cenu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tento clanok snad nema ani cenu komentovat. Jednak sa tu pravdepodobne akakolvek mudra myslienka (nie ze by som si az tak fandil, ze to bude zrovna moja) strati pri mnozstve komentarov, ktory tento clanok vygeneruje a zaroven je to tak povrchny clanok, ze ani neviem co tomu cloveku, co to pisal odkazat skor.
Snad len tolko - no-X, myslim si, ze pises o tebe neprebadanych vodach. Apple naozaj nefunguje ako ine firmy. Oni skutocne veria tomu, ze zachranuju galaxiu svojimi produktami. Bez srandy.
Ano, nie su to idioti a sleduju aj kroky konkurencie (sice blby ale predsa priklad - zazalovali samsung kvoli kopirovaniu), ale svoje produkty si vymyslaju sami (no trolling please - ano, inspiruju sa a kupuju ine firmy, ale vysledny produkt nie je kopia niecoho, co uz na trhu je... a ak ano, tak je to uplne prekopany dizajn tak, ako oni povazuju za spravne) a nenechaju sa zlakat vidinou ultra inovacie za kazdu cenu, ako to robi napriklad ten slavny samsung - oni (samsung) vypustia na trh zaplavu produktov roznych tvarov, velkosti, vlastnosti, vykonu a bohviecoho este. Za rok tu mame od samsungu snad 20 roznych smartphonov a ani jeden nie je tak nejak dotiahnuty do konca a zvlast nan neexistuje ziadna nasledna podpora. Takyto postup maju prakticky vsetky firmy. Vypluju zo seba tony produktov a pozeraju, co sa chyti. Odmenia tim, ktory to priniesol na trh a nasledne seru na to. Idu dalej. Dalsia tona produktov.
Nemam narok tvrdit, ze je to zle. Ono aj z takehoto konceptu business modelu vedia vzniknut skvele produkty. Samotny samsung ma niekolko takych, ktore (po HW stranke) zaposobili aj na mna. Mam vsak tendenciu viac inklinovat k tomu ako to robi Apple. Jeden produkt. Jeden focus.

Neviem co ti (no-X) tak velmi vadi na iPhone 5, ze si si potreboval takto "odplut", ale ja s nim nemam ziadny problem. Ano, ludia zrejme od tej prezentacie cakali nieco viac. Velmi pravdepodobne boli sklamani aj z toho, ze Applu v podstate vsetky veci unikli este pred predstavenim a tym padom vcerajsi event posobil ako ked dieta tyzden pred vianocami vyhrabe vsetky darceky rodicom a pod stromcekom nenajde potom ziadne prekvapenie - automaticky pride sklamanie.
Toto sklamanie este umocnuje fakt, ze sa ludia z Applu na podiu tvaria, ze o ziadnych leakoch netusia a ze naozaj zachranuju galaxiu. Clovek ma potom pocit, ze to cele je naozaj len odporny krasozvast.
Problem ale je, ze oni tomu (krasozvastu aj zachranovaniu) vnutorne naozaj veria (aspon ti hlavni lidri Applu - napr. Ive).

iPhone 5 je obycajna evolucia, pri ktorej sa jej dizajneri snazili vypiplat kazdy detail, ktory povazovali za dolezity. Oni ziju vo svojom svete a povazuju za dolezite ine veci, ako HTC, Samsung, Nokia, LG a neviem kto este vobec vyraba dnes smartphony. Ano aj tieto znacky venuju kopec energie dizajnovaniu HW stranke tychto produktov, ale... Apple tomu venuje tak nejak viac energie. Vzdy. Ak chcete niekto priklad, tak si pozryte akykolvek rozhovor s Ivom. Ten clovek je fakt posahany do dizajnu a riesi kazdu <>ovinu (myslene s uctou).
To ze Apple na svojich prezentaciach kazdy ten ich vypiplany detail spomenie, zvyrazni, predvedie je ako ked je rodic naozaj hrdy na svoje dieta, ze pekne recituje basnicky a kazdeho suseda s tym otravuje a nuti dieta neustale tie basnicky recitovat :-). Ano je tam aj kurevska davka krasozvastoveho marketingu, ale ono je to v podstate uz ich defaultna rec.

Cize aby som to zhrnul - no-X preco ta iPhone 5 tak zerie? Kvoli tomu displeju? Ale ved oni nespravili to co Samsung - zvacsit cely telefon. Oni sa s dizajnom pohrali a spravili prakticky rovnaky telefon ako predchadzajuci s vacsim displejom. A preco vacsi displej? Lebo ludia su blby a vacsina si mysli, ze cim vacsi tym lepsi (nech si tam najde kazdy tu svoju analogiu). A kedze Jobs nezije, tak nove vedenie zrejme lahsie podlahlo tlaku ludi. A? Co?
Mimochodom, ked uz sa rozhodli ten displej zvacsit, tak ho aj zlepsili (touch vrstva priamo na displeji, viac farieb).

Uprimne dufam, ze sa prave vas server pozrie na zuby tomuto iPhonu 5 a ze napisete objektivne o tom, ci prezentovany fotak je naozaj lepsi ako konkurencia, ci displej je naozaj lepsi ako konkurencia... a podobne. Ste deep in it.

Som zvedavy kolko miestnych trollov zdvyhnem zo stolicky tymto prispevkom... ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne tento příspěvek jsem celý nečetl, jen bych rád poděkoval autorovi, že mu povedlo mě k večeru rozesmát. Začít takový "wall of text" větou "Tento článek ani nemá cenu komentovat".. :0))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ROFL!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To myslis vazne? Ze nekopiruju ine produkty a vsetko si vymyslaju sami? Doporucujem zhliadnut par porovnani designu Braun vs. Apple:
https://www.google.com/search?q=apple+vs+braun&oe=utf-8&aq=t&rls=org.moz...
A to uz ste zabudli na vyrok jobsa, ze na dobre napady sa prichadza, ale tie najlepsie sa kradnu? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tebe doporucujem vzhliadnut dokumentarny film Objectified (http://www.objectifiedfilm.com/), kde su okrem ineho aj rozhovory s Dieterom Ramsom (TEN dizajner pre Braun) a Jonathanom Iveom.
Ano, mnohe detaily su inspirovane Ramsom, ale hovorit o kopirovani v pripade reproduktoru (Braun) a iMacu (a pod.) mi pride uz scestne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze ak kopiruje Apple, tak ide iba o inspiraciu, ale ak sa inspiruju u applu ini, tak ide o kopirovanie/vykradanie a hnedka zalujeme? :) Apple ma maslo na hlave a to nikto nepoprie, mne osobne nijak tato spolocnost neprekaza, vlastnim aj ich produkt, ale je fakt usmevne, ze kade koho zaluju za vykradanie, kde to ani na oko nie je patrne, resp. zaluju za take vseobecne designove vlastnosti ako "telefon ma 4 rohy, takze ide o kopiu iPhone" a pod. a kolko produktov ma na prvy pohlad apple vykradnutych co do designu a vsetko je v poriadku..
Mne osobne je to jedno, hlavne neuznavam patentovu ochranu v pripade vyzoru, ale vlastne i vo vseobecnosti...vdaka patentom su produkty drahsie a zaroven uznanim patentu nejakej veci sa z tejto veci stane majetok jedneho cloveka alebo firmy a znemozni v buducnosti vsetkym ostatnym na celom svete moznost nezavysle danu vec vykoumat, vymysliet, vytvorit. A to obmedzuje moje prava, pretoze ak nezavisle vymyslim nejaky zlepsovak a nasledne sa dozviem, ze 2 roky dozadu na tu istu vec prisiel nejaky japonec a ma nanu patent, budem sa citit byt obmedzovany, pretoze nebudem mat pravo tuto mnou vymyslenu vec volne pouzivat a zhodnotit ju... ale o tom by sa dalo polemizovat..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no tak že už se na to lidi nevykašlete... pořád řešit kdo co od koho obšlehl... v tomhle průmyslu se kopírování nosí, je to normal...když to nezkopčí apple, tak to skopčí samsung. když ani samsung ne tak určitě Huawei nebo jiná Ťinťong firma... je to fuk... kupte si to co se Vám líbí nejvíce a jestli je to origoš nebo copy už nemá smysl řešit... nechat si dnes něco patentovat dopadne asi tak stejně jako když vemu svůj vynález a veřejně ho vystavím vč. technických výkresů a popisu fce...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je klasický Appležvást. V době, kdy měli CPU Power PC, tak říkali, že jsou o 50% výkonnější, než konkurence z řad PC a poté, když přešli na x86 procesory Intel, tak tvrdili, že nové procesory jsou o 50% výkonnější, než stará generace Apple s CPU IBM :) Když se to vezme doslova, tak Apple procesor byl 1,5*1,5=2,25 krát výkonnější než ten samý procesor v PC :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

CDR je jiný server než tento (DIIT)? Jsem vždy myslel, že je to úplně ten samý a mám v tom teď trochu (dost) zmatek...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má je oba pod palcem stejná firma, běží to dokonce na jednom CMSku s jednou databází, ale má to dvě v podstatě nezávislé redakce (počínaje šéfredaktory).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

iPhone 5 ma sklamal, ale iphone obecne je jediný telefón a) na ktorom beží iOS, nie handroid, b) má umeleckú hodnotu. S Applom to bez Steva už ide ale dole kopcom...

Kto vie, možno raz všetci handroiďáci (a linuxáci) precitnú a začnú na svojich rootnutých fónoch/PC hľadať dosiaľ nevídané: funkčnú aplikáciu a e-r-g-o-n-ó-m-i-u. Za pár storočí sa o tejto dobe bude v učebniciach o histórii ľudstva písať ako o časoch, kedy mysliaci ľudia zbytočne strávili svoje životy tým, že kompilovali jadro a dopisovali ovládače. Medzitým iní tvorili niečo, čo má zmysel a niekam to ľudstvo posúva.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych předřečníka chtěl opravit, že:

1) nejprve se většinou rootovali iphony (důvod už neznám, ale jak jsem vyrozuměl z diskusí, byla to "nutnost")

2) najít klávesu zpět a lokální nabídku stále na jednom místě - to je v mých očích právě ta ergonomie, o které předřečník pěje ódy, ovšem toto na iphonu nenajdete

Tolik tedy k mým postřehům hodinového držení iphonu za účelem snahy připojit ho k WiFi WPA2 PSK (osm androidů bylou už dávno nastaveno :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu jak může mít někdo připojit iPhone k WiFi a co může vzniknout za problémy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zahoďte váš starý nepraktický mixér…

Tak to bude určitě z reklamy na Ultimate Chopper ! :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale strašný kecy, v tom článku. S podivem, jak se autor dokáže na celé A4 točit kvůli úhlopříčce

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za ubohej článek? Nevim proč urážíte uživatele iPhone.

Nelíbí se ti iPhone, nekupuj ho. IMHO je to moderní, funkční telefon, který splňuje co já potřebuji.
Šťourat se v androidu fakt nepotřebuju, na to mám nb.
Tak se s tím smiřte a nezáviďte, že na něj nemáte nebo z čeho pramení vaše trapné urážky a obviňování.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.