Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple M2 Pro / Max uveden, o 25-40 % rychlejší než předchůdce

Zrovna včera jsem nad tím přemýšlel, kam a jak se budou ubírat macbooky. System funguje skvele, nicméně chybí software. Aby byl software, musí to mít hodně lidí. KDyby nechali základní ?1 model za nějakou opravdu brutální cenu a tlačili na to, aby byly macbooky plně kompatibilní jako windows pracovní notebooky a dostalo se to v CR do firem, tak pak bych věřil i tomu, že by se to masově rozšířilo. Teď super, vydají procesor, který je srovnatelný s nejnovějším AMD, v trochu hezčím šasi stoji asi 6x násobek toho co AMD... ale je to pro pár lidí a na maily a office je to zbytečné kupovat:(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jde o 9. generaci neboli Coffee Lake-refresh, jinými slovy 8 jader Skylake na 14nm procesu. Oproti Skylaku jsou při stejné spotřebě násobně rychlejší i současné procesory AMD a Intelu."
Ako si teda došiel k tomu nezmyslu, netuším... teda vlastne tuším.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To asi nereaguješ na Connyho. Ktorá časť tvrdenia nie je pravdivá? To, že ide o 9. gen.? Ktorá gen. Intel Core bola v MB posledná? Alebo že ide o 8 jadier Skylake? Coffee lake refresh je založená na jadre Skylake. Alebo, že súčasné Intel a AMD sú násobne rychlejšie ako 9. gen. Intel Core?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale áno. Presne toto: "vydají procesor, který je srovnatelný s nejnovějším AMD"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, srovnatelny je, ale jinak je horsi. Rosetta 3 se nezadrzitelne blizi. Ledaze by Apple natahlo uzivani Rossety 2, co to jde a tak by mohli v poklidu opet prejit na x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Macky SW je. Mackové jsou specifický jak v HW, tak SW. A dokonce mám v okolí pár lidí, kteří na tom jedou SW pro Windows, protože prostě chtějí mít Macka. Ano, znamená to pro ně koupit licenci Windows a virtualizační SW, ale prý to funguje náramně dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tak asi lepší pro všechny. Pokud by tak uzavřená a diktaturní firma jako Apple měla nějakou monopolní část trhu, tak bychom ještě rádi vzpomínali, jací byli v Microsoftu vlastně dobráci.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

ono kdyz to vezmes kolem a kolem tak windows z pohledu androida a ios uplne otevrenej system bez pravidel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zřejmě záleží co si představuješ pod pojmem "otevřený systém". Jestli to je na Mac nainstalovat jakýkoliv software zkompilovaný pro macos, tak je otevřený úplně stejně jako Windows. To že tam nejsou aplikace pro Windows je počítám logické, když je to úplně jiný systém. Linux je ještě otevřenější než Windows a přesto pro leckoho omezující.

Pokud máš Windows na ARMu, tak to s otevřeností není nic moc a ukáže se, že je to spíše setrvačnost. Do budoucna problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On software na to bol, je a bude. V dnesnej dobe viac ako kedykolvek inokedy je SW pre drvivu vacsinu ludi dost blba vyhovorka na to, preco nie Windows. V pripade Macu je este blbsia ako v pripade Linuxu, pretoze aj ten Photoshop, ktory vlastne potrebuju uplne vsetci vo vesmire sa na Macu narodil a normalne tam funguje.

Ale hej, kupovat naslapanu masinu za 2 litre na maily a office je ekonomicky nezmysel nech sa na to clovek pozrie akokolvek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje "vyhovorka" je ta, že Apple zařízl PPTP/SSTP VPNky, takže když člověk spravuje pár chudých firmiček co mají stoletou infrastrukturu a nechtějí do toho investovat nic, protože jim "to stačí", tak má smůlu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na spravovanie pár chudobných firmičiek so storočnou infraštruktúrou nie je mac potrebný. Stačí na to lacný notebook s Windows alebo Linuxom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepsal jsem že je potřebný. Jenom že ho nemůžu z toho důvodu mít (kdybych ho chtěl).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbý nápad... A čo takto urobiť na tom Macu napr. Windows virtuálku s bridged networkom a v nej si otvoriť VPN? Ak by to išlo, bola by to síce barlička, ale zároveň aj elegantné riešenie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušel jsem, ale až bude trochu času, vyzkouším. Zajímavý nápad

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podobnu "barlicku" pouzivam aj na windowse, ked sa potrebujem pripojit k striktne obmedzujuco nastavenej vpn (ktora "odstrihne" vsetku komunikaciu) - na to mam virtualbox virtualku, ktorou sa mozem pripojit a zaroven mozem aj nadalej normalne pracovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux ve virtualce, ja to tak mam ;-)) - apro coz neco stareho, co je hackle - lepsi je OpenVPN

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako je to s výberom prehliadača na Meku? Dá sa v ňom nainštalovať aj Pala moon?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Špatně položená otázka, na Macu je Safari, nic víc applisté nepotřebují a rozhodně ani nechtějí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsi vedle, můj primární prohlížeč je pod MacOS Edge ne Safari, ale chybí mu integrace do Apple světa, Safari ve spojení s Apple notes funguje lépe než OneNote (clipper, přetahování), ale zase Edge s OneNote funguje lépe než Safari. Poštovní klient od Apple zase trošku prasí kalendářové Teams meetingy ale skvěle integruje reminder atp... OneNote zkombinované s OneNote toho umí daleko víc (třeba poznámky ze schůzek, distribuci mezi účastníky, vytvoření patřičných tasků provázaných s meetingem...

Tady je třeba říct že Microsoft ekosystém aplikací funguje lépe pod Windows než pod MacOS, kde jsou funkčně omezenější, zvláště OneNote. Ale třeba na MacOS Outlook podporuje Google účet a tím myslím nejen poštu ale i kontakty a kalendář oboustranně synchronizovaný, Outlook na Windows kontakty ani kalendář nedá (kalendář jde vystavit jen jednosměrně do Outlooku ne zpět na Gmail) Což je strašné protože k tomu člověk musí zase ve Win použít omezenější Poštu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zabudol som, že iOvca miluje to, čo povie T. Cook. Horšie ako sekta. Ja som si zvykol na Pale moon a aj keď občas má s niečím problém, nechcem ho vymeniť. A nie preto, lebo mi to nakázal B. Gates.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No z toho co mě živý na jablku nejede ani jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mne to samé. Zajímavé je, že ty softwary co potřebuju jsou většinou pro Windows a Linux, ale pro Apple ne. Takže většinou jedu na tom Linuxu. A poslední dobou mi to s uživatelkého hlediska vyhovuje nejvíc. No a z funkčního to ani nebudu komentovat, tam Linux kraluje už dávno. Apple je užitečný vlastně jen pro grafiku/video, jinak je to předražená zbytečnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mezi okruh, kde Mac funguje velice dobře je i programování, samozřejmě záleží co člověk dělá, třeba trénování AI je lepší pod Windows s RTX grafikou, ale webové věci, python, cčko a spousta dalších běží na Apple silicon daleko lépe, proto taky hodně velkých korporátů po vydání MBP s Apple čipy hromadně nakupovali pro své vývojáře, kterým to ušetří hodně času. V USA je v IT velice dominantní platforma právě MacOS a celosvětově je pro programátory podle ankety na StackOverflow MacOS stejně oblíbený jako Linux/Unit. Jelikož MacOS na pozadí fakticky používá právě jádro Linuxu/Unix tak reálně nabízí vše (konzolové nástroje, brew .....).

A ještě podstatnější je to pro vývojáře mobilních aplikací. Bez MacOS svou aplikaci do appstore nedostaneš. Navíc i Android studio je na Apple Siliconu svižnější než na x86.

Také jsi opomenul velké zastoupení u hudebníků.

No a pak jsou běžní uživatelé, kteří mají za dobrou cenu (999 a 899 edu za M1 MBA, je přesně to kde začíná střední třída laptopů která ale nemá šanci konkurovat jako overall package - displej, konstrukce, touchpad, audio, výdrž, výkon..) velice vyvážené zařízení, které navíc dobře spolupracuje s dalšími zařízeními ekosystému

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je pravda, ale toto je právě oblast (programování), kde ten Mac nepřináší nic navíc oproti právě Linuxu, i proto, že tyto nástroje jsou většinou portem z Linuxu. Mezi programátory vidím ten nárůst uživatelů Linuxu největší. A když vezmu nástroje pro návrh hardware, tak tam firmy dnes už standardně dávají vývojové nástroje pro Windows a Linux, ale pro Mac ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja to mam naopak, jsem linuxak a maca jsme si koupil na 3-4 graficke programy, ktere pro linux nemaji ani nahradu - teda 1 i jo, ale zbytek ne - duvod ? nemam rad windows a neduveru jim, ze mi neznici data, a M1 s ARMem je nejlesvnejsi stredni trida arm na trhu - bude samsung - ale jen 8GB ram a spis notebook udelany z tabletu, nebo M$ - kde se ale moc neda dat linux - tak mam MacOS - tam prikazovaou radku, GUI maji applisti dost blby, neco tam je zase OK - okopirovano z Linuxu, jen to clovek musi pouzivat, jinak ma smulu, proste Mac ti rekne, jak jej mas ovladat a kdyz ti to nevyhovuje, tak se na tom neda vubec pracovat - to v linuxu si das misto KDE/GNOME XFCE a i to si nastavis, jak ti vyhovuje.
Dale na Apple je kupa SW jen za prachy - a jeste hure, za pronajem - jeste ze pro to portuji veci linuxaci, nove ani neni potreba X-windows

Zase Linux na AppleM1 je takova develop. hracka, kde vyvojari vse zpetne debuguji jak to vlastne funguje, to uz je asi lepsi zustat na Intel/AMD

Suma sumarum, Apple me spise omezuje, ale dava mi moznost mit SW co se mi libi - a to je fajn, k tomu je to male, lehke, dobry display - takze to ma plusy i minusy a da se s tim zit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám s Apple osobní zkušenost v posledních letech, ale jedna věc v textu mne zarazila. Apple kvůli licenci nevychází z Linuxu, je stavěný původně na BSD, aby nemuseli zveřejňovat zdrojáky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"maca jsme si koupil na 3-4 graficke programy"

No právě, to jsem psal, na ty grafické programy ano (i když ty programy jsou vždy i pro Win, ale chápu to). Jenže na návrh hardware tam nejede nic moc. Ještě asi tak KiCAD, ale z profesionálních OrCAD nebo Expedition ne, na návrh FPGA Libero nebo Vivaldo je taky jen Win nebo Linux, pro návrh firmware třeba ST Cube nebo MPLAB X ani nevím jestli je i pro Mac, ale pro Win i Linux jsou, pro překlad kernelu pak samozřejmě Linux, takže není jediný důvod mít Apple. Je to pro většinu lidí snobárna, protože na tom stejně jedou prohlížeč, mail a nějaký Office. Chápu ještě grafiky, ale těch je hrstka. Holka si musela koupit iPhone, ale jediný důvod byl prestiž ve škole. A když machrovala co to všechno umí a jak to fotí, tak jsme to porovnávali s mým starým Mi 9T a ten umí v podstatě to samý za asi třetinu ceny. Pár lidem jsem již na starší počítač nainstaloval Linux a světe div se, on i ten starej krám je s Linuxem najednou použitelnej a jsou s tím spokojeni. Prostě poměr cena a výkon rozhoduje. Je to jako s autama. Taky si prostě někdo musí koupit Hilux nebo Q7, aby ukázal, že na to má. Ale pak jedou na dovolenou a musí na to dávat střešní box, aby se jim tam vešly věci, Já si koupil dodávku od Fiata za 1/4 ceny a uvezu tam vše a nemusím nic řešit. Opět poměr cena výkon je u toho 10x vyšší než u té Q7. A že to nejede 200? Stejně to člověk nikde nevyužije. Ale ať si každý koupí co chce, když mu to nemusím dotovat. Bohužel u těch aut už to přestává platit - dotace kam se podíváš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Toyota Hilux není dobrý příklad, terénní pickupy mají zadní nápravu odpruženou listovými pery a nejsou tedy moc pohodlné. Je to primárně pracovní auto. A střešní box fakt nepotřebuje. Jasně že Apple je snobárna, možná někde v kanclu, kde vyřizují hlavně lidi, co přijdou z ulice a ten počítač většinu dne nic užitečné nedělá, se na spotřebě může vyplatit, ale takto specifických použití tolik nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ale hej, kupovat naslapanu masinu za 2 litre na maily a office je ekonomicky nezmysel nech sa na to clovek pozrie akokolvek."
Když za ty samé peníze, často ti samí lidé kupují co rok či dva mobil ... tady u nás je to prostě klasicky "cool image" produkt. nedávno jsem pořizovalpočítač bez monitoru za 90k a prodavač se podivoval, tka jsem mu vysvětlil že já ten počítač nemám na rok ale na několik let a pak se ta cena rozloží. O Mac produktech mi to ale přijde přesně obráceně něco co je kontruované jako jednorázovka má cenovku jako něco echt festovního.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale princip je stejný, cena se rozloží. Koupím mašinu za 90 tisíc (nějaký vybavenější MBP), ten stroj mi bude sloužit 4-5 let. Když bych koupil non apple ekvivalentní mašinu tak za ní dám třeba 70-80 minimálně, takže řešit 10-20 tisíc což je fakturace za jeden až dva dny práce je naprosto nepodstatné. Pokud mi Apple vyhovuje více, nebo dokonce práci udělá rychleji, tak je ten cenový rozdíl bezpředmětný.

A stroj za 4 tisíce dolarů je sice drahý, ale taky si to nekoupí student na kolej. Tohle si koupí člověk co to nějak použije pro své koníčky nebo soukromé kšefty, takže bude z oborů kde vydělávat 150-250 tisíc dolarů ročně je normální. Když zohledníme životní náklady, tak je to asi jako kdyby si u nás někdo s průměrným platem koupil stroj za 10 tisíc ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Princip není stejný apple fanatici jsou schopní kupovat každý nový model klidně obrok... A apple NB nejsou profesionální pracovní stanice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je skvělé, když je vše připájené! :D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim problem si za 2k kupit horkovzdusku, reball planzety a kulickovy cin a v pripade potreby si napr. rozsirit SSD alebo RAM.

Irony off

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu úspěšně hacknout T2 chip?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

T2 čip u Apple silicon macu není. Jeho funkce je přímo integrovaná v Mkovém SoC.

A navýšení/výměna disku je fakt jen o přepájení čipů a nahrání recovery přes druhý mac.

V Intel Macboocích se upgradovaly i CPUčka, do iPhonů šlo nacpat vyšší úložiště než které vůbec Apple nabízel, tam to chtělo kromě samotného úložiště ještě něco přeprogramovat v nějakém švábovi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No všechno pájené není, třeba MacStudio má skvěle řešené porty, které jdou snadno vyměnit když se poškodí, stejně tak jsou tam k dispozici i výměnné disky protože u toho stroje se dá očekávat vyšší zátěž než u jiných Apple zařízení a je to pak rychlejší a ekonomičtější na opravu.

Ale z uživatelského hlediska je to jedno. Já do toho zařízení nelezu protože pro to nemám žádný důvod. A když se něco porouchá, tak to bude řešit servis a ne já. A jestli servis vymění jednu součástku nebo celý board je mi zase zcela ukradené protože to nebudu dělat já.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jedno ti to přestane být ve chvíli kdy tu opravu je třeba platit

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Takže to začnu řešit po 5 letech stáří? To už to zařízení osobně mít asi nebudu protože 5 let záruky jde zcela normálně pořídit. Nebo ještě lépe, můžu si to pronajmout. měl jsem takhle pronajatý Macbook a iPad, na konci období ho vrátím a neřeším zůstatkovou hodnotu. Když se to pokazí tak mi to dodavatel buď opraví nebo dodá nový. Ani nemusím řešit poškození protože je to pojištěné.

U nás konkrétně u Apple není k dispozici AppleCare+, ale tam kde je to máš pořešené AppleCare+ oprava po záruce tě stojí vždy naprosto stejně ať se s tím strojem děje co se děje (tedy rozdíl je poškození displeje a zbytek, třeba výměna displeje v iPhone po rozbití 2x do roka jen za 29 dolarů, cokoli jiného 99)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Prodloužení záruky lze pořídit, ale je třeba říct i to podstatné B - není to zdarma. Pronajímání HW to samé. Tebou zmíněné MacStudio je už větší stroj co začíná na 56 tisících, takže je snad normální, že to nemá všechno připájené. Teda ve světě jabka musíme oslavovat i nepřipájené SSD...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně co to dlouhodobě udělá se sekundárním trhem Apple Mx zařízení. Koupit z druhé ruky něco co bude mít před sebou nedefinovatelnou dobu fungování (například zařízení s 8GB RAM se swapováním opotřebovaným SSD)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O jakém swapem opotřebeném SSD mluvíš? Žena má základní MBA rok a disk má zapsáno sotva 5,5 TB. Já měl base model 8 měsíců a končil s 4,2 TB zápisů. Pak jsem měl 15 měsíců MBA s 16GB RAM a tam bylo za tu dobu zapsaných 6,25TB, to byl roční průměr necelých 14GB/den, u základního modelu to při stejném use case bylo 17,5GB denně.

Pokud bychom vzali že dnes běžné SSDčko mívá při 250GB kapacitě garanci minimálně 150TBW tak i když to navýším na 7,5 TBW/rok tak je to 20 let. Navíc se bavíme pořád o 150TBW garanci nikoli reálně dosažitelné hodnoty, není to tak dávno co jsem tu měl 120GB SSDčko se 175TBW které má nějakých 80TBW garanci žádné problémy s ním nebyly, ani SMART nic špatného neřekl.

Teď tu mám Windows laptop, používám ho tři měsíce a má 2,6TBW, ok, dejme tomu že těch 0,6TBW byla úvodní instalace, takže 2TBW a jsem na nějaký 22GB/den, tzn víc jak na Macu se stejnou pamětí tak i s poloviční RAM.

Opotřebení SSDčka je pro běžného uživatele - na které base MBA míří - naprosto bezpředmětný údaj.

Se sekundárním trhem to neudělá lautr nic, bude se to prodávat a kupovat stejně dobře. Naopak vyše vybavené modely se budou prodávat hůře ve smyslu zůstatkové hodnoty, tak jak je u Apple vždy zvykem protože buď si koupím nový nebo jdu na bazar a chci co nejnižší cenu a za extra výbavu platit nechci nebo alespoň ne tolik kolik by bylo poměrově srovnatelné k pořizovací ceně. Navíc TBW si můžeš od kupujícího vyžádat abys měl jistotu že nekupuješ nadměrně užívaný disk.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Šlo o chybu v MacOS Applem vyřešenou v Big Sur 11.4. Takže asi půjde pouze o starší zařízení, které jí byla dočasně vystavena.
https://appleinsider.com/articles/21/06/04/apple-resolves-m1-mac-ssd-sto...

Na druhou stranu asi dodnes zůstává záhadou jak vlastně Apple připájené flash-paměti využívá. I kdyby šlo o TLC NAND neznamená to, že je nemůže provozovat například v režimu pseudo-SLC(pseudo-MLC) zapisovat pouze 1(2)bit/cell. To by mu umožnila za cenu potřeby vyšší osazené kapacity (2-3x .. nakonec cena by tomu nasvědčovala) docilovat jak rychlého zápisu tak i delší životnosti. Možná by více napověděl průběh rychlosti sustain zápisu přes celou kapacitu SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ona reálně žádná chyba v systému ani HW nebyla, možná něco špatně reportovalo hodnoty,

V té době jsem koukal každý den na TBW hodnotu a poctivě zapisoval a z toho pochází právě těch 17,5GB/den zápisů průměr za dobu 8 měsíců na 8GB verzi při denním 10h+ používání na homeoffice.

Prostě z toho byl velký clickbait, už jen z důvodu že se k tomu Apple nikdy nevyjádřil = není chyba. Stejně tak to začali lidé ověřovat, stejně jako já a zjistili že žádný problém neexistuje nebo to nikdo nedokáže replikovat.

A jak se Apple chová a jak to řadič ukládá netuším a je to irelevantní, pokud výrobce používá nějaké podobné obezličky tak s tím jistě počítá v hodnotě TBW, ve smyslu že třeba nějaké interní zápisy nepočítá SMART a ani je nepřičítají do TBW ale ví že ty čipy to při deklarovaném TBW zvládnou.

A sustain rychlosti? Tam bude problém najít vhodný zdroj, abys nasytil ten disk. Já měl jen SATU co mi dělala 500MB/s a to jsem mohl kopírovat na interní 250GB disk kopírovat desítky GB a plnícím se disku a pořád to běželo stejně.

Ale opět, kdyby existoval nějaký problém s nadměrným zpomalováním, tak to nějaký clickbaitu chtivá youtuber proflákne a uděla "SSD Throttling gate"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že rozšířená záruka není zdarma a to je nějaký problém? Pokud chci zařízení používat 5+ let a bojím se selhání, tak si klidně tu záruku zaplatím, když se to rozloží do času, tak to není nic hrozného, pokud to neplánuji používat tak dlouho tak se na to vykašlu.

56 tisíc za MacStudio v základu může znít jako vysoká cena, ale když k tomu připojíš 3 monitory za půl milionu tak je těch 56 tisíc bezpředmětná, stejně jako když to třeba budeš používat na střih videa když k natočení používáš gear za miliony (kamery, objektivy, stativy, gyro ramena, jeřáby).

Samo, pokud chceš MacStudio na to abys psal v diskuzi na Ditt,tak to je samozřejmě naprosto zbytečně předražené zařízení, pokud je to ale "lopata" kterou kopeš výkopy, a zaplatí ti to jedna zakázka, je úhel pohledu naprosto jiný.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A proto je MacStudio proti x86-64 workstationům v menšině. On totiž každý workstation není v pozici, že by ho zaplatila jedna zakázka. Vítej v realitě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"A proto je MacStudio proti x86-64 workstationům v menšině"

No jasně, pracovních stanic s x86 bude daleko více, ale tady se nebavíme o zastoupení ale o ceně. Představ si jen obyčejného fotografa, v batohu tahá min. dva foťáky a několik objektivů výbava za půl míče ani nemrkneš. Fotí na různých místech, takže jezdí károu za půl míče. V kanclu má nějaký kvalitní monitor, další foťáky a skla za statisíce a myslíš že jestli koupí PCčko za 30 nebo Mac za 50 mu změní strukturu nákladů? Nesmysl.

Můžeme se bavit o tom zda potřebuje/chce PC nebo Mac, ale bavit se o ceně, když ten počítač stojí zlomek toho co ho stojí zbytek výbavy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U zpracování fotografií jsou výpočetní nároky značně limitované, tyto use case dnes nepatří mezi ty s vyššími požadavkami na HW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud někam vyrazí, nafotí třeba jeden, dva tisíce nějakých 48MPx RAW fotek, ty pak naleje do Lightroomu a na všechno nechá aplikovat nějaké své presetové úpravy, tak to nějakou dobu exportovat bude.

Ale nikdo nepsal že nutně potřebuje výkonný stroj. Šlo o to že když vyrazí na rychlé focení, nese si v batohu půl milionu i milion ve foto technice (to jsou 2-3 těla a pár objektivů, běžná výbava fotoreportéra), jestli tam bude mít laptop za 30 nebo za 60 už bude v celkové ceně HW který pro práci používá bezpředmětný.

Je třeba si uvědomit celkové náklady. Jasně je rozdíl jestli si na doma koupím stroj za 30 nebo za 60, když mi to nevydělává nebo když je to fakticky jediný náklad co na tu práci mám a stroj za 30 mi poskytuje vše co ten za 60. Ale jakmile k práci potřebuji techniku za miliony tak pár desetitisíců budou drobné, které se v celkovém rozpočtu ztratí... Když pak člověku ten stroj za 60 vyhovuje více tak taky není co řešit protože ten rozdíl ceny se ti zaplatí jednou malou zakázkou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přece nesmysl, pokud má WS svým výkonem kritický dopad na produktivitu(efektivitu) popsaného pracoviště tak se nebudu omezovat na to nejpomalejší na trhu (Apple Studio) a pořídím si nejrychlejší dostupnou WS na trhu vycpanou akceleračními kartami podporovaným použítým SW, které mohu navíc případně upradovat.

Problém vstupního Mac Studio není v jeho ceně, ale v jeho max. poskytovaném výkonu a jeho nerozšiřitelnosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Problém vstupního Mac Studio není v jeho ceně, ale v jeho max. poskytovaném výkonu a jeho nerozšiřitelnosti."

Nerozšiřitelnost? Máš tam 4 nebo 6 thunderboltů, hudebník tím uchodí celé nahrávací studio se spoustou gearu, i nějaké studio live vysílání videa s několika kamerama a nějakým audio mixem zvládneš odbavit na MBP. Co by tam připojovali programátoři nebo grafici. Výkonu to má na cílové činnosti naprosto dostatečně, hodně lidí dokonce Studia vracelo že ten výkon už nedokázali využívat aby mělo smysl to mít v takové specifikaci.

Máš nějaký workflow a potřeby, takže pro to nasazení koupíš adekvátní mašinu a pak to léta používáš, až to přestane stačit nebo se ti zásadně změní workflow, tak koupíš novou mašinu a starou použiješ na něco jiného nebo ji dáš pryč (on to od tebe klidně koupí apple, když nechceš hledat kupce).

Ono upgradovat počítač je drahé. Představ si že máš PCčko a chceš vyměnit desku s procesorem a jelikož nemáš čas řešit voloviny, zavoláš na to člověka co ti přijede domů/do kanclu a ten upgrade provede... Bude u tebe dvě hoďky - protože to nejen prohodí ale i otestuje, taky k tobě musel dojet, takže si řekne třeba 50 za příjezd k tobě a dalších 200 dolarů za práci (dvě hodiny po stovce), najednou zjistíš že pak může být snazší starý stroj prodat a koupit nový než to nechat upgradovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co snadnější upgrady: RAM nebo SSD?

Co se týká úplného základu domácího studia, tak nevím jak v USA, ale v našich shopech thunderbolt zvukové karty jsou až z té vyšší třídy, což třeba začínající vůbec nepotřebuje. Nezdá se to, ale když vrazí peníze, do toho, co na zvuku nejvíc pozná - tedy nástroje, mikrofony, zvuková úprava místnosti, tak na další elektroniku a počítač zas tolik nezbude, to nepočítám studiové monitory a nábytek. Profík to řešit nemusí, ale nějak ten člověk musí začít a techniku pak vylepšují všichni časem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Je skvělé, když je vše připájené! :D"
Ale jo je. Svého času tímhle postupem srazil commodore cenu počítačů na 1/5! Akorát že aple ušetří na nákladech, ale cenu naopak zvedne.... A někteří jedinci mu to ještě pochválí (to už mi hlava fakt nebere)-

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale jo je. Svého času tímhle postupem srazil commodore cenu počítačů na 1/5!"

U Commodoru to bylo i volbou procesoru vzali ten nejlevnější na trhu. Ten měl na cenu dost velký vliv. Taky to mělo málo paměti a další omezení. Pouze integrace na jednu desku na cenu tak velký vliv mít prostě nemůže. Konektory tolik nestojí. Ten počítač byl tak jednoduchý, že víc desek nepotřeboval. Se zbytkem komentáře už souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jasně že může. Atari mělo taky 6502, commodore PET taky a stálo to ranec a jak se museli u atari snažit a celé to překopat na nový model kde bylo vše na jedné desce a co nejméně čipů. 64kb tehdy mimochodem nebylo málo paměti... Napájené nelze brát jen jako "nemá patici" ale spíš vše integrované do co nejméně čipů a na jedné desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že PET měl původně 4 kB a později 8 kB RAM. Někteří brali do ruky páječku a zvedali to až na 96 kB, ale origo z výroby max 8. Překopat to museli mimojiné proto, že PET neuměl barevný výstup. A když už píšete hodnoty, bacha na veličinu 64 kb je 8 kB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Aby byl software, musí to mít hodně lidí"
a přesně proto je hromada SW který nenajdeš jinde než na MacOS a pro který si lidí MacOS pořizují (to platí samozřejmě i obráceně).

To platí i pro HW, zrovna včera jsem viděl video kde malá produkční firmička má několik studií a všechno to ovládají Macy v serverovém Racku. Majitel říkal že PC sice může být levnější, ale když v 2019 koupili MacPro, nacpali do toho všechny HW karty tak to okamžitě fungovalo a od toho 2019 na to nešáhl a to že to běží bez potřeby údržby je daleko cennější než případně vyšší pořizovací cena

"za nějakou opravdu brutální cenu"
M1 Air za 849 (refubrished), za 899 (EDU), 999 dolarů je přece brutální cena na tak skvěle zpracovaný kus HW. V x86 světě nic takového tak levně nekoupím

M2 mini za 599 je zase skvělá cena, už M1 mini za 699 (a tuším 549 refubrished) byla naprosto skvělá cena. Však to je cena střední třídy mobilu a ty tu máš celý počítač

"aby byly macbooky plně kompatibilní jako windows"
co to znamená?

"dostalo se to v CR do firem"
ale ono to v těch firmách je. U nás má tak půlka lidí co dělají v IT části Macy a to protože je prostě chtějí používat. Možná velké korporáty to u nás nemají, ale majoritní trhy ano. Když vyšly M1 MBP tak nemálo firem jasně říkalo že to kupují ve velkém (velké korporáty). Zvláště v IT světě je to v US nepsaný standard. Člověk tam vidí Macy a občas MS Surfacy...

Ono taky aby ne, spousta lidí si vystačí s třeba 14" MBP v základu, na ten si vydělám za 4 dny u zákazníka. Stroj mi bude sloužit ne 4 dny ale 4 roky, takže proč bych měl kupovat něco, když mi to nevyhovuje nebo mě to brzdí. Pokud 14" MBP stojí 2 tisíce dolarů v základu, tak třeba takové XPSko od Dellu ve stejné konfiguraci (RAM, disk, srovnatelný displej) bude stát +- stejně takže ani volbou x86 neušetřím nebo ušetřím drobné které vzhledem k ceně zařízení a ceně mé práce nemá smysl vůbec řešit.

A na office a maily to samozřejmě může být výhodné koupit. Když máš ve firmě třeba 1000 strojů, tak než mít pár desítek jiných mašin, tak se může vyplatit to sjednotit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Majitel říkal že PC sice může být levnější, ale když v 2019 koupili MacPro, nacpali do toho všechny HW karty tak to okamžitě fungovalo a od toho 2019 na to nešáhl a to že to běží bez potřeby údržby je daleko cennější než případně vyšší pořizovací cena."

Tý jo, tomu se ani nedá věřit jakej je ten HW od Applu držák! Takže 3 roky a žádný problém, to je ve světě serverů něco nevídaného!!!

Kecám, viděl jsem ještě před půl rokem server založený na LGA 1366. Ty seš prostě tragéd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O jakých serverech píšeš?

Psal jsem o MacPro pracovní stanici narvané přídavným HW které kvůli hluku umístili do jiné místnosti a zvolili rackový case místo desktopu. Jednak se ve studiu zbaví nechtěné hlučnosti ale hlavně v racku lépe zorganizují ty desítky kabelů co do toho počítače vedou aniž by o to někdo nechtěně zavadil či vypojil. I když trošku vyspecovaný MacPro snadno půjde na půl milionu, tak cena dalšího vybavení ve studiu bude klidně v desítkách milionů, v tu chvíli fakt neřešíš jestli si mohl ušetřit sto tisíc koupí jiného HW, se kterým jsi měl dříve problémy.

Zřejmě ten člověk, když popisoval ví o čem mluví a ví co chce - zapojit, nestarat se...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle tebe je workstation pracující bezproblémově 3 roky něco vyjímečného? Proč se neustále vyjadřuješ k věcem, o kterých víš úplné prd? I ty workstationy s LGA 1366 by se v některé firmě nebo domácnosti klidně našly, já sám znám jednoho exota co ho vytěžoval opravdu hodně a ještě před 1,5 rokem ho doma měl a nedbal na moje rady, že by ho už měl vyhodit. Možná ho má doteď, byl to zvláštní pavouk. Takže minimálně 12 let bezproblémové služby pod častým zatížením!!! Asi to bude ten důvod, proč je Apple v tomto segmentu v menšině.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nerozumím kam to pořád směřuješ.

Majitel úspěšné produkční firmy ze zkušenosti vyzdvihuje MacPro 2019 jako stroj který sice nebyl levný ale je pro něj bezstarostný, což dřívější stroje nebyly tak proč se snažíš hledat nějaký protiargument. On je spokojen a nebylo mu líto ty Macy zaplatit, to je podstatné a je úplně jedno co kdo jinde. Prostě existují use case a lidé kteří prostě prkotinu jako cenu počítače neřeší.

Když zapátrám v historii tak asi 15 let zpět jsem dělal na software projektu který zákazníka stál přes 2 miliardy korun, myslíš si že tam řešili jestli to poběží na serverech za milion nebo za dva, když už jenom databázové licence stály desítky milionů a vysoké statísíce ročně support k tomu?

Nebo máš zaměstnance který dostane 200 tisíc dolarů ročně jako plat, bonusy a nefinanční kompenzace (třeba akcie), fakt budeš řešit jestli mu dáš na práci laptop za 15 nebo 25 stovek dolarů který mu vydrží i několik let?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Majitel úspěšné produkční firmy ze zkušenosti vyzdvihuje MacPro 2019 jako stroj který sice nebyl levný ale je pro něj bezstarostný, což dřívější stroje nebyly tak proč se snažíš hledat nějaký protiargument. On je spokojen a nebylo mu líto ty Macy zaplatit, to je podstatné a je úplně jedno co kdo jinde. Prostě existují use case a lidé kteří prostě prkotinu jako cenu počítače neřeší."

U psychiatra řekni, že jsi lehce ovlivnitelný, což ti úplně zatemňuje mozek. Ty ostatní vady pozná sám z dalšího pohovoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, takovy zamestnanec asi take dostane Teslu, nebo nejakou fajnovou karu. A asi neleta v nizkonakladovce. To vsak neznamena, ze lopata z fabriky, kterych je nesrovnatelne vice, asi bude resit, zda vyklopit 1500, nebo 2500.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Applu je to jeste o neco horsi nez u Win, pokud neco nefunguje out of box, tak to pravdepodobne nikdy fungovat nebude. U Win se to da nejak poresit, treba je donutit, aby opravdu pouzili ovladac ktery si uzivatel preje a pak to funguje (minimalne do dalsi aktualizace Win). No a Linuxu to vetsinou out of box nefunguje, ale zas oprava je jednoduse resitelna tak, ze se povoli non-free repozitare a nainstaluje se konkretni balicek.
Ano pokud nekomu zalezi na tom, ze nemusi na zacatku nic resit a rovnou to funguje, tak je jiste Apple dobra volba. Blby je pak v prubehu pouzivani zkusit neco priohnout ke sve specificke potrebe, tam uz zrejme administrator narazi na velmi tvrdou zed.
Osobne mam asi radsi, kdyz prvotnimu nastaveni venuji nejaky cas a pak ta vec slouzi a pripadne vim jak ji upravit.
3 leta funkcnost neni nic zajimaveho to vydrzi pohromade i instalace Windows. Vtipne bude az po 5 letech se Appli veci prestanou aktualizovat, protoze je HW uz moc starej. Pak bude vhodna doba na pocitani nakladu na provoz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Apple dobra volba. Blby je pak v prubehu pouzivani zkusit neco priohnout ke sve specificke potrebe, tam uz zrejme administrator narazi na velmi tvrdou zed."

Ano může být, i když ani to nemusí být pravda. Apple má samozřejmě nástroje pro hromadnou správu v organizaci a organizace při volbě ví že to zvládne to co potřebují, proto jsou velké korporáty které používají desetitisíce mac počítačů a chválí si to že je to vyjde levněji protože třeba ta údržba je právě daleko snazší a samozřejmě i apple pro takové dealy nabízí jiné ceny, tak jako každá konkurence.

Z pohledu běžného uživatele není potřeba vůbec nic přiohýbat nebo speciálně nastavovat (neberu nějaké drobnosti v systému jako odemykej počítač hodinkama, používej universal clipboard, universal control atp).

Samozřejmě nic není dokonalé a všude si najdeme něco co se musí víc přiohnout nebo jednoduše nefunguje jak by si uživatel představoval. Třeba na Macu mě překvapilo jak pracuje s audio zařízeními, že nemůžu normálně nastavit aby jedna aplikace šla třeba do sluchátek a druhá do repráků. Nebo když jsem chtěl třeba v OBSku zachytit zvuk z počítače a zároveň to slyšet, tak se muselo vytvářet virtuální zařízení, které zachytávalo zvuk počítače a routovalo na reproduktory a další co zachytilo OBS.

Na druhou stranu tohle už není use case běženého uživatele.

To samé HW, najde se HW který s MacOS nefunguje, třeba GoXLR mě mrzelo, ale zrovna tohle souvisí s tím specifickým přístupem k audiu v MacOS. Na druhou stranu je spousta jiných zařízení, které fungují dobře, je to jen o tom udělat správnou volbu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"tak skvěle zpracovaný kus HW."

Jestli něco nesnáším, tak devótnost poddaných! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zpracování nejlevnějšího Macbooku je na vysoké úrovni, zvláště k cenové relaci. V dané cenovce je problém najít konkurenční stroj který je funkčností a materiálově srovnatelný. Typicky i dražší zařízení nemají takovou overall kvalitu.

Ale v minulém roce pozoruji že se nůžky svírají. Třeba OLEDy ve střední třídě, 10bit panely, 100% DCI-P3, slušný jas a luxusní kontrast proti vyblitým 60% sRGB 250 nitovým displejům minulých let (hello HP EliteBook)

Teď třeba stroj který bude mít pevnou konstrukci, žádné měkké slitiny které mají velký flex i když to stojí výrazně více než MBA (hello LG Gram). Najít stroj se skleněným trackpadem a haptikou je velký problém nehledě na cenovku v x86 jde jen o pár modelů. Zvuk i prémiového x86 většinou výrazně zaostává za zvukem studentského MBA nebo i za zvukem tabletů (a nejen iPady Pro, ale i Galaxy Tab S8+/Ultra jsou leckdy o párník dál), nebo víko co se po otevření neklepe a zároveň jde bez přidržení těla otevřít jedním prstem. O provozní hlučnosti ani nemluvě...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, zpracování má Apple fakt dost dobré, to se musí nechat. Ale najdeš i solidní zpracování jinde, kupujeme do firmy Latitude s i5-12500H, 16GB DDR5, 512GB NVMe a 2k 400nit panelem za sotva 26k (je to speciálka pro nás, v této konfiguraci se na trhu neprodává). Je to o dost levnější, než Air s 8GB/256GB. Ano, má to mínus, že v zátěži trochu funí, ale vzhledem k tomu, že každý má furt sluchátka v uších si na to nikdo nestěžoval. Baterka vydrží skoro 12 hodin takže ani tak to není zrovna špatné. A k tomu 3 roky NBD a né rok jak u Applu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže si to shňme: uživateli Macu přijde divné, když nový počítač tři roky funguje. To mi v tomto kontextu přijde spíš jako proti Macu než pro, tak dementní obhajobu pro svou platformu by uživatel x86 určitě nepoužil. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tady je jasně vidět odlišné uvažování Applistů, počítač nemusí vydržet delší dobu, je to přece spotřební zboží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Majitel říkal že PC sice může být levnější, ale když v 2019 koupili MacPro, nacpali do toho všechny HW karty tak to okamžitě fungovalo a od toho 2019 na to nešáhl a to že to běží bez potřeby údržby je daleko cennější než případně vyšší pořizovací cena."

To je sice hezké, jenže do současných Maců ty karty dostanou jak přesně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyby to jelo na linuxu, tak to ma asi jeste spolehlivejsi ;-) - ale jo Apple to ma tak, nepodporuje skoro vubec zadny HW, ma velmi maly kompatibility list - vetsinou ty spickovejsi a drazsi veci - pres USB/TB je podpora vetsi a tim to konci, ma to tak slazene a jede to.

To same nabizi i ruze SW, ze delaji i HW a dodaji i specialni klavesnice, mixazni vecicky, pak vse funguje i na tech windows, mnozi ale ala DaVicni presli na Linux - takze ti dnes dodaji HW, pulty a Linux.

Ale popravde, v CR nejsou prachy a tak se kde co zda drahe, na zapade ty prachy jsou a skoro nejdrazsi je clovek, takze kdyz chce nekdo maca, tak mu jej poridi, kdyz se mu bude na tom makat lepe a bude spokojen - jasne vse musi mit nejakou navratnost a nesmi to byt uplny nesmysl - ale firma resi cenu hlavne u veci, kterych kupuje mnoho, specializovane veci se brzy zaplati, takze v cajku.

Konec koncu, Lenovo X1 carbon s i7 a 3k IPS displayem stala taky kolem 70.000 kc - MS Surface stoji jeste vic nez Apple, servery taky stoji balik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si začínající muzikant / zvukař zařizuje první studio, opravdu dost hledí na cenu, už proto že zatím mu to nevydělává. A když si vezmu ty základní profi zvukovky, tak ty nižší modely existují jen v USB verzi a až ty luxusnější mají i Thundrbolt provedení. Prakticky vše pro začínající je v "Apple" variantě dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nachpu, mam macbook pro s M1 - 16GB a 0.5T a stalo to 1.400 euro ... nebo 1.200 - coz je cena, za kterou bezne kupuji korporace notebooky - jenze korporace dnes nemaji moc SW, skoro vse uz jim bezi pres browser, nebo SAP clienta, popr. JAVA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro doplnění, s M2 Pro je v předprodeji i mac mini (od $1299) a "levné" mac mini už nejsou s M1, ale s M2 a u základního modelu klesla i cena (od $599)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No na M1 pouzivam parallers a windows protoze jeden maly cesky software na ucto :) .. a taky jako test... mam tu nejnizsi konfiguraci a kupodivu to funguje velmi svizne.
Apple je diktaturni firma, o tom neni pochyb, na druhou stranu z toho tezite, protoze se nemusite moc obavat viru nebo hromady malware jako u win/android.. takze uzivatelsky je to vice friendly.
A ze se za vse plati u applu nevadi, koupim si jeden apple hw, zadam jmeno a heslo a mam vse, co jsem kdy koupil. I x let zpátky. To u windows to u nekterych soft.byva hodne osemetny, vcetne office. Hlavní nevýhodou je to, že je to připájené. Pokud ten notebook, který kazdy den taham v batohu a házim s nim, vydrzi bez problemu 5 let, tak mi to nevadi. Všechny delly a hp víc jak 2 roky nevydrzely, posrala se wifi, sitovka, po kazde neco... to na co jsem narazel u firem je treba fakt, ze kdyz se chci pripojit do podnikove site pres VPN, tak se pripojim, ale nikdo me nedokaze dostat na sdilene disky. I kdyz se pripojim jmenem a heslem, vidim adresare v rootu, ale pri rozkliknuti jsou prazdne. Z win to jde bez problemu. Nebo treba (logicky) active X prvky v office na macu nejdou:)... Jinak v běžné kancelářské práci by problém nebyl. Office 365 je trochu odlišný, ale funguje relativně dobře, pošta také a třeba Abra flexi je nativně pro mac os

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Hlavní nevýhodou je to, že je to připájené" to je ale všude. Naschvál řešíte to třeba u tabletu, mobilu, televize, rádia? Ne, proč to řešíte u počítače?

Jsou počítače nejen od Apple kde nejen paměti ale i disky jsou pájené nebo nejsou uživatelsky přístupné. Třeba takový Dell XPS 2v1 asi člověk fakt nechce rozlepovat aby se dostal k disku ve slotu.

Pokud se to porouchá je tu servis který to opraví. Záruka se dá skoro u všeho prodloužit na nějakých 5 let, což je už taková solidní morální životnost, takže ani netřeba řešit případně nákladnější opravu toho zařízení. Navíc tu máme třeba AppleCare+ (ok ne v ČR, částečně dorovnávají prodejci aspoň v části pojištění na poškození), Samsung Care tu je taky (pro ty co preferují alternativní ekosystém a různí výrobci mají své různé záruky a pojistky)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Opět demagogie a do očí bijící omezenost. Pájení u ostatních výrobků nikdo neřeší, protože ani nemůže, jelikož není na výběr. Já bych i u mobilů bral standard, kdy by bylo možné vyměnit úložiště (jako u PC) nebo rychle akumulátor. U PC na výběr stále je. Dell XPS 2v1 je přesně ten výrobek, který si člověk koukající na hodnotu peněz nikdy nekoupí, stejně jako jabko. To pokaždé neznamená, že ty peníze nemá, ale jen je nechce utratit za něco tak spotřebního a zbytečně špatně navrženého.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Pájení u ostatních výrobků nikdo neřeší, protože ani nemůže, jelikož není na výběr"

A je na výběr jiný MacMini? Nebo MBP? Nebo třeba i moje Lenovo Yoga 7? Není, tak proč bych to řešil.

Dell XPS 2v1 je zařízení s parádní hodnotou, kdyby se u nás prodával v době vydání, tak ho mám na stole místo Yoga 7, v mé zvolené konfiguraci v přepočtu asi 40 tisíc s daní, nic levnějšího neseženu, Surface od MS jsou dražší, XPSko je navíc pasivně chlazené. Když máš potřebu nějakého zařízení tak přece neřešíš peníze ale splnění té potřeby (pokud samozřejmě není ta cena zcela mimo možnosti a 40 tisíc je normální cena za střední třídu laptopů, a při pracovním použití mám na něj vyděláno za 3 dny)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opět, znovu a zase - 40 tisíc není normální cena za notebook a to ani zprůměrovaně jen pro firemní prostředí. Pro čistě domácí použití už vůbec ne. Na Alze je zrovna nejprodávanější notebook za 3600 Kč, což tedy beru jako výkyv dolů, ale i tak by ti to mohlo něco napovědět. Druhý nejrpodávanější je za 9000 Kč a třetí za 17 tisíc. Studená sprcha, co? Musím znovu uvádět definici normálnosti, která s tvými požadavky, platem a aktuální finanční kondicí nemá nic společného?

Většina lidí co si svých peněz váží, neřeší jestli je notebook o 5 mm tlustší a 200 gramů těžší, protože ví, že se to finančně nevyplatí. Taky vůbec neřeší, jestli má na 15" rozlišení 2560x1440 nebo 4K, protože 4K je na této úhlopříčce k prdu. Chápu jen tvoje nadstandardní požadavky na hlučnost, ale i ty jde uspokojit levněji, tak proč bych utrácel víc.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

40 tisíc (s daní) je střední třída v laptopech kde už nemusíš dělat nějaké výrazné kompromisy, prémiové modely jsou ještě o kus dražší. Proto třeba MBA je celosvětově nejprodávanější laptop za 999(899 edu) je to skvělý počítač za cenu nejprodávanějších telefonů.

A rozlišení, ano není potřeba, ale pokud si jednou zvykneš na vyšší PPI tak nároky snižovat nechceš, 4k třeba na 16" bude neskutečně ostré a vyhlazené při 200% škálování (tzn FHD), mám teď 2,8k na 14" škáluju na 150% (udělá FHD) a vypadá to daleko lépe než na 14" FHD panelu. To samé třeba 5k na 27" monitoru naškálované na 200% (výsledek jako QHD)...

Ale ono jde i o barevnost displeje, proč chtít 8bit displej který třeba nemá ani 100% sRGB když všude jinde mám 10bit 100% DCI-P3, nebo jas. Používat 250 nitový displej venku je v podstatě nemožné třeba u telefonu už bych nešel pod 1000 a uvítal bych víc než těch 1200 co mám nyní, ale uznávám, tohle na člověk používá na přímém slunci častěji.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš fascinující exemplář. Ty fakt věříš tomu, že globální objem trhu s mobilama je největší v kategorii 900-1000 USD? Fetuješ nebo jen děláš blbého? Svět vážně není jen tvoje okolí, jsou tady miliardy lidí, které jsi vůbec nepotkal. Macbook může být hodně prodávaný, protože je jen jeden, ale proti němu stojí armáda levnějších notebooků, které mají v součtu násobně větší prodeje než ohryzek. To samé s mobilama. Už to konečně chápeš, nebo ti to budu muset psát do diskuze i v budoucnu?!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano nejprodávnější mobily na světě: iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max. Tzn 800+.

Pokud půjdeme na nejsilnější trh (USA), tak v případě iPhonů se nejvíc prodávají Pro Max (1100+) ve světě Androida pak S22 Ultra (1200+).

V USA se totiž chodí pro telefon ne do obchodu ale k operátorům, ti ti ho rádi dají na splátky k tarifu, na 2 roky je to třeba u 1000 dolarového telefonu necelých 42 dolarů měsíčně, oblíbený unlimited magenta od T-Mobile tě vyjde na 85 dolarů měsíčně. Když dáš na trade in předchozí telefon, tak dostaneš zhruba polovinu ceny zpět (pokud není extra bonus, třeba dáš S21U a vezmeš novou S22U za 200 dolarů) takže platíš třeba jen 20 dolarů měsíčně navíc. To je jeden oběd nebo dvě kafe s dýškem ve Starbucks.

Třeba top Pixely jsou považované jako levné telefony, když nechceš utrácet "moc" a mají v USA jen něco nad 2,5% prodejů, čínské značky jsou pod 1% protože to prostě u operátora nedostaneš.

V top 10 neprodávanějších telefonech na světě se dokáže dostat do žebříčku jen Samsung a právě s nejlevnějšími Ačkovými modely, ale i nejprodávanější android telefon se prodává asi 5x hůře než nejrpodávanější iPhone, který je 5x dražší.

Samozřejmě v celkovém objemu prodejů se levných telefonů prodá více (primárně v asii, indii) ale řeč je o nejprodávanějším telefonu nebo laptopu a třeba Apple jen od toho M1 MBA prodával zhruba tolik kusů co takový ASUS v součtu za všechny své modely.

Vlajkové telefony se ale celkově prodávají velice dobře. Celý trh je zhruba miliarda ročně, 200M a tak 2/3 je vždy aktuální řada (800+), Samsung Sková řada dělá kolem 45M ročně (800+, nejvíc ale Ultra 1200+), Foldablů teď prodal 27M za rok (1000+ za Flip, 1700 za Fold), plus k tomu můžeme přičíst přicmrdávače s vlajkami jako Sony (Xperie jsou drahé) nebo i takové Xiaomi ve vlajce nemá problém s cenou vyšší než iPhone.

Tzn, můžeme se bavit o nějakých 200+ milionů prodaných telefonů v kategorii 800+ dolarů za rok, to je 20% trhu, když půjdeme do střední třídy (400-600 dolarú) tak tam máme Pixely, máme tam celý Apple, máme tam vyšší Ačkové Samsungy, mraky číny ... A najednou jsme možná i na polovině trhu s mobily.

Navíc smart telefony jsou otázka posledních 10-15 let, když třeba v USA koukneš na penetraci Apple v kategorii tenagerů, kteří s něčím takovém žij odmala, tak jsi na 90% a zhruba stejné procento říká že další telefon bude zase Apple. A celkově má v USA penetraci přes 50%, takže trh má obří potenciál rozšířit prodeje právě těch dražších telefonů a i když to nebude Apple, tak to bude nejspíše Samsung buď s módními flipy, praktickými foldy nebo klasickými Skovými vlajkami a přihlížet bude Google coby zástupce levnější alternativy k Apple a Samsungu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já to vzdávám, nejsem psychiatr ani školitel kurzu chápání významu textu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.

Jaký je nejprodávanější laptop na světě? Macbook Air M1
Jaký je neprodávanější telefon na světě? iPhone 14, v USA iPhone 14 Pro Max, celosvětově druhý, třetí iPhone 14 Pro.

Co je na tom k nepochopení....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jako ty fakt nechápeš co plácáš, použij logiku a dojde ti že jsi trdlo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

iPhone 14 a iPhone 14 Pro Max jsou nejprodávanější mobily na světě, jednoduchý fakt a že každý z těch modelů dělá cca 4% celého trhu nových telefonů a že telefonů třeba do 3-4 set dolarů se prodá 50% nebo i víc neovlivní pozici.

Podobně ty Macbooky, Když jich Apple dával do oběhu kolem 10M za kvartál, tak minimálně polovina byly právě MBA, v době kdy ASUS prodal dohromady sotva 5M za kvartál v součtu všech modelů. I pokud by se na světě prodalo 20-30M levnějších laptopů tak to nemění pozici nejprodávanějšího.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dále u psychiatra řekni, že máš převrácené vnímání čísel. Definici normálnosti lépe splňuje něco co má 2/3 podíl a ne to co má sotva 1/3 a to ještě jen možná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne prostě bere jenom USA a nic dalšího. Já jsem dneska taky koukal když mi jeden (nový) kolega sdělil, že jsme divná firma když kupujeme pro zaměstnance telefony s androidem (Samsung nebo kdo si řekne něco jiného, kromě Apple) a notebooky s Windows, že prý "všude jinde" kupují iPhony a Macy. Neřekl jsem nic a šel jsem, nemá to cenu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Udelej to jinak, secti vsechny prodany Androidi telefony do 200USD (rozdil v tech telefonech bude minimalni) a porovnej to s prodejema iPhonu, jsem zvedavej co vyjde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč andriod, řešíme obecně cenu telefonu a je jedno zda koupím za 1000 dolarů Appple nebo Samsung nebo Xiaomi, pořád je to telefon za 1000 dolarů

A těch telefonů se prostě prodává stovky milionů ročně a zběžně to může tvořit čtvrtinu až třetinu celého trhu, tzn "drahý telefon" je každý 3-4 který se prodá jako nový.

A pak je rozdíl geosociální. V Indii nebo v asii a obecně na ekonomicky slabých trzích najdeš větší podíl levnějších telefonů, a navíc jde i o nejlidnatější trhy světa.

Když ale půjdeš na majoritní trhy v zemích s vysokou kupní silou, tak se ten poměr výrazně otočí. Proto třeba právě v tom USA Apple prodá více jak 50% nových telefonů které se tam celkově prodají a že penetrace Apple telefonů v dospívající generaci je kolem 90%.

Nemám statistiky třeba pro UK trh, ale obecně to tam funguje podobě, pokud řešíš Android, tak se tam kouká po foldablech nebo Skové řadě samsungu nebo Pixelech.

ČR a SK je trh daleko méně bohatý, navíc (nevím jak na SK) telefony primárně kupujeme jinde než u operátora (obrovský rozdíl), takže ano u nás dominují telefony v cenách 6-10 tisíc se prodávají asi nejlépe, ale zároveň se tu prodává stále velké množství iPhonů a vlajkových Samsungů. Pokud se nepletu tak top výrobce v ČR a SK je dominantní Samsung (nejvíce střední třída) a pak Apple následovaný Xiaomi (levnější telefony)

Tzn Apple na našem chudším trhu nedominuje tak jako třeba v USA, ale pořád si drží velice silnou pozici jako dvojka kterou nepřekoná ani levný číňan.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost https://blog.gomobil.cz/cesi-a-telefony-v-roce-2021-co-jsme-kupovali-a-j...

dle tohoto zdroje měl v 2021 Samsung 24.2% trhu, Apple 24.1% a Xiaomi 22,3%, Takže zjednodušeně v 2021 byly ty tři značky +- srovnatelné. Tzn minimálně 24.1% nových telefonu prodaných v ČR bylo v kategorii 400+, ale i ty další značky určitě prodaly telefony v ceně 400+ a najednou se můžeme bavit že takových telefonů bude daleko více než ta čtvrtina od Apple. I na "chudém" postkomunistickém trhu druhé kategorie je v nejhorším každý 4, ale spíše to bude bližší každému druhému, které mají cenovku 10000CZK+

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dále psychiatrovi pověz o svém zmateném myšlení. Celou dobu je to o noteboocích/telefonech v cenové kategorii 900-1000USD a najednou zcela nepochopitelně přijdeš s kategorií 400+USD. To by mohlo pomoct s diagnostikou. To že všechny iphony z těch 24,1 % nestojí 900USD a ty tudíž zase vaříš z vody, už ani nezmiňuj - chce to postupně od největších vad po ty menší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, většina těch iKravin jsou SEčka "za pár šupů"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neplatí těch 1200nits u iPhone pouze pro HDR obsah (pro non-HDR režim max. 800nits)?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Onanuje, tak ho nerušme. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Můj iPhone 12 pro měl 800 nitů stejně jako ženy iPhone 13, v létě na sluníčku jsem musel vypnout tmavý režim abych to byl schopný rozumně používat. Aktuální pročkové iPhony mají max 2000 nitů, top Samsungy 1750 a teď se mluví o tom že S23U by mohla jít i za hranici 2000 nitů.

A ne neplatí to pro HDR obsah, platí to v případě kdy máš nastaven automatický jas a do telefonu jde přímo sluneční svit o nějaké intenzitě, pak automat ten jas umí na nějakou dobu navýšit až tak vysoko. Přes standardní nastavení jasu ten jas tak vysoko nejde ani v HDR obsahu. Ono by se to rychle vypalovalo, kdyby to šlo standardně tak vysoko a i tohle je už dvojitý OLED protože běžný OLED tak vysoko jas nemá šanci vytáhnout.

Aktuálně mám S21 FE - na podzim jsem přešel z Apple na Samsung (protože covertible s dotekovým displejem což apple nedělá a rozbilo to spolupráci s telefonem). S21 FE je jen dočasně a bral jsem ho z druhé ruky, bojkotoval jsem S22 řadu s Exynosem, plán je to na jaře vyměnit za S23, Zafixoval jsem si jas S22 ne 21FE které má jen 700 nitů, takže dokonce o něco tmavší než původní 12 Pro.

Je ale možné že to nakonec nějak doklepu do podzimu a zvážím zda nekoupit iPhone. To S21 FE se očas nepříjemně kouše při navigaci v systému a přepínání aplikací i přes pořád víc než dost výkonný SG888, stejně tak cítím častější reload aplikací (tzn. chce to víc RAM, na iPhone to tak časté nebylo i s nižší RAMkou) navíc už mám k dispozici Intel Unison, který mi umožní iPhone používat s Windows (hlavně psaní zpráv), taky mi chybí iMessage, v běžných zprávách to rve jako MMS, což se prodražuje a potřebuju používat zvlášť jiný messanger s rodinou a jiný pro běžné SMS (nechci používat Messanger atp. pro běžné SMS). Poslední věc co mě naštvala na Androidu je, že když chci mail/teams zákazníka musím přes MS Intune povolit organizaci správu telefonu, to je OK a platí to i pro iOS, ale oni zakázali unlock obličejem protože to berou jako nízké zabezpečení, na iPhone FaceID běží.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Můj 7" ext. náhledový monitor ke kameře má trvalý jas až 2200nits, takže mám představu. Je to vcelku znát, ale vybere si to svou daň v nápájení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A Ty resis cenu (naklady na) MMS? To je snad zcela pod rozlisovaci urovni....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten notebook za 3600 je zajímavá úchylka. Nejprodávanější je patrně z jednoho důvodu který poslední dobou také sleduju. Raspberry se nedá koupit, nebo stojí sada to samé co tenhle notebook. Spotřeba bude +- stejná a Raspberry nemá "UPS"ku a monitor. Co si asi tak koupíš? Na Kodi to stačí. Mail na tom vyřešíš. A je to 4jádro! Taková je dnešní situace. Paráda!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právo na snadnou výměnu akumulátoru má být ze zákona v EU, už se o tom jedná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem stroje už s M1 a to Apple nemám vůbec rád.
Ale prostě ten HW je špičkový a hlavně úsporný.
Za všech okolností s ním uděláte vše s několikanásobně nižší spotřebou než co lze koupit na x86. A výkon na tom není ani trochu špatně. Myslím, že se Intel i AMD docela bojí.
No ale na Mac OS si nezvyknu nikdy.. Linux nevyměním za nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple se do serverů nehrne a vzhledem k jeho poměru cena/výkon (ten univerzální výkon) ani nepohrne. To už víc věřím Nuvia-Qualcomm. V desktopu a notebooku si stačí vzít třeba Ryzen 5 5500 za 2500 Kč a je jasné, že taky nemá moc šancí, protože by musel snížit zisk a to apple nechce. Jediné co nechápu je, proč se x86-64 víc nesnaží ukrojit Applu ze segmentu pasivně chlazených notebooků. Menší výkon na jádro by mohli kompenzovat vyšším počtem jader. Asi si rozdělili trh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimo iné je to tým že x86 nemôže v dnešnej podobe konkurovať. Na vonok sa ten procesor musí kvôli kompatibilite tváriť ako CISC procesor, no interne už ide ako RISC (podobne ako ARM). Tento samotný preklad zožiera časť príkonu (v minulosti to bolo aj 30%, teraz neviem ako sú na tom). Preto sú ARM procesory o toľko efektívnejšie. Ak by si mohli vo svete x86 dovoliť zahodiť kompatibilitu tak by to túto platformu poriadne nakoplo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, kdyby se AMD s Intelem dohodli, že se ta kompatibilita "od někdy" zahodí, tak by stejně měli všichni smůlu. Stejně je teď na výběr (v rozumných cenách) jenom x86-64 a aarch64, tak by se vidělo (nepočítám Raptor s jejich Power9 workstationama za čtvrt mega). Jenže do toho nikdo prostě jít nechce. Už vidím ty závratné sumy za kupování nových licencí na všechny SW které firmy používají. Jenom u nás ve firmě by to šlo skoro nad 50M tipuju. A kdyby měly Windows něco jako Rosetta(2), tak by se autoři SW vykašlali na přepisování/portaci a byli bychom tam, kde jsme teď

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosimvás tohle už v diskusích radši nepište. Kdyby se doneslo do Bruselu, jak jsou PCčka neefektivní, hned by se tam našel nějaký blb, teda pardón, eurokomisař, který by začal direktivně zakazovat používání těch neefektivních procesorů od AMD a Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to dělali, zpětná kompatibilita je jejich devizou a i tak mají výkonostně na vrch (o poměru cena/výkon ani nemluvě). Na zahazování zpětné kompatibility je tu Apple .. MC68k ->PowerPC->x86_32->x86_64->Apple_Silicon.

Poslední Mac OS Ventura není podporován na jejich HW z roku 2018, který se oficiálně patrně prodával i později. https://support.apple.com/en-us/HT213264

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, M2 a Zen4 jsou vyrobene na shodnem/srovnatelnem procesu. Mozna nekdo spocita vykon na watt pro obe platformy pri pouziti obdobnych taktu, aby to bylo opravdu srovnatelne. A uvidi se, jak to s tou uzasnou efektivitou M2.
Ovsem, silne pochybuji, ze by Zen 4 bral pri stejnem vykonu o 50% vice, nez M2. Tedy, ze preklad z x86 na ARM spotrebuje tretinu energie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má z x86-64 aspoň něco zůstat, nutný základ a ty nejpoužívanější instrukce, které mají přímý vlil na výpočetní výkon, zahození kompatibility by nic neřešilo, dekodér by musel dál zůstat a je otázka, jaký vliv na spotřebu, by to reálně mělo. A že by kvůli tomu začali společně vymýšlet RISC sadu a nová jdára, tomu nevěřím. Procesory IBM Power stále spustí software pro System 360, což je hodně stará věc a je to jeden z důvodů, proč má IBM stále své věrné zákazníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, dlouhodoba kompatibilita se ceni. A uzivatele ji jsou ochotni neco obetovat.... To jen u Apple na zpetnou kompatibilitu kaslou a jejich zakaznici si na to zvykli. Apple je spotrebka a nastroj sebeprezentace. Pripoustim, ze jsou i vyjimky a uprednostneni Maca ma technicke opodstatneni.
Jenze x86 je pro seriozni, dlouhodobe projekty. A tim dlouhodobe mam na mysli desitky let, ne par let. Malokdo by chtel riskovat, ze se neco rozhasi prechodem z x86 na neco jineho, pokud by ten prechod neprinasel nejake opravdu velke vyhody. x86 tu zustane jeste desitky let, neni vazny duvod to menit. Jedine snad, ze by jeblo EU a x86 zakazala, nebo na nej uvalila opravdu vysokou dan.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Starsi MS Surface byly pasivni. 11th gen i5 sice neni trhac asfaltu, ale plecka to take neni. A minimalne dva vyrobci delaji pasivne chlazene case pro Ryzen 7 APU 5700G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak něco je spíš vina výrobce těch NTB, když si vezmu, že AMD umožňuje u všech CPU a APU konfigurovat TDP, určitě by pasivně chlazené verze šly. Jen to vyžaduje jiný přístup konstruktérů a patrně by byly o něco větší náklady na materiál. Mě spíš přijde, že si zákazníci zvykli a těch, co brblají je moc málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj a diky tomu fenomenalni vydrz na baterky - + ano vyrazne mene to zere proud, kdyz ma nekdo stolni MINI napr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Apple má marketing skoro jako intel:

Apple do své prezentace neopomněl zahrnout srovnání s Core i9. Nikoli ovšem toho aktuálního, ale osmijádrového 2,4-5,0GHz modelu, který používal v jedné z předchozích generací MacBook Pro. Jde o 9. generaci neboli Coffee Lake-refresh, jinými slovy 8 jader Skylake na 14nm procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maximem co Apple umí je M1 Ultra (Geekbench Metal Score 90 000), jedna RTX 4090 má (Geekbench CUDA score 430 000). Co je efektivnější, osadit jedno PC dvěma RTX 4090, nebo postavit do komínku na sebe devět plnotučných Mac Studio?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a potom porovnas real usecase v editovani a pod srandach a zistis, ze ten rozdiel az taky velky nie je

problem geekbenchu je ten, ze, aspon podla yt videa co som pozeral, tak heten ultra pocas toho testu nevylezie na plne frekvencie a teda gpu sa flaka, chcelo by to nejaky dlhsi test

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. chcelo by to nejaky dlhsi test .."

Pak by tím nešlo testovat CPU od Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ale tam ide o pocit ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, na petinasobek to graficke jadro asi hodiny nezvedne.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Makbuky sou mlion krat lepsi jak jakykoli windows laptop.
Proc?
Protoze makbuk se ti nezacne random updatovat jak kreten kdy to nejmin potrebujes.
Znam lidi co ty notbuky vyhodili kuli tomu kdy potrebovali nutne resit se zakaznikem a nemohli protoze kolečko krouti.
To je cely. To je jediny duvod proc si lidi berou makbuky. Nic vic nic min. Deal with it. A fajna vydrz na baterku je bonus.
A vsem je u prdele ze se to da nastavit na windozech aby se to nedelo, ma to byt poradne defaultne. Tecka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je nejaka mestska legenda, ne? Mne se tedy NIKDY win samy od sebe neupdatovaly...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od W10 si klidne samy i vymeni bios... Ale nedělají to kdykoli dá se tam nastavit čas kdy to mohou dělat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mam na ctyrech pocitacich asi nejake nepovedene Win10, ktere nic takoveho nedelaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to 29x odložíš, po třicáte se tě to už neptá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi ano, ale rec byla o tom, ze se ani nezepta a rovnou jedna. I to vyptavani je otravne, ale prisnost na nezodpovedny lid musi byt. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvni co po instalaci Win10 delam je, ze stahnu utilitu na zakaz update..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem byl dost překvapený když si poprve W10pro v Asusu tuf notebooku někdy v noci vyměnili bios a pak spokojene restartovaly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brr.
Hrůza.

Když si pomyslím, že hrátky s bios jsem dělal na nejnižší možné úrovni (tedy v menu bios) a s plně nabitou UPS. Tak mně při pomyšlení, že si to wokna udělají jen tak z plezíru ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ony to neudělají jen tak z plezíru. Má to podmínky které musí být splněny. Uživatele to asi vyděsí, ale když i Windows můžou psát "nevypínat počítač aktualizuji" a jsou na to zvyklí, nevidím důvod proč by to nemohl udělat i notebook s biosem. Navíc předpokládám, že bios přes windows update se tlačí jen v opravdu závažných důvodů. Tedy né ten nejnovější, zrovna když vyjde. Ani se to nedělá plošně u všech notebooků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ja u toho nebyl, ale nezda se mi, ze by Win aktualizovaly BIOS. Jestli to spis nebyla nejaka utilita od vyrobce notebooku, vyrobci do notebooku instaluji plno haveti. Ne za vse muze MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja aktualizaci UEFI(BIOS-u) skrz Windows Update naopak osobne videl(jak download tak operaci provedeni), jednoduse vynuceni operace skrz UEFI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale dneska ma uplne kazda deska ty biosy 2 - a kdyz se jeden pos* - tak ti do toho 1. prehraje ten z 2 s default nastavenim - takze dneska je to uz dost bezpecne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja zakazal na w10 update - virtualka, po cca 1 roce jsme je zaplnul a hadej co, ac byly celou dobu vyple, takz jsitoly, ze 1 rok nejely a urcite budou mega derave, tak si ten upgrade zaply a pres 30 min neco deally a nekolikrat se restarovaly - jseme cumel jak puk - jj linux to treba neudela i kdyby jej updatovali, nebot linux updatujes za behu a restat chce jen u krenely - yep nekdy je lepsi restart browseru a vsech programu, co jsi upgradoval, nebo yep on na to fakt kasle ze necemu vymenil soubory pod rukama ;-))

wupdate ma kupu nevyhod, nejde zastavit, firma jej nanuti a uz to jede, pak si nastavis mobil do wifi hotspotu - takze pro windows prece sit a ne mobilni - a vycuca ti vsechny datat - a nezastavis to , dokud to nedodela - proto jsme mel na oncaly linux

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi se nejlepe ovlada Linux - terminal a XFCE, pak Mac a az pak windows - na windows nahradim vlastne vse, pak tam delam v mobaxtermu ;-)

SW ma proste kazdy jiny, s tim se smirte - Linux ma toho SW jeste vice nez na Mac - ale graficke programy na edirtaci vaznou, GIMP3 bude uz skoro fajn, darktable je spicka, blender a 3d v cajku, na kresleni KRITA, strih i hudba je taky poresen, treba DaVinci - paradoxne na strih videa i Blender ;-) je to i s 3D efekty.

Na linux porad nejsou AI graf. aplikace ala Luminar NEO, skoda ze neni ani Affinity photo (ten je dobra konkurence photoshopu) - no kdyz nejsou, tak je treba mit bud virtual, nebo si poridit to, na cem to bezi - ndes je Apple relativne OK, je uz i levny, ma uz to USB-C/TB - clovek nepotrebuje predrazene prislusenstvi a tak - to plati jen o PC/NB - iphone, hodinky a tak jsou mega predrazene - ale kdyz se to nekomu libi, penize jsou od toho, aby si je clovek uzit - do hrobu si je nevezme ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.