Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple představil M3, M3 Pro a M3 Max. V některých ohledech však jde o krok zpět

A není to málo, Antone Pavloviči? :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

co mi to jenom připomíná? už vím nvidii a její 4090 a 4080

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale zaplatit si za to samozřejmě nechá královsky.

Ojeb je ojeb, Apple je v tomhle tradice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A lidi to kupují, stejně jako NVidii :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Applu je dobrý, že jak má vlastní architekturu, tak jí může dobře optimalizovat, takže se dá zařídit dobrý výkon na malých jádrech. Tím neříkám, že to tak je, netuším to, ale tu možnost rozhodně mají.
Osobně mě Apple nezajímá, protože všechny aplikace, které mám a používám jsou striktně x86, respektive x86-64 a tim pádem mě zajímá jen Intel a AMD. Přitom právě prvně jmenovaný zaexperimentoval s malými a velkými jádry a ukázalo se, že na x86 to nefunguje, ta platforma pro něco takového není stavěná, tudíž už mě zajímá jen AMD.

Jo a na jiných webech psali, že RTX 4070 Super bude mít 12GB a teda 192 bit sběrnici, takže ten můj komentář pod tím článkem tím padá, nic se nemění, žádný výkon nikde nepřibude maximálně okrajově.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Intel nedokázal, že to na x86 nejde. Dokázal, že Intel zvládne pokonit skoro všechno.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, Intel nemá dobré období, ale stejně bych si tipnul, že v tomto případě je to spíše tak, že chyba Intelu už právě byla ta, že se na x86 vydal slepou uličkou, že to opravdu nejde.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A proto jsou Zeny nej procesory na světě... Použij mozek.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel se vydal slepou uličkou v x86 s tím biglittle, AMD se Zen nic takového nevede, jediné co teď zkouší jsou jádra s omezenou cache, to žádné biglittle není. Co jsi to říkal o používání mozku? :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je to big.little. Ta jadra bezi na nizsi frekvenci a jsou podstatne mensi. A to nejen diky mensi cache, ale i CPU elementy jsou naskladane husteji. I proto musi bezet pomaleji.

Problemem big.little na x86 je SW. SW by to musel reflektovat a naucit se s tim zit. Na Apple je jasne, ze tam je big.little a tak to programy vstrebaji podstatne rychleji, nez na x86, kde je par CPU big.little a mnohem vice jen big.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli jste si ráčil všimnout, ale v Linuxu se s bigLITTLE pracuje už docela dlouho, troufám si tvrdit, že je na světě víc bigLITTLE ARMových telefonů na Linuxu+BSD než počítačů s Windows.

Ten problém určitě není bigLITTLE, tím je Windows. A vzhledem k tomu, jak mizerně funguje spolupráce AMD a Microsoftu, oproti spolupráci Intelu a Microsoftu, a že se Intelu jeho bigLITTLE moc nepovedlo, to AMD udělalo velmi rozumně. Poučilo se od prvních Threadripperů, kde nebylo schopno zajistit adekvátní podporu a nebo alespoň dodat Microsoftu včas data a testovací vzorky, a raději to udělali tak, aby ty nároky na SW byly co nejmenší.
Doporučuji se pak podívat na podporu Threadripperů v Linuxu, jak ji AMD zajistilo. Číslicová Zhouba Stach k tomu tehdy napsal, že firma LINUX si nezajistila podporu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem snad jasne: "Problemem big.little na x86 je SW." Mel jsem na mysli predevsim aplikacni SW, ale OS je take SW. Ale i kdyby Win zvladaly big.little dobre, tak to nestaci. Musi to zvladat i ty aplikace, kterym kriticky zalezi na vykonu. Typicky nejake realtime aplikace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nijak nesouvisí s x86 architekturou, ale s kombinací jader zcela odlišných architektur, což byla volba Intelu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak, tak. V ISA se sotva najde problém (zrovna s tímhle)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tvou jistotu bych chtěl mít. Ale ve skutečnosti žádná dvojí jádra, když ta architektura vznikala, nebyly.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ta architektura vznikala, tak nebylo veci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajimavost, mas sezna. Tech striktne x86 aplikaci. Ani prohlizec? No teda.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Třeba věci, co dělá Affinity jsem si zakoupil a docela se v tom naučil dělat, takže bych to měnit nechtěl. Software v práci je taky všechno čistě pod Windows x86, ale to jsou speciální věci, to nemá cenu vypisovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco jako "Affinity V2 Universal License: Get Version 2 of Affinity Designer, Affinity Photo and Affinity Publisher on all operating systems, including iPad, for one low bundle price. All apps. All platforms.No subscription."? Jo, nemají Linux, ale o tom řeč nebyla, že? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale musel bych být blázen, abych si to kupoval, když mám koupené Affinity pro Windows. Možná ty vyhazuješ peníze oknem, ale já určitě ne a když mám koupený software pro Windows x86, nebudu si kupovat software pro jiný systém a tím logicky nemám nejmenší zájem pořizovat cokoli jiného než klasické x86 PC s Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jina vec, psal jsi ze neni. Navic jeden program, psal jsi vsechno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní je, že ten program podporuje i další OS a architektury CPU - kdybys potřeboval. Ty samozřejmě z ekonomických důvodů budeš dojit jednou zaplacenou starou licenci, ale to nic nevypovídá o OS a procesorech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pisu to tu pokazdy, vpodstate jakejkolv SW na praci existuje jen na x86. Multimedia neberu jako praci. Psal jsem to tu uz nekolikrat. Cokoliv co ridi CNC stroje je na x86 nebo i na ARM, ale rozhodne ne na jabko.
Hry to same.
Tobe to prijde malo?
Z meho pohledu je jabko proste nepouzitelny, protoze na nej neexistuje mimo jine i SW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně. CNC stroj připojený k PC s Pentium 4 a Windows XP nebudu nahrazovat novým Macem, že.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobni linku vpodstate na cokoliv taky nepripojis k jabku

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli konektoru? :-)

EDIT: Just kidding. Nikdo se přece nehádá, že exisutjí použití, kde PC nebo nějaký mikrokontroler není vhodnější. Ale kolik ‰ to je z celku? EDIT 2: Tady tovnou doplním, že Apple vyrábí pro masy, takže tyhle edge corners neřeší. Však taky jde o nejprodávanjěší počítače na světě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se to bude dělit podle barevného provedení krytu pak asi ano, pokud se to vezme dle HW platformy, OS atd tak nikoli.
https://www.alza.cz/imac/18854900.htm

Jde možná o nejprodávanější značku počítačů, ale ostatní OEM sdílející plaformu x86_64 mají podíl násobně větší. K čemu všemu (např. výkon na akumulátor) se Apple-fan musí uchýlit, protože jejich předražený miláček již na rozdíl od minulosti nedrží korunu v absolutním výkonu (v desktopu/ntb/WS).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Absolutní výkon - to je jako že teď je to v grafikách RTX 4090, takže si mám koupit lowend minulé generace?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kolik uživatelů potrebuje absolutní vykon v malé., přenosné těle? Mnoho lidí vraceli Maxe a kupovali pro, protože max neměli šanci využít. Stejne max vs ultra v Mac studio. Samozrejme jsou use case kde ani ultra nestačí, ale kdyz apple ruší produkt kterého prodá 15M ročně protože se prodava málo a nevyplatí se to dělat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte dostatečně výkonný ntb můžete k němu připojit více monitorů je Vám schopen zastat i roli výkonného desktopu, což pro ty co potřebují výkon doma i na cestách je nákladově výhodným řešením (nemluvě o odpadající potřebě synchronizace dat).

Třeba příště Apple vyhodnotí, že většina příjmů jde z Mx a Mx Pro a zabije i Mx Max. To mu pro účely budoucí keynote zajistí prodloužení výdrže v zátěži u nejvýkonějšího modelu v nabídce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi se kupují i ty nejvýkonnější. Jinak by je zrušil, jak píšeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z použití výkonného NB jako náhradu za desktop jsem už vyrost. Když mi odejde něco v desktopu tak si to snadno sám opravím během hodin. Když mi chcípne něco na desco NB tak mi nezbyde než pořídit jiný jinak jsem v loji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak často se Vám to děje?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Apple zřejmě seznal, že konfigurace předchozí generace, kdy M3 Pro" Předchozí generace bude M2 autor se nejspíš přepsal.

HW nastavení M3 Pro, bude dílem marketingu. Zlatá střední cesta, kterou naceníme tak akorát a výrobně trochu ušetříme. Kdo chce výkon musí mít verzi Max.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme z praktických testů na konečných produktech. Co ale Apple dělat neměl, je ta verze M3 s 8 GB RAM za víc jak 30 tisíc Kč. Můj 14 let starý retrogaming PC jakoby "ze smeťáku" (ale na smeťáku už jsou dnes běžně mnohem novější kusy) je na tom lépe, protože má 8 GB RAM + 1 GB VRAM. Neomluvitelné a apple exoti to mohou trapně omlouvat jak chtějí - tohle je historicky nejhorší ojeb a nepřekonalo by to ani zdražení RTX 4090 na 80 tisíc Kč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ojeb bych neřekl. Spíš "reklama", že MacBook Pro není tak drahej. Kdo to ale skutečně využije pro práci, tak si ovšem musí připravit tak 100K a víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to o tom, aby si zákazníci Apple dokázali zdůvodnit o tolik vyšší cenu.
Soudím tak podle sebe, když vyšel Mac Pro M1, tak základní model měl docela příznivou cenu, ale ten příplatek za paměť byl absurdní. Cena dohromady s pamětí absurdní nebyla, ale šlo o tu nesmyslnou výši příplatku.

Protože laptop s 8 GB paměti si v roce 2023 uvažující člověk nekoupí. Podle mě tak přemýšlí i ten Apple. Akorát vedlejším produktem je, že se najdou lidi, co si v roce 2023 koupí ten Apple, takže příštích 5 let MUSÍ být v pohodě, akorát s 8 GB RAM.
To je nepříjemné pro ty zákazníky. Je to nepříjemné pro vývojáře, kteří se do těch 8GB musí vejít, jinak je jejich software nahovno, protože je to Apple. A dopadne to za čas na Apple, až se ukáže, že ty laptopy mají zbytečně omezenou morální životnost o několik let, protože Apple chtěl ušetřit $2 USD (respektive donutit zákazníky $2k USD připlatit).
My všichni ostatní z toho budeme na druhou stranu těžit, za mě dobrý.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tech 8GB bohate staci na bezne pouziti. To take Apple vi. Majorita kupuje zakladni modely, kterym sraci a kdo chce/potrebuje si muze priplatit. Dunguje to tak dlouha leta.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To je diskuze furt donekonečna. Jasně, že stačí. Ale taky to stojí stopade v nákupu, a ten důvod, proč to Apple takhle udělal, je segmentace trhu.
A ve chvíli, kdy ze stopade v nákupu udělají osm tisíc v prodeji, když vedle nakupuju serverové paměti pomalu za 50Kč za gigabajt, považuji to za ojebávku.

A to, že podobné praktiky dělají i další, tomu nijak nepomáhá.

Udělal to Apple chytře, ostatně je to velká parta velmi chytrých chlapíků. Ale stejně jako spousta dalších Apple věcí je to čistě o penězích. Stejně jako Apple přístup k ochraně životního prostředí, trvalé udržitelnosti nebo druhotného života jejich výrobků. Udělají něco, aby to vypadalo, ale současně tak, aby je ten efekt moc neomezoval. Dává to perfektní smysl, naprosto to chápu; co ale nechápu, je ta adorace Applu. Je to čistě o prachách, ostatně tak to má být, a tohle je pro mě prostě už ojebávka překonávající meze slušnosti. A přesto tomu lidi tleskají s argumenty:
- v pohodě to stačí (to nám stačilo svého času i 4MB RAM, takové Arduino má dneska 4kB RAM, taky stačí)
- dělají to i ostatní (ostatní taky páchají genocidy, vizte Čínu, kde Apple své výrobky vyrábí)
- pro pracujícího člověka se to snadno zaplatí (pak nechápu, proč pracujícího člověka stojí oběd dvě stovky, a nedá za ten samý oběd litr, když se mu to snadno zaplatí)
A to je všechno pravda, ale to neznamená, že je to v pořádku a Apple za to nemá být kritizován. Existuje nějaká hranice, která už je neúnosná, každý ji máme jinde. Pro mě se ji Apple dotknul M1 s 8GB RAM, s M2 a 8GB RAM ji překonal, a teď už je to do nebe volající.

Ještě tu chybí někdo, kdo by tvrdil, že 8GB RAM v podání Apple je ve skutečnosti mnohem mnohem víc. Ale to je úplná blbost, a jsem rád, že už to vymizelo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apple dava nabidku a je na zakaznikovi zda ji bude akceptovat nebo ne. To kolik jsou priplatky je prece uplne jedno, nekupujes si jen to za ty priplatky ale cely stroj, takze ma smysl resit vyslednou cenu. Ale zakladni off shelf konfigurace jsou navrzene dobre, kdyz tvori drtivou vetsinu prodeju.

A to ze u Apple staci mene pameti. No osobne to netvrdim, ale 16GB Mac mi neswapuje, pri stejnych aplikacich a cinnostech Win s 16GB udelaji klidne 10GB pagefile. Takze minimalne s tim pracuje hospodarneji.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"To kolik jsou priplatky je prece uplne jedno, nekupujes si jen to za ty priplatky ale cely stroj, takze ma smysl resit vyslednou cenu."
To právě není pravda. Apple to udělal jako příplatek, a já takový příplatek považuji za nemravný. Bez ohledu na výslednou cenu, která mi přijde OK.

Jasně, že je to na zákazníkovi. Ten můj příspěvek se ale pokusil popsat, jak Apple se zákazníkem manipuluje, a proč.

Že vám to na 16GB neswapuje, je úplně irelevantní. Ta paměť stojí pár kaček, navíc se bavíme o 8GB. Vzhledem k tomu, jak komplexně pracuje OS se swapem, respektive virtuální pamětí, bych nějaké swapování jako metriku úplně nebral. A už vůbec bych do toho netahal Windows, to nechápu. Ta paměť stojí pár kaček, doslova. Je to čistá ojebávka.

Mimochodem Chrome, ze kterého to teď píšu, si pro sebe alokovalo 31GB paměti. A ostatní volnou paměť spotřebuje storage cache. Což znamená, že můj OS na disk prakticky hrabat nemusí. A kolik peněz mě ten příplatek za paměť stál? 64GB notebookových pamětí stojí na Alze 3k. Zlomek toho, co chce Apple za +8 GB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja ale nekupuju pocitac + priplatkovou vybavu ale pocitac jako celek.

Kdyz budu mit neco za 30 a s priplatkem za 10, nebo za 35 a s priplatkem 5, porad me to stoji 40 a to je pak castka kterou resim. Neresim jestli jsem priacel 5 nebo 10.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, viďte? Mám dojem, že za popis tohohle paradoxu byla dokonce v šedesátých letech udělena Nobelova cena za ekonomiku. Kéž bych ale věděl, jak se ten borec jmenoval.

Je to o tom, co člověku prochází hlavou. Udělat 8GB verzi je marketingově dvousečné, na jedné straně díky tomu lépe obhájíte cenu "základního" 16GB modelu, a jednak tím nějaké lidi poštvete proti sobě. Mně přijde, že Apple přestal koukat do vzdálené budoucnosti, a zaměřilo se na krátkodobý výnos. A ten jim zabere.

Vtip je v tom, a to je popsané právě u toho paradoxu, že ty negativní vlivy převládají v hlavách déle. Že to Apple nabízí nesmyslně draho; že to nefunguje, jak má (za 5 let); že Apple zákazníkům prodává laptopy s nesmyslně nízkými parametry bude trápit i vývojáře. I to, že překousnete takovýhle příplatek, protože celková cena je OK, ve vás zůstane na dlouho; ale to jsem všechno už psal. Myslím si, že to Apple časem dožene, a výsledek ziskový nebude. Osobně bych tuto strategii volil až ve chvíli, kdy bych měl naplánovaný exit.

Nejsem marketingový expert, ani nedělám překvapivě marketing Applu. Ale ze svého amatérského pohledu si myslím, že je to indikace, že Apple ztratil vizi do budoucna, a zaměřuje se na okamžitý výnos. Což se u těch korporátů, které ztratily svého tahouna, obecně děje, a je s podivem, že Applu to trvá tak dlouho; v podstatě na to čekám. Takže ty pozorovací schopnosti tu mám poněkud neobjektivní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ze Apple tape je videt i na tom M3. Nebyt to na lepsim procesu, coz neni prinos Apple, ale TSMC, tak M3 oproti M2 neprinese vykonove temer nic.

Jeste par let a Apple za x86 mile pozadu. Co pak budou jablickari delat tedy nevim. Ja to vidim na Rosetta 3 a navrat zpet k x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi nevíš, kdo může za financování vývoje nových procesů v TSMC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jsem na vás omylem zareagoval...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si o tom něco přečti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ochota TMSC investovat průběžně utržené peníze od svých zákazníků do rozvoje, nebo snad chcete naznačit že bez Apple (podílí se cca 1/4 na obratu TMSC) by k žádnému rozvoji procesů nedošlo?

Navíc pokud platí dohoda o placení pouze za povedené die, altruismus bych asi nezmiňoval vůbec.
https://www.hardwarezone.com.sg/tech-news-apple-tsmc-sweetheart-deal-won...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To není jen o současnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V minulosti Apple TSMC vůbec nespolupracoval (snad až od iPhone 6), ani bez ostatních dlouhodobých ne-Apple zákazníků by TMSC nebylo tam kde je dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když to říkáš ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomujete si, že míra každoročních investic TMSC výrazně přesahuje celkový obrat (natož zisk) ze spolupráce Apple-TMSC?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslím, že by bylo tápáním. Spíš není důvod něco zásadně zlepšovat, kam je M3 cílené, tam víceméně nemá konkurenci. A na segment výkonných pracovních stanic Apple prostě rezignoval.
Naopak, mírný pokrok, zato hodně peněz. Přesně tak se to má dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi nesledoval update v červnu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč, právě uvedení MacPro 2023 je nejlepším důkazem této rezignace.

Maximum paměti 192GB, výkon CPU/GPU (M2 Ultra) nedosahuje ani dvojnásobek výkonného MacBooku Pro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Furt je to víc, než většina lidí může využít. Apple musí taky dát šanci vydělat konkurenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akorát že první úniky říkají že M3 dosahuje vykon jako binovane M2 PRO a s delší vydrzi a větším single vykonem. Jsou to bezne mezigeneracni posuny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nárůst
jednovláknového výkonu o 16,4 %
mnohovláknového o 17,4 %
frekvence 15%

Když se odečte vliv frekvence, tak je ten nárůst IPC takový .. kosmetický.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Furt je to slušný každoroční nárůst, a pokud vyšší frekvence nekazí spotřebu, tak pro většinu lidí ok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A těm co se jim v mezidobí požadavky na výkon zmenšily ze bude zdát relativní nárust dokonce ještě větší!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však je nikdo nenutí to kupovat. Apple je spotřebka - používáš dosavadní, dokud se nerozpadne nebo nepřestane stačit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vlastně mám pocit, že ten argument se swapováním na Windows jste už jednou použil.
To vás to doteď nepřešlo?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz Windowsum zakazes swap, tak neswapuji, stejne jako jabko

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akorát že pak začnou programy padat, protože Windows neumí overcommit. Příklad: Zabalím 1kB soubor 7zipem s Maximální/Ultra kompresí, která předalokuje slovník 8/16 GB, i když na konci zjistí, že tolik nepotřeboval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows to umět nemusí, předpokládá se že těch 32GB RAM za 2-3 tisíce Kč si většina uživatelů, co budou takto využívat 7zip, bude moci dovolit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale tím jsme se myšlením dostali na úroveň fanoušků Apple ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, myšlení fanoušků M3 probíhá takto: "32GB RAM mi ani nejde zvolit!", fanoušků M3 Pro: "Stojí mi ten příplatek z 18GB na 36GB za 12000Kč za to?"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stejné myšlení, jen jiné částky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybuji, že v této víře většina Apple zákazníků žije.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dokazuješ, že už i PC lůza.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si bud uzivatel swap zapne, nebo si dokoupi pamet, nebo pouzije na kompresi jiny program. Mozna jsou i dalsi reseni ohromneho problemu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows problém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ad "Ale tech 8GB bohate staci na bezne pouziti." S 8 GB v MacBooku se v roce 2023 žít dá, ale rozumná volba to není. Potíž je v tom, že časté swapování snižuje životnost SSD. Jsou o tom videa na YouTube. Tohle by měl vědět každý, kdo si chce MacBook koupit. Nechutné je i to, že se snadno nedá rozšířit ani paměť ani SSD. I o tom je spousta videí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však je to jen dotovaný entry-level (a bude pravděpodobně opět nejprodávanějším z generace). Mimochodem na YouTube jsou podobná videa i o PC laptopech s připájeným diskem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SwapovNi samozřejmě dělá zapisy na disk. Nic co musi běžné uživatele trapit. Mac s 8GB měl stejně zápisů na disk jako win s 16GB. Ale těch 15-20GB denně , i u obyc 256GB disku se 150TBW garance znamena 21 - 27 let, a to je bezny spotrebni disk 256GB. S vyšší kapacitou se to nasobi.

Jinak rozdil 8GB Mac vs 16GB Mac u me dela cca 4GB zapisu denne, je to prumer za cca 8 mesicni pouzivani 8GB verze a dvoulete u 16GB. A treba manzelka ma denni zapis na 8GB airu jen 4-5GB. Pouziva ho jen hodku/dve denne a vic zapisu udelaji ruzne aktualizace sw, nez provoz. Zivot ost pri 150TBW vysoke desitky let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám na svém sedm let starém pracovním MacBook Pro s 8 GiB RAM a 256 GB SSD zapsáno 766 GB od posledního rebootu, který byl před týdnem. Takže v průměru 110 GB za den. A to jsem nedělal nic náročného. Tomu odpovídá garance 3.7 roku. Stížnosti jsou od lidí, kteří editují 4K video. Například zde: M2 Mac - 8GB vs 16GB RAM - Avoid This Costly Mistake!, https://youtu.be/8zNuiP9-jkQ?si=hC-wG3UQzbc-sGK0).

MacBook Air s 8 GiB RAM jsem pořídil synovi, který chodí do základní školy. Do práce bych si 8 GiB nepořídil. Zvlášť když uvážím, že ten počítač bude používán následujících alespoň 6 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem pro Apple, protože mi celý ekosystém vyhovuje a na MacOS jsem produktivnější, než na Win (jasný, je to o zvyku). Vysokou cenu Macbooků si odůvodňuju jejich touchpadem, displejem, klávesnicí, repro a výdrží. Každopádně 8 GB je nesmysl a příplatky za RAM a SSD jsou čistá zlodějina. V zahraničí se tomu říka "Apple tax". Mám teď 14" Macbook se základním M1 Pro (6P + 2E), 512 GB, 16 GB RAM a stačí mi (vývoj - převážně Java/Kotlin, Docker). Každopádně vyšší RAM by se hodila. M3 Pro by mě lákalo na hrátky s Blenderem a možná lehčí hraní, ale za ty peníze je to nesmysl. Už jsem i naštvaně koukal po Windows strojích, že bych ten OS skousl, ale něco, jako je Macbook, jsem nenašel (moc hluboce jsem ale nehledal).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys hledal, zjistis ze stroje s windows ktere jsou konstrukce na stejne urovni, maji srovnatelny dispej, zvuk, touchpad, vydrz baterie a provozni hluk, bude problem a co se tomu priblizuje, tak stoji velice podobne. Rozdil 2-5 set dolaru u stroje za 2.5-3.5 tisice neni nejaky velky deal breaker.

Kdyz pak vezmes generaci starsi stroj ve sleve. Mam stejny MBP a novy za tech 40k s DPH mi rozhodne drahy neprisel. Za 48k byly v te akci k dostani 16" verze.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně o tom to je. Kdyby to někdo dokázal v PC světě vyrobit výrazně levněji (a Microsoft a Google nekurvili svoje OS tak brutáně s každou verzí), tak má Apple utrum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemá nijak to nesouvisí s kvalitou je to o pocitech módě..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakože člověk, který od osmdesátých let vyrůstal na PC dá najednou na módu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak souvisí "který od osmdesátých let vyrůstal na PC" s tím že apple většinou lidi kupují nikali díky technickým parametrům?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože mu to celý život nechybělo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechybělo mu co, rozum?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, co jsi zmínil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaké technické parametry? Vydrz baterie, provozni hluk, kvalita displeje, konstrukce či touchpadu je pro me dost důležitá. A vykonu má pro mě dost i původní M1. KdZ nakupuju ve win světě, tak u kvality musím priplacet i zbytečný vykon, zbytečně velký disk. Loni jsem treba zvažoval lenovo duet 5, chtěl jsem to s 16GB. 8/256 s pro mě ideální 1215U. S 16GB byl jen 16/512 s 1235U. Nakonec jsem koupil yogu s 1240P, 1215U do toho vubec nedavaji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kupuješ celé "řešení".
Že je v tom více paměti, větší disk a výkonnější proceseor není na škodu věci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečně připlácíš. A na to by měla PC lůza slyšet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji. Tak jako je nemalé procento těch co dávají přednost pohodlí autoritativních, svobodu omezujících režimů, bude i skupina těch co dávají přednost ..... .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak autoritativnost souvisí s parametry, které jsem uvedl? Jinak na desktopu je Apple skoro stejně volný jako ostatní OS (povolení aplikace od neznámého autora vyžaduje pravý klik, aby se objevila volba důvěřovat - na ostatních OS je to bez tohoto mezikroku).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autoritativní režimy se typicky vyznačují absencí svobodné volby, co není a priori povoleno je zakázáno. Stejně jako v HW ekosystému Apple.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však jsem ti vysvětlil, že si pleteš iOS a macOS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké konkrétní svobody máte v rámci HW pro MacOS?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejné jako na té stále zvětšující se podmnožině PC laptopů, kde je to taky připájené?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že jste rovnou nenapsal: "Průměrný podíl připájených součástek u Apple MacOS řešení již několik let neroste, na rozdíl od světa PC ntb.".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Haha, to by taky šlo. Ale není to můl styl :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co treba zpetna kompatibilita? Co vim, tak applisti neustale resi, jak provozovat soucasne starsi a novejsi SW. Vyrobci, co jsem tak koukal, podporuji maximalne tak tri posledni verze OS, takze pet sest let stary SW a aktualni SW na jednom pocitaci soucasne nepustis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V žádným OS nepustíš moc starý SW (bez emulace nebo virtualizace). Liší se jen v tom, kolik let stáří to je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kompatibilita je ok od MacOs 10.xxx sakra, ten, co odrizl 32bit. Spise byva problem pri vydani noveho os, to ale vyvojari rychle napravuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U bazarovek kterým nejde vyměnit ssd a nikdo neví jestli některý s chipů náhodou nechcípne bych to nedal ani omylem..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš je větší pravděpodobnost, že odejde deska nebo dedikovaná grafika v bazarovém PC shitu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bazarový PC shit nestojí 45k a hlavně když v něm něco odejde snadno to, na rozdíl od apple, vyměním...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba ty věci, co jsem zmiňoval? V druhém vlákně taky nějak neumíš číst.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vymenis? Co kdZ je to taky pajene? Co kdyz selze jina soucastka, nejake kondiky, vrm?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vyměnit desku není zdaleka takový problém pořád nemusím měnit celý počítač náhradu seženu rychle (v řádu hodin ne týdnů) a zvládnu to udělat sám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem sem daval odkaz, tech NTB bude samozrejme vic. Naopak konstrukcne jsou na tom PC vetsinou daleko lip nez jabko, protoze jejich konsktrukce zajistuje vetsi pracovni rozsah, lepsi servisovatelnost/rozsiritelnost, vetsi mechanickou odolnost atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V minule diskusi ohledne jablek. Myslim, ze to bylo nejake Lenovo za 35t.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že pár exotů natáhlo diskuzi na 300 komentářů (včetně mně :oops:).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne tak včetně jako spíš hlavně (15 příspěvků na stránku jen doteď)!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musel jsem některé uživatele opravit. I tak jsem počkal, až začnete - přidal jsem se po 30 komentářích.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jmenuje se to obsendatně-kompulzivní porucha.
Jsou na to léky, které to zmírňují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty ale nevyřeší, že se mýlíš ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neříkej, že to děláš, protože tě to baví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Baví mě upozorňovat na neznalost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zvýšená citlivost na cizí nevědomost jde často ruku v ruce s imunitou vůči vlastní demagogii.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A naopak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na západ od Aše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kdybys hledal, zjistis ze stroje s windows ktere jsou konstrukce na stejne urovni, maji srovnatelny... , tak stojí velice podobně."

Ještěže tenhle fakt nevím, jinak bych nebyl teď v šoku, že jsem si poslední dny vybíral z celokovových notebooků s AMD Phoenix, s dotykovým OLED panelem s perem a s výdrží nad 10 hodin a s cenou do 40k Kč v nějakých eshopech z paralelního vesmíru. :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho ten OLED vydrží v tak levném noteobooku? Umí zobrazit tmavé barvy? Minule, když jsem to testoval, tak dost blbě (Lenovo). A bliká (běžné na mobilech Samsung)?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Jak dlouho ten OLED vydrží v tak levném noteobooku?" ... Nikdy u žádného notebooku v žádné cenové kategorii s jakoukoliv technologií panelu jsem nemusel řešit (malou) životnost onoho panelu. A pokud někdo chtěl někdy řešit nějaké rozdíly, kdy byly tyto rozdíly způsobené cenou? ... Jedna stará kočičí moudrost, která se sem teď moc hezky hodí, říká: „Co to sakra meleš, ty vořechu?“ :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jakože máš OLED panel větší než mobil někde už několik let?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je trolling, že jo. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi nic o OLED nevíš :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

První notebook s OLED byl na trhu 2016 a už v roce 2019 byly na trhu desítky modelů. Dunning i Kruger by měli radost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já je samozřejmě měl v ruce a viděl jsem, jak vypadaj. Však jsem o tom tady psal.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže nějaké duševní onemocnění. Odtržený od reality tak, že ani neví, co napsal o pár řádků výš. ... No, nic. Dopřeji pacientovi klid.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to ještě jednou přečti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pouzival jsem skoro 2 roky 55'' Philips OLED telku. Jejich druhou generaci. Pouzival jsem to jako "vzdalene" zobrazovadlo k PC, to znamena, ze na tom jeli vidle, staticky desktop, atd. cca 2hodiny denne v prumeru, mozna dyl. Nic se tam nevypalilo. To ze se "kazdemu" vypaluje OLED je 'urban legenda'. Mobily s OLED displayem od Tamtungu pouzivam od doby, kdy je snad poprve pouzil. Nikdy jsem nemel vypal. Mozna, ze nejsem magor, abych jel na 100% jas/kontrast a HDR, ale nikdy jsem s tim nemel sebemensi problem, ze bych si neceho podobneho vsimnul

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skoro 2 roky, takže ani ne přes záruku. A cca 2 hodiny denně, tys ji fakt dával. U nás používáme telku tak, že jsme vypálili i IPS. PS: Neříkám, že nejde udělat kvalitní OLED. Třeba Samsung je na dobrý (ohledně výdrže), ale LG a Čína tvořili vtipné fotky zklamaných uživatelů na Twitteru.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

telka byl priklad. Ja jsem to casove nemeril. Klidne to mohlo byt 4h denne. ALe to je jedno. Melo to slouzit jako priklad toho, ze OLED se nemusi vypalit, tudiz OLED display v notebooku neni nic proti nicemu. Osobne bych jej chtel taky, protoze OLED obraz je nejlepsi, jaky jsem videl. Chtel jsem monitor s OLED, bihuzel ve velikosti, ktere bych chtel se nedelaji.
Krome toho Samsungy jako mobily jsou toho taky dukazem, jinak by jsi cetl na kazdem druhem rohu, ze ma nekdo vypaleny display.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak mají tyto OLED notebooky řešeno "podsvícení" (rozuměj regulaci jasu pixelů). Například Samsung měl u svých AMOLED tabletů předchozí generace údajně vcelku tristní PWM@240Hz.
https://youtu.be/WrSeS6EjMMc?t=30

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Blikání u OLED Samsungu je pověstné. Nic nebliká víc. Pro zajímavost, některé mobily umí režim "neblikat". Barvy pak nebudou úplně rovnoměrné (pro částečný jas nejsou subpixely kalibrované) a při skrolování se budou světlá a tmavá místa jakoby posouvat různě rychle (duchové). Ale pro citlivé lidi na blikání je to příjemná úleva pro oči.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stary CRT monitor na vas....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do mobilu, tabletu, notebooku, ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Blikání u OLED Samsungu je pověstné"
.. kolik blikajicich mobilu od Samsungu v jejich S/N serii jsi mel?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neblikají všechny? Dyť je to jejich trademark.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam Tamtungy s oled cca od 2013..nikdy jsem si blikani nevsiml. Pokud blikaji stylem, ze to nevidim, asi nevidim potrebu to resit a se mnou i znacna cast zakazniku, ktera je pouziva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, nevidím - neexistuje ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že být retardovaný demagog, je tvůj trademark. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, žes to nepochopil :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic takoveho jsem nepsal. Beru to z praktickeho hlediska, coz jsem se snazil vysvetlit. Ve tvem pripade bohuzel marne.
Stejne jako beru at uz domnele nebo nedomnele vypalovani OLED.
Ale verim, ze si opet najdes neco...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se ti to taky snažil vysvětlit. V tvém případě bohužel marně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V poradku mentale :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V poradku mentale :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je fascinující, jak pár psychopatických pomatenců dokáže strhnout debatu do úplných sr*ček jenom proto, že je pro ně nepředstavitelné, aby si přiznali, že melou hovadiny. Můj původní post byl o tom, že není problém najít notebooky s Win kvalitativně srovnatelné s Macbooky za nižší cenu. Pomatenci zatím stihli vyblít kraviny od toho, že jsou tady velké OLED krátce, abychom věrili jejich životnosti, po to, že některé používají nepoužitelé PWM (až na to, že ho používá i Macbook). Navštivte psychiatra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MacBook nemá OLED ale mnohem lepší miniLED. Sám navštiv psychiatria.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Krásně jsi potvrdil, co jsem napsal. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen jsem to uvedl na pravou míru ;- )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V použití PWM nemusí být obecně problém pokud tato běží na dostatečné frekvenci. V klasických LCD monitorech s LED podsvícením (před nástupem DC) se také postupem času přešlo z PWM ve stovkách Hz na PWM o tisících Hz (tyto jsou již považovány za flicker-free).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netusim, v letech 2014-2019 jsem mel dva S 8'' modely jejich tabletu. Maximalni spokojenost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podíval jsem se teď kamerou na Galaxy Tab S2 9,7" (svůj druhý Galaxy Tab S2 7,9" jsem již poslal po rodině dál) a bliká to také. Důvod volby PWM je údajně v tom, že při nízkých úrovních napětí u AMOLED dochází ke značné nelinearitě zobrazovaných barev, což logicky nenastavá při pulzně-šířkové modulaci (plné/nulové napěti).

V minulosti se takový přístup asi dal odpustit, ale ostatní výrobci se již řadu let s tímto vypořádávají v rámci DC dimmingu.
https://www.fonearena.com/blog/348171/lenovo-tab-p12-pro-tab-p11-5g-smar...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to beru prakticky, pokud jej "vidim", to znamena, mne to rusi. Nepouzival bych to. Pokud je to na levelu, ze to ani nevnimam, je mi to asi jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o zjevný a nezjevný vliv, toho prvního si člověk je vědom toho druhého nikoli přestože na něj negativně působí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

10 hodin papirove nebo skutecne? Zrovna s oledem se dost bojim, jen streamovane 4k hdr a ten stroj bude bastit pri rozumnem jasu tak 10-12W, fakt ma.100-120Wh baterii? MBP je s mini led na 6W

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Demagogie a lži. Jako vždycky.

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Yoga-7-14-G7-review-Multimedia-conv...

"7:13 hours (maximum SDR brightness)"
"Video playback at 150 cd/m² is even possible for more than 12 hours."
"An HDR video at full brightness drains the battery in 3:15 hours."

https://www.notebookcheck.net/Apple-MacBook-Pro-14-2023-Entry-Review-Bas...

"At a full SDR brightness of 500 cd/m2, the battery life during web browsing drops to just short of 7 hours."
"16.5 hours in the video loop"

"Power consumption can increase with HDR content, and we were able to measure 25-26 W maximum."

https://www.notebookcheck.net/Apple-MacBook-Pro-16-2023-Review-M2-Max-ch...

"more than 7 hours at the maximum SDR brightness"
"An HDR video (YouTube 4K) at the maximum HDR brightness runs for 4:47 hours"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Demagogie a lži. Jako vždycky. Vybral sis test, kde je spotřeba podobná. Video je v průměru o dost tmavší než plocha OS (dnes velmi světlá ve Windows/macOS/Linux). Přepnout na tmavý režim je ve dne nepoužitelné (uvidíš jen odrazy).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

By me zajimalo jak se pozna kvalitni repro? Jsou jiste znaky ktere ukazuji, ze by to mohlo hrat dobre (ale nemusi) a tyto znaky ani jeden jablecny produkt nema, takze hrat dobre nemuze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když to nepoznáš, tak aspoň ušetříš PC shitem ;-)

EDIT: Když brácha aktivně recenzoval (PC) notebooky, tak repro byl jeden z důvodů, proč si vždycky muse počíhat na dobrý model jednou za X let, aby měl na co upgradovat. Dnes už to nehodlá řešit, takže Jabko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No prave ze jsem zatim nevidel (neslysel NTB), kterej by hral lip nez sluchatka za 1t. a to na nuich byly ruzny napisy jako JBL, Bang & Olufsen apod. a vzdy to hralo naprd vcetne jablek, ona i zvukova jabka hrajou vetsinou hur nez konkurence ve stejne cenove hladine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý chce nosit furt sluchátka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, treba pred spanim kdy si pustim treba nejaky seros nebo yt. Na pracovnim stole mam edifier bookshelf repro v cene kolem 4k a zapinam je vyjimecne, MBP repro mi vesmes staci, zvlaste na mluvene slovo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nenosim sluchatka, vpodtate nevim kde je mam.
Na ty usercase co popisujete staci jakejkoliv piezo-reproduktor vcetne nejlevnejsich mobilu, tam nema vyznam resit kvalitu repra. Tam kde resim kvalitu repra je rozdil mezi spatnym piezo-reprakem a dobrym piezo-reprakem nevyznamnej, protoze oboje nema frekvencni rozsah, kterej chci. Nez poslouchat hudbu nebo sledovat film s piezo-zvukem, to si radsi najdu jinou zabavu. Naopak pro mluvene slovo nejsou hi-fi repro moc vhodne, protoze nemaj zvyraznene stredove pasmo jako klasicky piezo-jebky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak si dál poslouchej piezo-jebky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve světě Mac se připlácí (a hodně), když se něco přidá.
Ve světě x86 ntb se připlácí za to, že tam dedikovanou GPU nedají.

Zákazníka je potřeba škubat.
Nejlépe opakovaně.
Nebo alespoň pořádně.
Dříve než uteče a bude ho škubat někdo jiný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí se dá bránit:
- na indie hry stačí Intel iGPU, na velké hry konzole za zlomek ceny pořádné GPU
- na práci často stačí dokoupit RAM a SSD do starého počítače
....- v některých firmách je firemní notebook a lidi ho používaj i jako osobní (omezený firemní OS lze dát do VM a Host OS mít svůj, např. bez routování přes firemní servery apod.)
....- v jiných člověk pracuje (tu dobu) z domova na vzdáleném PC v práci nebo VM na firemním serveru, pak jako klient mi stačí Android telefon připojený k monitoru, klávesnici a myši

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To ta "práce" musí vypadat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na práci výkonnou GPU nepotřebuju (pokud se nebavíme o novince ML/AI). O kolik zvrostl výkon CPU? Spousta věcí je ST-bounded, tam výkon vzrostl na 2, max 3-násobek. Tj. místo třeba 30 sekund čekám 10. Některé věci využijí MT výkon, tak si pomůžu hodně. Ale pokud to pro mě bylo již předtím velkým omezením, tak jsem stejně už upgradoval.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Konzole mají auto-aim a jde připojit i myš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.