Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple se postavil za Microsoft ve sporu s vládou USA

Jo, jo, holt když někdo shromažďuje data, dá se předpokládat, že dřív nebo později o ně někdo projeví zájem. A nemusí to být vždy výhodný obchod. Těch, co si mysleli, že jsou dost bohatí na to, aby se pustili do křížku s kýmkoliv, těch jsou plné hřbitovy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se pletete. Ti opravdu bohatí se za své činy nedostanou na hřbitov, maximálně zaplatí nějakou pokutu (klidně i miliardu $) a vesele si jedou dále.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejdulezitejsi otazku ale clanek nechava bez odpovedi. Jake data a proc? Hadam, ze ani v USA nemaji pristup ke vsem datum jen tak myrnyxtyrnyx, aby je globalne analyzovali atd. Akorat v USA staci rict, chceme pristup k uctu ahmeda zumbiho a oni mu je automaticky daji. Takze hadam, ze nejaka tajna sluzba chce mit moznost analyzovat data teroristu i mimo USA, coz mi neprijde nijak zvlastni nebo dokonce zvracene, zvlast kdyz informacni valka je vlastne jedina realna moznost jak s novodobym terorismem bojovat.
Tezko rict jake tahanice v tom jsou. Hadam, ze nejprve se snazili v NSA domluvit s Irskem (a hadam, ze vetsinou ostatnich statu) primo na nejakem informacnim kanalu, kdy jim informace o potencialnim teroristovi vydaji bez otaleni. Ale kdyz je v tom jeste zapletena americka firma na cizim uzemi, tak to muze byt pravne dost slozite a beh na dlouhou trat, vime jak funguje statni sprava u nas ze?:)
Takze logicky musi jednak tlacit na americke spolecnosti a z druhe strany na vlady danych statu, aby tohle umoznily. Nekdo to vidi jako smirovani, ja v dobe, kdy se teroristi muzou domluvit pres whatsapp a vyvrazdit pulku maleho mesta, to vidim jako nutne zlo a tim padem jednoznacny prinos.
V tomto konkretnim pripadu se hadam setkaly ty dva procesy a indian v microsoftu se z toho snazi medializaci vytezit nejake body k dobru, nicmene tyhle zakulisni hratky jsou v dnesni dobe trosku inteligentnim lidem davno u prdele (viz jak se snazili sbirat politicke body socani, no a jak dopadli s tim svym "politicky cistym hyenismem" v praxi ve volbach?:)) Proste lidi uz na takove "politicky korektni" reci neslysi. V dobe, kdy byl snehulak pro urcitou zabednenou skupinu lidi za narodniho hrdinu a vsichni ho zrali a stali za applem v nevydani dat teroristy, tak ted kdyz je snehulak snad uz kazdym povazovan za teroristu a nepritele bezpecnosti a ohrozeni americkeho/demokratickeho zpusobu zivota, tak naopak tyhle snahy "soukromi jednotlivce je nadrazeno bezpecnosti vetsiny" uz spis lidi irituje, zvlast po vsech tech teroristickych utocich. Takze microsoft zase jednou ukazal, jak guglem dosazeny sabotersky indian plni svou funkci - s krizkem po funuse - znamenite:)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si neváží vlastní svobody, ten si ji nezaslouží.

A Microsoftu jde samozřejmě o peníze. Nemůžete stavět business na cloudu, pokud Vám zákazníci nebudou ochotni svěřovat svá data.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

>myrnyxtyrnyx

Paneboze, kam sa dostalo skomolenie zvratu z rakuskej nemciny>

"mir nichts, dir nichts", na situaciu, ked nie je jasne komu vyrok prisudit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale zrovna tohle se takto přeneseně ve smyslu "libovolně" nebo "bez ničeho" používalo snad už za komančů, čiliže je to lidové už nejmíň 40 let (hlavně "v Sudetech").

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se říká uvědomělý soudruh, který si nevidí dál než na špičku nosu. jako terorista prostě budu veškerou svou komunikaci šifrovat a americká vláda stejně vyšmíruje kulové. Jako běžný občan nevidím nic pozitivního na tom aby mě nějaká obskurní vláda v nějaké obskurní zemi v které mají milionová města v kterých jsou statisíce negramotných černochu šmírovala.
Představa, že vláda ,která na jednu stranu je největším podporovatele a vyzbrojovatelem teroristu na planetě s mima chce bojovat a ještě v zájmu bílých Evropanů je prostě směšná a zkreslená. USA točí filmy o tom jak vyzbrojují teroristy (soukromá válka pana Wilsona ) , dělají z teroristů umírněné opozičníky, poskytují jim zbraně za ,miliardy a leteckou podpor. Dovoluji si připomenout, bájný arcisatan Bin Ladin byl rodiny přítel amerického prezidenta .Z tohoto pohledu mě vždy dojmou lidé ochotní připravit se o svobodu ve jménu údajného boje USA se svými přáteli a podporovanými kamarády.
Jak Al-Káidu tak IS stvořilo USA a to nemyslím nějak obrazně, ale fakticky ,podporou zbraněmi a lety výcviku.
Obecně, v USA možná vláda může vydat nařízení, že všichni musí používat WhatApps , které umí vláda USA šmírovat, ale i pologrmotný terorista si prostě pořídí Telegram a vesele si komunikuje zašifrovaně bez rizika, že ho USA má šanci šmírovat. jen ovce v USA a EU, pokud to USA prosadí i v EU, budou opět na kratším provazu a ty nejuvědomělejší z ovcí budou hlasitě hýkat jak je to v pořádku a jak se jim ten provaz na kterém se škrtí líbí a jak ho chápou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pan Wilson vyzbrojoval teroristy, kdežto my za časů socialistického tábora vyzbrojovali a cvičili arabské bojovníky za svobodu a takový arcipokrokář Arafat se muckal s každým z východního bloku ;) Ale za vše můžou amíci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smutne, ze se i zde najde diskutujici "novinkarskeho" typu, ale tak jo, mame tu demokracii, kazdy pologramot muze vyjadrit svuj "nazor":) Jeste nas pouc jak ty hrozne USA stale jen valci a jen hrdinny Kim se vlastne jen brani, protoze bez jaderneho programu by uz davno dopadl jak Kaddafi v Lybiji, zvlaste pote, jak dobyvacne USA vyprovokovaly korejskou valku a vyvrazdily miliony severokorejcu a budem tebou kulturne a historicky velmi obohaceni:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň nelhat. Bin Ladin žádný rodinný přítel nebyl, to byla jiná část této rozvětvené rodiny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si myslíš, že by se tak snažili kvůli banalitě, jako je terorizmus. Tady půjde o daleko těžší zločiny. Jako třeba, že někdo zkopíroval nějaký film, nebo napsal vtip o feministkách či menšinách.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vidim, ze se tu zas vytrolili konspiracni evangeliste, takze veskera smysluplna diskuze je bezpredmetna ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že se ty vyrojili lidé, co nechápou sarkasmus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Zákony, které podobnou praktiku považují za nelegální, totiž nemá jen Irsko, ale většina civilizovaných zemí, kde místní legislativa nekončí právem šaría."

To bude nějakej renonc. Jste si opravdu jistý, že šaríja to umožňuje? Nějak se mi tomu nechce věřit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nevkladas mu do ust neco co nerekl? Stejne tak tam jde dosadit, ze sarija to neresi. Logicky, tezko ocekavat, ze stredoveky zakon muze postihovat moderni situace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty země jsou zmíněné v opozici vůči těm, kde by to bylo nelegální, tedy mi z toho vyplývá, že by to tam bylo legální. Tomu se mi nechce věřit.

Ale když to znova čtu a přemýšlím nad tím, tak mi dochází že to bylo asi jenom takové machrovské kopnutí (buzzword), protože zemí, kde "kde místní legislativa končí právem šaría" asi mnoho nebude(IMHO šaria byl základ, ze kterého vycházejí a málokterá země tak i skončila).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mnoho nebude?
Skoro všechny země na Blízkém východě (Saudská Arábie, Íran, atd.) dodržují hardcore verzi Šaría.

A na severu Afriky a v jižní Asii je "trochu umírněnější" Šaría. Většina zákonů je řízená různými státními orgány, ale osobní a manželské zákony rozhoduje opět Šaría a nějaký ten jejich církevní tribunál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Skoro všechny země na Blízkém východě (Saudská Arábie, Íran, atd.) dodržují hardcore verzi Šaría."
Kolik? 10? 20? Z kolika zemí na celém světě, že to musí být explicitně zmíněno?

Takových zemí, kterým je nějaký Microsoft ukradený či si nemohou dovolit jej nějak trestat může být jen v africe spousta a nemusí mít nic společného s autorovo oblíbenou šaríou. Jak jsem psal výše, jde prostě o (z mé strany) nepochopený autorův vtip/bonmot/buzzword a nic víc v tom už hledat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovsem to ze v nektere zemi plati saria zdaleka neznamena, ze tam mistni legislativa konci pravem saria, ze? rek bych ze neexistuje zeme, ktera by krom sarie nemela i nejaky formalni zakony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šaríja je středověká, ta pojem data neřeší :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Slozite, na jednu stranu Americane bojuji s teroristy a pokud ma byt jejich boj, kterym ovsem chrani i nas puvodni obyvatele Evropy, uspesny, potrebuji mit nad islamskym nepritelem vyhodu. Na druhou stranu nikdo nechceme jen tak davat nekomu cizimu sva osobni data a logicky to muze znamenat pokles oblibenosti sluzeb Microsoftu, coz je jasne, ze nechteji pripustit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je fór? Amíci bojují nanejvýš s těmi teroristy, co jim přerostli přes hlavu. Drobný problém je, že ty teroristy předtím sami vytvořili. To se týká jak Al-Kajdy, Tálibánu, tak IS a spousty skupin tzv. "demokratické opozice" v Sýrii. Snad jen Boko Haram není jejich dílo. Ono je to pro ně výhodné, vytváří si tak záminky k (samozřejmě naprosto protiprávním) vojenským zásahům všude, kde se jim jen zamane.
Mimochodem, USA jsou vojensky přítomny v 76 státech světa. Naštěstí to vypadá, že dojedou na ekonomiku, ale co mezitím ještě napáchají zla...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypravej to obetem: Londyn, Pariz, Madrid, Boston, ..., budou te mit radi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Kdo vymění svobodu za trochu bezpečí, ten si nezaslouží svobodu ani bezpečí.“ Benjamin Franklin

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Citát člověka, který žil v té "nejbílejší" části USA s minimální kriminalitou. Když člověk žije v bezpečí, tak to se mu pak snadno polemizuje. Kdyby žil třeba v takovém současném Detroitu, tak něco takového by určitě nevypustil z úst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dojedou na ekonomiku? Už bude ruský zlatý rubl? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zvacsa sa im "zamane" okolo ruska.

Zapad: zakladne NATO.
Juh: Turecko, Syria, Irak, Afganistan
Vychod: Japonsko, Juzna Korea, Aliaska

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kde se tady tady vzala ta bolsevicka zumpa z novinek? A proc ma tolik +1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevím jak by se USA tvářily, kdyby technologickým společnostem například Rusko přikázalo odevzdávat údaje o američanech, i o těch co s Ruskem nemají nic společného a přestože ta data leží na území USA

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To Rusko nepotřebuje. Všudepřítomná ruská pátá kolona to udělá ráda a zdarma :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy víte, že už to dávno nedělají? I bez zákonu.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.