Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple viní z poklesu tržeb o $300 milionů nedostatek procesorů Intelu

Po ochladnutí vztahů na poli LTE modemů mezi Applem a Intelem se Apple přestal tajit i tím, že to mezi oběma firmami skřípe na poli procesorů. Dodávky nestačily pokrýt poptávku a Applu klesly tržby…

O vztahu mezi Applem a Intelem se již před lety rozpovídal Steve Jobs. Prohlásil tehdy, že s Intelem vedl jednání o vývoji a dodávkách procesorů pro první iPhone, ale záhy vyšlo najevo, že Intel není schopný flexibility potřebné k vývoji čipu na míru, využil Apple dočasně služeb Samsungu a pak si již procesory pro telefony a následně i tablety vyvíjel sám.

Druhá mediálně známá interakce obou výrobců, která nedopadla ku spokojenosti obou stran, byla publikována v roce 2016, kdy Intel nebyl schopný zajistit dodávky procesorů 7. generace pro tehdejší MacBook Pro. Nakonec musel Apple zůstat u generace 6., tedy Skylake. Z dnešního pohledu se zdá být výkonnostní rozdíl vcelku bezvýznamný - od použitého Skylake Core i7-6920HQ se potenciální Kaby Lake Core i7-7920HQ lišil 200 MHz v základu a 300 MHz v boostu - jenže to byl tehdy plnohodnotný mezigenerační posun a pokud k tomu přičteme, že Kaby Lake zvládal díky novější grafice hardwarově akcelerovat 4k video se vším všudy, aniž by přehříval notebook nebo vysál baterii, byl to v dobovém kontextu citelný krok zpět.

V loňském roce zaznamenal Apple zpožděné vydání MacBook Air. Tuto generaci plánoval vydat dříve, ale nemohl. Podle zdrojů webu Daring Fireball byl problém s dodávkami procesorů ze strany Intelu. Apple nestihl předškolní sezónu a novinku vydal až v listopadu, což se podepsalo na finančních výsledcích za loňský rok.

MacBook Air 2018

Omezené dodávky procesorů se ale podle oficiálního vyjádření Applu dotkly i dalších modelů, neboť CFO společnosti Luca Maestri (úvodní snímek) na finanční konferenci k příjmům za rok 2018 poznamenal, že za meziročním poklesem z $5,8 miliardy na $5,5 miliardy stojí v první řadě omezené dodávky procesorů, které měly dopad na „určité oblíbené modely“.

Pokud Apple vnímá situaci tak, že jej neoptimální spolupráce s Intelem za rok 2018 stála $300 milionů, pak se nabízí otázka, jakým způsobem bude situaci řešit v letošním roce. Nepokládáme si jí první, spekulacemi na toto téma se již zabývali mnozí. Pokud jde o MacBook Air 2019, je možných několik scénářů: Apple může mít zájem loňský skluz dohnat a vydat letošní model dříve. Problém však je, že Intel očekává přetrvání problematické dostupnosti až do třetího kvartálu. Což by znamenalo, že Applu opět nezbyde než počkat na čtvrtý kvartál a vzdá se předškolní sezóny, která je k prodejům zařízení tohoto typu nejpříznivější.

Vánoční sezóna patří spíš iPhonům, a tak se Apple může zamyslet nad tím, zda by ztráta daná úplným vynecháním MacBook Air 2019 byla oproti předvánočnímu vydání v nějakém ohledu citelnější. Tržní životnost pozdě vydaného MacBook Air 2019 by totiž mohla být poměrně krátká. Podle zpráv, které před měsícem přinesl Bloomberg, počítá Apple již v příštím roce vydat MacBook Air vybavený vlastním procesorem, čímž vyřadí Intel z dalšího ze svých zařízení.

Kupodivu by v základních aplikacích  uživatelé neměli pociťovat změnu k horšímu, již aktuální šestijádrové 14nm Core i9-8950HK, které Intel Applu dodává pro MacBook Pro, je v GeekBench jen o 10-15 % rychlejší než 7nm Apple A12X použitý v iPad Pro. Přitom procesor iPadu má 7W TDP, kdežto proces MacBooku 45W. Pokud vezmeme v potaz, že procesor, který by mohl Intel nabídnout Applu pro MacBook Air 2019 nebude v žádném případě výkonnější než 45W Core i9-8950HK použité v MacBook Pro, pak jasně vyplývá, že po stránce výkonu ani spotřeby již Apple u Intelu nic nedrží a je tedy jen otázkou, zda ještě poslední x86 MacBook Air vydávat, nebo ušetřit čas i prostředky a ty věnovat na urychlení modelu 2020 s vlastním procesorem.

Byť zatím není veřejně známo, jak se Apple k situaci postaví, je otázkou pouze to, zda je MacBook Air 2018 poslední svého druhu nebo předposlední svého druhu. Jisté je, že od příštího roku bude Apple o další stupeň méně závislý na Intelu než tomu bylo doposud.

Diskuse ke článku Apple viní z poklesu tržeb o $300 milionů nedostatek procesorů Intelu

Pátek, 10 Květen 2019 - 12:58 | Fotobob | Slepé výstřely nebyly konkrétně k této diskusi,...
Čtvrtek, 9 Květen 2019 - 22:18 | Tom | "Snažím se jen brzdit takové ty výstřely do...
Čtvrtek, 9 Květen 2019 - 15:54 | Fotobob | No hele, vzhledem k tomu, že jsem "doma...
Čtvrtek, 9 Květen 2019 - 12:38 | Tom | neřeším firmu, ale patenty všeobecně a Intel má...
Čtvrtek, 9 Květen 2019 - 12:35 | Tom | "No nevím. To může napsat jen někdo, kde se...
Čtvrtek, 9 Květen 2019 - 11:20 | Fotobob | No nevím. To může napsat jen někdo, kde se...
Středa, 8 Květen 2019 - 16:11 | DRK | Uplně fuk to není, spoustu těch nových patentů...
Středa, 8 Květen 2019 - 15:56 | Tom | takže jsme se dostali k tomu, že W10 je dobrý OS...
Středa, 8 Květen 2019 - 14:14 | Fotobob | Já jsem na kolena dokázal dostat také cokoliv,...
Středa, 8 Květen 2019 - 14:04 | Fotobob | Tak to fakt záleží, u nás na tom několik lidí...

Zobrazit diskusi