Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple vydává M2 Ultra pro Mac Pro, s ročním zpožděním naplňuje příslib z r. 2020

Přechod na Apple Silicon začal v listopadu 2020 vydáním M1. na WWDC 2020 byl ten přechod pouze oznámen. Apple navíc neoznámil že bude trvat dva roky, ale přibližně dva roky.

The first Mac with Apple silicon will happen by the end of the year, with the whole Intel-to-ARM transition taking around 2 years.

Nakonec kompletní přechod trval 2 roky a 8 měsíců. Takže se vešli do toho co oznámili. Vzhledem k situaci s polovodiči která negativně ovlivnila celý segment počítačů to je v pohodě.

Dodávky M1 Pro, Max a Ultra byly dost pomalé a pokud někdo chtěl Macbook, MacStudio v jiné než off-shelf konfiguraci, tak čekal klidně i půl roku, hlavně binovaný 24c GPU Max nebyl k dispozici ani v off-shelf konfiguraci dlouhou dobu.

Opožděné dodávky M1 tak protáhly její životní cyklus a aby se vyprodaly, došlo k k pozdžení M2 řady. M2 Studio a M2 Mac Pro čekaly nejdéle protože M1 Ultra byla uvedená o něco později a její dodávky tak byly ovlivněné do pozdější doby.

Tak jak tak kompletní přechod je hotový . Apple má vysokou efektivitu, slušný výkon a získává větší popularitu nejen u profíků ale obyčejných domácích uživatelů i díky nízkým cenám.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ehm, apple a nizke ceny?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, zvláště první Macbook Air s M1 se stal nejprodávanějším notebookem na světě asi proč?

Právě kvůli nízké cenovce 999, pro studenty 899.

Srovnej to se stroji co mají alespoň 300-400 nitový QHD nebo 2.8k displej s 100% DCI-P3, srovnej to s laptopem který má podobné rozměry a hmotnost, zároveň má hliníkovou odolnou konstrukci a víko otevřeš bez přidržování jedním prstem, přitom se ti nebude klepat. Najdi něco co bude mít 2 thunderbolty které zvládnou 6k displej (TB vyžaduje jen 4k, například loňské lenovo umí jen 5k/3k displej, 6k nezvládá), který bude mít slušný zvuk, slušnou klávesnici, vysokou výdrž na baterii, ideálně pasivní chod, skleněný trackapd s haptikou

Bum Dell XPS 13+, HP Spectre, LG Gram, Samsung Galaxy Book... Všechno stroje které začínají někde kolem 13 set dolarů (a s krásnými neupgradovatelnými 8GB RAM jako ten Macbook) a obvykle tomu něco chybí, třeba LG Gram má velký flex a hrozný zvuk, Dell má hrozné senzorové tlačítka, HP zase má horší displej a za navýšení na 16GB si řekne o 70 dolarů více než Apple.

I dnes, 2,5 roku po vydání je to stále nejprodávanější stroj i díky slevám. M1 Macbook Air se dostal cenou na hranici low endu a občas ji prolomí. Nedávno se dal na Alze koupit za 18 tisíc nový, Teď je běžně za 23,5-25 tisíc. Tady se právě láme low end na střední třídu.

MacMini, zvláště při uvedení M2, pro studenty za 500, za tu cenu lepší počítač nekoupíš... lepší neznamená výkonnější, opět se bavíme o celé package - výkon, provozní vlastnosti, porty, konektivita, form factor. Můj 10 letý kluk používá telefon co stojí víc...

A i jiné produkty, třeba telefony, když i Xiaomi může stát víc než iPhone Pro Max... Navíc iPhone Pro Max je nejprodávanější iPhone. A proč asi, protože stojí stejně jako konkurence. 11-12 set dolarů za iPhone, Xiaomi, Samsung.. pořád jsou to stejné peníze.

Navíc si to nemusíš kupovat, můžeš si to pronajímat stejně jako třeba bydlení nebo auto. Já takhle Apple zařízení na pronájem měl, teď mám pronajatou S23 Ultra. Proč bych dával 40k cash když můžu dávat 8 set měsíčně a po dvou letech to vrátit a vzít si něco nového, vyjde to levněji než to koupit a pak prodat, navíc v pronájmu máš stejně jako třeba u toho auta v ceně i pojištění. je pravda že těch 8 kil je nesmyslně málo, proto jsem do toho šel, teď už to nabízí za 13 set měsíčně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale no, ta cena toho prveho M1 Airu bola silne dotovana :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I PC konkurence dotuje lowend. Formou minimálních marží - jede se jen na objem. Naopak Apple má variabilní náklady na base M1 minimální (in-house developed SoC pro lepší tablet, bez placení marže prostředníkům navrhující/kompletující jádra CPU, GPU a koprocesorů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimalni marze neni dotovani. Je tam stale zisk. Apple ty vstupni stroje bude nejspise prodavat pod naklady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní náklady Apple jsou výzkum a vývoj, a ty jsou obrovské. Ale když jsou jeho počítače jedny z nejprodávanějších na světě, tak se to rozloží. Po čase je velká část původních nákladů zaplacená, takže může v akcích starší modely prodávat "pod cenou", ale věř mi, že na nich furt slušně vydělává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náklady na R&D jsou lehce nad 20mld dolarů ročně. Za celý Apple. Je to dost ale když Apple udrží za rok 350mld tak je to asi 6% tržeb, cca jeden kvartalni zisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? I kdyby, to je pro uživatele špatně? Řekl bych že naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NTB s vykonem okolo M1 v podobne velikosti jsou dostupne od 15t. Ano display ma Apple lepsi, ale zas PC notebooky poskytuji plnotucny 8-jadra a 16GB RAM. 2-3 USB-A porty (takze nepotrebuji zadnou docking station)
Obavam se ze pro studenty je vyhodnejsi jakejkoliv PC na ktery jde nainstalovat Steam, pripadne herni konzole. U NTB, kde je potreba machrovat, tak tam asi nejaky potencial Macbook ma, ale zrovna v desktopu nema Apple co nabidnout, pokud odlhedneme od marketingove masaze, ze je to to jen pro audio-video tvorbu.
Tam plati uplne to same jako u motocyklu, ze H-D jsou jedine poradne motocykly, ale tim to vpodstate konci, prote kdyz se na to podivame objektivne tak se zjisti, ze jsou to jen PR kecy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ktory ntb za 15t (cca 500e) ma 8j a 16gb ram s vykonom toho soc?

lebo ked to spravim len tak od brucha podla geekbench 6, tak najpodobnejsi napr intel cpu je i7-1270P.

A ntb s tymto cpu stoja 1500e+

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně notebook za 15 tisíc má mizerný displej (IPS 60% NTSC, výjimečně možná ještě FullHD TN), repráky a buď je objemný, nebo se prohýbá. Pak je ještě radost, když ve studovně vašemu notebooku hučí větrák a cítíte se blbě, že rušíte ostatní. A globální omezení výkonu CPU už asi ve Windows 11 chybí (např. ve Win10 si nastavím Intel CPU na 85% a vím, že nikdy nezapne větrák).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Před třemi lety Lenovo za 16ku:
100% NTSC 2560x1600, čtyřjádro Ryzen, 8GB RAM, 256GB SSD (ale možnost upgrade - využito, stačilo vytočit několik šroubů, skvěle přístupné/nedestruktivní), váha něco přes kilo, 13", tichý, pevný.

Zpětně mě sere že jsem dal peníze Číně, druhá volba byli Acer a HP tuším, ty měly taky 100% NTSC, ale FullHD.

P.S. Samozřejmě furt funguje no problemo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jas displeje?
A reálná výdrž baterie?
A thunderbolty? nebo alespoň vybavené USB-C - DP Alt Mode, Power Delivery...
Tichý znamená co? 0dB?
Pevný znamená co? otevřeš bez přidržení víko prstem? Při používání se nehýbe?
Co skleněný touchpad s haptikou?
Co Widi 6, BT5?

Smím vědět konkrétní model?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jas displeje?
To už nevím, dostatečný.

A reálná výdrž baterie?
~10h IIRC

Tichý znamená co? 0dB?
0dB, moc často se větrák nepustí (btw 0dB je nesmysl, ve sktuečnosti ti v tom nějaký hluk vždycky budou dělat třeba cívky, akorát není slyšet)

Pevný znamená co? otevřeš bez přidržení víko prstem? Při používání se nehýbe?
Ježkovy zraky, jseš pomalejší příslušník KGB nebo co? Není flex, nevrže, neprohýbá se, nedeformuje se nijak... otevření jednou rukou IIRC ano.

Co Widi 6, BT5?
Jo IIRC.

Co skleněný touchpad s haptikou?
A thunderbolty? nebo alespoň vybavené USB-C - DP Alt Mode, Power Delivery...
..... zase ty kraviny vytahovaný proto, aby ti jako jediná možnost vyšel Apple, klasika z cinknutých výběrových řízení. Kdyby ses aspoň zeptal na to, jeslti má HDMI (nemá), což je jeho jediná *skutečná* nevýhoda. Obraz jen přes USB-C.
Můžeš rovnou říct, že na víku musí být jabko, co svítí, nemusely ty posty být tak dlouhé.

Hlavně že o kousek dál někomu kážeš že to USB-A co uvádí jako výhodu ve skutečnosti nepotřebuje...
Co takhle nativní běh normálního OS (Windows 10/11). Může to tvůj skleněný thunderpad s haptatilkou poskytnout?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Můžeš rovnou říct, že na víku musí být jabko co svítí, ok?

Tvoje znalosti Maců jsou hodně fousaté. Z toho asi vyznívá i zbytek tvého komentáře. Např.:

> Tichý znamená co? 0dB?
> 0dB, moc často se větrák nepustí (btw 0dB je nesmysl, ve sktuečnosti ti v tom nějaký hluk vždycky budou dělat třeba cívky, akorát není slyšet)

"Vždycky je tam přece nějaký hluk. To je přece logický. Tím pádem nevadí, že se občas pustí větrák, né?"

> Ca takhle nativní běh normálního OS (Windows 10/11).

Jejich nativní verze tam běží. Dokonce rychleji než na ne-Apple hardware. U nás doma běží nativní verze Windows třeba i na Alpha a v práci na Itaniu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tvoje znalosti Maců jsou hodně fousaté."
Jestli už nesvítí víko u macbooků, tak za to se omlouvám, nějak si vybavuju jenom jak vypadá ta strana s klávesnicí/displejem. Smůla teda, teď nevím, co si předřečník počne :D

"Vždycky je tam přece nějaký hluk. To je přece logický. Tím pádem nevadí, že se občas pustí větrák, né?"

Tak jsem to teda opravdu nemyslel, to si tam hledáš už ty sám. Nemělo to vůbec souvislost s tím počítačem, jenom jsem si zabazíroval o tom, že fan-off neznamená 0db, prostě že to není moc dobře zvolenej pojem (není to ale chyba toho diskutujícího). Když budeš často pracovat v opravdu tichém prostředí na venkově, tak si toho možná všimneš. Nejde jenom o výkonné GPU, kde to bývá dost silné, ale někdy to třeba píská (právě cívky) při nabíjení - stalo se mi to s jedním (fanless) tabletem.

"Jejich nativní verze tam běží"
Link. Nativní znamená na železe, ne ve virtuálce s MacOS pod tím.

"U nás doma běží nativní verze Windows třeba i na Alpha a v práci na Itaniu."
Taky mám slabost pro Windows NT 4.0 na retro hardwaru, ale bylo psáno Windows 10/11.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ale někdy to třeba píská (právě cívky) při nabíjení - stalo se mi to s jedním (fanless) tabletem.

Znám lidi, co takové zařízení vrátí ve 14denní lhůtě.

> Link. Nativní znamená na železe, ne ve virtuálce s MacOS pod tím.

Nativní znamená pro danou architekturu CPU. Tj. neběží emulovaně. Ve virtuálce se emuluje jen okolní prostředí mimo CPU, samotný CPU ne. Možná si to pleteš s označením bare-metal.

> Taky mám slabost pro Windows NT 4.0 na retro hardwaru, ale bylo psáno Windows 10/11.

Itanium běží i na mnohem novějších verzích. Alpha i na Windows 2000. A na ARM běží Windows 10 a 11.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ale někdy to třeba píská (právě cívky) při nabíjení - stalo se mi to s jedním (fanless) tabletem.

>Znám lidi, co takové zařízení vrátí ve 14denní lhůtě.

Tak ty bych chtěl znát taky a ten stroj času si půjčit, když to dokážou u tabletu koupeného 4 roky před tím :)

>Nativní znamená pro danou architekturu CPU. Tj. neběží emulovaně. Ve virtuálce se emuluje jen okolní prostředí mimo CPU, samotný CPU ne. Možná si to pleteš s označením bare-metal.

OK, ale možná ti mohlo dojít, že když se na to ptám já pro potřeby mojí volby počítače pro mě, tak záleží na tom, co tím myslím já a ne na tom, co si pod termitem představuješ ty. Když si objednáš iphone a přijde ti poštou papír na kterým je vytisknutá fotka iphonu, tak předpokládám neřekneš, že "technicky vzato to tam je".

>Itanium běží i na mnohem novějších verzích. Alpha i na Windows 2000.
No tak vidíš, že sis odpověděl nakonec sám, proč to muselo jít do veřejný diskuse ovšem.

>A na ARM běží Windows 10 a 11.
Ale do maca to dostaneš jenom přes Paralels, a.k.a. drbání levou rukou za pravým uchem podle mě. Jak pak v tom W10/11 btw funguje GPU? Má ovladače? Poskytuje akceleraci DirectX?

Mimochodem když o tom všechno víš protože to zdá se úspěšně používáš, zajímalo by mě, kolik tak žere hypervizor paměti. tj. kolik třeba na 8GB notebooku je z RAM dostupné pro Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> OK, ale možná ti mohlo dojít

Takže mi mělo dojít, že se ptáš na něco jiného než píšeš? Hlavně že rozumíš termitům.

> No tak vidíš, že sis odpověděl nakonec sám, proč to muselo jít do veřejný diskuse ovšem.

Ano, podporovány jsou verze Windows z doby, kdy se ty architektury prodávaly.

> Ale do maca to dostaneš jenom přes Paralels, a.k.a. drbání levou rukou za pravým uchem podle mě. Jak pak v tom W10/11 btw funguje GPU? Má ovladače? Poskytuje akceleraci DirectX?

Ano, Parallels je aktuálně jediný, kdo poskytuje GPU ovladače, např.:
"Far Cry 3 - Parallels 18 - MacBook Pro 2021 M1 Max 32 GB"
https://youtu.be/tkXWf6INdVE

> Mimochodem když o tom všechno víš protože to zdá se úspěšně používáš, zajímalo by mě, kolik tak žere hypervizor paměti. tj. kolik třeba na 8GB notebooku je z RAM dostupné pro Windows.

Popravdě Parallels zkoušel brácha. Mně stačil Crossover a wine-crossover (zkoušel jsem oba, abych věděl rozdíl mezi placenou a free verzí - ta má features se zpožděním, na tom je postavený jejich business model). Hrál jsem s tím AAA hry z Epicu a Steamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bylo tohle celý nutný?
Ptal jsem se na to, jeslti můžu mít bare metal Windows *10/11*, dozvěděl jsem se, že na Itanium bylo Windows 2003 nebo 2008 Server (jo pardon, to jsi neřekl, to vím sám), to bylo velmi užitečné.

Ono možná šlo prohlédnout, že to je trošku řečnická otázka, na níž byla skutečná odpověď: "Ano, to je pravda, Windows 10/11 holt na Applu přímo nejdou, takže jestli to chceš, tak to pro tebe není,"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Ptal jsem se na to, jestli můžu mít bare metal

Už jsme si vysvětlili, na co ses ptal.

Jinak bare-metal tam jede třeba Linux, a kdyby z něj někdo přepsal ovladače, tak by jel i ten Windows on ARM. Bohužel ani Microsoft, ani Apple nebudou psát ovladače pro hardware Apple a Windows. Microsoft to dokonce oficiálně potvrdil a doporučil Parallels. Naštěstí ztráta výkonu virtualizací je tak malá, že i tak tam ten Windows běží o dost rychleji než na jakémkoli ne-Apple ARM PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft ti ale taky řekne, že je to řešení "když už musíš mít mac", který není ideální.
například nefunguje Virtualization Based Security. Což já používám.

>Naštěstí ztráta výkonu virtualizací je tak malá, že i tak tam ten Windows běží o dost rychleji než na jakémkoli ne-Apple ARM PC.
No tomu teda věřit nebudu, večerníčku, ale dobrou noc :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Virtualization Based Security. Což já používám

Super, konečně jsem potkal člověka, co to používá. Jinak příčina je v tom, že M1/M2 neumí nested virtualization. Uvidíme co další generace.

> No tomu teda věřit nebudu, večerníčku, ale dobrou noc :)

Tak nevěř. Jo a neotevírej Google, připadal by sis pak jak d_bil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako d_bil si přepadám proto, že mařím čas s terminálníma fandama Applu co jsou schopný se takhle blbě hádat i když ví, že to není pravda.

Vtipný je, že když tu někdo řekne, jaký jsou na Applu problémy a omezení, tak je to všechno nepodstatný "you are holding it wrong" a ty věci co chci prý vůbec nepotřebuju, ale když se řeší PC notebooky, tak tady hned přistane seznam naprosto nezbytných fíčur typu skleněný touchpad a haptika, který notebooky fakt musí mít, jinak prostě nejsou alternativou, aby s těma extrémně důležitýma kritériema vyšlo, že jediná možná volba je Applol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z čeho usuzuješ, že jsem fanda Apple? I v této diskuzi najdeš ode mě, že považuju procesory AMD (APU) jako lepší než M1/M2. Hádám se právě proto, aby lidi věděli, jaká je pravda.

U těch notebooků je zas vtipný, jak PC fandové vyzdvihují jen papírové parametry, a že se to nedá používat, absolutně hadr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Temer vsechny ntb s Ryzen 5700U a vys. Z toho noveho cislovani AMD jsem jelen, takze u novejcj stroju nemam prehled, ale urcite se tam neco najde. Ja sem kupoval pred rokem Acer Swift 4 13" s touhle konfiguraci na 16t.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Z toho noveho cislovani AMD jsem jelen .."

Dávajte si pozor na vlky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8 jader? Ty kupuješ počítač podle počtu jader a ne podle výkonu? Mě je jedno kolik to má jader a jakých, zajímá mě zda to má dostatek výkonu (M1 je až zbytečný overkill), efektivita - výdrž baterie a provozní hluk - ideálně pasivní. Kolik výkonu potřebuješ na prohlížeč, na poznámky, nějaké dokumenty a nějaký komunikátor = běžná náplň studenta. Však to běží skvěle i na pomalejších strojích.

16GB RAM, světe div se MBA může mít 16GB RAM. Ale... potřebuješ 16GB RAM? Všechnu práci zvládnu udělat na 8GB tak na 16GB, A věř že jsem měl jak 8GB tak 16GB verzi a žádný rozdíl jsem nezaznamenal. Na studentské věci víc než dost, a to i třeba v IT a designérských oborech, spousta univerzit má macbooky v doporučovaných.

3 USB-A porty? K čemu přesně? Používám jeden Thunderbolt port, ten mi notebook nabíjí, jde přes něj obraz do monitoru. Monitor má LAN, má USB hub s Ačkama, může mít USB-C i Thunderbolt. Statické periferie jsou připojené k monitoru. Monitor má i KVM switch a vše přesměruje do počítače ze kterého jde zdroj. případná externí myš a klávesnice je připojená přes BT. Občas použiju druhý Thunderbolt k připojení rychlého externího disku.

Takže tvůj laptop za 15k sice má zbytné USB-A porty, velká jádra a třeba i celkově vyšší výkon, ale kde je repro kde je kvalitní konstrukce, kde je snadné dokování (ideálně Thunderbolt nebo plně vybavené USB-C), kde je nabíjení, kde je tichý provoz, kde je 10-13h reálné výdrže, kde je aspoň QHD displej na 13", kde je aspoň 400 nitů jasu, kde jsou barvy na tom displeji?

To je úspěch MBA, nesnaží se být nejlepší v nějakém parametru, ale dostatečně dobrý ve všech. TO je daleko cennější než nějaká RAM a výkon, který i na tom M1 bude studentovi stačit po celá studia.

K tomu cena která je možná i nižší než cena mobilu - viz cca 90% penetrace iPhone v kategorii 16 let v USA.

Když dáš za školu mega ročně, tak fakt neřešíš 30 tisíc za laptop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16 GB RAM na M1 je potřeba, až když pracuješ s virtuálkama. Do té doby rozdíl nepoznáš (tj. většina uživatelů). A i pasivně chlazená base M1 má dost slušný výkon. Pro srovnání s mým 13 let starým desktopem s 11 let starou highend grafikou (nechávám si ho pro tripple boot Windows 10/7/XP): 3x větší výkon CPU, 2x větší výkon CPU v emulaci x86 (to je síla - sice technicky běží nativní ARM binárka vytvořená automatickým překladem, ale koncového uživatele to nezajímá a konkurence to neumí - protože nedokáže přidat potřebné features do CPU / nemají custom CPU jádra), 2x větší výkon GPU v nových hrách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak víc RAM není na škodu nikdy, ale otázkou je její potřeba. Když budu fotograf a budu hromadně pracovat v Lightroomu se stovkami až tisíci RAW fotek z jednoho foto výletu, tak 8GB vs 16GB pocítím jednoznačně, stejně když budu dělat složitější video editaci s motion grafikou, složitými efekty a pokročilými maskami.. Nebo hudebník který potřebuje stovky tracků a hromady pluginů.

Jenže když mám výbavu za vyšší statisíce nebo i jednotky milionů, tak si na práci nekoupím base model airu a nebudu brečet že s 8GB se nedá fungovat. Bohužel hodně lidí se domnívá že tohle všichni uživatelé dělají.

U Apple cca 90% prodejů dělají základní off shelf modely. Má to smysl. Když třeba vezmu nový Air, přidám RAM a disk, jsem na 17 stech dolarech, ale ejhle, za 2 tisíce je 14" MBP, vyšší výkon, více portů, lpeší zvuk, lepší displej... dost lidí na to uslyší a Apple udělá upsel něčeho co člověk ani nechtěl, ale když už ten rozdíl byl tak malý...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak víc RAM není na škodu nikdy, ale otázkou je její potřeba. Když budu fotograf a budu hromadně pracovat v Lightroomu se stovkami až tisíci RAW fotek z jednoho foto výletu, tak 8GB vs 16GB pocítím jednoznačně, stejně když budu dělat složitější video editaci s motion grafikou, složitými efekty a pokročilými maskami.. Nebo hudebník který potřebuje stovky tracků a hromady pluginů.

Jenže když mám výbavu za vyšší statisíce nebo i jednotky milionů, tak si na práci nekoupím base model airu a nebudu brečet že s 8GB se nedá fungovat. Bohužel hodně lidí se domnívá že tohle všichni uživatelé dělají.

U Apple cca 90% prodejů dělají základní off shelf modely. Má to smysl. Když třeba vezmu nový 15" Air, přidám RAM a disk, jsem na 17 stech dolarech, ale ejhle, za 2 tisíce je 14" MBP, pamět i disk stejná, vyšší výkon, více portů, lepší zvuk, výrazně lepší byť trošku menší displej... dost lidí na to uslyší a Apple udělá upsel něčeho co člověk ani nechtěl, ale když už ten rozdíl byl tak malý...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak monitor mam pripojenej k desktopu, kterej M1 sfoukne jako svicku. Ten NTB mam kvuli tomu abych nemusel 3D scanovat tam kde je desktop, ale naopak tam kde jsou veci co chci skenovat.
Jakej zazracnej dokovaci mechanizmus ma Apple, oproti starejm dokinam, do kterejch stacilo ntb polozit jednou rukou?
Na co USB? Treba na jakoukoliv flashku, na tiskrnu/3d tiskarnu/3d scaner/apace mouse/ zvukovku.
A kvalitnim repro? Nebud smesnej nikdy sem nevidel dobre hrat nic co melo mensi objem nez tak 5l a i to ma radu kompromisu, ale uz se to da poslouchat. Kvalitni kontrukce se pozna tak, ze se na to clovek nesmi krive podivat aby se to neohlo/nezlomilo?
Sorry ale 2k+ na 13" monitoru je akorat honeni trika, s tim ze na 2k nema M1 GPU vykon. Ja bych u jakyhokoliv NTB uprednostnoval Fullhd, protoze az NTB s RTX3070 maj vykon na to neco zobrazovat ve 2k a to ta 3070 nesmi bejt uskrcena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím, jak se vejde ta 3070 do tenkého notebooku, jak dlouho s ní poběží na baterii. V neposlední řadě ti po odpojení adaptéru stejně spadne výkon na třetinu, takže sis moc nepomohl. A třeba to repro? Když nemůže být dokonalé (v dané velikosti), tak se mám smířit se šumítkem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3070 se nevejde do tenkyho NTB, proto taky tam postrada smysl vetsi rozliseni, protoze vzdy kdyz o neco pujde, tak to bude muset redukovat rozliseni stejne na fullHD nebo i min (v pripade ekvivalentu M1).
Samozrejme pri machrovani to bude dobry, hele mam 4k. koukni na ty krasne kulaty rohy a to pismo na plose a ty viea jak to prehrava, proste bomba.
No a ted na tom zacni pracovat, loadni nejakej 500MB model a otoc s nim, aha nejak se to trha, hmm 5 let stara pracovni stanice s FullHD s tim ale nema zadnou potiz, mozna zapne vetraky a to je vse a taky ji po 10minutach musis dat na zdroj (protoze mrtva baterka), ale da se stim pracovat. S tou tenkou jebkou s 4k displayem spis ne.
K repro, podle me jsou sumitka vsechno co se vejde do tela jakyhokoliv notebooka/monitoru/televize, proste co nema dostatecnou ozvucnici nefunguje. Zadna parodie na reproduktor nedokaze reprodukovat cokoliv pod stredni pasmo, proto je mi uplne suma fuk jaky to ma repraky, jestli strasny nebo o kapku min strasny. Ten rozdil ve zvuku oproti normalnim bednam uslysi snad i hluchej a dal to nema cenu rozebirat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký zase desktop, jaké sfoukávání, jaké dokování starých notebooků. Dnes se dokuje pomocí Thunderboltu/USB-C protože tím zadokuješ všechno, včetně telefonu. Navíc neotřebuješ žádnou krabici, dok je v monitoru.

USB... Jaká fleška, tiskárna, scanner, zvukovka???? 90% lidí k tomu připojí jediný konektor a to je nabíječka. Ale chápu že si do školy/do práce na vozíku všechny periferie taháš s sebou, navíc periferie které dnes lidé vůbec nepotřebují... Fleška je pomalá a drahá, mám cloud na menší věci, na velké portable disk (thunderbolt s NVMe diskem, 3-3.5GB/s sekvenčně)... Tiskárnu mají v nákupáku, na ten jeden list v průměru co potřebuji ročně vytisknout nejlepší řešení. Na scanner máš mobil/tablet/počítač s přední kamerou, zvukovku má snad každý notebook, ale na co, máš snad wireless sluchátka, máš wireless audio a to i když máš kvalitní audio aparaturu, protože wifi nebo bt připojení zvládají kdejaké AV receivery.

Kvalitní konstrukce se pozná tak že je tuhá, že při tlaku na šasi se neprohýbá, stejně jako tlak na klávesnici nezpůsobí prohnutí. Panty jsou pevné, kdy se po otevření displej nekýve když se třeba píše na klávesnici ale zároveň víko displeje otevřeš jedním prstem aniž bys tělo přidržoval. Také vezmi otevřený displej z boku do rukou a vyzkoušej z jedné strany pohyb dopřed, z druhé dozadu, zda má nějaký flex, dobře zkonstruovaný notebook se nebude rpohýbat. Většina kovových laptopů které jsou z magnéziových sliti mají ty plechy tak tenké a neodolné že je často pevnější plaťak. Čistý hliník vydrží daleko víc.

Ad reproduktory. 16" Macbooky mají zvuk který je srovnatelný se spoustou BT reproduktorů v cenách 2-3 tisíce. Air je na tom logicky hůře, ale chápu že zase v batohu s laptopem přenášíš 5l+ repro.

2k na 13" monitoru je FHD, to je velká mizérie. 13" Macbook Air má 2,5k, 14" MBP 3k, osobně mám 14" laptop s 2,8k a uvítal bych 3,5k protože při stejném obsahu můžu použít místo 175% ideální 200% škálování. Dnes si lidi stěžují že 6,7" mobil nemá QHD rozlišení ale budou spokojeni s menším na 13". Nesmyls. Prostě na 24" monitor patří 4,4k, na 27" 5k a na 32" 6k, při 200% škálování poskytují velice jemné vykreslení s lepší ostrostí bez viditelných pixelů.

A M1 nemá na 2k výkon? Proč jsem tedy na M1 v pohodě provozoval interní 2,5k + 4k externí, externí zvládá i 6k mimochodem, to třeba nezvládne ani můj Windows laptop protože výrobce umožnil podporu max 5k/3k monitoru.

A RTX3070 slouží přesně k čemu? K zobrazení plochy a oken aplikací? Nebo akcelaraci multimédií a AI? To má v sobě i nejstarší M1 stejně jako každý mobil. Ta tvoje 3070 bude mít v idle spotřebu vyšší než celý Macbook při práci (typický 4W, při přehrávání stramovaného 4k videa 3,5W).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si ty periferie ssebou netaham, prave ani tu dokinu, protoze proste 99% veci se da pripojit pres USB-A. A kdyz chces dat nekomu data, tak co, tak mu das svuj porable disk? Ja koupim za 100kc USBcko a nahraju to na nej a je to.
3D scannovat umi snad jen iPhone a to jeste mizerne. Predni kamera je dobra leda tak na zalepeni samolepkou pokud nema integrovanou krytku.
Ja myslel ze Apple je pro profiky a ti pokud vim tak fakt na integrovany zvukovce nic nepoustej a wireless sluchatka? Co takhle latence? To zvukari nemaj moc radi.
No kvalitni AV reicievery se nejak moc nedelaj. Na kvalitni hudbu jsou vetsinou komponentovy veci a i komponentovej zesik za 30t. smaze vpodstate jakejkoliv AV reciever. Samozrejme s adekvatnima reprakama. U tohodle zesiku je spis problem ho pak nakrmit kvalitnim zdrojem, protoze u nej uz se pozna rozdil mezi CD a SACD.
Nemyslim si ze bych nepoznal rozdil mezi repro notebooku a lepsim BT reprakem a myslim si ze ho pozna kazdy, jen ovecky si budou vsugerovavat, ze to hraje vlaste skoro stejne. Ja si hudbu nechavam na doma, takze s notebookem taham max 60W USB-C nabijeku a mys.
Nepoustej se do vod kterym nerozumis, protoze prave magneziovy slitiny jsou daleko tvrdsi nez samotnej hlinik. Vpodstate cokoliv co se nema ohnout kdyz se na to krive podivas tak nemuze bejt z cistyho hliniku. Typickej temer cistej hlinik je esus a to predpokladam ze by si z tohodle matrose nechtel mit sasi u Macbooka. Koukni na disky u aut, levnejsi produkce jsou z levny hlinkovy slitiny (nikdy to neni cistej hlinik protoze to je proste blato) No a ty hodne drahy s tenkejma paprskama jsou s velkou primesi magnesia protze magnesium prave dovoli udelat tenci steny, ktery by normalni hlinikova slitina neudrzela. Takze pokud nekdo bude mit magnesiovy telo tak ho vemu radsi nez kdyz nekdo napise ze tam ma hlinikovou slitinu treba AL7005 nebo AL6061

Mam doma projektor FullHD poustim to na stenu a uhloprika obrzu je cca 3*2m.Pixely zacnu videt az kdyz sem od toho tak 2m, ale to uz nemam sanci pojmout celej obraz. Je mozny ze sem slepej, ale me prijde naprosto v pohode koukat na 24" fullhd monitor. Jako ano muzes se hnat za co nejvyssim PPI, ale pro relnou praci to nema smysl. Zobrazovat plochu a nejakej kancelarskej balik ve 4k. asi dokaze i ta M1, ale jakmile by neco mela produkovat ve 3D tak skonci driv nez by zacala.
Prave jakakoliv GPU od 3D akceleratoru Voodoo slouzi k zobrazovani 3D dat na 2D plochu (ted nedovno se zacalo zobrazoivat i ve 3D, ale tam Applu ujel vlak a az ted do nej chce naskocit) Na to co popisujes by stacilo lehce oprasit S3, pridat ji VRAM a fungovala by pro tvoje potreby jak vino. Ta 3070 sice bude mit vetsi odber i kdyz v CADu ten prumer nebude uplne spatnej, protoze tam to je o chvilkovy zatezi, ale myslim ze by Macbook letel z okna po 1 hod praci kdyby kazdy otoceni modelu znamenalo slideshow, tedy pokud by vubec dokazal spustit ten CAD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyborně, připojíš 3x USB-A, nejspíš i lanku, audio, HDMI, napájení, 6 kabelů, místo jednoho.

užij si je, když ti to nevadí.
Já preferuju jeden kabel, který můžu používat s PC, Macem, Android tabletem, iPadem i Android telefonem, vždy mám dostupný monitor i všechny periferie, případnou LAN... http://download.jirikocman.cz/stul/desk_setup2022.jpeg

Když chci předat někomu data, tak mu na kliknutí ty data nasdílím odkazem, nebo když je u mě, tak mu je rovnou pošlu bezdrátově, proč bych měl ty data někam kopírovat a někomu dávat, navíc řešit zda můj nebo příjemcův počítač/tablet/telefon zvládá formát toho zařízení ať z pohledu filesystému, tak z pohledu kompatibility - připojení, rozhraní... Anyway, víš že jsou flešky s USB-C a dokonce i Lighting konektory?

A o zbytku asi nemá žádný smysl diskutovat....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, takze pouzijes vpodstate takovou rozdvojku, ovsem pokud ji mas ssebou. Ja ty 3 porty mam ssebou vzdy kdyz mam notebook. Obcas se stane ze nektera periferie se nema rada s periferii 2. na stejnym USB, to ses pak docela v .... Port na napajeni ten NTB ma samorejme, ale nabiji se i pres USB-C, vpodstate vsechno co jsi vyjmenoval ten NTB umi taky (u monitoru si nejsem jistej kolik jich dokaze hnat pres USB-C) akorat ma navic ty porty a proste mi prijde ze je lepsi ty potry mit nez je nemit a jeste k tomu levnejs.
Tak samozrejme 99% flashek ma ExFAT a jestli MacOS neumi exFAT, tak to pak skoda slov. Samozrejme specialne tobe bych ji naformatoval do Ext4 at mas o zabavu postarano.
Jo tak samozrejme, poslu mu to bezdratove rovnou do jeho PC, ktery je sice vypnuty a 100km daleko, ale jinak v tom neni zadnej hacek, nebo ten odkaz na uloziste. No pro nektery lidi je pohodnejsi mit to na flashce, nez doma stahovat treba 16GB, ne kazdej ma 100mbit a ani kazdej nema 10mbit. A odkaz nekde je a zitra uz byt nemusi. To ta flaska taky ne, ale za to si muze majitel a ne nekdo jiny.
Prosim o odkaz na nejakou levnejsi flashu s USB-C, kterou bys byl ochotny dat nekomu s fotkama a videama z dovoleny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakože dopravit flashku 100 km daleko je jednodušší než to nahrát na net?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz chce drogovy dealer ziskat nove zakazniky, tak da prve davky take se slusnou slevou....

A pak si to nahradi pri dalsich nakupech vyssi cenou. Zavislaka je treba holit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Srovnej to se stroji co"

mají možnost výměny a upgradu spotřebního materiálu (SSD)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celej Apple je spotřebka. Co tam máš dál?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že počítač/notebook bez tohohle už fakt kupovat nebudu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakože to je poslední věc, co ti v tenkém PC notebooku zůstala k výměně, tak na ní budeš z citových důvodů trvat? Dřív šlo vyměnit i CPU, GPU modul MXM, displej, WiFi/BT karta atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná se podívej, jak dneska Samsungu chcípají SSDčka (a to je považovanej za jednoho z nejspolehlivějších výrobců SSD), pak se povídej, jaký problémy s nevyměnitelností komponent (hint: výměny masově chcípající klávesnice za 700 $) byly u Apple, a třeba pochopíš, proč se vyplatí mít robustnější řešení, když je to za stejný peníze jako nevyměnitelný SSD napevno. Jo pardon, ono to vlastně bude dokonce levnější, protože to nebude od Applu.

P.S. I ta možnost vyndat SSD z notebooku, který přestane fungovat, a zachránit data v jiném PC je docela fajn.

P.P.S. A taky koupit si 1TB SSD za 2000-3000, dát si ho během 5 minut do notebooku místo 256GB, který bylo v ceně, je docela fajn, když je alternativa si za to u Applu zaplatit 8000 (a ještě ti ani nenechají to původní 256GB).

(inb4 bagatelizující reakce nebo skok na jiné nesouvisející téma)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Proč by mě zajímalo, že nějaký Samsung chcípá. Hlavní je, že nechcípá disk v Macu. Ono taky většina SSD umře na řadič, který Apple právě v disku vůbec nemá (nemá se tedy co pokazit). Řadič je v SoC, který je úplně jiný level engineeringu.
2. Vadné klávesnice byly by design (tenkost za každou cenu), ne neúmyslně. Nakonec se vrátili k původním. V záruce je měnili a po záruce jsou lidi, co to umí vyčistit dokonale (příčina je nahromaděná špína). Díky obrovské rozšířenosti produktů Apple je dostatek lidí, co to umí opravit. Acer za 15 tisíc můžeš po záruce akorát hodit do koše.
3. Robustnější řešení jde proti tenkosti.
4. "Jo pardon, ono to vlastně bude dokonce levnější" - Apple se nepodbízí cenou.
5. Spíš ti umře ten disk nebo rozbije jeho obsah (např. Ransomware) než zbytek počítače. A máš zálohovat. Jinak dřív tam měl Apple konektor na desce, aby data vytáhl. Pak ale zjistil, že to skoro nikdo nevyužije, tak ho odstranil (tedy není to technický problém).
6. SSD disk s výrazně nižší cenou pro danou kapacitu nemá stejné parametry. Např. po zapsání kolika GB klesne rychlost (u některých i pod rychlost HDD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Dobrá naivita.
2. - 5. Nesmysly.
6. Není to pravda a jestli si fakt myslíš, že že ten Applí SSD má cenu odpovídající 8000 a ne 3000, tak to se šeredně pleteš a chtěl bych ti nabídnout koupi mostu, který teď náhodou prodávám.
BTW, s propady výkonu SSD moc nezačínej, tam má zrovna Apple jkrásný máslo na hlavě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. - 7. Nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si vzpomeň třeba na bug v macOS (nebo jejich řadiči, už nevím), který likvidoval SSD v prvních M1 mackách.

Jo, ty chyby se stávají, zkurví ti počítač, ale já budu v poho, protože si vyměním SSD. Ty budeš v poho, protože budeš moct utratit další desítky tisíc za novej mac. Možná ti to dělá dobře někde v bedrech, když je to pro tebe preferovaná cesta, ale na mě to nefunguje tak volím tu racionální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten bug byl softwarový, opravený updatem OS a SSD nezničil. Přišlo se na něj včas, takže vzhledem k dlouhé plánované životnosti to moc neubralo.

Zato Windows mi často trashuje disk, ale PC lůza si jen zanadává u piva a na Živě a tím to hasne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolikrát si měnil SSDčko v mobilu nebo tabletu, v chytrých hodinkách?
Kolikrát někodu upgradoval třeba paměti v mobilu a tabletu, ale co v televizi, pračce, lednici, v AV receiveru, v autorádiu či infotaimentu auta.... v hodinkách...

Nechápu to, v těhle věcech takové jako ty nenapadne často ani řešit kolik to má paměti a úložiště, natož to měni, ale jakmile jde o počítač tak všichni musí vyměnit poslední drátek vevnitř. A co teprve takové měření teploty.... Kolik má CPU v autorádiu? nebo v lednici?

Uživatel potřebuje zařízení které mu slouží a ne sloužit tomu zařízení. Koupí používá, přestane sloužit, dá to spravit, když to nejde/nevyplatí se tak to recykluje a koupí nové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam takovy tuseni ze tyhle veci SSD nemaji. U VA reiceveru je s velkou pravdepodobnosti 3,5 nebo 2,5" tray a SATA, poud nabizeji nejake uloziste, kterej pujde vmenit celkem easy
U TV se to myslim da resit ze se z ni vynda stara USB flashka a da se tam nova :-)
Ja bych nechtel domaci spotrebic co ma CPU a navic k tomu wi-fi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaktože nemají? Co třeba takový iPad Air a Pro, z pohledu komponent je tam to samé., Mobily mají také úložiště které jsou Solid State. Nikdo nenadává na to že to nejde vyměnit. U těch AV receiverů nebo TV jsem narážel víc na paměť, ne úložiště. Proč lidi nechtějí upgradovat RAM v takových zařízeních ale v počítačích ano? Když TV přestane stíhat, tak ji vyměníš za novou výkonnější co to zvládne. Úplně stejně se mění počítače.

Nechceš spotřebič co má CPU? Obávám se že tedy nemáš TV a nakonec ani monitor, protože i ten minimálně pro OSD potřebuje nějakou procesorovou jednotku. I "hloupé" zařízení, třeba tu lednici, pračku, mikrovlnku ovládá nějaký SW a procesor s pamětí.
Počítám že případné rádio máš taky poctivý tranzistorák s kolečkem na ladění frekvence přes potenciometr nebo co to v té době bývalo. Hlavně to nesmí mít žádný display a nesmí to ani přijímat žádné digitální informace jako RDS...
Když si třeba k iPhone/9.gen iPadu koupíš "redukci" na HDMI, uvnitř běží dvoujádrový Arm procesor s 256MB paměti.

Ale když ti vyhovuje stará technika, dobře pro tebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Kolikrát si měnil SSDčko v mobilu nebo tabletu, v chytrých hodinkách?

U posledních dvou notebooků u obou. O mobilech a tabletech se nebavím, tak si je strč do jádřince. Jako takhle - chápu, že někteří lidi jsou masochisti a mají rádi bolest, a internet mi ukázal, že jsou lidi, který sexuálně vzrušuje být podváděněj. Evidentně jsou lidi, kterým dělá dobře, když se po nich firmy typu Apple vozí.

Ale holt některý z nás na to nejsou a kurvítka v tom, co kupujou, spíš odmítají než že nad nima nadšeně hýkaj a bijou se za jejich dobro v diskuzích jako někdo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tobě Apple hodně ublížil, že jo? A tos ho ani nikdy neměl v ruce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu je názor na Surface Book 2:

https://www.youtube.com/watch?v=4RJxUyRoYmo&t=672s

Ľutuje, že nekúpil macbook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc, kdyz nenavidi Win si kupuje zarizeni primo od MS? To je jako kdybych si ja koupil Apple a udelal video, jak je to pro moje pouziti naprosto naprd a muzu to pouzit leda jako distancku pod vyklajici se skrin

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten Surface chcel, ale ho sklamal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jinak, jak sam rika, splnil si detsky sen, asi cekal zazrak a ten neprisel :-). S temi updaty mel pravdu, to byla desna doba. Nicmene to nema se surface pro nic spolecneho.Microsoft casem pochopil, ze nemohou vydavat zaplatu kazdy den a dnes uz je to celkem v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzival ho nekolik let, tak to asi tak strasne nebylo. A vetsina veci, co tomu vytyka jsou haluze. Ma to spatne nakonfigurovane. No a kdyz si koupi 8GB model a potrebuje vice, tak je mirne receno nesvepravny....

Ja mam tri Surface Pro a plna spokojenost. Ty me jsou pasivne chlazene vykon staci, baterie staci. Je to neco, co by mohl byt iPad, kdyby nemel zkrypleny OS a bezel na nem MacOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkryplený OS na zařízeních jako iPad, který mají relativně velký displej a připojitelnou klávesnici a myš, mě dost mrzí. Ale u Apple to aspoň dává logiku, že chtějí promyšlenou segmentací trhu vytřískat z lidí maximum peněz :-) Bohužel u Googlu*, Microsoftu** a třeba i Samsungu*** to logiku nedává, tam je to čistá neschopnost, případně ochota se podmáznout.

*) Každá další verze Androidu je omezenější, prakticky už skoro na úroveň iOS. Zapomeňte na background apps and tasks a Termux, či virtuálky bez nutnosti rootovat.

**) Zahozený Continuum v mobilech, přitom později MS přidal emulaci x86 do ARM verze Windows.

***) Zahozený Dex verze 1, který byl plnohodnotná VM s Ubuntu, včetně např. 3D akcelerace (např. hry).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne treba na MS Surface, coz je zhruba obdoba iPadu bezi plnokrevna Windows. Zadna segmentace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten je světlá výjimka (kromě toho, že u některých těch pasivně chlazených po chvíli spadlo fps ve hrách na jednotky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byly asi ty starsi modely. Pro 7 mi pri zatezi nezlobi... Hry ale nehraji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže nevíš :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznam domaciho uzivatele co by si poridil Apple Mac Pro. Samostrejme vyjimky existuji. Pokud by to byla tak prodavana znacka, tak jsou inzertni servery plne stareho HW od Apple a to se nejak nedeje. Mimochodem, zijeme v CR, ze je to jinde jinak je mozne, ale pokud se nepletu, tak ani v nemecu Mac Pro trzby netrha. Typicky PR kec. To, ze jim kombinace HW/SW beha bez problemu je dano uzavrenou architekturou. To je v podstate jedina vyhoda oproti pracovnim stanicim jinych vyrobcu. Pokud by to bylo takove terno, tak vsechny velke firmy kupuji jejich HW, ale nejak se to nedeje. Jedine na co se v nasi firme preslo je, ze z Blackberry/Microsoft phone kvuli zabepeceni byl iPhone, ale i to hodne drhlo, protoze je potreba kupovat za koncove ceny (jen u nas to bylo urcite pres 500ks zarizeni).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"uzavrenou architekturou. To je v podstate jedina vyhoda"

Ale aj nevýhoda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ze je vse funkcni je taky jen PR.Funkcnost periferii je o neco lepsi nez u Win, ale pokud to nefunguje, tak to proste nefunguje a neni jak to debugovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je mozne. Nicmene firmy koupi HW a ten se pouziva dokud neni treba ho vymenit. Samostrejme nejdulezitejsi je pomer cena/vykon. Jedine co mi za celou dobu dobu udelali s notebookem, ze mi pridali RAM, aby mi nepadala Catia. Pokud jsem si toho dobre vsiml u nas na firme, tak se kupuje 3/3/3y support od vyrobce a pokud se to pak podela, tak se nic neopravuje, ale koupi nove naplachne novy system, pretahnou data a jede se dal (teda pokud je image, muj prvni notebook, byl opravdu prvni a to jsem si pockal :-) ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena/výkon není rozhodně nejdůležitější, tedy ne z pohledu samotného HW. Nejde počítat cenu HW a konec, je třeba počítat i SW, je třeba počítat i maintanance a efektivitu při jeho používání. Pokud na něčem uživatel bude pracovat pomaleji jen proto, protože to stálo o pár tisícovek méně a má to lepší poměr cena/výkon, tak to za dobu používání může přijít na statisíce. Třeba jak někde v německu úřady nebo kdo to byl přecházely na linux, protože cena licencí a za nějakou dobu se vraceli zpět protože snížená efektivita práce a náklady na support daleko převýšily úspory.

Spousta firem má spočítáno že na první pohled dražší Apple HW se vyplatí víc. Jsou velké nadnárodní korporáty, které jedou výhradně na Apple, jsou firmy které pro určitý okruh práce používají výhradně apple. I v kancelářích Microsoftu najdeš spousty lidí kteří místo Surface s Windows vyfasovali Macbook Pro s MacOS. Někde dávají lidem vybrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ktere nadnarodni korporaty to jsou? Opet prazdne kecy? Ja zadne co by pouzivali neco jineho nez windows neznam (edit: teda znam a jmenuje se Apple). Z vlastni zkusenosti jedou na windows VW koncern, Renault, Ford, Jaguar/LandRover. Neprimo HP, Dell, Honeywell, Daimler group, BMW group, PSA. To, ze tam nekdo ma jabko bude spis vyjimka (a u nemeckych firem spis ne). Jedine co vim, ze VW nasadilo iPhone po konci Blackberry (VW napred najelo na windows phone). I nase firma, ktera mela pred fuzi celosvetove pres 40000 tisic zamestnancu jede na Windows a IT do vnitrni site nepripoji nic, co neslo pres ne a Apple to rozhodne neni. Jak je to vubec s Apple a podporou? Take nabizi primou podporu 3/3/3 roky zaruka dily/montaz/on site oprava tak jako velci hraci HP/Dell/Lenovo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> VW koncern, Renault, Ford, Jaguar/LandRover. Neprimo HP, Dell, Honeywell, Daimler group, BMW group, PSA

Všechno Evropa, což je v IT dost díra (za Amerikou a Asií). Sám jsi připomněl, že tu byl skanzen WindowsPhone.

> jede na Windows a IT do vnitrni site nepripoji nic, co neslo pres ne a Apple to rozhodne neni

Do tohohle hodil vidle M1 a např v HPE už zaměstnancům nabízejí nativní firemní image s Windows 11 on ARM pro jejich MacBooky s Apple Silicon (i na firemních PC notebookách jsi po dohodě s IT měl možnost mít firemní věci ve VM a soukromé v Host OS, ale tam nebylo třeba nic řešit s jinou architekturou CPU).

EDIT: Pro vysvětlení, i na PC má význam mít firemní věci ve VM, protože jinak byste se např doma ani nepřipojili do místní sítě (třeba poslat film do TV). Plus co vám ta firemní VPN dovolí stahovat z internetu, že.

EDIT 2: Jsou i méně pohodlné možnosti, např USB WiFi adaptér připojený do soukromé VM nebo dualboot (např dřív , když tam byl 8GB Intel Optane pro "zrychlení Windows", tak si ho brácha naformátoval pro Linux).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prekrucujes, ja chci od JirkaK vedet, ktere velke korporaty jedou ciste na Applu (uz to slovo ciste naznacuje, ze jde o demagogii, protoze i tam budou vyjimky stejne jako u toho HPE). Jediny kdo muze jet ciste na Applu je Apple, ale asi ani u nich to neni pravda, nejspis servery a podobna zarizeni budou od tretich firem. Takze zacne vypisovat co vlastne myslel tim, ze bezi ciste na Apple a kdo jsou to vsichni zamestnanci apod. Uz z principu musi mit Apple pro testovani HW tretich stran, aby mohl ladit komunikaci apod.

Jak sam pises u HPE to jsou vyjimky a pokud to dobre chapu, tak to nebezi na iOS. Navic to muze byt experiment pro ziskani dalsi casti trhu. Protoze u IT neni trh jen o tom co se fyzicky proda, ale i o sluzbach.

Tyhle firmy pusobi napric kontinenty. Ford, HP, Dell, Lenovo, Honeywell rozhodne neni Evropa. Tezko rici jak to bude mit Toyota, Toshiba, Hyundai, Samsung, Mitsubishi industries, Xiaomi, Tata, atd.

U nas jede vzdaleny pristup na Citrixu, clovek se muze pripojit z domu z vlastniho pocitace a pro kancelarskou praci mu to staci, takze pokud Citrix pojede na Applu, tak mohu vlastne delat z jabka, ale kvuli bezpecnosti jej nepripoji naprimo do korporatni site. No a pro takovou praci pak staci notas za par supu, takze zase to management nepresvedci, aby koupil jabka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Prekrucujes, ja chci od JirkaK vedet, ktere velke korporaty jedou ciste na Applu

Jen jsem doplnil, že ačkoli spousta korporátů nejede čistě na Apple, nebrání zaměstnancům je používat a jejich IT tomu přizpůsobily. Mimochodem když to brácha zjišťoval a počítal, za "svý vlastní" notebooky (HPE a HP jsou už technicky 2 různé firmy) platil korporát jen o minium méně než operativní leasing MacBooka M1, co má brácha pronajatý od Alzy (původně ho chtěl jen ozkoušet, bohužel se nedokázal od něj vrátit k PC). Korporát by dokázal stlačit cenu níž. Myslím že třeba IBM v USA dává oficiálně na výběr Lenovo a MacBook.

> Jak sam pises u HPE to jsou vyjimky a pokud to dobre chapu, tak to nebezi na iOS.

Neběží to ani na Androidu, tak kde je problém s iOS?

> U nas jede vzdaleny pristup na Citrixu, clovek se muze pripojit z domu z vlastniho pocitace a pro kancelarskou praci mu to staci, takze pokud Citrix pojede na Applu, tak mohu vlastne delat z jabka, ale kvuli bezpecnosti jej nepripoji naprimo do korporatni site.

Však jsem vysvětlil, že pokročilý uživatel stejně jede firemní systém ve VM, a pak je jedno, jestli Host OS není Windows. Problém byl jen jiná architektura CPU, protože emulovat x86 Windows by bylo pomalé (ale ne zas tak moc, já sám používal x86 Windows 98 a 2000 v Microsoft VirtualPC na Apple iBook G4 s CPU PowerPC). A jak jsem psal, IT udělalo i image s Windows on ARM (s tou firemní VPN atd).

> No a pro takovou praci pak staci notas za par supu, takze zase to management nepresvedci, aby koupil jabka.

Pak ale takový management nepřesvědčíš, ani aby ti koupili pořádný PC notebook (v některých firmách už fasujou chromebooky). Proto jsem pro příplatek na Bring You Own Device.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vyhradne ujelo, mysleno hodne, nekde vyhradne pro vyvojare.
Korporaty ve kterych uvidis mraky apple: Google, Meta, Uber, nebo vetsi ryby: Accenture, IBM nebo Deloitte s 100k Apple zarizenimi. V Microsoft, Adobe, Cisco, SAP. A jiste spousta dalsich. De facto vsechny firmy ktere vyviji hw a sw pro MacOs a iOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domaci uzivatel asi ne, proc by si to kupoval...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MacPro si neporizuje spousta kreativních profesionálů. Hodně jich vraceli MacStudia s M1 Ultra protože to byl absolutní overkill.

Pro domácí uživatele.mas Macbooky Air, MacMini a iMac.

Doporučuji také kouknout na inzerci. Starých.macbooku, imacu a macmini je plný marketplace, ale lidi to nechtějí když je tu apple silikon. Nač koupit 2012-2015 miniho za 5 když za 10 máš novější M1 a funglovy M2 za 15 s daní. Ještě hůře se prodávají macbooky pro. Lidi v 2019 dali 80 tisic a teď mají vykonnejsi bazar v podobě M1 airu za 16.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...že by "každá liška chválí svůj ..."

PS: Apple s Google a MS patří mezi nejhorší sběrače privátních i firemních informací (dříve vedl MS, pak Google, ale dnes je to Apple), tedy mimo Čínu.
PSS: Apple a jeho nevybíravé obchodní praktiky jsou také téměř "bez konkurenční".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bolo by mozne byt ohladom tych nevyberavych obchodnych taktik viac specificky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...asi veřejně nejznámější je "spravedlivé odměňování programátorů aplikací" (tedy spíše povinné "výpalné"), méně pak např. situace s certifikací Thunderbolt (ano je to technologie Intel, ale ten certifikaci prakticky přenechal Apple), "motivační úpravy firmware", ceny a dostupnost náhradní dílů (a tedy i servisu), blokace přístupu k technickým informacím (hlavně nikdo nesmí na "našich" zařízeních provozovat žádné programové vybavení nad kterým nemáme kontrolu ...a tedy nemůžeme sbírat "potřebná" data), ...

PS: Pravda Intel je taky dost "osobitý" (podmíněné prodeje, podmíněné dlouhodobé smluvní vazby, "výhradní prodej" i spousta dalších).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odměňování vývojářů? Však nikdo přece nenutí vývojáře cokoli pro Apple HW programovat, naopak spousta vývojářů si vybrala pro své aplikace pouze platfromy od Apple a pro jiné platfromy vůbec nevyvíjejí.

Co ty zástupy indie developerů, kteří mají v appstore 3-4 appky kterým se věnují pár hodin měsíčně a vydělává jim to víc než by byli zaměstnaní?

Epic porušoval podmínky a dostal za to od Apple ban a soud nařídil že musí Applu zaplatit to co měl podle dohod platit, nelíbí se mu to a křičí, ale non sám souhlasil s podmínkama, nikdo ho nenutil, jenže v Appstore leží mraky peněz a pokud si na ně chce šáhnout tak se holt musí dělit s Apple který mu ty peníze předhazuje. Však i soudkyně jasně vyjádřila že Apple nemůže trestat za jeho úpspěch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snáď najlepších zberačov. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a pak se všichni diví, kolik mají patentů (tedy až opět na Čínu, která "sbírá" ještě vydatněji ...což konečně "dorazilo" i do politických kruhů, ale odezva je stále dosti slabá)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"199 990 Kč" ... A není to málo, Antone Pavloviči? :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Plne nabuseny stary model jeste s Intelem se da poridit za bratru tri ctvrte melounu. No, nekup to....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale ten novej je levnější jenom proto, že kapacita RAM, co se do něj dá maximálně dát, je osmkrát(!) nižší. Na příplatcích za RAM a SSD tě Apple nejvíc ojebává, když to kupuješ u nich, takže samozřějmě...

Jinak teda, ono je to taky v podstatě úplně to samý Mac Studio, co stojí 120 tisíc, jenom má tower case a PCIe switch na němž jsou sloty PCIe. Někde jsem viděl, že si z toho dělali prdel, že jeden slot PCIe stojí 500$ (nebo kolik už).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připájená RAM u Applu nestojí výrazně více než např. u Dell/HP/Lenovo a vyměnitelná má menší výkon a větší spotřebu. Do toho Intelu ty RAMky stojí masakr (pro ten počet slotů potřebuješ ty největší moduly, který normálně nikdo nekupuje). A pro zajímavost: Ani AMD neumí ve workstation tolik RAM co ten Intel, takže je vtipný kopat jen do Apple.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale samotný mac pro u videa zvládne to co 7 afterburner karty za poloviční cenu (7x2k usd), k tomu si přečti aspoň 5k za base intel mac pro. 7k vs 19k, slušná sleva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ja to myslel tak, ze i stare kramy (a chapu, ze maji asi vice CPU jader a mnohem vice RAM) jsou pekelne drahe.

Apple opravdu nema nejmensi stopku na to obrat zakazniky o posledni cent.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když mu je sami cpou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple zároveň "upgradoval" stroje Mac Studio, kde konfigurace M2 Ultra (s 60j GPU), 64GB RAM a 1TB SSD vychází na 119990,-. Mac Pro sice obsahuje navíc sloty PCIe4, ale co by tam kdo strkal, když grafiky do toho nejdou... Takže mi vychází (když už někdo chce Apple), že je lepší koupit ve stejné konfiguraci Mac Studio protože je prostě o hooodně levnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nevíš co bys tam strkal? Pak je fakt lepší mac studio.

Na tohle čekají třeba hudebnící a nahrávací studia, na to čekají TV studia a odbavovací centra, ti dnes mají těch MacPro klidně plnou rackovou skříň a narvané kartama. Ten Mac zvládá odstreamovat přes 20 současných 4k video streamů v reálném čase. Signál z těch 20 kamer do toho počítače potřebuješ nějak dostat. Když pak máš studio ve kterém máš 10 kamer, hromady světel, mikrofonů, mraky stativů, jeřábů, telepromtery, kulisy.. 50 milionů ani nemrkneš. Něco jako pár desítek tisíc rozdílu mezi Mac Studio a Mac Pro bude položka která zmizí v zaokrouhlení

používá se to i na file servery, existuje do toho hromada diskových raid řadičů. To doplnují 10Gbit lanky, které můžeš dále rozšířit, už jen 6 thunderboltů ti teoreticky nabídne 24 10Gbit lan portů aa dva už máš v základu, ještě víc by měly zvládnout přídavné karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja chci videt ty studia, kde maji tech 20 kamer na ktere to snimaji :)) To tak mozna u nejakeho Hollywod blockbusteru s rozpoctem 500M$..
Ty zase kecas..
ps: jestli chces, muzu se ti zeptat, muj ted uz byvaly soused byl kameramanem v jedne nejmenovane televizi. Aby jsi si priste nemusel vymyslet..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi je jiný rozpočet na pořad na Barrandově.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba rozhovory se delaji vetsinou na 3 kamery. Mozna jsou nejake debaty, kde toho bude vic, ale predstava Jiricka o 20 kamerovych studii je jeho holy vymysl, jako spousta dalsich veci.
Mozna tak nekde na nejakem profi sportovnim prenosu typu MS fotbal, Champion league, MS hokej, atd..ale jestli jich nekde bude vic jak treba 10, by se netroufal hadat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2-3 kamery jsou v terénu, např ten pořad, kde ti přestavují kus baráku/bytu. Takže bych se nedivil, kdyby ve (větším) studiu těch kamer bylo víc. Např studio zpráv - tam vidíš, že jsou úseky pro hlavní zprávy, krimi a Show Time. To vše je pozapojované najednou, minimálně půlku kamer určitě nepřesouvají sem a tam. Když (druhý) brácha ;-) natáčí na nějakých akcích, tak tam je spousta kamer a hlavně mraky mikrofonů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ze muzes mit nekde par kamer navic.. ale k tem 20 to ma hodne daleko...
Je to nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba regionální a okresní TV kterých máš plne USA a kvalitativně se neliší od celosvětových stanic.

I hobby kameraman má klidně nějako RedMagic 8k kameru, několik skel, stativu, gyroskopu. A co teprve individual co točí komerční klipy. Na natáčení bere hned několik takových kamer. Kdejaký one man show youtuber má ve studiu výbavu za.mega a to nemá nic extra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bozinku, vzdyt ty snad mluvis o 20 kamercach, ktere snad jedou socasne ne?
Jaky ma smysl se bavit o tom jestli si nekdo vezme 50kamer s sebou a pouziva jednu.. co to placas tady..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Studio neznamená jednu místnost ze které se vysílá, máš studio kde těch vysílacích místností máš několik a paralelně se v nich tvoří a z jednoho místa se s tím pracuje.

Nebo nějaké větší akce, konference kde běží paralelně klidně desítka přednášek které se natáčí a online streamují zase skrz jedno operátorské pracoviště.

Představ si nějaké "dohledové centum" kde máš těch kamer napojených klidně stovky.

Ty se ale soustředíš na hloupé kamery jako jedinou modlu. Pointa je že 3 tisíce dolarů - 90k CZK rozdíl mezi MacPro a MacStudio je naprosto zanedbatelný.

Pojďme naschvál počítat.

Na natočení nějakých commercial spotů budeš mít nějakou základní výbavu...

Nějaká rozumná kamera, náhledový monitor, nějaké baterky, kabeláž...
https://www.syntex.cz/red-v-raptor-xl-8k-s35-production-pack-gold-mount

sada za 1,25 milionu CZK,
široké sklo https://www.syntex.cz/angenieux-type-ez-2-15-40-t2-s35 za 330k
delší sklo https://www.syntex.cz/angenieux-type-ez-1-30-90-t2-s35 za dalších 330k

Minimálně dvakrát protože i když točíš jen na jednu kameru tak nechceš zmařit natáčecí den jen proto že ti umřela kamera. Sklo se taky může nedopatřením rozbít... No a už máme 4 miliony co strčíš "do batohu"

A teď nějaké doplňky, na pěkné b-roll budeš mít nějaký schopný motorizovaný slider, kratší, delší... v ceně 15-30 tisíc za kus, když budeš chtít točit nějaké nájezdy, budeš mít jeřáb, zase řekněme kolem dvacky.

Pokud potřebuješ zachytávat kvalitně audio, budeš potřebovat nějaké ty mikrofony a nahrávací zařízení, to jsou zase bez mrknutí desítky tisíc.

Pokud točíš v pohybu a tím nemyslím chůzi, ale třeba běh, nebo za jízdy po nerovném povrchu, z vrtulníku, z motorového člunu, z letadla, budeš potřebovat nějakou rozumnou stabilizaci, která musí udržet váhu kamery, skla, monitoru atp... To neuděláš gimbalem za desítku. Myslím něco takového:
https://www.ken-lab.com/uploads/6/6/1/3/66134969/maciej8_orig.jpg
https://www.ken-lab.com/uploads/6/6/1/3/66134969/mdeanegan_orig.jpg
https://www.ken-lab.com/uploads/6/6/1/3/66134969/maciej-tomkow3_orig.jpg
Tady zase počítej šesticiferné částky.

A samozřejmě musíš myslet na světla, softboxy, expozicometr, určitě taky budeš chtít i nějaký ten dron pro aerial footage.

Kameraman na volné noze s výbavou za několik milionů není žádný výmysl. On si na to ale hravě vydělá. Jeden natáčecí den nějakého trošku akčnějšího klipu, kde použiješ celý ten ancábl (pravděpodobně na to samotné natáčení vezmeš jednoho, dva k ruce) vyfakturuješ čtvrt mega. A s následným střihem a produkcí zvládneš 2-3 zakázky za měsíc podle toho jak složitá je post produkce. 250 tisíc nejsou žádné peníze, pokud by se ten klip dostal do celoplošné telky, tak jedno jeho odvysílání v rozumném čase bude stát daleko víc.

Najednou těch 90 tisíc rozdílu nehraje roli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost, cena reklamního času je taková, že cena natočení klipu není moc důležitá. Proto si můžete všimnout, že polovina reklam je natočená líp než spousta filmů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, natočení, ale třeba i honorář hercům. Před vaceti lety můj kamarád hrál v několika reklamách hlavní mluvené role (O2, nějaký hypermarket...) jeden natáčecí den 30-50 tisíc s tím že práva na vysílání byla omezená asi na rok, pokud by chtěli s vysíláním pokračovat, tak vyfasuje zase stejnou částku oproti jednomu podpisu. Dnes nemám přehled ale věřím že nebude problém jít na 6 cifer.

Nechat si zasněžit ulici uprostřed léta vyjde také na šesticiferné částky.

Ale holt jsou lidé kteří budou řešit 90 tisíc z pohledu domácího usera a ne člověka s výbavou za miliony, fakturujícího miliony ročně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"tudio neznamená jednu místnost ze které se vysílá, máš studio kde těch vysílacích místností máš několik a paralelně se v nich tvoří a z jednoho místa se s tím pracuje."
.. a to jako budes mixovat jednim clovekem a jednim "jabkem" treba 5 poradu z 5 mistnosti?
To jako myslis vazne Jiricku? :D
Boze, bez uz s tema kravinama fakt nekam..kdyz ti nevyjde jedna blbost, zacnes plynule prechazet do druhe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč bys nemohl na jednom počítači zpracovávat 5 pořadů z pěti místností když to jeden počítač zvládne. Holt prostě ty klíčovací, switchovací, broadcastové mašiny ve kterých se v rackové skříni ten MacPro ztratí budeš mít připojené jen do jednoho rackového šasi místo do pěti. Když k tomu budeš mít připojených pět "režijních pultů". a do každého budeš mít přivedené adekvátní vstupy, tak rozdíl mezi 5 počítačů vs 1 počítač nepoznáš, ono ty lidi co to ovládají to vůbec nezajímá, oni potřebují dělat svou práci, mačkat tlačítka, točit kolečkama, hýbad jezdci.

Ale pořád se držíš nějakého nepodstatného detailu. Reaguješ teď na normální příklad "freelancer kameraman" s dvěma kamerama, čtyřmi skly a nějakou drobotinou k tomu, což je na freelancera minimum, se kterým vůbec může přemýšlet začít. Jsi na 4-5 milionech. Na to ale vůbec nereaguješ.

A jen pro zajímavost, režisérské pracoviště přenosového vozu designovaného na 20- 24 kamer. devět lidí, je v tom pak ještě o něco menší "místnost" pro pět zvukařů z až 40 stopami na vstupu a 20 na výstupu...

https://www.onvision.co.uk/images/vehicles/5633P6076751_resize.jpg
Vybavení z roku 2015, vše v 13 metrovém návěsu, na prodej za krásných cca 20,5 milionu bez daně, samozřejmě jen ta výbava přenosáku, žádné kamery, atp...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel ze dneska se toci na iPhone, protoze ma nejlepsi kameru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano lecos se natáčí na iPhone, třeba KMBHD má jeden YT kanál, který točí výhradně celý na iPhone a i na hlavním kanále občas videa obsahují záznam z iPhone. Ono se to opravdu může hodit.

https://www.youtube.com/watch?v=uZSQIGLEbfU
Tohle je natočené výhradně na Samsung Galaxy S23 Ultra. Kdybych to nevěděl, tak to do toho neřeknu.

Stačí mít k tomu telefonu všechny ty světla, monitory, stativy, vozíky, stabilizátory, k tomu tým zkušených filmařů co s těmi věcmi umí zacházet, pak potřebuješ dobré zvukaře, ruchaře, hudebníky, animátory a střihače co dají pryč co tam nepatří, přidají nějaké to "cgi". Akorát když už máš všechen ten cirkus, tak nahradit telefon profi kamerou jsou jen drobné a proč si kvůli drobným komplikovat život.

Behind scenes pro video výše: https://www.youtube.com/watch?v=sSKGgpwC4ss

A když vezmeš tak v trošku menším měřítku běžně děláš kdejaké videa - videoklipy, reklmaní spoty (ne nutně televizní, ale třeba propagační do prodejen, na výstavy, na net...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...takhle se to fakt nedělá (viz např. semi-profi až profi - Blackmagic Design i spousta dalších)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Tělo a jedno sklo a jsi na ctvrt mici. Kamer máš několik, skel jeste vic. K tomu další vybaveni a jsi v tom za Mega a ani nevíš jak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to souvisi s dvacitkou kamer, ktere jedou soucasne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne! M2 Ultra s TDP 90W odpovídá výkonem tomu starému neefektivnímu x86 šmejdu 7950X na 65W?! Jak je to možné?!

:-D

Jirko, můžeš to prosím vysvětlit?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ten M2 Ultra obsahuje aj grafiku, RAM, a x kadejakých akcelerátorov.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

7950X neobsahuje grafiku? Kolik žere RAM? 10-15W? Ad akcelerátory... nebyl to dříve důvod k divokému křepčení a poukazování na efektivitu?

:-D :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vidno, ze nechapes ako to cele funguje, pripadne neches pochopit

cely SoC zerie 90W, ukaz mi jedine riesenie na trhu s takym vykonom CPU, GPU, AI casti ako tento SoC

dalsia vec, on pise o GPU, nie zobrazovadle ako je v tom ryzeku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je velkou otazkou nakolik je rozumne nacpat vse na SoC. U telefonu, tabletu a slabemu notebooku to pochopim. Plus minus. Ale u silnejsich stroju nebo dokonce workstation.....?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto, kym je to mobil a ntb tak je to suoer, kedze ten vykon je bezkonkurencny

Ale akonahle ideme do pc, teda ako mac studio a mac pro, tam by som skor uz ocakaval nieco vykonnejsie. Samozrejme, tento cpu je overkill pre drvivu vacsinu z nas a clovek co ho vie vyuzit nic lepsie ani nenajde, no predsa by to chceli nejaky asi separe vyvoj prave pre tieto silnejsie masiny, pripadne nejako vyriesit skalovanie jadier alebo ciplety

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsetky ostatne komponenty zeru 10-15W, ak ide o mini PC, ktory ma 100-150W zdroj, malu dosku, minimum slotov.

Ryzen 9 6900HX v mini PC zerie 10W v idle a v MT zatazi 59W zo steny. TDP pre CPU bolo 45W. Je to stary Zen3+ 8 jadro + grafika s 12CU.
https://youtu.be/iaYHtfa1-pY?t=815

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafika v APU je nouzovka (malé GPU přilepené k CPU), ne primární výkon pro výpočty. Když už, tak porovnávej s konzolovým APU (středně velké CPU přilepené ke GPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne se asi shodneme, ze x86 od AMD zere obdobne (mozna trochu vice) jako AS.

Tedy, ze uzasna energeticka vyhoda ARM oproti x86 je jen PR pohadka..... Plati to jen pro Intel, ktery je posledni roky tak trochu v problemech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Energetická výhoda ARM není pohádka. Akorát že se týká mikrokontrolérů, hodinek a mobilů. V notebookách se překrývá s x86 implementací od AMD a v highend desktopech vítězí x86 v maximálním výkonu bez ohledu na spotřebu. Jinak podle mě je CPU část AMD lepší (podobná spotřeba, ale navíc třeba 512bit výpočty) a iGPU část je sice nouzovka, ale všechny hry tam pustíš (na malém displeji notebooku ani 720p není problém, když zařízení není primárně na hry, před lety na PC notebookách to bylo dokonce skoro nativní rozlišení) a má všechny technologie jako RT (vzhledem k desktopovému lowendu od Nvidie dokonce hodně výkonný) a přibudou i ty mezisnímky.

EDIT: Energetická výhoda ARM v kontextu notebooků není o CPU arch, ale o možnosti přidat libovolné koprocesory (externí čipy zvedají spotřebu a velikost desky, potažmo notebooku). To x86 z licenčních (ne technických) důvodů neumožňuje.

EDIT 2: Bohužel PC zabíjí třeba to, že verze notebooku s AMD má např horší displej než ta s Intelem. Dokud někdo nedá OEM za uši, tak Apple bude nejbohatší firma na světě :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemluvim o ARM obecne a o mikrokontrolerech uz vubec ne.

Mluvil jsem o M1/M2 a x86. Apple vytruboval, jak jsou oproti x86 super energeticky efektivni....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však v té době to byla pravda (proti Intelu pořád). Dnes už to neříká, maximálně v konkrétních (akcelerovaných) usecasech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tu uzasnou skvelost AS platformy prezentovali oproti Intelu, ne oproti AMD. A jaksi se pominulo, ze ta energeticka ucinnost neni zpusobena skvelym navrhem AS, ale hlavne pokrocilejsim procesem. Ted, kdyz AMD a Apple pouziva pro cipy stejny/obdobny proces, tak je videt, ze zadna zazracna energeticka efektivnost u AS neexistuje. Energeticka efektivnost je obdobna jako u x86 od AMD....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dnes (po letech) už ano. Ale furt platí zbytek v mé odpovědi na tvůj podobný komentář (viz např. custom koprocesory):

https://diit.cz/clanek/apple-vydava-m2-ultra-pro-mac-pro-s-rocnim-zpozde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD i Intel take maji custom koprocesory....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jak velký musíš být zákazník, aby se s nima pro tebe patlali. A sám si je do SoC nepřidáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak by to bola pravda, tak mas ntb s vykonom m2 pro s rovnakou vydrzou. Len oni akosi nie su na trhu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to akoze vazne porovnavas SoC s iba cpu? gut

A uz ked chces porovnavat, tak si zisti nieco o tom

M2 Ultra fakticky 2x M2 Max

The power consumption of the CPU part of M2 Max is up to 36 Watt according to powermetrics.

Teda maximalne 72W

Pri porovnani s M1 Ultra

The M1 Ultra also delivers all this power from an advertised power consumption of 60 watts

Takze realne bude M2 Ultra cpu cast behat niekde okolo 60-70W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis si myslim jde o to,ze po pocatecnim mega uspechu M1 (jedno uz proc), tak se x86 svet dotahl a predehnal jej, aspon v hrube sile a pravdepodobne i efektivite v urcitych TDP tridach. Apple potrebuje dalsi zlomovejsi "M1", protoze M2 byla jen obycejna evoluce M1. Co prinese M3 nevim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono ani nie, samozrejme hruby vykon bude vzdy lepsi na strane x86, kedze do toho narvu kopec TDP a jadier (vid kral kralov intel)

Mx maju zasa kopec akceleratorov, ktore dokazu danu ulohu spravit mega rychlo a je jedno kolko jadier narves do x86, stale bude pomalsi v urcitych specifickych ulohach

Dalsia vec je, ze ked si porovnas ten hruby vykon, ktory dava Mx pri ich malom pocte jadier a threadov s napr tym ryzkom, ktory ma 16j a 32thr, tak x86 svet ma este co dohanat.

Nechap ma zle, ja amd fandim, aj doma pc co mam je cely amd a ked by boli aj ramky a ssd amd, tak to tam narvem :D ale stale sa nedokazu dotiahnut na apple soc. Ked si to ale este porovnas v ntb svete, tak tam maju co este dohanat. Uvidime sice tie nove apu od amd, tie vyzeraju slubne, no pochybujem, ze zmaknu tu istu pracu s tou istou vydrzou baterie.

Otazne je, ci apple dokaze ist ich filozofiou rovnako ako AMD, teda ciplety, kde by vedeli lepsie skalovat ten vykon, kedze momentalne je to jeden velky cip so vsim vsudy a cena musi byt obrovska

Uviidme ako M3, od nej si viac slubujem. M2 bola skor zamerana na optimalizaciu architektury a opravu bugu v GPU (podobne to riesi aj amd, vykonovo zamerana arch, potom optimalizacna, potom zas vykonovo a pod)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, proč ne? Je to jen rozhodnutí Apple, že to postavil takto, protože z toho těží výkon. A ani tak mu to nestačí....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lebo porovnavas 1 vec, ktora vyzaduje dalsie aby dokazala fungovat s kompletnym riesenim

dalsia vec, CPU cast papa podobne ako ten ryzek obmedzeny na 65W

a odkial vies, ze mu to nestaci? mas testy, ktore to potvrdzuju alebo pozeras iba na r23 benchmark, ktory ti nepovie absolutne nic, kedze ani ten nie je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. porovnávám dva procesory, pouze v CB23. :-)
Jabloušům taky nevadilo srovnávat výkon M1 s PC když se to _zrovna_ hodilo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ako mozes porovnavat, ked ten r23 nie je? :D

a nie, nikdy som neporovnaval apple silicon s pc cpu, kedze tie nie su mobilne zamerane, i ked aj s nimi vytrie podlahu

taktiez, cely tento tvoj vylev je na zaklade cca prepoctu r23 benchmarku z M1 Ultra, pricom ignorujes desiatky dalsich, kde ten rozdiel moze byt uplne iny :D nj to ego

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavější je porovnávat v různých úlohách a člověk si najde v tom, co ho zajímá pro práci nebo koníčky. I když dnes není problém si konkrétní model zapůjčit, vše ozkoušet a pak vrátit. To je asi nejlepší, otestoval jsem si přesně svoje usecasy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze AS architektura neni energeticky lepsi nez x86.... Jak se halasne tvrdiva. Apple si vzdy vybral Intel, ktery proste posledni leta nestiha..... A pokud treba nekdo srovnaval s AMD, tak zase byly procesory na rozdilnych procesech. Apple tezil z pokrocilejsiho procesu a ne z lepsi architektury CPU.

Ted, kdyz je soucasna generace AMD vetsinou na stejnem/obdobnem procesu, jako M2, tak je videt, ze ARM neni energeticky ucinnejsi, nez dobrw navrzeny x86.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Apple si vzdy vybral Intel

Ne, Apple si vždy vybírá, co je aktuálně nejlepší (vystřídal tolik CPU architektur, že balíčkovací systémy musí být source-based). Zatímco svázanost PC s x86 může být - v dlouhodobém horizontu - dokonce i jeho smrt.

Energetická výhoda viz moje odpověď pod tvým jiným komentářem:
https://diit.cz/clanek/apple-vydava-m2-ultra-pro-mac-pro-s-rocnim-zpozde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple si vzdy vybral, pro porovnavani energeticke ucinnosti AS a x86, Intel. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple porovnává s Intelem, protože AMD dřív (a možná dodnes) nedokáže dodat potřebné množství procesorů. Tohle není druhořadá nabídka v ceníku (kde k tomu daj např. horší displej), tohle jsou nejprodávanější počítače na světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejprodavanejsi pocitace na svete jsou x86 pocitace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde si mohu koupit přímo počítač "x86"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina notebooku s Windows. Nebo treba i nejake starsi od Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, spousta různých počítačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TDP není spotřeba, že. natož spotřeba v patřičném use case.

Mám 12 jádrový intel, max. power limit je 64W, reálná spotřeba = průměr za celý pracovní den, 6W a v tom je i spotřeba Thunderbolt řadiče na který mám připojené monitory a periferie, to zvedá spotřebu o 1-1,5W.

Můj M2 MacMini má odběr na zdi pod 3W v IDLE v běžné pracovní zátěží tak 7-8W opět s aktivním Thunderboltem který tomu dá cca 2W navíc.

Nemám 7950X ani M2 Ultra, takže nedokážu posoudit, ale jelikož jsem nikde v recenzích nikde neviděl žádnou senzaci jak AMD překonalo Apple v efektivitě a všechny recenze ať M1 Ultra nebo 7950X tvrdily to samé...

Navíc ty používáš v počítači jen CPU výkon? Pokud ano zřejmě si vybral skvěle, protože M1/M2 Ultra si nekupuješ kvůli výkonu CPU ale hlavně kvůli daleko silnější grafice a dvojnásobnému počtu akcelerátorů. Zkus na tom Ryzenu přehrát 22 8K RAW videí najednou a připoj k tomu 6 6k monitorů... V tom je síla Ultry. ne v CPU výkonu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No takze to spocitame, Ryzen 7950X3D za 18t. k tomu deska cca 10t. k tomu GPU RTX4090 za 45t. RAM 128GB 11t., k tomu jeste rekneme za 8t. skrin se zdrojem. 6t.za 2 disky v RAIDu. A ted muzeme tech zbyvajicich 102t. rozdelit do nakladu na provoz (o kolik to bde zrat vic, tipuju max. 200W, coz by rocne vychazelo na 17t. pri provozu 24/7 pri cene 10Kc/KWh) a na support. Rozsiritelnost tohoto PC je oproti Applu uplne jinde a parametrove je to taky jinde. Taky by se to dalo nakonfigirovat uplne jinak (levnejs i draz podle aplikace) a porad by tam byl dost velkej financni polstar oproti nejslabsi konfiguraci u Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o kolik to bde zrat vic, tipuju max. 200W

a tento udaj si ako vyratal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je kvalifikovany odhad, Ryzen pojede na tech 65W, chipset a RAM se vejdou do tech 90W, ostatni periferie budou stejny i u Apple a 200W bude pro podvoltovanou 4090 ktera tu jako GPU smazne i pri tech 200W. Taky bych rad upozornil ze tech 17t. by bylo v provozu za cely rok, takze cena Applu by se zacala vracet nekdy za 8. rokem full-time provozu. coz je investice jak noha i pri dnesnich cenach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

200W bude pro podvoltovanou 4090 ktera tu jako GPU smazne

Aj toto je kvalifikovany odhad?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, presne tak, benchmarky 4090 jsou zname, staci od jablickaru ziskat benchmarky te M2 ultra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A Jiříku, ten Řízek 7950X zastropovaný na 65W, poběží stále na 65W, nebo mu taky spotřeba spadne?

Jde mi jen o to, jestli tady vymýšlíš hovadiny, nebo ses pomátl úplně?

P.S.: TDP je samozřejmě reálné číslo (ehm.. zdravíme Intel), kterého procesory v plné zátěži běžně dosahují (a některé, které vyrábějí šprýmaři, i násobně přesahují).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TDP je hlavne u kazdeho vyrobce definovano jinak, a jeste se to lisi mezi generacemi, takze jako cislo pro porovnani je uplne k nicemu a univerzalne nerika nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eco mode alias "65W" je zastropovano na 65w. Zadne TDP tam a zpatky tady neplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud kupujes stanici, tak je to proto, ze potrebujes ten vykon. Kdyz kreslis neco v CADu, tak je sakra rozdil jak dlouho se ti prepocitava model. Malokdo dela v realnem case, protoze u velkych modelu je lepsi udelat x uprav a pak to nechat prepocitat najednou. Predpokladam, ze u grafiky je to stejne. CADovske notebooky nejsou levne a pokud clovek nepotrebuje byt mobilni, tak ma radeji stanici - cenove vychazi vetsinou draz nez notebook, takze o prachy nejde.
Pro MacMini jsou konkurence 1L PC, nikoliv pracovni stanice. Michas hrusky a jabka. Vem 2 veci za stejnou cenu, stejne stare a ty porovnavej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty se koukáš na 22 RAW videí najednou na 6 6k monitorech? To je stejný argument, jako ten s těmi benchmarky :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Můj M2 MacMini má odběr na zdi pod 3W v IDLE v běžné pracovní zátěží tak 7-8W opět s aktivním Thunderboltem který tomu dá cca 2W navíc."

A je to někde ověřený? Aby to nebylo jako to "2 roky a 8 měsíců, to je přibližně dva roky":)
(trollolo, sorry)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik let je "2 roky a 8 měsíců"? Jeden? Tři?

> A je to někde ověřený?

Macy jsou jedny z nejprodávanějších počítačů na světě, takže kdyby to nebyla pravda, někdo by to bonzl ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to souvisí s tím, na co jsem se ptal, tj. jestli to má opravdu změřený a ne střelený od boku? Protože už jsem takový čísla trošku zlepšený proti praxi od něj IIRC zaznamenal.

Umíte vy dva taky někdy reagovat jinak než stylem on o koze já o voze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám důvod si myslet, že to nemá změřený. Wattmetery se válí spoustě lidem doma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když shrnu základní filozofii, tak jsem mírně na straně Applu.

Apple - mohutné jádro co jde blbě taktovat a povedené spojení s malými jádry.

AMD/Intel - asi o něco méně mohutnější jádro, které jde krásně taktovat, ale tuto výhodu úmyslně zamykají u ménějaderných CPU, které by to využily nejlépe. Plus tedy ještě retardovaný přístup k lowendu, který je ostudou. 2C/2T obou výrobců už mělo skončit i v lowendu, když už jsou všude povinně Win11.

Že je AMD lepší v čipletech se projeví až nad 8 jader, což většinu nezajímá. Taky u Applu cítím určitou krizi kvůli M2, ale M3 už je za dveřmi a i kdyby M3 byla nic moc, tak odchodem od Intelu ušetřili a získali knowhow. Snad něco vydá i Qualcomm, protože méně jak 14,5" v notebooku nechci a příplatek za normální 15" je u Applu absurdní.

Na blití je mně z obou světů a kdybych byl dnes nucen si kupovat notebook, tak se nejméně blbě cítím s levnou i3, protože když už nedostanu co chci, tak aspoň málo utratím a třeba za rok až dva se něco objeví.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud M3 nebude nic moc a pokud se Applu nepodari nejak ukuchtit M3 Extreme (ctyrslepenec), tak je Apple na dobre ceste skoncit v pro-hiendu....

Muj nazor je, ze si Apple ukousl prilis velke sousto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skor by apple malo extra riesit vyvoj pre mobil / ntb / pc

teda, riesit highendove cipy pre mac studio a mac, z nich mensie energetickejsie verzie pre macbooky (nieco na styl cipletov ako ma amd, pripadne nejako rozsirit to co uz maju)

a mobilne cipy (A series) tiez samostatne

takto maju fakticky 2 rozne cpu cores (P a E) ako pre mobily aj pre ntb a pc (akurat sa lisia taktovanim, vyssim TDP, inak by to malo byt defacto to iste)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Downsizeovat pro notebooky velké procesory pro highend desktopy dává horší spotřebu pro většinu typů zátěže. A samostatně vyvíjet procesory jen pro highend desktopy se Applu nevyplatí (přiznejme si, moc lidí je od Applu nekupuje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, da sa i naopak, riesit pre ntb a scalovat vyssie, nieco co teraz robia, len by to chcelo asi nejako efektivnejsie. Rozobrat to na pidi ciplety a to, co pekne scaluje s nizsimi nm, tak riesit extra a veci co az tak nie, riesit s vyssimi nm. Rovnako ako amd.

Chapem, ze hento ma uz amd a pravdepodobne aj patentovane, ale u applu nie su blbi, tak nieco by vymysleli

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple nepotřebuje řešit chiplety. Prodává finální zařízení, takže velikost čipů ho moc netrápí. Čip je dražší, ale zas neplatí marži prostředníkovi, co by mu ten čip navrhl. Firmy navrhující čipy si navíc rozprostřou marži tak, že na highendu ji chtějí neporovnatelně větší, takže i na tomhle Apple ušetří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne to ja chapem

Ide mi skor o to, ze ak tu mas zariadenia ako je mac studio a mac pro, tak aby mali aj odpovedajuce vykony a teda neboli limitovane tym co vie apple spojit. Vo vysledku, aby mac studio/pro nekoncilo na 24 jadroch, ale mohlo ist aj vyssie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se hlavně ukáže, že ad-hoc tvořené koprocesory, které sežerou spoustu křemíku nakonec nejsou to pravé ořechové. Je to jistě lákavá a jednoduchá cesta jak krátkodobě nahnat výkon, ale jejich přednost je zároveň jejich největší slabinou, která v určitém čase převáží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám přesně opačný názor. Půjde se cestou specializace-koprocesorů, protože univerzálního CPU výkonu je už dost a jeho navyšování málokdo ocení. Dodávat stejný výkon při výrazně nižší spotřebě je natolik lákavé, že ani nebude vadit kratší život takového řešení. Stejně spotřeba univerzálního řešení po čase dále stoupne natolik, že to nikdo soudný nebude provozovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že výkon čím dál více naráží na TDP/ možnosti chlazení / spotřebu / hluk. Takže hrubý výkon naráží na limity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty koprocesory právě nahánějí výkon mnohem více, než kolik přidávají křemíku (to je princip koprocesorů). A pracovní počítač není něco, co si necháváš 10 let. Jakmile je nový model rentabilnější, tak starý letí pryč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o tom píšu, ale jaksi to domýšlím do konce. Dám ti názorný příklad: Kdysi tu byla Amiga. Měla bitplánovou grafiku (tedy pixel nebyl reprezentován např. 3 nebo 4 byty, ale jedním bitem, které reprezntovaly jednu "vrstvu" a tyto byly složeny do vlastního obrázku a kombinace bitů na určité pozici určovala barvu (takže např. 4 bitplány tvořily až 16-barevný obrázek). Na dnešní poměry archaismus, ale v oněch dobách to s pomocí koprocesorů Amigy umožňovalo velmi zajímavé efekty u 2D grafiky. Jenže přišla "změna paradigmatu" jménem Doom a tenhle systém se najednou stal vysoce neefektivním, protože jakékoli 3D operace vyžadovaly enormní objemy změn v paměti místo toho, abys změnil jen pár bajtů.
Aby nebyla mýlka: tady se ale nebavíme jen o pracovních počítačích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U té Amigy šlo o to, že levné RAMky nebyly tak rychlé, aby zvládali tolik bitů na pixel. Unixové workstationy to řešily tak, že tam byl další čip, který spojoval tyto bitplanes automaticky. Na Amize to řešil ručně programátor (další čip by prodražil). Nicméně, Amiga CD32 (herní konzole) měla ASIC, který tohle řešil, takže jsi zapisoval jeden bajt pro pixel 256 barev, stejně jako na VGA na PC, a ten Doom apod. tam jely rychle (ten ASIC byl dohromady s obsluhou CD mechaniky). Bohužel firma Commodore šla do sr*ček, takže nedala možnost ten ASIC dokoupit do stávajících Amig ani nenabídla nový model Amigy, kde by byl integrován (aby Amigy dorovnaly PC). Mimochodem v Japonsku v jejich počítačích podobný čip pro grafiku byl v pozdějších PC98, takže tam konkurence k PC žila déle (zajímalo by mě, jestli šel dokoupit i do starších).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za blbost? U nas ve firme jsou 10let stare pracovni stanice, ktere staci na to co je potreba. Pokud je nejakej extra narocnej projekt tak se koupi neco novyho, ale pro 90% prace stacej ty 10 let stary Xeony a Kx000 Qaudra. Proto vedle pisu ze ten novej Intel bude na praci relativne ok, i kdyz na hry je naprosto nepouzitelnej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jestli by Apple v případě malého pokroku M3 musel skončit v highendu je diskutabilní. AMD má v highendu 64 jader už pár let a že by těch 64jádrových workstationů bylo víc než zanedbatelné množství se říci nedá. Ani pro workstationy není 64 jader něco nutného a hodně žádaného. A s 32 jádry je to jen o trochu lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt. V highend workstationech si AMD (počet jader), Apple (koprocesory) a Intel (velikost RAM) prakticky nekonkurují. Takže je vtipné už asi 10 let číst, že Apple "musí" skončit v highendu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli někomu nestačí množství a/nebo zabezpečení proti chybovosti RAM na Threadripperu, tak by měl jít do Epyca. Přiznám se, že ani neznám možnosti u 128+ GB platforem, tak netuším v čem je Intel ohledně RAM lepší (jestli vůbec je).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Threadripper Pro je snad přímo EPYC. A velikost RAM je u Intelu větší mnohonásobně, občas i řádově. Pokud se ti úloha nevejde do menší paměti, tak výkon klesá drasticky, takže je pak jedno, jak výkonný je CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mluvíš o osmisocketovkách, které jsou ultraexoťárna sami o sobě?
SuperMicro H12SSL-I nebo ASUS PRO WS WRX80E-SAGE SE - až 2 TB RAM - to snad stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"2 TB RAM ought to be enough for anybody" ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, AMD, Intel a Apple si v hiend workstationech prakticky nekonkuruji.... Protoze Apple nic, co by se dalo povazovat za highend WS nema a Intel take hodne v poslednich letech upadl....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jen dokazuje, že většinu (z toho malého množství) uživatelů zajímá jen ten parametr, kde má AMD navrch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano vetsinu uzivatelu workstation zajima vykon a pamet a pripadne PCI linky.

Apple a Intel ten vykon nemaji. Ta WS od Apple bude asi jen 2-3x vykonnejsi, nez muj sranda miniPC nacpany do dvoulitrove skrine.... Ja bych rekl, ze to mluvi za vse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tohle srovnání mluví za vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macbook AIR 15" 8GB za 43tis... To je solidni ulet. Mac studio asi OK, ale ty ceny za upgrade SSD jsou taky docela silene....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není v Mac Studio zrovna disk vyměnitelný? Nebo možnost přidat druhý, teď si nepamatuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je, ale je proprietární, takže tě na něm natáhnou stejně, normální M.2 modul tam nedáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dneska je skoro všechno proprietární. EDIT: M.2 ale je kompletní disk, v Macu se používají přímo NAND čipy a řadič jev SoC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je peklo lozeny....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím řeči tvého kmene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děcka dneska, Mariáš to nezná :)

BTW fakt super klička, odpovědět na stížnost že Mac používá proprietární SSD místo standardního tím, že všechno je dneska proprietární.
Když hlavní myšlenka byla, že jinde u normálních PC to proprietární není. Ty bys moh hned jít dělat do Mordoru na trollí farmu, mistře :)

To už je můj snad 5. nebo 6. komentář v téhle diskusi kde ty nebo Jirka odpoví na normální komentář buď tím, že začne sjíždět pisatele za něc nesouvisejícího nebo skočíte na úplně jiný téma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Definuj normální PC. Určitě ne většina tenkých notebooků.

> To už je můj snad 5. nebo 6. komentář v téhle diskusi kde ty nebo Jirka odpoví na normální komentář buď tím, že začne sjíždět pisatele za něc nesouvisejícího nebo skočíte na úplně jiný téma.

Ad hominem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjisti si, co je ad hominem.
Ano, většina notebooků má M.2 sloty. GASP!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Haha, jaks to otočil. Odstranil si z mé věty "tenkých".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I Steam Deck ma M2 slot. Co si pamatuju co tady testoval Karas notebooky tak vsechny meli M2 slot.Nejak mi uchazi smysl ztencovani, je to potom akorat nachylnejsi na poskozeni a uspora prostoru 00prd, akorat to komplikuje konstrukci. Jedinej smysl je v tom ze marketeri a ovecky si pohonej ze maj neco nejtenciho, to ze to funguje hur nez neco tlustejsiho je pak vedlejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Haha, jaks to otočil. Odstranil si z mé věty "tenkých".
Ty jo trochu mírni ty emoce. Jsou dneska jiný notebooky než tenký? Ne, proto jsem se neobtěžoval. A už ti to řekli i předřečník. Můžeš si udělat průzkumek a zjistíš, žes byl vedle a M.2 je norma, on-board je výjimka. Ale to by se muselo chtít a trochu intelektuální poctivosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde je M.2 norma? Těch norem proběhlo v PC křápech víc. Ani jsem je moc nesledoval, protože kdy naposled jsem měnil disk v notebooku? To bude tak 10 let. A onboard je norma taky, nejtenčí notebooky, dva-v-jednom (mini-notebook s odpojitelnou klávesnicí), no a pak samozřejmě tablety, mobily atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na dedikované grafiky to mít nikdy nebude, sorryjako. Ale chápu, že určitému segmentu to může stačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky ale kolik stojí (samotná) dedikovaná grafika o podobném výkonu (a s mnohem menší velikostí VRAM, což může být problém, např. pro trénování AI).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pripade nV necelou 1/4 a u AMD 1/6

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkal jsem si, že to komentovat nebudu, ale příspěvek že podobný je win comp za 15 tisic me rozsekal. Mám 2 roky M1 s minimální konfigurací. Koupil jsem ji v době, kdy byl vydán Ryzen 3 a já skoro rok čekal na nějaký laptop s těmito procesory ale byly nedostupné či cenově 40 tisíc a víc.
Ten notebook je naopak pro studenty naprosto ideální i pro práci. Bez problému na tom jedou windows (mám to jen kvůli jednomu účetnímu soft), ale zbytek jede na cloudu, a office jedu v MacOS.
Mám i firemní top managerský notebook s nejnovějšími procesory a 16 GB ram a sorry, ale obří excely mi jedou na mém 2 roky starém macu rychleji i když mám zároven pustene windows.
Po 2 letech vypadá jako nový, neprohýbá se ani nezahřívá.
A co porty? Mám Apple Mouse a klavesnici, takže porty jsou prázdné, k tomu mám jedno USBC pripojeno pres power delivery do monitoru. To je jediný kabel, co mam.
Do druheho portu, kdyz je treba, muzu strcit USB flashku. Nevím, na co víc bych potreboval dalsi porty. Porno, hudba, filmy, dnes je vse online a pred 5G není problem si to stahovat v realnem case.
Kdyz si nekdo koupi M1 air v prváku, tak má vysokou šanci, že na něm napíše i diplomku. DELL ani HP mi 5 let nikdy nevydrželo. Takže asi tak.
Neříkám, je tam milion věcí, které mě serou, ale na práci (jsem osvc jako financak) jsem nenasel nic, co bych na tom nerozjel včetne citrixu, vpn apod, jako student take neni problem.
A pokud nekdo uvadi, ze se na tom nedaji hrat hry, tak strategie ano a notebook neni ani primarne ani sekundarne na to,aby se na nem parilo.
A co se tyka vydrze, tak v praci mi vydrzi tyden obcasneho vyuzivani behem pracovni doby..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K těm hrám, samo mě překvapilo, kolik jich tam běží. Placený CrossOver a jeho free verze wine-crossover jde integrovat na 2 kliknutí do alternativních klientů online herních obchodů a starší (ale ne zas tak moc) 32bit hry jedou v emulátoru Microsoftu ve Windows v Parallels (přístup MS nabízí menší výkon než Rozetta 2, ale zas mu nedělají problém 32bit pointery).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Hlavně co je super, je uspani a probuzeni behem vteriny. Kdyz uspim top notebook s widlema s plnou baterii, tak ho za 4 dny uz neprobudim:D
Taky pouzivam parallers... nevim no, myslim, ze diky prechodu skoro vsecho na cloud, tak bude davat smysl mit macy i v praci. V USA je maji rekl bych v 50% firem, tady ani ne v 1%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím uspáním, on totiž MS rozjebal nový notebooky podivně chovajícím se novým režimem uspání. V některých už ten původní ani nejde zapnout (v BIOSu byl smazán).

EDIT: A už i ty mezinárodní korporáty si uvědomují, že existuje Apple. Např. už nabízí VM (virtuální počítač) i s nativně běžícím Windows on ARM (tj. nainstalujete si ho na Macu s M1/M2).

EDIT 2: Ta VM v korporátech je k tomu, že zbytek počítače je váš (např. všechna data netečou přes korporátní VPN) a firemní počítač je pouze "ten uvnitř". Pokud někdo chce, tak ten "vnější" počítač může být "jeho" (soukromá data přes internet) i na firemním PC notebooku (ale x86 image by na nových Macách nejel - předtím byly uživatelé Applu nenápadní, protože nepotřebovali extra přístup).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.alza.cz/lenovo-ideapad-5-14aba7-storm-grey-celokovovy-d77816...

Mam doma Dell Latitude 4200 a nevidel bych problem na nem napsat jakoukejkoliv x-stranovej dokument. Kdyz se budu snazit tak najdu naky hry, ktery se na nem daji hrat. Kupoval jsem ho jako vybehovej za cca 4t. pred cca 6-7 lety. Vpodstate splnuje vsechny tve pozadavky, prodam ti ho za litr.(je k tomu i E-SATA vypalovacka, kterou obcas pouzivam) Je tam predinstalovanej Devuan Boewulf takze staci apt upgrade a mas tam aktualni system. Jako bonus nemusis pouzivat redukci z USB-C a USB-A a jedno USB je zaroven E-SATA.
No a za 20t. co stoji ta jebka s M1 se da sehnat NTB na kterym pujde zaparit vpodstate cokoliv v nativnim rozliseni a jako bonus se da pripojit ethernet a HDMI bez naky dokiny. Ja teda bejt student tak mam asi vybrano.
https://www.alza.cz/acer-aspire-7-charcoal-black-d7687721.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně na Aceru odešla deska, tak od tý doby jsem už tuhle značku nekupoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fure lidem odeslo SSD u Applu, fure lidem se ohnul iPhone i iPad, fura lidi nemela signal. V dobe prvnich iPhonu sem nevidel iPhone starsiho pul roku ze by nemel prasklej display. Takze je asi taky prestali kupovat.
Ja Acery nemam moc rad. Kdyz zacinaly tak byli konstrukcne naprosto tragicky, nevidel sem v ty dobe jedinyho Acera, kterej by nemel rozlamany panty, ale to se delo i u jinejch znacek.
Ted mam jednoho Acera doma a po roce pouzivani je to celkem ok, dokonce nekolikrat spadnul na zem a prezil to, takze zatim ok. Co sem mel pracovni Thinkpad, tak nejake horsi zpracovani toho Aceru jsem nezaznamenal (mozny je ze Thinkpady se zhorsily)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem teď ze zvědavosti googlil, tak problem se spálením NAND čipů vadným čipem "VREG" Apple počínaje generací M1 vyřešil (nějak líp vybavené okolo toho čipu). Takže jediná další možnost zničení pak už jsem nalezl jen to opotřebení. Tam záleží i na uživateli, jak velké množství zápisů hodlá dělat a podle toho zvolit velikost disku. Běžným používáním se to ale nestane. I 11 let starý systémový SSD 128 GB v mém desktopu šlape jako hodinky, podobně i SSD v prvních MacBook Air vybavených 64 GB a 4 GB RAM, takže dost swapoval. Jo bráchovi v Android telefonu umřel na opotřebení. Nejde zapisovat, ale číst ano - takže aspoň tato příčina smrti neznamená ztrátu dat. Ale v tehdejším Androidu to bylo eMMC, což má životnost oproti SSD/NVMe o řád nižší. Pro zajímavost, jsou lidi, co si v MacBook M1 Air přepájeli za větší nejen disk, ale i RAM (která je několikanásobně složitější).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prave zvolenim velikosti disku se dostava do uplne jinejch cenovejch kategorii, kde je PC konkrence zase o dost nabitejsi.
Ted sem koukal a za cenu nejnizsiho M1 s 256GB SSD a 8GB RAM je v nabidce Lenovo Yoga Slim 7 s Ryzenem 5800H, lepsim displayem 2880*1800 400nit (i kdyz mi prijde vic jak FHD kontraroduktivni)16GB RAM, 1000GB SSD v podobnejch rozmerech. Coz mi prijde jako velmi slusna alternativa, ktera ma ve vsem navrch snad jen OS bude o neco horsi, ale tam zas neni problem nainstalovat daleko lepsi OS.
V cene 512GB SSD tam je pak Ryzen 7735 s RTX 3050 a 4k 400nits displayem, pokud nebudeme trvat na tenkym designu, tak v tehle cene je mozne koupit RTX3070 a 32GB RAM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porovnáváš papírové parametry. Tím se netrap, to dělají PCčkáři už desítky let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem Aceru nekolikrat dal sanci a vzdycky letel z domu. Takova mizerna build quality - single fan, ventilator z grafiky vyvedeny tak aby foukal na display, atd. To mi prislo daleko lepsi Lenovo Yoga, ktera byla fakt super udelana. Asi zase dam sance nove s AMD 7840u.. Nicmene na Widle aby mel clovek 32GB, coz stoji zase raketu, takze ve finale ten Apple porad dava smysl. Firmeni Air i muj osobni M1 Pro jsou proste super, vetraky se nezapnou jak je rok dlouhy a na pripojeni staci jeden fukcni Thunderbolt. Probouzeni a sleep funguji bez problemu. Na druhou stranu maj known issues s cleartype na non HiDPI, neupgradovatelnost, atd.

Jako porad hledam duvod, proc prejit z jabka zpet a nic moc teda nenachazim. Coz je skoda, protoze to znaci ze nemaj moc konkurenci. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano pokud od toho clovek ceka ze to bude hlavne tiche a ve standby to vydrzi vecnost tak nema proc upgradovat.
32GB s Win stoji stejne jako Air M1 s 8GB RAM a 512GB SSD, coz muze byt pro nekoho raketa, ale pro lidi co maji na Apple to nebude az tak zasadni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.