Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Applovský DRM systém čekají krušné chvíle

Tohle nechápu ... vždy když je někdo úspěšný a podaří se mu rozjet skvělý business ALL IN ONE, tak se najde plnu ubožáků, kteří by se do jejich systému chtělo začlenit a přividělat si tak. Všichni měli stejné možnosti vymyslet svůj MP3 přehrávač a nabídnout své online store řešení pouze pro svůj přehrávač. Nechápu, proč by někdo když si s tím dal tolik práce a investoval do toho miliardy pak pomáhal nějakým příživníkům k ziskům. Pokud bude nabídka titulů iTunes za rozumnou cenou (což rozhodně je) a bude jich dostatečné množství, tak nemá žádný zákazník vlastnící iPod potřebu mít možnost stahovat hudbu i od dalších dražších e-music storů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

macros: taky nechápu, proč by měl Apple dávat prostor k výdělku jiným. Oni všechno zařídili (a že to nebylo jednoduché) a teď by si měl mastit kapsy někdo jiný?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já hlavně nechápu, jak to, že je to vůbec dovolené. Reverzní inženýrství je snad zákonem zakázané, ne? Nebo je to vždy jenom otázka licenčního ujednání (klasické "nesmíte analyzovat kód, provádět rev. inženýrství,....") ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc by melo byt zpetne inzenyrstvi jako takove zakazane zakonem? To je stejne jako pokusy zakazat studovat kryptograficke algoritmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbilo by se Vám, kdyby šlo z telefonů Eurotelu volat jenom na Eurotel? Asi ne a pokud by zákon nepřikazoval operátorům vzájemnou komunikaci, takový by byl současný stav. Oskar ani T-Mobile by neexistovaly nebo skomíraly a telefonování by stálo 20 Kč/min. Stát občas musí silou zamezit monopolu. Tržní prostředí (+ blbost a ignorance uživatelů) totiž monopoly samovolně vytvářejí a monopoly jsou špatný. O tom snad neni třeba diskutovat.
Co se týká reverzního inženýrství, je to zcela legitimní metoda naším zákonem vysloveně povolená. Je to stejný jako když si koupim Mercedes, rozeberu ho na šroubky a postavim jeho kopii. Tohle klidně můžu udělat, akorát že narazim na problém s patentama. Ale ty u nás u SW zatím neexistují. Myslim si, že vůbec celý patentový systém ve světě potřebuje zrevidovat a přizpůsobit realitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macros: S čím tak převratným Apple vlastně přišel a co ho stálo ty miliardy, rád se nechám poučit. Myslím to vážně!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik stoji jedna skladba na iTunes? 1 dolar? Predpokladam ze tak nejak. Cili cca 25Kc. Jak by se Vam libilo, kdybyste si ji stahli za 10 centu (3 koruny)? Nebylo by to lepsi? A o tom je konkurence! At mi tady nikdo nevyklada takovy blaboly, jak je skvely, ze jedna firma ma monopol(nebo skoro monopol) na mp3 prehravace a na hudbu z internetu. Za vsim tim stoji dobry napad a maximalne nekolik milionu dolaru, ktere jsou uz 1000x vraceny zpet. Vzdyt apple by bez iPodu a iTunes uz nekolik let nejspise ani neexistoval!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Peter_CZ: ono je to jinak. Nikdo nikomu nebrání prodávat MP3. Ale proč by měl např. nějaký podnikatel, který vybuduje obchod a v něm prodává pečivo od pekařů z širokého okolí (a že mu to dalo práce je přesvědčit, že ten jeho obchod je dobrý), povolit jinému podnikateli, aby v jeho obchodě, na základě jeho zmluv, prodával to samé (nebo i jiné) pečivo, navíc za nižší ceny? Ať si každý prodává co chce a za kolik chce, ale nikdo ať neříká, že je špatné, že chci z výsledků své práce těžit sám! Pokud Apple vlastně nic nedokázalo, nebude těžké si prodej MP3 zařídit taky, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Krozyk: člověče, ty jsi snad úplně mimo nebo ses vrátil z výletu na Mars! Jenom vývoj HW iPodů a SW pro ně, software a hardware potřebný pro provoz jejich iTunes e-shopu a hlavně miliardové investice do dodavatelských firem ... jenom např. pro zajištění NAND pamětí vydali přes 30 miliard Kč. To by tvé matematice myslím mohlo stačit :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To JeCh: Srovnávat mobilní operátory s iTunes ... to je hodně nesmyslné srovnání!!! Operátor má své prachy vždy v plném rozsahu i při volání do sítě cizího operátora, zatímco iTunes by těžko fungovalo, kdyby si Apple nechal svoji cenu za skladbu a k tomu by se ještě přičetla cena pro toho jiného dodavatele, který by to přes iTunes prodával!
A ještě bych rád dodal, že Apple nebyl první co začal vyrábět MP3 přehrávače a má na trhu stovky konkurenčních firem, takže nechápu o co vám tu jde!!! To že umí se prostě ví a je to vidět na hospodářských výsledcích jejich firmy. A to že ostatní nezvládli s nima udržet krok snad přeci není problém Apple ... na začátku měli všichni stejné podmínky k podnikání. Nebo to chcete jako komunisti říci, že Apple je moc dobrý a proto mu je třeba znepříjemnit podnikání, aby ho měli ostatní šanci dohnat a předehnat?!?! Proberte se, je jiná doba!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macros: mám pocit, že nezanedbatelným problémem byla domluva s vydavateli, aby vůbec mohl ty skladby prodávat, ne? To je IMHO ta část podnikání, kterou by ostatní nezvládli tak dobře...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macros> Srovnání s operátory je přesné, naopak to Tvoje dost pokulhává. Nikdo nechce prodávat sovje skladby pře iTunes. Ostatní chtějí, aby skladby koupený přes iTunes hrály v jejich přehrávačích a naopak aby skladby co oni prodají hrály na iPodech. Chtějí pouze kompatibilitu a aby Apple záměrně nekurvil MPEG-4 standard.
Pokud nějaká firma ovládá 80% trhu (to je podíl iPodu v USA) dá se bez problémů mluvit o naprosté dominanci a možná i monopolu. Taková situace je nevýhodná pro zákazníky a extrémně výhodná pro toho, kdo dominuje. Je schopný hned na začátku odrovnat jakýkoliv pokus konkurence dostat se na trh. Přesně to Apple dělá a podle mě to je špatně.
Apple bezpochyby včas přečetl trend a dokázal nabídnout komplexní službu. Vyrobili průměrný až podprůměrný přehrávač, drahý online prodej hudby a nemotorný software, ale byly jediný kdo to měl komplet. Já bych do něčeho takovýho nikdy nešel, ale pro přiblbý američany to je ideální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To JeCh: Zajímalo by mě, jak potom tedy nahlížíš na firmu MS, když obviňuješ Apple z monopolu :-).
BTW ... s tím tvrzením, že iPody jsou podprůměrné přehrávače jsi to nemohl myslet oni omylem vážně!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Macros - nevim jak ten pisatel pod tebou nahlizi na MS, ale MS nezkurvil Windows tak aby na nem fungovaly jen MS Office, ale muzes si tam nainstalovat kancelarskej balik ci jiny softwer dle tve libosti. Nevim jak by se ti libilo, kdybys musel mit veskery sofware od MS a ten by branil pouzivani a vytvareni jakekoliv konkurence. A o tohle tu de.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macros: A výrobci jiných mp3 přehrávačů do nich nic neinvestovali??

BTW: Proč hned tak zhusta, jen jsem se slušně zeptal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Kroczyk: Promiň zdali má reakce na tvůj příspěvěk vyzněla "hustě", ale prostě naštve, když lidi hned automaticky útočí na ty co jsou ve svém oboru špička a hned hledají milióny argumentů proč jsou jeho konkurenti lepší! Ostatní toho asi moc neinvestovali, protože to není nikdy vidět a pokud investovali z poloviny co Apple tak bych to ještě chápal, ale kdyby investvoali tolik co Apple a dopadli jak dopadli, tak by se měli zamyslet nad tím, co dělají, protože to dělají zaručeně špatně :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Vlask: Nepleť si hrušky a jablkama, protože OS a iPod je špatný porovnání ... správný porovnání je MS XBOX a iPod ... na XboX taky nemůžeš spouštět hry z PS od SONY ... prostě to nechápete ... jestliže investuji do vývoje nějaké věcičky pro kterou připravím 100% dokonalé služby ALL IN ONE tak si prostě nenechám ujít zisky z mé poctivé práce a mých vynaložených investicí! Nevím o co tu některým lidem jde, ale to co dělá Apple by dělala každá firma která by na to měla prostředy a lidi ... např. Samsung hodlá spustit již brzy naprosto stejný projekt jako Apple s iPod+iTunes ... to pak taky budete nadávat na Samsung, že je to svinskej monopolista, protože bude prodávat své MP3 přehrávače založené na NAND pamětích levněji než ostatní, neboť si je sám vyrábí?!?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

macros> tvoje zrovnanie s xbox je blbe
lebo apple neudeluje licenciu na ipod narozdiel napr od ms ktory ti na hru na xbox za urcity poplatok da.
a apple je priemerny prehravac s dobrou vydrzovu baterky. o tom ani nemienim diskutovat.

apple je monopol a ako monopol sa snazi si ten svoj kolacik nechat len a len pre seba. Tato situacia je samozrejme plne nelegalna nakolko sa jedna o zneuzivanie monopolnej situacie a to ako vieme vsetci je zakonom zakazane. Samozrejme sa treba pozerat na vec inak ked ma niekto 80% trhu a 40% trhu.

Ak je naozaj tak dobry (co podla mojho pohladu nieje ked itunes nebol v australii a ipod tam uz bol (bol tu taky clanok o nelegalite)) tak sa nema coho bat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Max: sorry, ale hry pro xbox je jiná kapitola (bez nich by neexistoval a MS si všechny hry udělat neumí) ... to bys musel brát tak, že by na něm museli fungovat hry z Nintenda a s PSX od Sony ... prostě od konkurence (nikoliv od subdodavatelů ... subdodavatel není to samé jako konkurence).
O kvalitě iPodu si mysli co chceš, ale kdyby to byl průměrný přehrávač jak tvrdíš, tak by asi neovládnul z tak velkého podílu trh a ostatní ubožáci by se neklepali na to, aby mohli prodávat ze svých e-music serverů do iPodů :-) :-).
Prostě o úspěchu hovoří stav tvého finančního konta a ne nějaké tvoje tituly a diplomy (u přehrávačů technické specifikace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macros: No to je problem, ty michas kvalitu prehravace a jeho komercni uspech. To jsou ale dve oddelene veci (a kvalitu posuzovat nehodlam, jelikoz jsem ho nezkousel). Neni to vzdy ta nejkvalitnejsi vec co se prosadi na trhu, a to z ruznych duvodu.

Pokud vim tak Samsung? je vysetrovan za to, ze prodaval Apple pameti za dumpingove ceny..to uz neni uplne legalni a eticke, ale rozhodne ti to zvysi komercni sance na uspech jelikoz muzes nasadit nizsi cenu nez konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pohledem do ucebnice makroekonomie zjistime, ze:
1) monopol existuje pokud neni moznost vstoupit na trh (nebo je znacne ztizena)
2) pokud vyrobek nema blizke substituty

Ze nikdo jiny nemuze distribuovat songy z iTunes je licencni politika APPLE, s tim se soudne da neco tezko neco delat (a je to dobre).Jakakoli silna firma si podobny portal muze udelat taky. (zdravime SONY).

Pokud se vam nelibi, ze na iPodu nemuzete prehravat jine skladby, mate moznost si ho nekupovat. Jinak nic proti APPLE, ma krasny design :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje slova KUBA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.