Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ARM a TSMC mají dohodu o 7nm výrobním procesu

Zatím nejmenší ARMy, které TSMC dodává partnerům, mají 16nm tranzistory. V přípravě jsou počáteční fáze výroby 10nm čipů a TSMC s ARMem již připravují půdu pro 7nm generaci.

Obě firmy ohlašují mnoholeté strategické partnerství, kdy dají hlavy dohromady a připraví vše pro to, aby zákazníci nabízející ARM čipy mohli hladce přejít v budoucnu na 7nm FinFET výrobu. Zkrátka stejně jako tomu bude u 10nm a jako tomu dnes je u 16nm či 28nm a starších výrobních technologií.

Nová dohoda také prohlubuje spolupráci právě nad prvními dvěma FinFET generacemi, tedy současnými 16nm a budoucími 10nm čipy, které budou využívat při návrhu ARMův systém Artisan Physical IP. ARM tak „umetá“ zákazníkům cestičku k rychlejšímu nástupu výroby SoC u TSMC. A týká se to jak velkých partnerů, tak zejména těch menších, kteří primárně využívají generická ARM CPU jádra či GPU části.

ARM SoC jsou jedním z klíčových typů produktů, které chce TSMC vyrábět. Jak se nanometry postupně zmenšují, benefity nových výrobních procesů nejsou ani tak v dosahovaných výkonových parametrech jako pracovní frekvence, nárůsty výkonu spíše plynou z možnosti mít v čipu stále více a více tranzistorů a k tomu se přičítá stále lepší a lepší energetická efektivita, kterou ocení právě zejména (ultra)mobilní čipy.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ARM a TSMC mají dohodu o 7nm výrobním procesu

Čtvrtek, 17 Březen 2016 - 10:07 | Dolan | V článku chýba dosť podstatný detail z ich...

Zobrazit diskusi