Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASMedia podepisuje smlouvu s AMD, bude pro něj dělat čipsety

Na jaře si AMD u ASMedia licencovala řadič SATA Express, krátce na to se začalo šuškat, že další spolupráce by se mohla týkat kompletních čipsetů. Neuteklo ani půl roku a obě firmy podepsaly smlouvu…

Smlouva sice byla podepsána, ale oficiální tiskové prohlášení zatím neexistuje (možná ani nikdy existovat nebude, nejde o typ události, o které by firmy běžně informovaly média, navíc se týká obligátních „nevydaných produktů“). Znamená to, že krom dvou základních faktů - tedy podpisu smlouvy a faktu, že se týká čipsetů - nejsou potvrzené žádné detailní informace.

Už z toho důvodu jsme v nadpisu použili univerzální termín „dělat“ namísto „vyrábět“ nebo „vyvíjet“. Stále totiž není jasné, zda ASMedia pouze připraví návrh, pro který si AMD vybere výrobce a proces a již sama objedná realizaci u TSMC nebo GlobalFoundries, nebo od ASMedia dorazí balíček hotových zapouzdřených a otestovaných čipsetů.

Možností je dokonce ještě víc. Pokud si uvědomíme, že valná většina chystaných produktů od AMD již samostatný čipset nepotřebuje, je namístě zvážit, zda se služby ASMedia budou týkat klasických samostatných čipsetů, nebo má jít o návrhy řešení integrovaných do APU / SoC.

Mrkneme-li na produkty, které budou na trhu v roce 2015, zjistíme, že APU Mullins (tablety, ultramobilní počítače) obsahuje integrovaný čipset, Carrizo-L (ultrathin, netbooky) také. Velké Carrizo nese integrovaný čipset dostačující pro mobilní počítače (4× USB 3.0, 8× USB 2.0, 2× SATA 6Gb/s, 2× rozhraní UART a 4× I2C, plus čtečku SD) a pouze desktopová verze proto bude doplněna samostatným čipsetem  (Bolton A88X / A78). Skoro by se dalo očekávat, že 20nm generace následující Carrizo (nebo další), už do integrovaného čipsetu doplní i vše zbývající, co může být v desktopu třeba (především asi nějaký ten SATA řadič navíc a vícero PCIe linek), takže - nepřijde-li AMD opět se samostatnými procesory na architektuře ZEN - vymřou v jejích platformách klasické čipsety úplně. Při takovém scénáři se zdá pravděpodobnější, že v případě ASMedia půjde spíš o řešení integrovaná do APU / SoC než samostatné kusy křemíku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku ASMedia podepisuje smlouvu s AMD, bude pro něj dělat čipsety

Žádné komentáře.