Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASMedia vs VIA: začíná spor o krádež technologií k USB 3.0 čipům

ASUS F1A75-V PRO: ASMedia ASM1042
Bylo nebylo, 30. srpna vtrhli do kanceláří společnosti ASMedia Technology policisté a započali jisté vyšetřování. Podnětem jim bylo obvinění ze strany VIA Technologies, dle které ASMedia porušila její intelektuální vlastnictví týkající se USB 3.0 řadičů…

O den později vystoupil s tiskovým prohlášením prezident ASMedia, Lin Che-wei. Dle něj bude společnost s vyšetřovateli plně spolupracovat, přičemž si plně stojí za tím, že její technologie jsou její a byly vyvinuty uvnitř ASMedia. Bez bližšího upřesnění dodal, že chod společnosti touto razií narušen nebude.

Dle pavlačových drbů má VIA technologies již nějakou dobu podezření, že se ASMedia dostala k jejímu intelektuálnímu vlastnictví týkajícímu se návrhu(ů) fyzické vrstvy USB 3.0 čipů. Stejné drby říkají, že mnoho R&D inženýrů ASMedia dříve pracovalo pro VIA a odtud tedy vítr vane.

Necelou polovinu, přesněji 49,3 % ASMedia vlastní nám známý Asustek. ASMedii se nedávno podařilo získat kontrakt na USB 3.0 můstky pro výrobce pevných disků, zmíněni jsou Seagate a Toshiba - a to je asi ten trn v patě pro VIA.

HighPoint RocketU 1144A (RU1144A) USB 3.0 PCI Express ×4 karta

Přiznáme se, že nás ta informace trochu zaskočila. Samozřejmě až čas ukáže, co vše vyšetřovatelé zjistí, ale každopádně je v jejich možnostech ověřit, kdo z ASMedia pracoval v letech nedávných ve společnosti VIA a případně co tam dělal a tyto lidi následně vyslechnout. Vyloučit samozřejmě nelze ani opačnou variantu, a sice že VIA zveličila nějakou marginální záležitost, případně tak trochu „vrtí psem“ ve snaze získat konkurenční výhodu. Ale vyčkejme výsledků šetření a případného soudního sporu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASMedia vs VIA: začíná spor o krádež technologií k USB 3.0 čipům

Žádné komentáře.