Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Budoucnost Intelu, nizozemská ASML, investuje stále více na Tchajwanu

TSMC wafer 7
Nizozemská společnost ASML, dodavatel litografických systémů, do nějž v nedávné době výrazně zainvestoval Intel, hraje významnou roli i v jihovýchodní Asii. Na Tchajwanu si řada dodavatelů přijde na své, ASML zde utratí desítky miliónů dolarů...

K tématu:

ASML z Tchajwanu odebírá různé komponenty pro litografii celkem běžně, nyní však své objednávky navýšila. Celkové objemy nákupů mohly vzrůst i díky tomu, že do ASML zainvestovalo i tchajwanské Ministerstvo hospodářství, a to celých 800 miliónů tchajwanských dolarů (v přepočtu 27,6 miliónů USD). Dodavatelé zařízení a vybavení jako Gudeng Precision Industrial a Marketech International na základě těchto „zelených papírků“ budou ASML dodávat větší množství vybavení potřebného pro výzkum a vývoj, stejně jako výrobci elektronických komponent Sinbon Electronics a Gongin Precision - ti všichni již mají na stole (zvýšené) objednávky od ASML.

Okres Linkou - Tchaj-pej - Taipei
Linkou District na Tchajwanu - do kontinentální Číny by kamenem dohodil.

ASML také v severním Tchajwanu buduje nové továrny na své průmyslové zóně v okresu Linkou v západní části Nové Tchaj-peje. Zde se budou vyrábět technologické prvky pro 300mm wafery a další související technologie, a to pro místní zákazníky. Nové továrny by měly být dokončeny počátkem příštího roku. ASML k tomu dodává (bez bližšího upřesnění), že v této souvislosti již spolupracuje se čtyřmi až pěti tamními výrobci. My se jen můžeme domnívat, že mezi nimi bude minimálně Samsung či UMC, o TSMC není žádný pochyb, ASML s ní spolupracuje velmi úzce: TSMC dokonce čerstvě získala další várku akcií ASML.

Když se vrátíme k investici Intelu, připomeňme, že vedle něj do ASML investovaly právě i firmy Samsung a TSMC. Celkově od nich ASML získala na další výzkum a vývoj next-gen litografie 1,38 miliard €. Speciálně se můžeme těšit na EUV litografii a 450mm wafery. I Samsung a Intel si vedle TSMC přijdou na další akcie ASML.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Budoucnost Intelu, nizozemská ASML, investuje stále více na Tchajwanu

Žádné komentáře.