Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASRock připravil Deep mini-ITX desku pro Epyc Rome

"Deep mini-ITX" je anagramem k "Deep in IT - Mix" ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Uvedl k tomu AsRock taky nějaké šasi, chladič, napájecí zdroj? Vidím správně po straně 2x 4pin + 2x 8pin blok patrně po 12 Voltech? Něco z toho možná budou jiné větve a signály... Ono to musí mít hrozný odběr už na 12 Voltech, nedovedu si představit tu svářečku kolem socketu, která pracuje na jmenovitém napětí pod 1 Volt...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Power Connector:
1 (4-pin, ATX PSU signal and 5Vsb), 2 (8-pin, ATX 12V) support 12V DC-in

https://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=ROMED4ID-2T#S...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu nechapu to omezeni kolem analogovyho vystupu na monitor. Muze mi to nekdo objasnit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché. Je to serverová deska, na těch je standardem vzdálený OOB (out-of-band) management. Zkráceně se jedná o to, že si připojíte přes webový prohlížeč v HTML5 nebo Java appletu obrazovku vzdáleného počítače, a můžete ho plně ovládat svojí klávesnicí a myší, připojovat vzdáleně připojovaná média a obecně to celé zpracovat, to všechno na odděleném ethernetovém konektoru. O to se právě stará čip Aspeed, ta grafika s KVM a celým managementem ústí primárně do odděleného ethernetového konektoru, až podružně je tam VGA konektor pro případ, kdybyste se chtěl k serveru připojit fyzicky. V serverovém světě je standardem USB pro klávesnici a myš a VGA pro monitor.

Celé se to dá na serverech různých výrobců najít pod názvy iLO, iDRAC, BMC/IPMI apod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jediná grafika, která ne té desce je, je právě v tom ASPEED chipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska sběrnicové architektury je ten čip od ASpeed exot v tom ohledu, že se z jedné strany vůči hostitelskému systému tváří jako VGAčko = stará známá hloupá periferie na PCI(-e) sběrnici, umí taky produkovat skrz nějaký RAMDAC fyzický VGA výstup, ale z druhé strany do framebufferu kouká nějaký ARM a na něm Linux nebo kdovíco s vlastním TCP/IP stackem a dedicated fyzickým Ethernetem, takže se na tu VGA konzolu dá podívat taky na dálku po síti. Tenhle "malý dohledový počítač v počítači" prezentuje do hostitelského systému taky "hardwarovou" klávesnici a myš a umí mu sahat na tlačítka Power Button a Reset Button, a obvykle má taky přístup na jeho SMBus, kde vidí do jeho HW health monitoru (část SuperIO švábu, která měří napětí, teploty, otáčky apod.)

Zdá se, že čipy značky ASPEED v tomto ohledu konkurují BMC řešením na bázi Matrox G200, a také intelovým on-chip integrovaným IPMI/AMT subsystémům. V této vleklé válce se zdá, že Intel je z pozice síly přítomen ve většině prodaných kusů, ale nezávislá řešení mu úspěšně konkurují soustředěností na svůj úkol a kvalitou softwaru pro vzdálenou správu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASPEED AST2500 a podobné velmi hojně využívá Supermicro, ASRock, ASUS, Gigabyte a další, rozhodně to není malý hráč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jo. Jenom v porovnání s mamuty typu HPE, Dell, Lenovo, Fujitsu a další je to pořád málo. Mám skoro pocit, že i zmínění ji používají jenom v případě, že nejde Intel Xeon platformu, která je stále majoritní, ale tvrdit si to netroufám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To srovnání s Intelem jsem myslel spíš tak, že AMT má kdejaký desktopový procesor, zdaleka nejen servery. Akorát že AMT firmware "jak ho Intel stvořil" je obecně dost chybovatý = musí do toho dost šlapat výrobce desky (testování, debugování, buzerace Intelu ohledně věcí ke kterým nedá zdrojáky, prostě BIOS+AMT release engineering), aby to bylo trochu použitelné pro vzdálenou správu. Což evidentně menší výrobci moc nedělají / kašlou na to / nemají dost velkou kupní sílu jako páku vůči Intelu. Takže AMT v průměru vypadá jak vypadá.

Navíc tuším Intelovo AMT dodnes povinně parazituje na chipset-integrated síťovce (LOM), s čímž pamatuju pár dalších vyslovených bugů, nemluvě o principielní problematičnosti. AMT s dedicated síťovkou si nevybavuju (možná se pletu, moc to nesleduju) - odhadem je toto další výhoda dedicated BMC = ASpeed / Matrox.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S Intel procesory je tam vždy nějaké externí BMC, BMC čistě od Intelu jsem zatím neviděl. Oni ti výrobci chtějí, aby to jejich BMC běželo zcela nezávisle na CPU/RAM v tom serveru, takže kdyby to bydlelo v CPU, je to problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pomineme analogovost výstupu (což by při FullHDp60 ješte nemuselo být kritické), může tu být ješte omezení konektivity s CPU (PCIe 1x 2.0). Při 2Mpix * 32b(4B) * 60 ~ 480MB/s je to zatraceně blízko teoretickým 500MB/s PCIe sběrnice (např. při SW přehrávání 1080p60 videa).
http://www.aspeedtech.com/server_ast2500/

Další aspekt, jde o 2D akcelerátor, dnešní moderní DE (v Linuxu) budou patrně těžit z 3D schopností GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to serverová platforma. Něco jiného než server z toho udělá jen IT kutil :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problémů s využitím serverových SP3 MB pro WS účely je celá řada od chybějících bězných rozhraní (SP3 nemá "chipset"), limitované takty až po mě vcelku nejasnou situaci s energetickou vytěžitelností PCIe slotů. Něco mi říká, že vetšina náročných serverových karet bude převážně napájena kabely ze zdroje (což u např. desktop GK není zaručeno). Na desktop MB se to řeší typicky pomocným PCIe 6pin na MB. V serverové oblasti jsem to viděl jen na SP3 MB od Asrocku (model se 7x PCIe 16x 4.0 sloty). 8piny EPS12V se většinou věnují pouze CPU/RAM a samotný ATX24 to nezvládne. Specifikace MB v tomto zaritě mlčí a přitom specifikace PCIe 16x hovoří o společné zatižitelnosti 3,3V/5V/12V až 75W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PCIe x16 ma sice 75W, ale typicke x16 zarizeni v serveru je 100G sitovka do cca 25W, ostatne specifikace rika, ze co neni GPU, by nemelo presahovat tech 25W. Takze - atypicke serverove zarizeni s ~ 50W/kartu by byla mozna pasivni multi-monitor GPU (neco jako Quadro NVS).

Ad specifikace PCIe - ta nema 5V vetev :) ma to jen 3.3V a 12V

Jediny problem by tedy mohlo zpusobit osazeni 7x NVS kartami, ale to je tak raritni, ze to nestoji za zminku. Takze ta mobo utahne 7x25W bez problemu, a cokoliv nad (gpu) jiz vyuziva extra napajeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je proč jsem o tom psal. Pro stavbu cenově dostupné WS (>256GB RAM) využít 1S SP3 (případně 2S SP3) doplněnou některým z levných "quad-channel" Epyců např. 7282) v kombinaci s desktop GK(ami) se může v tomto narazit. Na desku níže nám Asrock PCIe 6pinem v tomto patrně pomohl, ale nevím o žádné podobně vybavené 2S SP3.
https://www.tomshardware.com/news/asrock-amd-epyc-rome-motherboard-seven...

Pozn. Jako generace ISA/AGP/PCI/... se s těmi 5V holt nemůžeme rozloučit. Popravdě asi to vzešlo ze specifikací PCIe s 5,5A@12V(66W)+3A@3,3V(9,9W). Někde jsem tam tu pětku viděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty 4 pameti u me taky vzbuzuji neduveru - je ale mozna dano, ze 2 die Epyc MUSI mit zapojeny ty kanaly ABCD (a kanaly EFGH jsou az na vyssich), a pak na ThrR to jsou prave ty stejne 4 kanaly - tohle netusim kde overit, bohuzel AMD neni moc sdilna ohlede dokumenace k SP3 hardware.

Co se tyce 1S/2S - vzdy ma AMD reseni 128(+4) linek (u 2S je polovina linek pouzita k cpu2cpu propoji, takze mate 2x64), takze zda mate jeden nebo dva procesory nehraje v konektitive roli. A dokonce v ramci cpu je rozdeleni na 2die/4die taky odstineno, protoze veskere PCIe jede z centralniho I/O chipletu. Ze 128 linek je treba pak odecist pocet ktery je provozovan v SATA rezimu (tusim ze lze jich az 32 takto prekonfigurovat - znova chybi poradna dokumentace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I ty levné "quad-channel" EPYCy (např. 7282) umí obsloužit 8-DIMMů na socket (paměti obsluhuje IO die), jejich efektivní quad-channelovost (~100GB/s při 3200MHz) je nejspíš dána celkově nižší průchodností IF od chipletů k IO die (aktivní jádra CPU jsou aktivní na malém počtu CCX), u plnotučnějších Epyců je to ~200GB/s. Dá se to vyvodit z velikosti L3 cache. EPYC 7282 s jejich 16c a 64MB L3 bude patrně vytvořen ze čtyř plně funkčních CCX (ne nutně na dvou chipletech).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Upřesnění: Průchodnost 85GB/s zmiňuje výrobce u 7282 při osazení quad-channel pamětí 2666MHz (přípustné jsou až 3200MHz, těch 100GB/s nevím nakolik reálných, byla pouze má interpolace pro tuto rychlost pamětí).
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-epyc-7282

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu, u 2nd gen (Rome) tam je cpu chipletu siroka variace - 2/4/6/8, takze by nedavalo smysl vazat pametove kanaly na ne. Se me to nejspis pletlo s 1st gen a ThrR.

Pouzivam prehledovou tabulku zde:
https://en.wikipedia.org/wiki/Epyc#Second_generation_Epyc_(Rome)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Video prehravas vetsinou s YUV framebufferem, konverzi do RGB zajisti az grafika. Takze pocitej 2M x 16bit (4:2:2, 8bit) x 60 = 240 MB/s.

PCIe Gen2x1 je 5GT/s*8/10*80% = 400MB/s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krátká odpověď je, že tahle VGA je ve své podstatě servisní záležitost. Očekává se, že server nepotřebuje mít (stále) připojený monitor. Stejně tak klávesnici nebo myš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

on ten AST BMC obvod nema digitalni vystup (nepocitame-li za digital ono IP KVM pres ethernet :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze auto komentuje barvite kde jakou blbost ohledne BMC (ze sve neznalosti serverhoveho hw, nebo hw obecne - DRAM tam rozhodne neni videt), ale ze opomnel zminit ne-dekstopove napajeni ve forme 2x8pin+2x4pin, mu nelze odpustit!

Tato deska vypada tedy slusne serverove - jede jenom z 12V. Nejspis na nejakem dalsim vicepinovem konektoru pobliz tech napajecich bude vstup pro standby power.

Takze nasadit to s ATX zdrojem bude celkem opruz (jsem rozchazel podobnou napajeci zapeklitost u S7200AP). Chce to tedy najit jeste ten spravny zdroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U MB na odkazu níže to vypadá, že Asrock k AST2500 využil DRAM od Samsungu, je reálné aby u zmíněné SP3 byla DRAM pro AST2500 umístěna například z druhé strany MB?
https://www.servethehome.com/asrock-rack-x470d4u2-2t-review-amd-ryzen-se...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ve vasem odkazu je DRAM u toho AST cipu.
Na desce (ROMED4ID-2T) o ktere je clanek, je RAM na spodni strane:
https://www.tomshardware.com/news/asrock-romed4id-2t-amd-epyc-mini_itx-m...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.