Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus: A520 podporuje Matisse i Renoir a zvládne i Vermeer a Cezanne (Zen 3)

Athlon do nich nepôjde? Nič proti, ale "lacný" chipset do ktorého idú len drahé CPU. Iné som chcel.

Mám B450 s 1600AF, Windows 7 ide bez problémov, ani jeden pád systému, nonstop zapnuté, mesiace.
Potrebujem niečo výkonnejšie jednovláknové, ZEN2, ZEN3.

Ak niekto má B550, prípadne keď bude mať A520, môže vyskúšať ako na tom funguje Windows7 ? Netreba čistú inštaláciu, pre mňa je ideálne niekde inde nainštalovaný Win7 a následne systémový disk spustiť na B550, A520 že čo bude fungovať, čo nie a pod.

Potrebujem to vedieť ešte predtým, ako sa vypredajú B450 dosky. Buď si kúpim 1-2 kusy B450, ale radšej by som šiel do B550, A520, len nechcem meniť Windows 7 najdlhšie čo to pôjde. Vystačím si s USB 2.0 portami (čo som sa dozvedel, upravené USB3 ovládače občas zhodia systém).

Na nete som veľa toho nenašiel. Niekto sa pýta Win7 a B550 a odpoveď od hlupákov dostáva, daj si windows 10. Ak niekto má tu možnosť, Win7 + B550, vďaka!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Athlon do nich nepôjde?

Zalezi jakou generaci Zen bude pristi Athlon pouzivat. Soucasne Athlony maji tusim prvni (Raven/Summit Ridge) takze do A520 zcela urcite nepujdou.

> Nič proti, ale "lacný" chipset do ktorého idú len drahé CPU.

*Shrug* ja zjistil, ze ta kombinace pro me funguje. Pokud 1) vam staci ty porty, 2) staci 2ks DIMM, 3) staci vam jedno GPU a 4) nehodlate pretaktovavat CPU, tak neni moc duvodu kupovat cokoliv drazsiho.

Kdysi jsem kupoval mainstream protoze jsem mel pocit ze jsou kvalitnejsi - pote co jsem si prosel asi 5 reklamacemi, jsem zjistil ze je to cira kktina, drazsi desky nejsou ani o fous kvalitnejsi, akorat maji lepsi vybavu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mali ste to pochopiť tak, že uviedli "low" dosky s A520, do ktorých ide najlacnejší CPU len Ryzen 3100.
Nemám s tým problém, stále sa predávajú A320 aj B450, len prekvapuje ma, že dôvod prečo Zen3 by nemal ísť do B450 bolo uvádzané, že malá BIOS kapacita.

Zdôvodnenie prečo nepôjdu do A520 by ma zaujímalo, je celkom možné že 12nm Athlony tu budú aj celý budúci rok a teraz človek musí urobiť blbú voľbu.

Lacný CPU a výbehový chipset, do ktorého nedáte nové 2 generácie CPU, alebo novú dosku, do ktorej ide len drahý procesor, aj to bez GPU (3200g-3400g nemali by fungovať, jedine tak 4350g, ktoré nie je dostupné).

Nedá sa spojiť lacná doska s upgradom s lacným CPU s upgradom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že to pojede, akorát nebudou uvladače na různý funkce, ale třeba úsporný funkce se daj řešit přez bios i když to není 100%. USB zase lze řešit PCIE kartou. Jediný co mě sejří je že na Win 7 nejde gk v APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No veď to že nie sú ovládače na rôzne funkcie. Otázka je na ktoré a ako stabilné to bude.

Práveže grafika by mala ísť v pohode, čo som našiel na nete, rozchodili od athlonu po 3400G, stačilo zeditovať len ini súbor.
https://www.win-raid.com/t5648f52-Solution-Win-Win-x-Ryzen-APU-Video-dri...

S tými USB3 je problém. Mám PCIe USB3 kartu a tá nefunguje s B450. Ide s intelmi. Ale to poriešia USB 2.0 s chipsetu, niektoré dosky ich ponúkajú až 6 s A520, s B550 8. Dá sa použiť aj USB hub. Jedna doska od Asrock má nejaký asmedia USB3 radič, ten by mohol mať ovládače pre win7, ale aj nemusel. Na webe však nie je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni sice ty USB 2.0 v chipsetu jsou. Problem je ze i ony jsou xHCI, coz je ta cast na kterou win7 bez modifikovane instalacky nemaji ovladac. Takze ani tyto porty pod win7 bez dodatecnyho ovladace nefungujou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to inak ako pri B450? Pri tom ide všetko. USB2 (z chipsetu) aj USB3, ktoré sú asi vyvedelé len z CPU (z chipsetu je konektor na doske), záleži od výrobcu.

AMD má na to ovládače, stiahol som ich utilitku, tá stiahla všetky ovládače. Predpokladám, že ak by som do B450 dal Zen2, maximálne tak prídem o USB3 porty vyvedené priamo z CPU (podľa návodu na nete, treba ovládač "hackovat", občas zhodia systém, pre mňa to znamená neinštalovať ich).

Čisto teoreticky, vraj sú dosky s B550, v ktorom idú aj ZEN+ procesory, čisto teoreticky, v novej doske+starý procesor by mohli ísť všetky USB. To moju požiadavku, vyššie IPC neporieši.

Škoda, AMD mohla poskytnúť ovládače pre všetky generácie AM4.
Opäť čisto teoreticky, z porovnania prez. vlastností, A520 by mohla byť viac príbuzná, alebo priamo odvodená z B450, kompatibilnejšia s Win7 narozdiel od B550.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty USB 2.0 jsou stejny na vsech AM4 chipsetech od asmedie. Uz na stary b320/b350/x370 nesel ve win7 s prvni generaci ryzenu bez ovladace ani jeden usb port. A od ty doby je to cim dal horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zkus rozchodit s Win8. Rozhraní je sice strašné, ale to jde snadno změnit. A zbytek systému se chová mravně a netrpí samoupdaty jako Win10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neplánuje sa Athlon 4000G postavený na jadre Zen 2? BTW, prečo nechceš W10?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>BTW, prečo nechceš W10?<<

Srandisto... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W10 má dosť múch, ale je novší ako W7. Rocket lake s Amper GK na W7 nerozchodíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napíšu to i sem ... Windows 7 nešel už na prvním AMD Zen APU (Raven Ridge). Předpokládám, že by bylo naivní čekat, že generace podporu W7 mít najednou zas budou.

To, že se to pár vyvoleným s určitou kombinací HW a laborováním s drivery povedlo, neznámená, že se to povede každému. Oficiálně W7 na žádném moderním AMD APU nejde. Rád bych věřil, že zrovna tobě to půjde, ale pravda je taková, že těch, kterým se povedlo to dobře rozchodit je minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keďže sa tie Ridge pamätajú zle, trošku som infografiku vylepšil: https://i.postimg.cc/rmhgknPf/infografika-chipset.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kde se stala u Asusů chyba, ale moje deska s B350 údajně umí Ryzen 9 3900XT a Ryzen 9 3950X.

http://www.asus.com/Motherboards/ROG-STRIX-B350-F-GAMING/HelpDesk_CPU

PS: Ne, nemám vyzkoušeno, ale přirozeně mě zajímá, kam až případně můžu upgradovat ... O to víc mě mrzí, že když prý umí Ryzeny 5 / 7 Matisse, tak že by neměla umět APU Renoir.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiste ze umi. On neni problem aby umelo, aby si tam ten procesor strcil a ono to fungovalo. Potencialni problem by sem videl v dlouhodobem provozu. Obvzlaste pri vysokem zatizeni procesoru. Tam by sem ocekaval, ze se s tim u asusu nepocita a hlavne uz jim to tak nejak bude jedno, jelikoz az to napajeci kaskada vzda tak budou mit ty desky davno po zaruce. Coz nevylucuje, ze pro vetsinu lidi to muze fungovat dlouhe roky naprosto bez problemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.