Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus F3KA (Turion 64 X2 2,0 GHz, 1 GB, 160 GB, DVD RW/RAM/LS, Radeon HD 2600, 15,4 WXGA)

Já třeba preferuju lesklý diplej. Né proto, že se leskne (to je samozřejmě zápor), ale proto že má ve všech ohledech lepší parametry než displej matný. Lesklý má především vetší kontrast (černá je opravdu černá a ne šedá) a lepší pozorovací úhly. V Asusu mi před nedávnem omylem vyměnili můj lesklý displej za matný a byla to katastrofa... neexistoval úhel pod kterým bych viděl vše normálně, prostě pořád mělo něco ujeté barvy. Notebook šel okamžitě zpět na reklamaci aby mi tam vrátili displej jaký tam byl původně, protože u toho se podobné móresy vůbec nevyskytovaly.
Ještě dodám, že je docela možné, že existují i matné displeje, které mají super vlastnosti jako ty lesklé, ale u Asusu to rozhodně tak není a ani nikde jinde jsem zatím neviděl matný displej, který by byl tak dobrý jako můj lesklý. Ještě dodám, že mám 2 roky starý notebook Asus M6Va, 15.4" 1280x800. Původní cena byla 45 000 s DPH.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem možnost mít tento typ notebooku v ruce, kámoš chtěl něco nainstalovat. Strašně vrže, a to ho má jen 2 měsíce !! A když se větrák pustil naplno, jooo to byla turbína. Tenhle asus tedy rozhodně nee.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A opět jako v minulých testech neuvádíte tak základní údaj jako je grafické rozlišení na externím monitoru. To Vám za to výrobci platí, abyste to neuváděli? Koho zajímají frekvence a výrobní proces grafické karty? S těmi nepracuji, ale jestli to utáhne mojí 30" LCD je důležité.
Nechápu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

MajoR_Sky: Lesklý diplej je něco tak otřesného, nechápu proč ho cpou do všech notebooků, mít z monitoru zrcadlo je opravdu něco úžasného. A to že to má vyšší kontrast a "lepší" barvy, které jsou kvůli levným panelům na hony vzdálené realitě nic neřeší. Proto jedině matný displej, kde můžu sledovat obrazovku a né sám sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normal: To se ale člověk běžně dočte v manuálu od výrobce, který běžně najde na webu výrobce. Nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honza748: Sorry, ale proč tedy dělat recenze, já nechci číst manuály ke všem notebookum. Já jen chci vědět, sakra, který notebook s Windows to umí. Už ho sháním rok a žádný v čechách prodávaný jsem nenašel - prostě neexistuje notebook co zvládne externě 2560*1600. A nejví mě štve, že tito profesionálové píší recenze s kvantem naprosto zbytečných údajů (viz např. výrobní proces graf čipu), ale něco tak základního jako je grafické rozlišení nepíší. A mimochodem většina výrobců bohužel nepíše externí rozlišení ani do manuálů a do specifikací. Fakt to nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Assus: Zrcadlo je to jedině na slunci :-) Nikde jinde (ani v osvětlené místnosti) ty odlesky vidět nejsou. Je vidět, že jsi lesklý displej nikdy pořádně nepoužíval. Já měl oba typy a klady toho lesklého jednoznačně výtězí nad matným.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MajoR_Sky: Prakticky to vidím denně na přednáškách, kde je většina lidí s lesklým displejem, oni vidí mě, já vidím je a tak na sebe koukáme zkrz monitor :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Assus: To já v něm teda na přednáškách nikoho nesledoval :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dělaji dneska ještě NB s 14,4V ? všude cpou 6 članku 11,1V takže to stejně vydrži zase hovno

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako tak pozeram na to video s tym softom je mi na grc, som servisak, ale este som nevidel ani jeden notebook, ktory by bezal korektne s tym dodavanym softom. A ked pozriem tie ikony pri hodinach kolko ich tam je, este ze ma 1 GB lebo asi na 512 by isiel jak zabrzdeny fetak. Koklko veci chodi po spusteni v ramke a to nehovorim oprocesoch systemu.. Notebook by mal predsa nabehnut do 30 sekund a za pat sekund vypnut. Ako to ma potom vydrzat ked tolko zbytocnych taskov sa tam pusta. A tak.... nebudem to rozpisovat, lebo by to bolo dlhe... Ked to nenabehne vsetko do 30sekund tak to sa moze clovek vratit k 486tke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli byste jeste zkusit instalovat misto tech hovadin na spravu napajeni od vyrobcu taky Notebook Hardware Control, jestli dokaze zvysit vydrz baterie na zaklade jeho profilu. Ja jsem treba na notebooku Asus F5V power4gear odinstalil a dal tam prave NHC a profil Dynamic Switching. Dave

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budete se někdy v budoucnu zaobírat podroběji chlazením, jako třeba při jaké teplotě se zapíná větrák, jak je hlučný při jakém režimu, zda jde nastavit jeho chování. Použití i jiných softů k ovládání chodu notebooku, jako třeba NHC a jiné.
Snižení napětí na procáku, a jeho projevení se snížením teplot.
Taky by mě zajímalo jaké rychlosti dosazuje při připojení externího disku na usb či firewire, viz chyba AMD http://myego.cz/item/omezeni-rychlosti-disku-pri-usb-2-0-velka-chyba-amd..., kvalita wifi a bezproblémové připojení do sítě (problémy ovladačů). Zda je možnost instalování XP, a zda existuje dobrá podpora ovladačů pro XP.
Kvalita mikrofonu atd atd, sousta věcí mi tu chybí. Tak snad možná příště.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Default clock 500 MHz (GPU) a 400 MHz (pamet)jsou takty grafiky pri vypnuté powerplay technologii? Kdyz jsem zkousel zjistit takty teto grafiky pri vypnute powerplay tak porad gpu-z ukazovalo nizke takty v polozce GPU clock a memory clock.
Nevite nekdo jakym nastrojem zjistit takty GPU a pameti pri zatezi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Normal: rozhodně si tedy myslím že popis výrobního procesu graf. karty atd je vcelku velmi důležitý údaj. Ono to má totiž vliv na spotřebu a tedy i výdrž baterií - což tedy osobně považuji ža jeden z nejdůležitějších parametrů u notebooku.
Jinak notebook je dle mého soudu spíš na "kancelářskou" práci kde se vyskytují obvykle disleje do 19". 30" displej je spíš profi záležitost kde nasazaení notebooku považuju za rozumné žešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry nepovažuju za rozumné řešení

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Normal: Pokud nechceš číst manuály ke všem notebookům, tak napiš rovnou prodejcům, ať Ti nabídnou NB s danými parametry. Pak se teprve podívej na recenze. Tak bych to alespoň udělal já ;) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja mam uz dva roky starej NB s PM 1.73GHz a X300...pokud bezi na nominalnich taktech, tak nevydrzi dele nez 2h a to s minimalni zatezi...v programech na power management jde sice snizit takt, ale jen na pevno, kdyz to stahnu na 800MHz a grafiku na minimum, tak to vydrzi 3,5h coz jeste jde, ale procesor nedokaze regulovat frekvenci v zavislosti na zatezi...zajimave je, ze jak jsem nainstaloval Notebook Hardware Control a nastavil profil Dynamic switching, tak to najednou slo a takt se mi meni v peti krocich podle zateze...v rezimu nejnizsi spotreby bere pouze 14W a v maximu 37W, coz jsou vyrazne nizsi hodnoty nez u tohoto notebooku a to tam mam baterku stejne kapacity...pokud ten trend pujde timto tempem, tak za chvili notebooky nevydrzi ani hodinu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za dobrou recenzi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"notebook sa nějak nedokázat spojit s aktualizačními servery Asusteku"

Tiez mam podobny problem - mam asus dosku a z webu viem ze je novy BIOS - tento sa da stiahnut a nainstalovat len cez Asus utilitu - a vzdy mi vypise ze server Asus nie je dostupny - navyse ak dam update zo suboru(overene ze je to spravny BIOS) na lokalnom disku napise ze je to zly BIOS!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Normal:Pokud muzu poradit, tak 30 palcu zarucene utahne macbook pro (osobni skusenost), ktery pokud vim ma jako jediny dal link DVI potrebny pro zapojeni displeje s rozlisenim vetsim nez 1920x1200

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ehm, dual link DVI samozrejme

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ještě uvítal porovnání výkonu procesoru se srovnatelným cpu od intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 Normal: 30" LCD bez Dual DVI nepřipojíš... Jeden z mála notebooků, ale které nejsou u nás distribuovány, je DELL XPS 1730 ten má má přímo podporu 30" LCD napsáno přímo ve specifikacích.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

test5008: Jj, ještě jsem neviděl, že by se aktualizační utilitka od ASUS dokázala připojit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taktez se pripojuji k otestovani notebooku jinymi nastroji nez od vyrobce. Mam T42 na 1,7 GHz a pomoci NHC nebo RM clock mohu nastavit napeti CPU pri ruznych stavech (frekvencich) jinak nez puvodne vyrobce urcil. Napriklad ta 1,7 beha az do 1 GHz na minimalni mozne napeti (nemam ho tady a nevim presnou hodnotu)a na 1,7 ji staci 1,020 V. Intel moznost snizit napeti pry v dalsich verzich zablokoval. Nevite jak je na tom AMD - neslo by to vyzkouset? Velice to snizi spotrebu a hluk.
Podobne mohu vyrazne snizit frekvenci GPU R9600 (NHC).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, no taky, sem něco, přidám, taky jsem testoval, LightsMark 2007, konečně, jsem se k tomu dostal, v rozlišení 640x480, ale už nevím, jestli se zvukem, nebo, bez zvuku, na procesoru AMD Sempron 2200+, v Socketu (A), a Grafickou Kartou, NVIDIA GE-Force FX-5200 se 128-Bit. sběrnicí, a vyšel, mi výsledek, asi 4,7 snímků za vteřinu, tak já jen, aby jste, věděli, prostě no!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

s tim napetim mam taky zajimavou zkusenost...na mem PM 1.73GHz je pri minimalni frekvenci 800MHz defaultne nastaveno a i doporuceno 0.988V...ale bezi stabilne pri 0.7V, coz se vyrazne promitne na teplote procesoru a spotrebe...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vy sa tu hadate o dual dvi a ja mam problem zohnat notebook s jednym. Vie mi niekto nejaky poradit (okrem tohto asusu - leskly displej)? Alebo dokupit dock?(ale to sa dost predrazi..) Malo by to byt na CAD. Rozmyslal som o tom r61 s quadrom (cca 35k sk). Ale tiez nema DVI.
Inak ked sa tak prehyba vrchny kryt displeja, tak je to IMO lepsie ako keby ten tlak schytavalo rovno to LCD, takze to berem ako +. (napr. na niektorych nb z tohoto dovodu nedosada presne kryt na telo, ale je tam mierna strbina - obluk)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, dost zajímavých věcí se dočtete na foru na Cz.C. o tomto notebooku. Někdo třeba neví, že má grafické karty dvě, krom 2600HD ještě integrovanou x1250. Když potřebujete jen pracovat třeba s officem nebo se koukat na film, stačí přepnout na integrovanou a výdrž se prodlouží cca o 50 minut,což je parádní;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu bych zmírnil hanu na lesklé displeje. Taktéž jsem se jich bál než jsem v akci koupil Dell Latitude D531 s leským displejem 1440x900 a odlesky jsou více než přijatelné a obrazová kvalita výrazně lepší než u konvenčních displejů. Pravda, displej švagrova Aceru je vyleštěn do neskutečného lesku a odráží se v něm úplně všecho, řekl bych, že je použitelný jen za úplné tmy. Zkrátka dost záleží na výrobci a jen bzuk by kupoval notebook, aniž by se na něj předem podíval. Dell můj názor na displeje zkrátka dost změnil

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pořídil jsem tento NTB dom a chci na něm provozovat Windows XP. Jaký máte zkušenosti s touto kombinací vy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já nevim. Mě se zdá, že oproti MSI GX610PX je to šrot. To MSI má totiž za stejnou cenu jen o něco pomalejší CPU, ale o dost rychlejší VGA, u které jádro jede stejně 500MHz, ale paměti jsou oproti ASUSu s DDR2 na 800MHz, tak to MSI má DDR3 na 1200MHz. Sice jen 256MB, ale o dost rychlejší, nehledě na to, že jde údajně přetaktovat na 1600MHz paměti a 720Mhz jádro a tím udělali ve 3D Marku 2006 něco pře 4400bodů. Což je víc jak na mim stolnim PC s X1950PRO :)) Jinak nepřetaktovaný MSI GX610PX dělá něco kolem 3300bodů. To MSI je rozhodně lepší na hraní her, ale kdo kupuje notebook na hry kromě mě?! JE fakt, že ho ještě nemám, ale raději pujdu do MSI. Baterie vydrží také déle jak u ASUSu, ale je lehčí. Má batoh místo tašky do ruky a slušnou myš (kterou stejně nahradí muj Logitech MX1000 :)) Jinak takhle podrobný testy jsem na to MSI nenašel, takže nedokáži říct jak je na tom s HDD, DVD, LCD - údajně je kvalitní obraz a tak dále. Je fakt, že ale kvalita provedení u ASUSe bude asi lepší a deska taky bude lepší a stabilnější, protože nikdo nemá na ASUSe základní desky (v desktopu) a to mi může vyvracet kdo chce, ale já vim sví....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak zapoměl jsem dodat, že je to jedinej článek kde jsem konečně nalezl screenshot GPU-z, který jsem hledal, abych se rozhodl mezi koupí onoho ASUS F3KA a MSI GX610PX. Nikdo mi nebyl přesně schopný říct, jestli tento ASUS má VGA s DDR2, či DDR3. Článek je moc povedenej a určitě naladí dost lidí ke koupi, ale doporučil bych taky udělat malou reklamu na to MSI GX610PX, který je fakt víkonostně lepší na hry ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě koukám, že tu presentujete tu nejubožejší verzi, která má jen 1GB DDR a 160GB HDD. To MSI je o 500Kč dražší a má Turiona 64 X2 TL-58 (1.9GHz), 2GB DDR2, 250GB HDD, HD2600 256MB (500MHz GPU, 1200MHz DDR3), 2.5h výdrž baterie, 2.6kg a má numerickou klávesnici a HDMI výstup, což je nádherná specifikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vysvětlení k té , jak ty říkáš "nejubožejší verzi", máš přece v závěru recenze. a sice, že i asus nabízí 2G/250G za o něco vyšší cenu (viz "Pokud si připlatíte k jeho ceně jen zhruba 1 500 Kč, můžete si koupit rovnou model s 250GB diskem a 2 GB paměti"). v době kdy jsme vybírali oba notebooky do předvánočních recenzí, byla cenová situace trochu jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, mám notebook F3Ka, ale z nějakého důvodu se mi při vypalování DVD+R DL (DVD-R DL jsem nezkoušel) vždy sekne, zhruba v polovině (cca 43%), takhlen uz jsem zničil 4 DVD, ImgBurn hlásí scsistatus: 0x02, poradíte mi nějaké ovladače, nebo to mám reklamovat, vůbec nevím co s tím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

popik11: Zkus nejdřív nový firmware pro vypalovačku, pak upgraduj program, nebo použij jiný a rovněž zkus jiné médium.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím potreboval bych poradit.. už sem mel notase 2x na reklamaci kvuli prehrivani ednou mi procistii vetrak, to nepomohlo tak sem ho tam poslal znovu, vymeili vetrak a tu medenou desticku...pri treti reklamaci by mi mely vratit penize.. proto se chce zeptat jestli nekdo nevite jak to uvarit nebo jak to udelat tak abych to mohl poslat na treti reklamaci opet se zahrivanim..kamos radil .. vyndat ramky a spustit to.. ci zaseknout vetrace.. atd.. ale chce to neco aby to nepoznali že tobyla sabotaž...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.