Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Asus předvedl SATA Express SSD s rychlostí 778 MB/s - a to je teprve začátek!

101a.jpg
Tchaj-wanský Asus předvedl vlastní SSD pro SATA Express. V krabičce s názvem HyperXpress se ukrývá dvojice mSATA SSD od Kingstonu spojená v RAIDu 0.

Jde o demonstrační řešení, budoucí verze prý přijdou interně spíše v M.2 variantě, která je přeci jen na výrobu ještě o trošku úspornější, než mSATA. Každopádně konstrukce využívající RAID 0 dvou SSD kartiček zůstane - je to pochopitelné, je to jen jinak fyzicky realizovaná kapacita, která by mohla stejně dobře být na jednom velkém PCB.

101c.jpg

Asus předvedl své řešení, využívající mimochodem řadič ASMedia (jak jinak :-) na základní desce s čipsetem Intel Z97 a procesorem řady „Haswell Refresh“. Rychlost je velmi slušná, přibližně lze říci, že přenosové rychlosti těchto prvních SATA Express řešení využívajících současné NAND flash čipy a řadiče dosahují v optimálním případě o polovinu vyšší přenosové rychlosti než 6,0Gbit/s SATA SSD. Otázkou je samozřejmě praktická využitelnost rozdílu mezi zhruba 550 MB/s a Asusem udávaných 778 MB/s. Důležité bude, jestli bude nějaký, případně jak velký, posuv v hodnotách IOPS a náhodném a dlouhodobém čtení/zápisu. Chystané interní M.2 varianty ale mají nabídnout přenosové rychlosti ještě vyšší.

Jelikož se nám pomalu blíží každoroční akce Computex, sluší se dodat, že právě na tom letošním lze očekávat razantní skok v představených SSD. Dojde jak na rychlé a kapacitně velké M.2 kartičky, tak na SATA Express SSD a samozřejmě také standardní PCI Express typy. Jelikož jak Toshiba / Sandisk, tak Intel / Micron přecházejí na névé výrobní procesy u NAND flash čipů (z 19 nm na 15 nm, resp. z 20 nm na 16 nm), bude letošní Computex co do ukázek SSD produktů velmi zajímavý.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Asus předvedl SATA Express SSD s rychlostí 778 MB/s - a to je teprve začátek!

Úterý, 29 Duben 2014 - 13:13 | IT Joker | To už se pomalu blíží alespoň na stejný řád, jako...

Zobrazit diskusi