Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové „0dB“ grafiky od Asusu umějí vypnout větrák za běhu

Asus Strix Geforce Gtx 780 6 Gb 04
Zajímavou technologii pro snižování hlučnosti připravuje Asus. Nové modely grafických karet vybavené touto novinkou budou schopny vypnout ventilátory v situacích, kdy se GPU zvládne uchladit pasivně…

Na první pohled může 0dB technologie Asusu připomenout ZeroCore od AMD; jde ale o něco trochu jiného. Zatímco primárním cílem ZeroCore je vypnutí GPU v long idle (tedy úsporném režimu) a odpojení ventilátoru je jeho důsledkem, v případě karet od Asusu bude k vypínání chladiče docházet nezávisle na tom, jestli systém přešel do úsporného režimu nebo ne.

Asus Strix Geforce Gtx 780 6 Gb 02

Jedinou podmínkou je, aby spotřeba v daný okamžik byla tak nízká, aby kartě dostačovalo pasivní chlazení. K tomu bude docházet v nečinnosti (idle) nebo při minimální zátěži. Jak nízká musí zátěž být, zatím Asus nespecifikoval a pravděpodobně na tuto otázku odpoví až recenze.

Asus Strix Geforce Gtx 780 6 Gb 01

Prvním produktem, který výrobce novým konceptem chlazení vybaví, bude ASUS Strix GeForce GTX 780 6GB. Pokud si prohlédnete obal karty, narazíte na jednu nesrovnalost - chlíveček pod obrázkem uvádí „0dB Fan Silent Gaming“, což může značit ne zrovna optimální komunikaci mezi technickým a marketingovým oddělením - běh her jistě nebude onou „lehkou GPU zátěží“, při které se 250W karta uchladí pasivně, tedy s hlučností 0 dB.

Asus Strix Geforce Gtx 780 6 Gb 03

Specifikace karty zatím nebyly zveřejněné, nese však nadstandardních 6 GB (modely s dvojnásobkem grafické paměti před nedávnem představily firmy EVGA a Palit) a podle zkratky „OC“ předpokládáme nastavení taktů vyšších než je referenčních 863 / 900 MHz pro jádro (zda se zrychlení dotkne i 6 GHz pamětí, zatím nevíme). Z obrázků lze usuzovat, že radiátorem prochází pětice poměrně masivních heatpipe a celý chladič přesáhne dva sloty, které stačí referenčnímu řešení. K připojení monitoru poslouží klasická čtveřice výstupních konektorů: DVI-I, DVI-D, HDMI a DisplayPort.

Diskuse ke článku Nové „0dB“ grafiky od Asusu umějí vypnout větrák za běhu

Pátek, 23 Květen 2014 - 12:41 | Dan8 | Athlon II i Phenom II
Pátek, 23 Květen 2014 - 09:02 | Behemot | Je to eště Phenom, nebo Phenom II? Co vím, na...
Pátek, 23 Květen 2014 - 08:37 | Dan8 | Já používám na K10 používám K10stat a tam si...
Pátek, 23 Květen 2014 - 00:09 | Behemot | Po deseti letech, kdy to jde dělat SW, to budou...

Zobrazit diskusi