Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Atom X uveden: CPU od Intelu, GPU od ARM, navrženo RockChipem, vyrobeno v TSMC

Nejak ti ušla jedna podstatná vec, ktorá súvisí so včerajšim článkom "4k pod 30 wattů? ...".
Atomy x5 a x7 Cherry Trail (založené na 64bitové architekture Airmont) a iGPU Intel Gen8 s 12EUs - 16EUs (DirectX 11.1, OpenGL ES 3.1, OpenCL 1.2, OpenGL 4.3, RenderScript) majú hardwarový dekodér videa vo formátoch HEVC, VP8 a samozrejme H.264.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

HEVC jako takové podporuje řada ARM čipů už poměrně dlouho, ale málo který zvládá plné 4K60 @10bit. Nikde se mi nepodařilo dopátrat, zda toto Atom bude umět nebo ne, což je pro HTPC, které má být připravené pro 4k, dost zásadní.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Estelen to HEVC a 4K nastupuje a uz je vsade zasadne a nie hocijake, iba plnotucne....., bez 10bit HEVC si neviem predstavit HTPC..... neviem, zeby kazdy teraz doma nic ine nepozeral iba 4K v H265? podla mna na zaciatok aj tych 30Hz a 8bit potesi, aj tak vecsina ludi pozera avi fullHD a menej....

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"neviem, zeby kazdy teraz doma nic ine nepozeral iba 4K v H265"

On někdo něco takového tvrdil? :-)

Jak jsem psal o příspěvek výše, HEVC „tak nějak více nebo méně“ podporuje kde jaký $5 ARM čip, proto nemá smysl podporu zůdrazňovat, pokud nedosahuje požadavků, které budou zahrnuté ve standardu. Pokud si uživatel v letošním roce plánuje postavit HTPC a nechce skončit tak, že si na něm v příštím roce nepřehraje 4k video odpovídající standardu, pak zkrátka musí vybírat hardware, který těmto požadavkům odpovídá. Čip, jehož podpora končí na 30FPS 8bit bude na nic, 60FPS video si na něm hardwarově nepřehraje a pokud mluvíme o segmentu HTPC, kde se neočekává extra výkonný procesor, pak si to video nepřehraje vůbec.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To vsetko viem ale zatial osobne neprikladam podpore HEVC v HTPC zasany vyznam ale ano, su ludia, pre ktorych to zasadne moze byt, ja osobne uprednostnujem obsah nad rozlisenim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

si robia srandu? tablet s atomom za 500eur? za tu cenu su uz plnohodnotne notebooky s core i5

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Neušlo spíše Vám, že třeba Ipad Air 2 se prodává za ceny $500-$800?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

takze apple ide zacat vyrabat tablety s atomom? no zaujimave

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To prece nikdo netvrdi.

Nebo chces zakonem naridit, ze kdyz notebook s I5/I7 stoji 500 Euro, tak tablet s Atomem nesmi stat take 500 Euro ale musi povinne stat jenom 150 Euro, prestoze treba jen displej sam o sobe je drazsi (viz Retina displej od Apple)?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nechaj to tak, to je ATOM-hater :D ... ano, prve atomy neboli bohvie co a par ludi si to zafixovalo...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ono to mas tezke, kdyz Intel ty atomy oznacuje takhle neprehledne ... atom x3, atom x5, clovek by rekl, ze maji neco spolecneho, houby.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je oznacuje "Atom" pak budiz, ale pokud je oznacuje "Celeron" "Pentium" tak uz je to zmatecny.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Když zabrousíte v nabídce tabletů, najdete jich tam povícero s podobnou cenou, např. Samsung Galaxy Note PRO 12.2 , Sony Xperia Tablet Z2 , některé dokonce i s Atomem Lenovo Yoga Tablet 2 Pro 13 32GB

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Yoga Pro má integrovaný "projektor" ;) . Galaxy note Pro 12.2 a Sony Xperia Z2 jsou pak prémiovky s adekvátním hw . Pravda je však ta , že běžný Franta uživatel tuhle cenovou míjí - a na Droidu opodstatněně .
Pokud chtěl Intel vytlačit levné notebooky a říci , že ATOM vám bude muset pro plnohodnotné W 8.1 stačit i v ceně kololo 10-16 tisíc , tak se mu to při agresivní politice možná podaří . Ostatně x3 , x5 , x7 .... co asi tak má tohle nápadné srovnání s plnotučnými Intelími procesory evokovat ?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Se podivej na tablety uplne bez procesoru a operacniho systemu ...... nezridka stoji jeste vic ....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.