Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Avidemux 2.6.9 přidává podporu H.265 / HEVC

Pouzivam soft Handbrake na h265. Jinak opravdu zase krok kupredu, velikost videa se da snizit i o vic nez polovinu. Bitrate na 720p se da snizit i pod 900kbps, na 1080p to jde i okolo 1200kbps.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1080p s dátovým tokom 1200kbps? Tak to by musel byť oproti h264 riadny pokrok, keďže podľa mňa v h264 je 1080p pozerateľných až od 10Mbps, radšej mám aspoň 12.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ja som začal konvertovať do h.265, ale veľmi rýchlo som prestal. tá rýchlosť kompresie za to nestojí a keďže to môj telefón ani auto prehrať nevedia, vrátil som sa nazad k h.264 a aac v mkv kontajneroch.

Jedného dňa, ked vyjde toto: http://www.marketwired.com/press-release/advantech-introduces-pci-expres... tak možno začnem s kompresiou do hevc, ale nový procesor kvôli tomu kupovať nebudem (ďalšia generácia intelu má mať hevc akceleráciu).

ak máte viac skúseností než ja, chcel by som sa opýtať aké RF nastavenie v handbrake používate pre 720p, 1080p a aké pre 4K videá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no dej si pozor, jestli ta HEVC akcelerace u hardwaru na kterou koukas se tyka dekodovani nebo enkodovani. ono totiz na prehravani nepotrebujes takovy vykon jako prave na enkodovani. ja jen aby ses nedivil, ze ten cas enkodovani se moc nezmensil

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tá karta je na realtime 4K60fps kódovanie (nie dekódovanie). radšej kúpim kartu so spotrebou 10W, než nechať procesor žrať 90W pri zlomku rýchlosti. nemyslím si že nové intely budú schopné realtime enkódovania. a odkedy má manželka panasonic LX100, tak mám veľa 4K videa v h.264 pri 100Mbps.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To máš sice pravdu, ale zase je třeba brát v úvahu, že h.265 tu není dlouho a má v úmyslu nahradit stávající h.264. Takže je třeba s tímto faktem počítat do budoucna. Na PC není problém s přehráním, takže bys měl telefon vyměnit? :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Na telefonu taky neni problem, prehravam h265 na Samsung Galaxy S4 i9506 (Snapdragon 800) uplne na pohodu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jen poznámka k Avidemux(u). Jak nemám rád open SW, tak tento je vyjímka, a to jsem konverzních toolu testoval asi 50desát. Že občas padá, na to co umí, detail. Jen ten AAC codec:-(. To je utrpení (prostě žádný kvalitní open AAC neexistuje, nemají tam co dát). Pokud nepoužíváte ISO normu (MP4 kontejner +H264+AAC) nebo obecně AAC, osobně si myslím, že Avidemux jeden z nejlepší SW co je. Pokud potřebujete AAC, pohlednout se jinde (ja skončil u Pegasys TMPGEnc Video Mastering Works).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

50desát? Proboha............... Tak když už to chci napsat dlouze, tak snad padesát, dlouhé je to stejně, nebo krátce 50, ale tohle? Fuj...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

50desat = padesatdesat

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

...ale no tak co si tady honíte češtinářské ego?:-) ...nespletli jste si web? ...co tak něco k tématu než tu trolovat?

...hup udělat si účet na "www.ocestine.cz", naučit se kdo byl Jidáš ať vás zase nevyrazí od maturity a neprodit blbostmi ne technickém webu

B.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Sorry,
ale reakce na ty novotvary cos napsal, opravdu nejsou honeni ega :D

"Jak nemám rád open SW, tak tento je vyjímka, a to jsem konverzních toolu testoval asi 50desát. Že občas padá, na to co umí, detail."

vyjímka - takhle fakt ne, když už, tak výjimka
toolu - co to je? Neco jako toolů, nebo tůlů, nebo túlu, nebo nástroju, nebo nástrojů?
50desát - tak tohle je bomba skoro jak v Kauflandu, kde pisou zasadne "spotrebujte do 4-ti dnu"

Jeste zacni lidi oznacovat jako loosery, to tomu da teprv korunku :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

...tak to je typicka ukázka lidské malosti...ale třeba se naučíte mít život rád p.s...psst...porad blbej server furt je tu IT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Typicka ukazka lidske malosti je kur*it matersky jazyk.
Korunovana pak vztekem nad tim, ze na to nekdo upozorni.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

...bozicku:-)...tak naposled ať tu ne zasíráme diskuzi...toto je TECHNICKY web...napsal jsem TECHNICKOu připomínku k tématu a ještě upozornil na co si dát pozor...a nějací looseri (samotného by mne to slovo nenapadlo, ale váš termin vás vystihuje nejlepe) tu onanui nad cestinou:-)...naprosto nechápu...ale co chtít po lidech co se jim nelíbí cedulky v Kauflandu, to musí smutný život být p.s....a více čísti OPRÁSKI SČESKÍ HISTORJE, at vime kde ta vaše snaha o češtinu za pár let skončí... Howgh

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Že to tu je technický web ještě neznamená, že tu budeme psát jako prasata. Pochopím překlep, chybu v i/y, ale vymýšlet takové prasečiny jako 50desát, to už je jako silné kafe... Že na ostatních i cizojazyčných webech nevidím patvary jako 50ty nebo 50zig... A jak už to bývá, provinilec se začne vymlouvat a urážet ty, co poukazují na to, že píše jako prase. Ad absurdum jsme na technickém webu, tak tady budu psát v bináru, příjemné počtení přeju...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

...how...uz jsem se takovym odpadem, za jaky vas na technickych webech povazuji (zcela vazne), neminil zabyvat, a ted ctu ze i na jinych technickych webech jsou proti vam petice...dokonce mate nazev! ..."grammar nazi"...dokonale...a presne...snad se s vami zatoci stejne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

H.265 je tu zejména pro Live! sledování ze satu nebo Omline z netu, aby šetřil datový tok, zejména u 4k. Ale u OFFline obsahu je to zbytečné, copak nemáte Terabajtová úložiště? Proč to (4k plné detailů) mrvit silnější komprimací... :-( u svojeho záznamu?

Proč zase "investovat" (spíše utrácet...) do "železa" (pro ediatci 4k, když nejnovší CPU i GPU sotva stíhá 4k v H.264 editaci v Realtime) :-/... A když H264 stačí pro svoje videa FullHD i 4k :-)

Ať se s tím perou hlanvě a pouze distributoři po DVB-S a -T a -C a po netu ;-) Nehrňte se nikam! Nepomáhejte jim podpořit neustálý "pokrok" s nutností abgrejdů a utrácení zejména na straně uživatelů PC, DVB-S,T,C příjímače - už pokolíkáté krucinál...), aby oni ušetřili za datový prostor a přenos :-( ...

Copak toto je vám málo???: https://www.youtube.com/watch?v=dEA_8A9TBGM
(i když mnozí neuvidíte nativně 4k, ale jen FullHD nebo "jen" 2400x1600?, dle monitoru)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Proc H264, kdyz MPEG-2 je jeste kvalitnejsi? Soubor bude samozrejmne vetsi, ale to prece nevadi. A proc vubec pouzivat ztratovou kompresi obrazu, vzdyt se ten film s bezztratovou kasne vejde i na 250 GB disk.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano, dlouho jsem používal MPEG-2 jako výstup, nebo u důležitých dokumentů, zpět do DV nebo do skoronekomprimovaného videa co se alespoň reálných snímků týče, do MJPEG! A v profi se při postprodukci pracuje i se zcela nekomprimovanými videi (RAW)!

Já např kdysi zachytával hudební videoclipy z analogu tak, že obraz rovnou procáck stíhal komprimovat jen do XviD ale zvuk jsem nechal ukládat do PCM! (u hudby je jaksi zvuk důležitější a obraz spíše doplněk, kdy krom koncertů šlo spíše o umělecké mazanice stejnak ;-)

A dokonce můj levnej UZ kompakt kdysi zaznamenával sice "jen" 720p 30fps, ale do MJPEG - což je minimálně komprimovaný video obraz a s každým snímkem reálným!!! (klíčovým) a zvuk do PCM :-)

A ano stál-li by za to ten film, např. dokument o přírodě natož o vesmíru - kde je každé rozlišení malé a komprimace příliš silná, pak raději bych zvolil 250GB než 25GB a mazanici trhanici... a také volím poslední dobou už jen 4k dokumenty z netu, jen ta docela silná komprimace mi vadí no :-/ Ale rád si jej stáhnu i kvalitněji, i kdyby to mělo lézd ke mě na lont tejden :-)

Majitelé serverů a sítí by takové exoty náročné ale neměli rádi pro takový velký objhek dat :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč probůh h265? Počkal bych si, až bude hotová Daala.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...letos oznámili, že potřebují ještě "nejméně" rok ...osobně si tím pádem tipuji, že je to mrtvý codec:
- v době kdy vyjde (rok vývoje, rok než se ho implementují různé SW) bude už mohutně rozšířená H265setpetka, kterou tlačí bussines
- musel by mít opravdu výrazně(!) nižší datový tok, aby měl šanci, a to nebude - nebude důvod přejít
- to že bude Open Source také nebude důvod (...viz VPx - nebýt youtube už neexistuje, kdo koduje do Theory apod.) ...i warez scena koduje do H264

B.
p.s. ...trochu ho sleduji, doporučuji:
http://xiph.org/~xiphmont/demo/daala/update1.shtml
...vlevo si dejte HEVC vpravo Daalu - já vím, že je to zatím Alfa, ale HEVC je i na jejich testech prostě lepší (zaměřit se např. na konce větviček stromů).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na Daalu jsem taky hodně zvědavej, ale bohužel její možnost sráží křečovitá nutnost vyhnout se sw patentům MPEG-LA. Monty má jistě schopnosti, aby stejné metody komprese, jaké jsou v H.265 vymyslel, ale co naplat, proti sw patentům se v USA nedá plout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.