Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bartlett Lake vypadá na herní Raptor Lake-refresh+ s 12 velkými jádry bez Atomů

Refresh of the master refresh, most important refresh of extreme refresh, to the max!!!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ty info budí opravdu rozpaky, ale takové dvanáctijádro by mohlo být něco speciálního co Intelu v mainstreamu chybí nejen u herního cpu. Mohli by u takového čipu pustit i AVX 512 a to by mohlo být dost zajímavé. Asi by to vydali jako jedinečné cpu bez nějakých sub-variant. I tak by to značně prodloužilo životnost LGA 1700 platformy.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

AVX512 u Intelu snižuje takty a to u herního CPU nemusí být zrovna žádoucí. Mě zaráží jiná věc. U AMD X3D variant díky velké L3 cache na vyšší herní výkon stačí menší takt než u výchozí varianty. U Intelu jsou opravdu tak zabednění?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Inženýři, analytici, dizajnéři a další profese, které dělají reálnou práci úplně blbí asi nebudou.
To by to nefungovalo ani tak jak to (ne)funguje teď.

Intel je korporace.
Postupem času se nabalují další a další mezivrstvy mezi modrými límečky a někým, kdo si troufne udělat rozhodnutí.
Hezká ukázka toho, jak asi funguguje komunikace přes tolik úrovní "Muž z Acapulca" a scéna výslechu zadrženého teroristu na pokraji smrti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AVX512 samozřejmě kouzelným proutkem nesnižuje takty samo o sobě, takty snižuje power limit (který už Intel stejně nepoužívá) při aktivaci AVX512. protože je procesor prostě intenzivněji vytížen.

Dnes by to bylo tak, že by naopak AVX512 zvyšovali spotřebu, ne snižovaly takty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Reaktivací AVX-512 by se z toho stal trochu "future proof" model. Vzhledem k tomu, že AMD zavedlo AVX-512 u všech CPU od AM5 platformy, dá se čekat, že se objeví více aplikací, které z toho těží. Ne nutně hry, ne každý hraje.
Navýšení cache je IMO mnohem větší ořech, než reaktivace instrukční sady. A marketingově se to může náležitě vytěžit i když to k ničemu nebude. Zvláště, pokud to bude "vylepšení" prakticky zadarmo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je vše pravda. Ale AMD má jak AVX512 tak umí V cache. A ZEN 5 bude navíc umět AVX512 v plné šířce, Intel bude muset přijít s nějakou bombou aby to překonal (když vezmu v úvahu celkově širší jádro ZEN 5, nemá moc šanci) a to neuvažuji, že vrstvená cache navíc zvedá efektivitu. Intel to jinak než se zvýšenou spotřebou neumí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco AMD přidalo AVX-512 (počítané na 2 průchody) do všech Zen4 a chystá jednoprůchodové AVX-512 pro Zen5, tak u Intelu uvažují o tom, co všechno ořezat pro AVX 10.0, 10.1, 10.2 .. a kdy (pokud vůbec) to povolit i jinde, než v serverových CPU.

Mimo jiné zvažovali 2 průchodové řešení 512 bit výpočtů s tím, že by to mohlo přinést úsporu plochy a spotřeby. A možnou integraci do E-cores.

Otázkou je, co z toho nakonec bude. A hlavně kdy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém s AVX 10 a jejich variantami je v tom, že místo aby šli cestou, kterou zvolil ARM, tedy že vektor má šířku, jakou programátor potřebuje a je reálně jedno, jak to CPU provede, zde bude muset mít program víc variant knihoven. Takže místo aby AVX 512 a 10 lépe podporovali, spíš je víc zabíjí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel Bartlett Lake-S na platforme LGA 1700 by mohol byť napr. pre používateľov 12. generácie procesorov Alder Lake-S zaujímavý upgrade ako prechod na novú platformu LGA 1851 s procesormi Arrow Lake a v princípe by si Intel konečne naordinoval konkurenčnú medicínu ako je koexistencia úspešnejšej AM4 platformy voči novšej a stále v úzadí AM5 platforme. Inak je zaujímavé, že práve táto trojpísmenkových medicína vyrušuje i keď áno asi ťažko predýchavajú trojpísmenkoví kuvici, ktorí posmešne predpovedali koniec LGA-1700 už s Alder Lakom, že tu budú ešte:

• Raptor Lake
• Raptor Lake Refresh
• Bartlett Lake

Trojpísmenkoví radosť veď to je len a len Vaša medicína koeexistencie dvoch platforiem vedľa seba a konečne aj Veľký brat od Vás niečo okukal čo ste mu predsa roky vyčítali :-)

• LGA-1700
• LGA-1851

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Who cares.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

".. Intel Bartlett Lake-S na platforme LGA 1700 by mohol byť napr. pre používateľov 12. generácie procesorov Alder Lake-S zaujímavý upgrade .."

Pro místního "Hrdého sponzora fy Intel" bylo zajímavé upgrade 12700 na 13700 a pak dále na 14700.
Možná bude svolný k dalšímu.

Uvidíme, jak si Babicova "Nastavovaná kaše" povede v podání fy Intel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Paradigmatický konec nového paradigmatu, Tralalák approves. :-D :-D :-D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

intel uroboros paradigma?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi paradigma je to "trojpisnrenkove" :))
Ps: pokud ti vydaji BL bez Eprdku, tak to by jsi mel chodit uz jen vyhradne kanalama, ne? :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Konec LGA1700 předpovídá i guru Obermaier:
https://pctuning.cz/article/intel-core-i5-14400-hracsky-hit-v-rade-rapto...
...tak nevím, co nám chceš naznačit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Arrow Lake už musí být pořádný fail, jestli to Intel donutí udělat konečně něco normálního, to je nejspíš to, co celou dobu potřeboval, pořádnou ránu, která ho vyrazí z té slepé uličky s atomy, do které před lety zabloudil, a vrátí zpět na rozcestí, teď už jen stačí vybrat konečně tu správnou cestu. Na hry bude takové 12jádro rozhodně lepší než kripl Arrow Lake, kde máš jen 8 jader a menší cache, sice vyšší IPC, ale nižší takty, ještě jsou prokládané Atomy, které to akorát celé brzdí apod., výsledkem je možná i nižší výkon než u Raptor Lake Refresh.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já tu stále vidím několik úskalí, tedy poměrnou neefektivnost "tlustých" jader ve vztahu ke spotřebě a poměrně futuristický počet těchto jader (což byl přece prapůvod k přechodu k "novému paradigmatu"), takže samotný "návrat" před tuto změnu IMHO stačit nebude a buď přijde snižování frekvencí, nebo další nárůst spotřeby (to si upřímně řečeno nedokážu představit, už 5 generací zpět to bylo strašné), nebo budou muset brutálně popracovat na architektuře a/nebo technologii výroby. Jenže zrovna tato poslední varianta je v současném stavu rozvalu Intelu nejméně pravděpodobná. A Intel má nůž na krku, protože AMéDéDé přijde s homogenní koncepcí Big-Bigger, která je naopak oproti heterogenním E-záprdkům Intelu smysluplná, protože nemixuje dva rozdílné procesory, ale funkčně stejný procesor, který je ovšem pokaždé vyroben s jiným zacílením (výkon vs. plocha/spotřeba), takže do stejné power-obálky se potenciálně vejde více jader, nebo se alespoň sníží náklady na výrobu.
Suma sumárum: Intel by měl akceptovat paradigma nastolené AMD. Vysoké frekvence nejsou svatý grál, to se už ukázalo. Klíčový je výkon na takt v kombinaci s co nejnižší spotřebou, a to jde řešit kreativně (viz např. X3D), nejen otrocky navyšováním frekvence a tím exponenciálně i spotřeby.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

I když se to intelu povede. A přijde na trh s produktem, který ukáže AMD ve zpětném zrcátku. Tak tu máme setrvačnost trhu.
Majitele AM4 a AM5 si raději koupí jen CPU, než přecházet na novou platformu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To 12t. je porad reakce na Zen4 a v te dobe bude na trhu Zen5. Nic zasadniho se nemeni. ST vykon to bude mit stejny jako Raptor a multi mozna i mensi. Jedine v realne zatezi to bude lepsi, ale tam uz je Zen4. Nemyslim si ze to bude konkurence pro Zen5 vzhledem k tomu, ze vyvojovej cyklus je cca 1/2roku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím v obecné rovině.
(Předpokládám, že to letos intel nevydá nic konkurence schopného.)
Letos bude jen další zvyšování podílu AMD (v OEM hlavně servery a dost možná notebooky, v retailu už mají 90% víc snad ani nejde).
Šanci budou mít až AM5 dojde dech a AMD bude muset přejít na AM6.
V té době bude stačit výkon dorovnat. Pak to bude o ceně celé platformy.
Jinak intel musí přijít s lepším a levnějším produktem a udržet toto postavení na trhu dvě, tři generace aby AMD začala ztrácet a intel vydobyl ztracené pozice zpět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak intel musí přijít s lepším a levnějším produktem a udržet toto postavení na trhu dvě, tři generace aby AMD začala ztrácet a intel vydobyl ztracené pozice zpět."

To sis spletl pozici intelu s AMD. To AMD je stále v pozici vyzyvatele a pokud by Intel hned v příští generaci vydal něco dobrého, tak podíl AMD okamžitě začne stagnovat nebo spíš padat. Žádné dvě až tři dobré generace od Intelu by vůbec nebyly potřeba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Letos se to otočí.
Ryzen je mezi hráči značka srovnatelná s GeForce.
Všichni ho chtěj. Kdo nemá Ryzen X3D si moc nezahraje.

Linus Torvalds jede na AMD už roky.
Podíl Linuxu roste. Další trh může AMD obsadit.
Wintel padl už dávno.

Programátoři přecházejí na Ryzen 9 kvůli potřebě MT.
Takže optimalizace pro AMD v aplikacích/hrách se postupně rozšiřuje.

"...pokud by Intel hned v příští generaci vydal něco dobrého..."
Tomu přece sám nevěříš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím, bylo to jen hypotéza.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen poznámka. S tím exponenciálním růstem příkonu to není tak přímočaré. Podle konkrétní situace může příkon růst s kmitočtem i jen lineárně. Ale u složitých adaptivně řízených obvodů jako jsou procesory, většinou roste roste spotřeba s frekvencí rychleji.

U CMOS obvodů je s každým překlopením stavu tranzistorů potřeba nabít/vybít kapacitu řídících elektrod tranzistorů, což spotřebuje konkrétní náboj. A když je za jednotku času Nx víc přepnutí (Nx vyšší frekvence), je potřeba Nx vyšší náboj a tedy i Nx vyšší proud. Při konstantním napájecím napětí tedy roste spotřeba (u*i) s frekvenci lineárně.

Jenže pro významnější zvýšení frekvence je potřeba nabíjet kapacity řídících elektrod rychleji, aby napětí na elektrodě stihlo včas došplhat/spadnout nad/pod rozhodovací úroveň a změnit stav mezi 0 a 1. A pokud se zvýší napájecí napětí naroste (okamžitá) spotřeba s druhou mocninou napětí (u*i=u*u/r).

Kdyby však došlo jen ke zvýšení napětí bez zvýšení proudu, zvýšila by se spotřeba jen přímo úměrně růstu napětí. Lidem uvažujícím ve školním pojetí Ohmova zákona pro baterku a odpor možná přijde nemožné, aby se zvýšilo jen napětí a proud se nezměnil. Ale tady jde o spínané kapacitní obvody, kde je potřebný náboj a tedy i spotřeba závislá na nabíjených kapacitách a kmitočtu jejich přepínání.

Samotné zvýšení napětí bez změny taktovací frekvence zrychlí nabíjení kapacit, ale potřebný náboj zůstane v podstatě stejný. Změní se jen rozložení proudů v čase, ale jejich střední hodnota (odebíraný napájecí proud) by se významně měnit neměl.

S vyšším napětím však stoupnou i ztráty průsakem proudu do substrátu, které rostou s napětím exponenciálně. Ovšem míra jejich vlivu závisí na poměru jejich celkové velikosti a velikosti užitečných proudů potřebných pro přepnutí tranzistorů. Podíl prosakujících proudů by však měl být malý.

Obvykle se ale napájecí napětí zvyšuje/snižuje právě kvůli změně taktovací frekvence a výše napětí by měla být ideálně nastavená tak, aby bylo nejnižší možné, při kterém ještě při daném kmitočtu správně funguje rozpoznání logických úrovní. Kvůli spolehlivosti, výrobním tolerancím čipů a dosažení rozumné výtěžnosti nechává výrobce napájecí napětí o něco vyšší. Proto je možné do určité míry přetaktovat bez změny napětí, nebo podvoltovat bez změny kmitočtu.

Pokud by závislost napájecího napětí na frekvenci byla lineární a napájecí napětí by bylo nastavováno při změně frekvence na optimální hodnotu, tak by rostl příkon s frekvencí kvadraticky. Takhle to bude fungovat třeba při malých změnách při přetaktování kolem hodnot nastavených výrobcem, protože malá část nelineární charakteristiky vypadá jako přímka (linearizace nelineárních obvodů).

Když výrobce hledá optimální nastavení napětí a taktů pro různé pracovní body a použití procesorů (PC/noutbuk/server), tak bude kmitočet i napětí měnit v širších mezích a začnou se víc uplatňovat nelinearity závislosti u/f a vliv exponenciálního průběhu nabíjení kapacit. Příkon tedy nejspíš poroste rychleji než kvadraticky. A při vyšších příkonech i vliv ohřívání čipu na jeho vlastnosti (růst průsaku a odporu napájecích vodičů).

Pro zvídavé přidám zajímavý rozbor chování (viz odkaz dole). Nejsou tam sice grafy uvažující změnu napájecího napětí s frekvencí, ale z těch s konstantním napětím je vidět, že závislost na frekvenci je opravdu více méně blízká lineární.

https://www.ti.com/lit/an/scaa035b/scaa035b.pdf?ts=1707228311465&ref_url...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dobře napsané. Já jsem samozřejmě bral to, co platí pro logické CMOS obvody. A vím, že to je zjednodušené. Byla to reakce na neustálé pláče nad tím, proč nikdo nedělá málojádrové vysokotaktované CPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale dělá. Dokonce i vytoužený intel.
14100 má 4 moderní velká jádra a slušný takt 4,7GHz. A Hlavně žádný atomy.
Škoda že to intel zabil cenou.
4 000Kč za low-end co nemá ani AI ani AVX512, a jen 4core, je prostě moc.
Dá se sehnat 14100F jen za 3 000Kč. Ale tento segment bez grafiky je trochu nesmysl.
U AMD si budeme muset počkat až se Ryzen 3 8300G dostane na retail trh. 4,9GHz v low-endu. WoW. Ještě před příchodem AM5 to měl jen Ryzen 9 5950X.

No a s tou exponenciální spotřebou souhlasím.
CPU od intelu už jsou dávno za optimem, (kdy spotřeba roste lineárně s taktem) někde v pásmu kdy kvůli leakage roste exponenciálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni chtějí 4 nebo 6 jader a 6 GHz nejméně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím. Jestli 5 nebo 6 je už malý rozdíl.
Už jsem mu vysvětloval že 6GHz dosáhne jen ten nejlepší křemík. Technologicky je dané že vydařený kus nebude mít defekty, takže bude plně aktivní. Masku pro 6core nikdo dělat nebude. Stála by hodně peněz. Těch pár "nadšenců" by jí nezaplatilo. 20 000Kč za 6core nikdo nedá. Ani ten magor co tu básní o 6GHz.

Vzhledem k tomu že se intelu nedaří vydat 6,2GHz i těch 6 bude schopno dát tak 1% křemíku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proto píšu, že oni pláčí. Já bych raději koupil Ryzen **** X3D. Je lepší na věci jít chytře než jen hrubou silou bez efektivity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"... poměrnou neefektivnost "tlustých" jader ve vztahu ke spotřebě a poměrně futuristický počet těchto jader (což byl přece prapůvod k přechodu k "novému paradigmatu") ..." <= Pokud je mi známo, tak velká jádra Intelu jsou energeticky efektivnější než ta malá. Malá jádra začali přidávat protože mají lepší výkon na jednotku plochy. Takže změna paradigmy tkví v úsporách výrobních nákladů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bombaaaa.
Super, pořádnej herní procák s 12ti jádry bez HT. To by byl od Intelu majstrštyk. :-)

(HT je od 10 jader u herních PC totální nesmysl.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo bomba bomba. Akú si myslíš, že tento refresh refreshu refreshu bude mať spotrebu, keď tých 12 jadier osolíš?
Ale uznávam, vykopať tie mrdky Atomy by bol zatiaľ najlepší riaditeľský krok od Pata, za celú dobu, čo tam riaditeľuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že 4P jadrá (8P+4P) budú mať vyššiu spotrebu ako 16E jadier (8P+16E)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RE: Nox - 12 Pcores se plochou křemíku rovná kombinaci 8 Pcores + 16Ecores tak, jak to mají dnes i9.
Spotřebu si u Intelu už dávno určuješ ty sám.
pokud to bude "unlimited", bude samozřejmě velká asi jako u dnešní i9.
Tolik pro představu..

Jinak "herní" řadu jen s velkými jádry měl Intel představit už dááávno, je to mnohem lepší než 2 druhy hromady malých jader.
PS: Otázka je, kolik se poté prodá těch klasických hybridů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" Otázka je, kolik se poté prodá těch klasických hybridů."
A kolik se jich prodá teď?

https://twitter.com/TechEpiphanyYT/status/1751709887401480289/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik se čeho prodá teď přeci neřešíme, a už vůbec to teď neřešíme ve vztahu k AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

atomy jdou do kopru.. zmena paradigmatu..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já bych s těmi oslavami ještě počkal.
Tohle vypadá na klasický ... úkrok stranou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vida, vedle článek o potenciálním nasazení Intelů do Xboxu a tady článek o procesoru, který by do toho možná nebyl špatný. Náhoda?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle do xboxu? Od kdy jdou do konzolí vysokofrekvenční kusy? V nich byly frekvence vždy nízké.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OK, tohle je zlomový den.

Doteď se tu Intelu nadávalo za omezenou životnost LGA1700 (která už ale táhne 3. generaci CPU - tedy pardon, 1 velkou trojgeneraci - škrtněte, co se vám zrovna do kritiky Intelu nehodí)

Odteď budeme Intelu nadávat za to, že hodlá i další novou třídou CPU podporovat stávající platformu LGA1700.

Nevšiml jsem si, že tu zazněla takto jasná kritika 5700X3D (což je v kontextu zlevňování 5800X3D prakticky zbytečný produkt). Fascinuje mě, jak rovnou jako první větu vidím, že "Intel nejspíš ztrácí důvěru v Arrow". Jasně, asi hlavně ti vývojáři, co teď hrnou patche do Linuxu a Mesy pro podporu této generace.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš hlavně nějaký blok. Životnost LGA 1700 se tímto produktem neprodlouží, protože to zase bude cenový nesmysl s mizernou budoucností. Kritika 5700X3D týkající se ceny v článku zazněla, ale je to jedno, protože pro AMD a jeho zákazníky to není nijak důležitý produkt a ani tak narozdíl od tohohle Intela nebyl zamýšlen. Je tu Zen4 (+nově uváděné výrobky na něm) a chystá se příchod Zen5.

Vývojáři patche hrnout musí, to nijak neukazuje na kvality produktu. Proč tohle musím psát někomu, kdo by o IT měl něco vědět?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Životnost AM4 se 5700X3D taky nijak neprodlouží. Co je to za argument? Argument k ničemu.

A že je 5700X3D pro AMD a jeho zákazníky nedůležitý produkt? Proč tedy existuje? A kde bereš jistotu, co bude a nebude důležité v rámci LGA1700 pro Intel?

no-X vám tady v článku vyfabuloval nějaké své předpoklady, ale to neznamená, že souzní s realitou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Životnost AM4 se 5700X3D taky nijak neprodlouží. Co je to za argument? Argument k ničemu."

To ani není potřeba, protože AM4 není jediný socket AMD a nějaké prodlužování života AM4 je nepodstatné. X3D produkty do AM4 jsou už pro AMD na druhé koleji a opět a znovu - TO ŽE NĚKDO NĚCO VYDÁ, NEZNAMENÁ, ŽE TO PRO NĚJ MÁ MAXIMÁLNÍ PRIORITU!!!
Neslyšel jsi o AM5? Proč ti tenhle rozdíl proti situaci s LGA 1700 vůbec musím vysvětlovat? Zajdi si k doktorovi na testy, tohle už není v pořádku a není to dnes poprvé.

Nox může zveřejňovat jakékoliv domněnky, které někde zachytí a část z nich se nestane realitou. To už tak u domněnek bývá. Vzpomínám jak tady zveřejňoval, že nějaká další generace od AMD bude mít 4 vlákna na jádro - no nestalo se tak, byla to jedna z těch domněnek, které se mýlily.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč existuje 5700X3D? To je přece jednoduché, aby se nevyhazovaly vyrobené procesory, které těsně nemají na to, aby z nich byly 5800X3D. Za mě OK, že se to využije a zbytečně nevyhazuje. Vzpomeňte si na 3100X a 3300X, to byly taky vejškrabky, z toho, co se nepovedlo. A zrovna 3300X se všemi jádry v jednom CCX byla dost zajímavá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"A kde bereš jistotu, co bude a nebude důležité v rámci LGA1700 pro Intel? "
.. 1700 je odpiskana. Jeji existence ma sve opodstatneni jen pro to, ze to Intel dodava po tunach OEM vyrobcum. Jinak retailovy trh, aspon tam, kde mame informace, coz je EU a US, je ovladany AMD. V nemecku podle mindfactory mas dokonce historicky nejmensi podil Intelu v historii 1:9!!, kdy se ty prodeje zacali sledovat. Je jedno, ze je to jen nemecko. Ta cisla mluvi jasne. Intel je u zakazniku, kteri si mohou vybirat v nejvetsim pruseru, v jakem kdy byl. To je realita Davide. OEM a korporaty si jedou jinou linku. Z toho pohledu je 1700 mrtvy (ne pro OEM), zadny dalsi produkt postaveny na stavajici arch ho nema sanci vzkrisit. AM4 je uplne jina historie, ma uplne jine jmeno u zakazniku, protoze tam jsi mohl/muzes strcit 1600x a 4 roky pozdeji ted 5950X (5800X) a byl jsi pro dany typ uloh, uplne v jinych ligach vykonu. Tohle 1700 nema a nikdy uz nebude mit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v cem vidis ten "zlomovy den"?
Mas pocit, ze kdyz firma udrzi jeden socket 4x pro 1 stejnou generaci, pardon pro 2 generace, ktere se lisi ale minimalne od sebe, tak je to neco zlomoveho. Ano je to zlomove, ukazuje to na prusery v one korporaci.Jedine co by mohlo byt zajimave technicky je ono 12jadro, otazka je, jestli neni trochu pozde a jestli ti to nevpali pojistky, podobne jako ta jina CPU.
Mne fascinujes Davide taky, ale bohuzel ne pozitivne. Prijde mi ze uplne ztracis smysl pro realitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám pocit, žes nepochopil můj komentář.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

..asi ne :)
Jinak ja bych takove 12P od Intelu vital, podle me by to byl zajimavy pocin, lec trochu s krizkem po funuse. Ale aspon by to vypadalo, ze se Intel snazi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pocit je důležitý.
Říkali to i u Intelů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ctyri ''generace'' na stejny architekture se stejne spatnou efektivitou a stejnym instrukcnim setem srovnavas s am4, do ktery slo vsechno od excavatoru, zen, zen+, zen2, zen3 a zen3+ v-cache?? loool..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jakými instrukčními sadami se Zen1-2-3-4 liší, kromě toho, že AMD získala pro tu poslední generaci od Intelu AVX-512? Excavator do toho pls netahej.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

''Excavator do toho pls netahej.''

lol.. takze ty tu adorujes zivotnost lga-1700 s bartlettem, kterej neni vydanej, neni dostupnej a nikdo nevi, jestli vubec bude, ale kdyz jde o am4, tak se do toho realne vydanej a leta prodavanej excavator nesmi tahat.. ((:

'' Jakými instrukčními sadami se Zen1-2-3-4 liší ''
kdybys to napsal do googlu, mas odpoved obratem..
https://www.anandtech.com/show/16214/amd-zen-3-ryzen-deep-dive-review-59...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Davide, možná bys měl uvažovat o rozšíření paměti.
Nějak ti z ní vypadává čím dál víc věcí.

Informace pro zákazníky při uvedení s1700 + Alder lake (i12000) byla taková, že následník bude s1851 + Meteor.
Nový proces pro Meteor se nějak nedařil, tak se vložil Raptor (i13000).
Nový proces pro Meteor se nějak nedařil, tak se vložil Raptor Refresh (i14000), který už ani nedostal vlastní kódové jméno.
Nový proces pro Meteor se nějak nedařil, tak se pro jistotu Deskopové CPU ani nebudou dělat a do s1851 půjde až Arrov Lake.

s1700 by (i v zájmu přiznivců CPU Intel) měla konečně zhynout bídnou smrtí.
s1700 byla uvedena jako první desktopová platforma nabízející DDR5 a PCIe 5 x16 (Pro GPU) se závratnými 132 GB/s. PCIe 5 GPU (nV, AMD) ještě pořád nejsou. Navíc při použití PCIe 5 pro NVME (pouze čipsety vyšší řady) zbyde pro GPU pouze x8.

Povídání o upgrade 12100 (v levné desce) na 14900KS (v té samé levné desce) řadím do kategorie pohádek pro naivní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale co to je za dlouhou životnost, vždyť to jsou všechno v podstatě stejné CPU, proto to taky může používat stejný socket, jen si tady hrajeme na to, že to má na začátku větší čisilko na krabici... toto je spíš akorát zdlouhavé umírání, kdyby to bylo něco nového, Intel ti vždy rád připraví i nový socket, ať si rovnou můžeš koupit i novou ZK. Vždyť celý Raptor Lake je jen refresh Aldrer Laku a ten zbytek už je akorát jeho přejmenovávání a akorát jeho jiné konfigurace, protože Intel nemá nic lepšího, toto nejsou žádné nové generace, do toho socketu přišla ve skutečnosti pořád jen jedna jediná generace, ten zbytek už není nic nového, jsou to jen nějaké jejich záložní plány, se kterými se původně vůbec nepočítalo, protože v Intelu očividně ten vývoj neprobíhá tak hladce, jak by si asi přáli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak ostatní, ale já nenadávám. Já jen nevěřícně kroutím hlavou. Pokud to bude nějaký refreš refreše, tak to znamená nějaký problém s očekávanou generací. Pokud to bude 12 plnotučných jader, tak to bude FX9xxx ala Intel. Těžko říct, co je horší...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty asi nevíš co znamená "z nouze ctnost", že ... ? Podstatné je, že Intel neměl v plánu tu platformu tak dlouho držet při životě a díky jeho neschopnosti přijít s novým a signifikantně lepším produktem dělá refreshe refrešů jejichž prodeje by novou platformou ještě víc zabil. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je tak neuvěřitelně zbytečný produkt, že to zřejmě bude pravda. Kokain vytváří v myslích lidí nelogickou nestabilitu/neklid, což vede k napravování chyb ještě většími chybami.

1) Stačilo by 10jádro a v případě optimalizací pro rekordně vysoké frekvence klidně i 8jádro.

2) Bude mít min. 2 roky zpoždění, AM5 je už dnes pro lidi co myslí na budoucnost lepší a po příchodu Zen5...

Vlastně bych byl cílovka pro takový produkt, ale do LGA 1700 asi už nepůjdu. To by Intel musel nasadit dobrou cenu pro odvozené šestijádro (asi i čtyřjádro) ve stejném stylu (6+GHz) a to on neudělá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prosímtě a co by ti 6GHz+ 4-6jádro přineslo navíc oproti současným 5,6-5,8-6,0GHz 8jádrům typu 14900K?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podstatně nižší cenu a snesitelnou spotřebu. Mám rád vysoký výkon na jádro i vysoké frekvence, ale nehodlám za to platit spotřebou nad cca 130 W. Jediná cesta je tedy zatím snížit počet jader. Proč tohle musím psát? Vážně je to pro tebe tak překvapující, že někdo nechce kombinaci big-little (zvláště v desktopu), extrémní spotřebu a nadprůměrnou cenu? Něco s tebou opravdu je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenu můžeme leda tak věštit z kávové sedliny, tak ji nechme plavat. A obávám se, že kdyby Intel uvedl nějkaý 6GHz+ čtyřjádro, tak stejně bude žrát víc než těch 130W. Třeba jen špičkově na chvililičku, ale tady se to bude prezentovat jako že to tak je, bez bližšího upřesnění. Takže ne, sorry, nemá to smysl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nižší cena čtyřjádra oproti 8+16jádru je tak těžko pochopitelná/předpokládatelná? Nevím co na to napsat. Pokud už Intel cílí s úpravou existující vysokofrekvenční architektury na ještě lepší výkon ve hrách a tedy vyšší frekvence, tak čtyřjádro na 6+GHz by se do cca 130 W vešlo. Ty atomy v i9 žerou hodně.
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-12900k-e-cores-only-per...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Nižší cena čtyřjádra oproti 8+16jádru je tak těžko pochopitelná/předpokládatelná? "
Ano je.
Výrobní cena CPU se skládá z mnoha složek. Plocha křemíku je jedna z nich.
Od určitých rozměrů nemá smysl křemík dál zmenšovat protože výsledná cena už klesat nebude. Zkrátka mezi 12core a 4core může být ve výrobních nákladech klidně jen 10% rozdíl.
Protože je třeba vyrobit masky. Ty jsou hodně drahé. Zapouzdřit. Otestovat. Zabalit do krabičky s chladičem. Dopravit. A hlavně nasadit marže 50 až 100%. Aby bylo na výplaty zaměstnancům a akcionářům. Těch pár mm² křemíku se v tom prostě ztratí při zaokrouhleni na baťovskou cenu $999.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnější 4 jádro bude velmi vysokou mírou pravděpodobnosti zmetek, který neprošel testy, aby mohl být prodán jako vícejádrový čip.

Jako pořídit nejrychlejší 4 jádro?
Zakoupit 14900KS, vybrat 4 nejlepší jádra a zbytek vypnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

14900KS se nedá koupit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si bude muset případný zájemce počkat.

Nebo si hodit korunou .. jestli 14900K nebo 13900KS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davide a proč se tedy vůbec píšete, když tu Vaše myšlenky zjevně nikdy nikdo nechápe? no-Xovi tu vytýkáte, že protěžuje AMD a sestřeluje Intel při každé příležitosti. Osobně s Vaším názorem nesouhlasím, ale to je asi tak to maximu co Vám hodlám věnovat. Smutné je, že z Vaší strany je modlou Intel a budete ho bránit do roztrhání těla... děláte tedy naprosto to samé co na druhých kritizujete (at už to pravda je nebo ne). Zameťte si bordel před vlastním prahem než začnete ukazovat na cizí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kritické myslenie, kauzalita, pluralita názorov. Skúste nad tým pouvažovať...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš taky pěknej agent provokatér, ale na Davida nemáš. Jeho způsob argumentování poslední týdny/měsíce úplně popírá skutečnost a logiku.

A když už to píšu tak jen doplním - Intel by kvůli zacílení nového produktu na hráče (a ostatní singlethread uživatele) mohl z návrhu úplně vynechat iGPU, čímž by cena dále klesla a mohly by vzniknout zajímavé 4-6-8 jaderné produkty s hodně vysokými frekvencemi co by mohly zavařit i AMD. S 12jádrovým nenažrancem AMD neohrozí a je nesmysl cílit v pozici Intelu na dobrý multi i single výkon.

Svým způsobem by mohl vzniknout i něco jako kult, protože frekvence už budou na křemíku v budoucnu jen klesat. Jenže to by byl projev zdravého rozumu a ten od Intelu nečekám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"úplně vynechat iGPU, čímž by cena dále klesla a mohly by vzniknout zajímavé 4-6-8 jaderné produkty s hodně vysokými frekvencemi "

Kde berete tu představu, že osekání křemíku o jádra a iGPU zvedne frekvence? (Cenu vysvětluji v jiném postu.)

Extrémní OC si sice pomáhá vypnutím jader a iGPU, ale taky vypíná cache a podtaktovavá řadič paměti. A to u herního CPU nechcete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"frekvence už budou na křemíku v budoucnu jen klesat."
Tak to je dobrá perla.
Koukám že s tím kokainem máte zkušenosti.

Ano, při uvedení nového procesu se nedaří dosáhnout na frekvence předchozí generace, která je vyladěná. Ale zatím se vždy podařilo proces vyladit a frekvence zvednout. Už nějakých 70 let.
Před 20 lety se říkalo že křemík má fyzické limity na 4GHz. Před 10 lety to najednou bylo 5GHz. No a dnes máme 6GHz. A za 10 let tu bude 7GHz a bude se říkat že to je konečná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak úplně ne, pamatujete na Intel a Pentium 4, co tehdy říkali. Intel sice dostal P4 jen na maximálně 3,8 GHz. Vydržel to zkoušet od r. 2000 do 2008. Ale někdo byl lepší IBM POWER5 z roku 2004 běhalo na taktech od 1,5 do 2,3 GHz. Ale pak přišla s další variantou úprava pro vysoké takty a POWER6 z roku 2007 běhal na 3,6 až 5,0 GHz. Kde udělali pánové v Intelu chybu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak u tebe by clovek zrovna "kriticke mysleni" hledal dost dlouho. Ale je hezke, ze si tak fandis. Ostatne vsichni ostatni jsou stejne tripismenkovy..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že D.J. je svázán s nějakou konkrétní značkou, z mého pohledu je inkognito influencerem všech předních výrobců HW. V opačném případě si nedovedu vysvětlit proč po přečtení jeho článků/příspěvků mám nenadálé nutkání koupit si nějaký moderní HW (jakýkoli, i když ho nepotřebuji).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. tady se to bude prezentovat jako že to tak je, bez bližšího upřesnění .."

Možná by sis měl připlatit za Premium.

Buď to má deklarovaný (MT) výkon. A žere.
Nebo to nežere, ale deklarovaný (MT) výkon to nemá.

Testy výkonu s nataveným limitem spotřeby taky nedopadli ve prospěch CPU do s1700.
Testy ve hrách ukázali -5% výkonu při +14% spotřeby.

Pokud sis nevšiml, tak údaje o výkonu bez udané spotřeby, resp. údaje o spotřebě bez udaného výkonu, zde zrovna populární nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká optimalizace pro vysoké frekvence? Všichni už ví, jaký má v praxi důsledek prostý fakt, že spotřeba roste s taktem exponenciálně, zatímco s počtem tranzistorů lineárně. Intel se to roky snaží nějak udělat, a celou dobu je vidět, že naráží na fyzikální limity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Roste spotřeba exponenciálně s taktem, nebo exponenciálně s potřebným napětím? P=U^2/R

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už je tu někde pod mou reakcí rozebráno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podrobnejsi vysvětlení v mém příspěvku o kus vys, tady jen krátké shrnutí a taky vyvrácení jednoho castého omylu.

Při konstantní napětí roste u CMOS obvodu spotřeba (přibližně) lineárně s kmitoctem. U složitých obvodu s adaptivním řízením napájecího napětí (CPU, GPU), kde se nastavuje podle kmitoctu i napětí, roste spotřeba s kmitoctem rychleji než linearne. Při lineární závislosti napětí na frekvenci roste spotreba s druhou mocninou frekvence (kvadraticky, y=x^2), při nelineární závislosti u/f roste spotreba prislusne rychleji.

Tak a teď ten běžný omyl. Pokud nějaká veličina nezávisí na první mocnině nezávislé promenne přímo úměrně (lineárně, y=k*x^1), ale závisí na jeji vyšší mocnine, třeba druhe (kvadraticky, y=k*x^2), jde o závislost s vyšším exponentem, ale to z ní v žádném případě nedělá exponenciální zavislost.

U exponenciální zavislosti musí být nezavisle proměnná v exponentu y=e^(k*x). Růst hodnoty u závislosti na vyšší než první mocnině (napr. kvadratická) se sice s růstem nezávislé promenne výrazně zrychluje, ale exponenciální závislost je z pohledu zrychlování růstu zcela jiná liga.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za vysvětlení pro ty, co matiku měli naposledy na střední a od té doby mnohem víc potřebovali jiné dovednosti. Z hlediska s růstu spotřeby podle počtu tranzistorů a nebo taktu to prostě znamená, že není moc šance to aspoň trochu přesněji odhadnout. Ale reálné produkty ukazují, že když výrobce u více jader drží takty v efektivním pásmu, je výhodnější navyšovat výkon přidáváním jader. Tedy kromě obligátního navyšování jejich efektivity a výkonu na takt. Stačí se podívat na serverové Epyc sledovat ty se stejným TDP a dívat se jak pomalu klesají od jistého bodu takty, přestože počet jader narůstá. Právě proto jsem přesvědčený, že snaha zvyšovat výkon jen takty při zachování počtu jader není moc dobrá volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdy z toho mám pocit, že by Intel udělal lépe kdyby vydal hru Osadníci ze Santa Clara, kde by se daly rozvíjet výrobní procesy, rezervovat jejich kapacity, nabírat pracovníci, vyvíjet architektury .... Při tom počtu různých označení by to možná vydalo i na několik rozšíření.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si smíchy poprskal monitor.
Účtenku za čistící sadu Vám zašlu později.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To není tak blbý nápad, možná by analýzou herních dat přišli na to, jak z aktuálního paradigmatu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... tonoucí se stébla chytá ... Tady je vidět, že všechna ta prohlášení měla a mají k realitě ukrutně daleko a samotné výsledky (uvedené produkty) ukazují na další zklamání v řadě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patrně důsledek trávení volného času ve Fantasy Manager League.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Arrow Lake dostupnosť november (spustenie môže byť v októbri)
Arrow Lake non- K a mobil budúci rok

zdroj: https://x.com/e_sunny4/status/1755158962050326920?s=20

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodl jsem se roli pokusných králíků přenechat .. nadšencům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však totok presne ako v retaile majitelia AM4 pri "prechode" na nadšenecké AM5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti, co už měli AM4, dostali možnost 5800X3D, 5900, 5950 nebo přejít na AM5.
Ti, co pořizovali první (nebo další) měli na výběr AM5 s jasně definouvanou budoucností min. jedné další generace, nebo s1700 s DDR5 ev. DDR4 s vizí dalšího přechodu na s1851 s Meteor Lake, který se 3x spozdil.

Jako nadšenecké bych označil s1700 s DDR5.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani nie len davaju DDR5 majiteľom LGA 1700 platformy možnosť dosahovať čo najvyšší výkon ako napr. voči AMD Ryzen 7 5700X3D / 5800X3D, ktoré ako Ryzen 7 nestačili ani len na Core i5 v podobe Intel Core i5 13600K / 14600K v 10 Game Average s NVIDIA RTX 4090 (1080p).
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=MU-jUtrfANA&t=590s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nestaci, protoze nemaji zmenu paradigmatu :D
Kazdy normalni nepostizeny paradigmatik se zamysli spis nad tim, jak muze AM4 s 5 let starou platformou herne konkurovat Intelim "i5" se 7200 pametma za ranec, ktery je o mizerne 4% procenta v prumeru rychlejsi se spotrebou vetsi o 100W. No co si to to AMD vubec dovolilo..
Jen mistni Inteli postizeny paradigmatik, z toho udela vyhodu Intelu. Pritom je to presne naopak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Schizofrenie zvaná Intel.

Dosáhneme vysoké skóre za vysoké spotřeby a pak argumentujeme nízkou spotřebou v Idle.
Dosáhneme vysoké skóre s drahými DDR5 a pak argumentujeme cenou sestavy s DDR4.

Když už jsme u toho výkonu a skóre. Přes 40.000 budů v CB23 se AMD dostalo AIO 240mm chlazením a 216W.
Najdi si jaké chlazení a spotřebu na to potřeboalo CPU od Intel.

PS: S youtube na mne nechoď.
Renomované weby uvádí v průmeru v testech z více her výsledek pro Intel -5% výkon +14% spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.