Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k BlackBerry Priv s Androidem oficiálně

Ze jim to klukům od blackberry trvalo... měli už udělat dávno takový telefon od torch9800 uplynulo hodně doby a HW v torchoj to byla mizerie to podrtil nejlevnější sh*t z androidem.... taky by mě zajmalo jak funguje ta klávesnice jako touchpad?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

chod si do nejakeho obchodu obzret Blackberry Passport, mala by fungovat uplne rovnako

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě to je jako jedno, já bych stejně nevyhodil tolik penez za mobil... akrát že jsem měl kdysi dávno torch9800 jak klávesnice a trackpad super ale ten HW to byla tragédie, to bylo rádo že načte web a s problémama youtube...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Do roka to BB zabalí úplně. Dejte na má slova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me prekvapuje ze to BB nezabalilo uz davno.

Precejenom vlajkova lod znacky se trema reklamacema za rok (prumer na kus, desitky kusu) se jen tak nevidi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, mám podobnou zkušenost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že si vybrali zrovna Android. To je vidět, že v dnešní době nevítězí kvalita, ale kvantita... Kdy už konečně někdo vyrobí OS pro telefony/tablety, který bude použitelný, bude podporovat široké množství HW a SW a bude mít aspoň trochu rozumnou a bezpečnou architekturu?

Čím víc pronikám do technologií od Google, tím víc jsem přesvědčen, že jim to neprogramují už ani středoškoláci, ale speciálně vyšlechtěné myši. Nebo možná úplně normální šimpanzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celkem by mě zajímalo, co na androidí architektuře považuješ za nebezpečné. (Jakože seriózně a technicky.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No samotny navrh systemu je dost divny. Na jednej strane to postavili na Dalviku (teraz ART) kde vo VM bezi pod Javou aplikacia ale zasa na druhej strane je tam moznost spustat aj nativny kod. Keby funngovali aplikacie len pod VM dala by sa bezpecnost lepsie ustrazit (nehovorim ze je to automaticky 100%) lenze zasa by bol samotny HW dost obmedzeny do vykonu a niektore aplikacie by asi neboli ani mozne. Tak isto samotna bezpecnost androidu je dost zavysla od rootovania, respektive jeho blokovania co je dost blby navrh. Rootovanie by malo byt povolene ako volitelna funkcia pre odbornych uzivatelov a system by mal byt navrhnuty tak aby sa na to nespoliehal. Tak isto bezpecnostna politika pri instalovani aplikacii - doteraz bolo mozne len bud povolit vsetko co aplikacia pozadovala alebo neinstalovat. Co samozrejme vecsina ludi automaticky povolila lebo asi danu aplikaciu chceli skusit. V Androide 6.0 uz to bude snad lepsie. Povolenia na pristup si ma vyziadat aplikacia az po spusteni a pri pristupe k jednotlivym zdrojom. A dalo by sa dalej pokracovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že v zásadě vidíš problémy tam, kde nejsou. Pokud bereš android jako linuxové distro, tak je jeho pojetí práv mírně netradiční - každá aplikace si založí vlastního uživatele a je pak členem jednotlivých skupin, kde každá skupina znamená nějaké jiné právo (síť, přístup na flash, ...). Tak je (IMHO) zajištěné to, že je celkem jedno, jestli jede aplikace pod Dalvikem / ARTem nebo nativně - třeba flash je přístupná pro skupinu např. "flash" a pokud daný uživatel není v dané skupině, tak se na ni prostě nedostane, ať už je jeho aplikace v bashi, davliku, C++ nebo třeba ve "whitespace". Toto je sice netradiční, ale jinak je to vlastně celkem pěkný hack a ve své podstatě to není ani nic extra nového.

Stejně tak není v zásadě problém alikaci to právo odebrat - prostě se uživatel (= ta aplikace) odebere z dané skupiny a je to. Problém je v tom, že ta aplikace pak (často) v zásadě nefunguje. V 6.0 je jenom (dle mého chápání) přidáno nějaké volání, které umožňuje aplikaci testovat, jestli dané právo opravdu má, nebo ne (v tom jejich SDK), pročež na to ta aplikace může nějak reagovat, plus GUI, které umožňuje aplikaci (=uživateli) práva (=skupiny) odebrat. Toto šlo v zásadě vždy - už od androidu 0.01, ale byl k tomu potřeba root, protože samotné odebrátní aplikace (uživatele) ze skupiny je zase věc, která samozřejmě musí podléhat nějakému právu. Takže se toho zase až tak moc nemění, resp. ten model je pořád víceméně stejný. Rootování je taky v androidu celkem nativní věc a otázka nějakého GUI. Protože jakmile aplikace dostane efektivní UID 0, přestanou pro mi platit všechna omezení už z podstaty toho systému, resp. linuxu.

Osobně si myslím (ale moc do hloubky jsem to nezkoumal), že je ten systém z pohledu bezpečnosti navržený dobře. Ne na všechno je GUI - například na to rootnutí - ale z pohledu výrobce je třeba konkrétně toto úplně triviální věc. To GUI tam není ne protože by to bylo složité, ale protože ho tam výrobce jednoduše nedal, snižuje mu to potřebu opravovat zařízení, na kterých si uživatelé rozbijí systém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy. Z uvedenych vlastnosti
a) pouzitelny
b) siroka podpora HW
c) siroka podpora SW
d) rozumna architektura
e) bezpecna architektura
f) pro telefony
bys mel byt rad kdyz najdes produkt co da 3. Specialne bezpecna architektura a siroka podpora SW jdou dost proti sobe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V SW svete malokedy vytazi OS ale vytazia aplikacie a ekosystem. Alebo v pripade samotnych aplikacii su pre uzivatela zasa dolezite samotne data a ich uzavrenost voci ostatnemu. Ak vyvyniem specialnu aplikaciu napriklad v medicine a data sa budu dat spracovavat len v nej tak si tiez priviazem zakaznika nech uz je samotna aplikacia sporsta akokolvek. Casom uz nebude moct ani chciet odist. A tak isto Google strategicky zvolil blbu Javu s Dalvikom ako zaklad Androidu lebo vedel ze bude mat hned kvantum programatorov co vyplodia tisice, sice pochybnych ale predsa aplikacii do jeho storu. No a teraz ked uz ludia maju nakupenych kopec aplikacii ale aj videa, hudbu, knihy takzko odidu ku konkurencii aj ked samotny android je ,ehm, nahovno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele: to, že nemáš (subjektivně) rád Javu, ještě neznamená, že nějaký systém je (objektivně) na to, co píšeš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je jenom takove hospodske zvaneni

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.