Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První generace Broadwellu skončí dříve než začala

První procesory Broadwell přijdou na trh 14 dní před koncem roku - k tomuto datu již ale budou obsoletní (EOL). Intel oznámil, že poslední objednávky přijme v září, kvartál před uvedením.

Velmi rychlý konec naberou procesory řady Core-M s jádrem Broadwell (dříve označované jako Broadwell-Y). Intel patrně trojici ultramobilních Broadwellů Core M 5Y70 (1,10 GHz), 5Y10 (0,8 GHz) a 5Y10A (0,8 GHz) připravil jen pro uspokojení investorů, který slíbil vydání nové generace ještě v letošním roce. Podle nedávných zpráv k němu skutečně dojde - stane se tak krátce před Vánoci, takže poslední dva týdny letošního roku skutečně tablety (a další ultramobilní transformovatelná zařízení) s Broadwellem na trhu budou.

Intel však oficiálně oznámil ukončení výroby této skupiny produktů. Poslední objednávky přijme 26. září tohoto roku, to znamená za necelé tři týdny - poslední čipy vyexpeduje 28. listopadu, dva týdny před uvedením. Oficiální důvod: „poptávka se přesunula k jiným produktům Intelu“.

Tato fráze znamená, že Intel chystá novou revizi čipu, která zřejmě řeší potíže, pro něž je buďto pro Intel nevýhodné dále vyrábět revizi starou, nebo se po vydání nové revize stane stará nezajímavou (např. z důvodu přítomnosti bugu u té staré - podobně jako u Atomů Bay Trail).

Jedno možné vysvětlení se nabízí samo: Procesory Haswell a Broadwell trpí bugem, který znemožňuje stabilní běh s použitím TSX instrukcí. V případě Haswellu už nová revize na trh nepůjde (TSX se vypne a zůstane vypnutý aktualizací BIOSu základní desky). S Broadwellem to bude složitější, již vyrobené procesory mají jít na trh (s vypnutým TSX) a mezi tím Intel připraví novou revizi, která bug opraví.

Mohlo by se zdát, že právě to je případ krátké životní cesty první vlny Core M verze E0. Nezdá se však být příliš pravděpodobné, že by Intel bug v návrhu dokázal odstranit tak rychle, že by již v říjnu mohl výrobcům nabízet opravenou revizi (zvlášť když příprava verze F0 byla ohlášena měsíc před zveřejněním informací o TSX-bugu). Důvod předčasně ukončené výroby této řady proto bude ještě jiný (může souviset i s výrobním procesem, výtěžností nebo spotřebou - nájezd na 14nm výrobu přeci jen není tak hladký, jak si Intel původně plánoval).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku První generace Broadwellu skončí dříve než začala

Pátek, 5 Září 2014 - 07:40 | Borek Zanda | Až tak není. 1/ Intel má pořád technologický...
Čtvrtek, 4 Září 2014 - 17:06 | HKMaly | Takze uz chapes, jak je AMD dulezite?
Čtvrtek, 4 Září 2014 - 15:03 | Tiktak | Tohle je fakt potrhlé, takový paperabolish ještě...
Čtvrtek, 4 Září 2014 - 15:01 | BTJ | No, udelal jsem si konecne vycuc techto kodovych...
Čtvrtek, 4 Září 2014 - 13:29 | Behemot | LOL paperlaunch strikes again :D

Zobrazit diskusi