Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bude vaše PC nelegální?

Paragraf malý
Otázka asi na první pohled nesmyslná, ale věřte, že po přečtení tohoto článku vám bude nadmíru jasná. Samozřejmě, že nepůjde o kradené počítače ani jejich komponenty ale jak už asi tušíte, za další akci, jak potlačit a zcela zastavit hromadné šíření autorsky chráněných děl. A to nejen hudby, ale i filmů.

Vše tak trochu souvisí s teroristickým útokem na USA. V této souvislosti jsme už o jedné iniciativě psali nedávno. Nyní jde o nový návrh zákona, který právě směřuje do Kongresu a měl by řešit problém, jak zavést dokonalou antipirátskou ochranu do počítačů, CD a DVD přehrávačů a další spotřební elektroniky. Tento návrh předpokládá, že by do USA bylo zakázáno dovážet a v USA vyrábět a prodávat jakákoliv zařízení, která by ochranu neměla. Nezákonné by bylo i jakékoliv odstraňování této integrované ochrany. Zákon předkládá Walt Disney a senátor Ernest Hollings. O této iniciativě jsme pár informací, které se dostaly ven, už také informovali.

Nyní se ale i část tehdy zúčastněných začíná proti takto tvrdému zákonu ohrazovat. V pondělí se totiž představitelé firem Intel, IBM, Microsoft a Compaq Computer na mimořádné tiskové konferenci právě na toto téma souhlasně vyjádřili. Přitom se o tomto návrhu diskutuje již od srpna, nicméně bychom se ještě tento týden měli dočkat dalšího, konkrétnějšího vyjádření všech zúčastných firem, ještě než se předloha zákona do senátu dostane.

Jak nyní přední technologické firmy prohlašují, byl by tento zákon velkým zásahem legislativy do komerčního trhu. Je pravda, že právě na tyto otázky jsou američané velmi hákliví, otázkou zůstává, jak se jejich názory změnily po 11.září ... Jak se ukazuje, střetávají se zde dvě obrovské zájmové skupiny, vládnoucí nepředstavitelným finančním a technologickým potenciálem. Výrobci hardware a software a hudební a filmová vydavatelství. Vydavatelé se již několik let neúspěšně snaží pirátství čelit, nedá se však říci, že by nějakých výrazných úspěchů dosáhli. Technologické firmy se jim zatím snaží také velmi pomáhat, výsledek je ale také tristní. Zde ale už asi padla kosa na kámen.

Zákon je navíc koncipován tak, že by výrobci měly pouhých 18 měsíců na jeho zavedení do praxe! Poté by byl již jakýkoliv prodej nechráněných zařízení ukončen.

Opět se neubráním malé poznámky. Co by se stalo, kdyby zákon začal opravdu platit? Představte si, že každý pevný disk, každá zvukovka a snad i procesor, by byly vybaveny takovouto ochranou. Jak by asi reagoval trh? Kdyby nebylo možné sehnat žádné zařízení bez této ochrany? Jak to vidím já, bylo by to jako s prohibicí. PC by se asi prodávala dál, i když poptávka by určitě výrazně klesla (alespoň ze začátku). Černý trh by byl ale zaplaven starými PC a komponenty bez ochrany, bujel by ilegální dovoz. Výrobci by tak jednak přišli o peníze, které by museli investovat do vývoje a integrace antipirátských technologií do svých komponent, druhak by asi pocítili pokles poptávky. Co by to znamenalo? Že by pravděpodobně i některé významné firmy, které jsou již nyní na hranici rentability, jednoduše zavřely krám. V USA by přišlo o práci nemálo lidí a výroba i vývoj nových technologií by se stěhovaly do zemí bez tohoto zákona. Pravděpodobně do Číny. To by ale USA velmi oslabilo. Nejen finančně, ale především technologicky. Myslím, že Kongres proto takový zákon prostě přijmout nemůže. I když kdo ví, třeba za něj i tam lobují nějací číňané ...

Zdroje: 

Diskuse ke článku Bude vaše PC nelegální?

Žádné komentáře.