Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bulldozer vs. Merom vs. Bobcat: 2 jádra, 1,6 GHz + NetBurst 1 jádro, 3,46 - 3,6 GHz, + VIA Nano X2 @1,6 GHz

Procesory v testu: AMD FX-8150, AMD Phenom II X6 1100T, AMD A8-3850, Intel Core i7 870 (ES), Intel Core i7 2600K, Intel Pentium 4 HT 3,6 GHz, Intel Pentium 4 EE HT 3,46 GHz
Naše recenze AMD Bulldozeru vás zaujala natolik, že se kolem ní rozhořela poměrně divoká diskuze, kterou z nemalé části obšťastnil jistý troll, o kterém nevíme, zda je skutečně tak zapálený pro AMD, nebo se snaží vědomě dělat AMD medvědí službu. Jinak byla ale v diskuzi řada přínosných podnětů, na které jsme se rozhodli zareagovat tím, co jsme pracovně nazvali „Service Pack 1 recenze Bulldozeru“ a co už tomuto článku zůstalo. Pojďme se tedy podívat na některá další měření a srovnání s jinými procesory, některými i poměrně starými, jako je třeba desktopová verze Xeonu Gallatin v podobě 3,46GHz Pentia 4 Extreme Edition HT…

Všechny testy na této straně byly prováděny na frekvencí 1,6 GHz max. (vypnuto Turbo), ponecháno Cool'n'Quiet, ve Windows 7 se zapnutou funkcí Core Parking (výchozí nastavení). Pouze procesory Pentium 4 jely na své frekvenci (3,46 a 3,6 GHz) a jsou v testu čistě pro dokreslení vzdálené historie, za kterou je (doufáme) už udělaná tečka (i když víme, že někde ještě podobné procesory makají).

Všechny procesory měly zapnuty jen dvě jádra (tzn. u AMD FX jsme ponechali zapnutý pouze jeden Bulldozer modul, ostatní procesory na standardní nastavení). Pouze procesory Pentium 4 měly samozřejmě jen jedno jádro a ponechaný zapnutý Hyper-Threading. V grafech jsou rozděleny dle svých krycích jmen:

  • Prescott 1M (protože existuje i Prescott 2M, tak aby to bylo jasné) je Pentium 4 HT 3,6 GHz s 1 MB L2 cache a 800MHz FSB na 90nm procesu (paměti DDR2-800)
  • Gallatin je Pentium 4 Extreme Edition HT 3,46 GHz s 512 kB L2 a 2 MB L3 cache a 1 066MHz FSB na 130nm procesu (paměti DDR2-888)

Procesor Core 2 Duo L7500 má taktéž standardní frekvenci 1,6 GHz, jde o mobilní úsporný Merom s TDP 17 W na 65nm procesu, 4 MB L2 cache a paměti 2×2 GB DDR2-667 (CL4) sdílené s grafikou Intel X3100 v čipsetu GM965. V testu je označen svým krycím jménem, tedy Merom.

Kódování zvuku: OggDropXPd

První výsledek je opět standardní průběh, ve druhém je nastaveno spřažení aplikace pouze na jedno vlákno ze dvou dostupných.

Opět zde není vidět žádný praktický vliv spřažení. Co je naopak vidět, je s odstupem času hrůzostrašný výkon NetBurstu. V tomto konkrétním testu se mu vyrovnají moderní úsporné procesory na 1,6 GHz, pouze Bulldozer může být nazýván právoplatným nástupcem NetBurstu. Nepředbíhejme však, protože tento test je skutečně specifický a je to také jediný test, kde Bobcat poráží svého mohutnějšího „bratra“ Bulldozera.

Doplnění: Všímejte si výkonu VIA Nano X2 fixovaného na 1,6 GHz. Pro pořádek doplníme testovací sestavu:

  • VIA Nano X2 E L4350 1,6+GHz (v BIOSu nastaveno na pevno na 1,6 GHz, vypnutý adaptivní overclocking)
  • Deska: VIA EPIA M900 Mini-ITX, čipset VIA VX900
  • Paměť: 1× 4GB SO-DIMM DDR3-1066 CL7
  • HDD: 3,5” Hitachi 7200rpm 16MB buffer

Kódování videa pomocí x264

Delší stupnice značí první průchod kódování, kratší stupnice značí druhý průchod (na výsledný čas má větší vliv a je tedy důležitější pro posouzení celkového výkonu). Měření probíhá třikrát, výsledek je průměrem.

Dodejme, že testovaná Pentia 4 nemají 64bitové rozšíření, proto jsou testována jen na x86 verzi.

Opět zde vidíme krásnou ukázku plísně staré dobré mikroarchitektury NetBurst, kterou běžící na 3,46 GHz stíhá Bobcat na 1,6 GHz. Samozřejmě je nutné říci, že Bobcat je čistokrevné dvoujádro, zatímco Pentia 4 si se svým Hyper-Threadingem na dvoujádro jen hrála. Lépe to uvidíme v dalších testech, ještě před nimi konstatujme, že Bulldozer ve srovnání s Meromem neobstál.

Doplnění: Testovací skript jsem Tralalákovi nedopatřením sestavil tak špatně, že nedošlo k otestování x64 verze x264, takže čistě pro orientaci alespoň x86 verze.

CineBench R11.5

Na tomto příkladu je krásně vidět, že i přesto, že škálování Bulldozeru není tak dobré jako u jiných dvoujader (byť Merom trošku zklamal, možná nějaká anomálie v systému), je to oproti Hyper-Threadingu o poznání dál. Je sice pravda, že srovnáváme s Hyper-Threadingem z éry NetBurstu, ale pořád je i dnešní HT zatraceně odlišný od dvou jader v Bulldozer modulu, co se škálování týče. Takže realita skutečně spíše odpovídá tomu, že jeden Bulldozer modul = dvě jádra, byť natěsnaná v jedné funkční jednotce tak, že si „příliš lezou do zelí“ a navzájem se ovlivňují.

Mimochodem je to také jedna z mála situací, kdy 3,46GHz Gallatin poráží 3,6GHz Prescotta. Avšak i 3,46GHz Gallatin je poražen jak 1,6GHz Bobcatem, tak 1,6GHz Bulldozerem, byť pouze ve vícevláknové práci.

Doplnění: Vzhledem k tomu, že obě jádra v Bulldozer modulu cosi sdílí, porazila je na tomto taktu dvě jádra procesoru VIA Nano X2, což je přinejmenším zajímavé.

Podívejme se ještě na výkon jednovlákna ve srovnání s úlohou spřaženou na jedno jádro:

Jestliže na předchozí straně v testu CineBenche spřažení na jedno jádro ve všech případech ublížilo, byť nepatrně, tak naopak u Pentií 4 HT spřažení spíše pomohlo (opět jen nepatrně a jen u Gallatinu).

POV-Ray 3.7 RC3

V tomto testu jela Pentia 4 pouze v Single-threadu, neboť x86 verze POV-Ray nám multi-threaded test nenabídla. Proč, to netušíme.

Merom asi přeci jen bude mít v určitých situacích trošku problém se škálováním výkonu, nicméně v tomto testu jasně vede. U Bulldozeru je ovšem ten problém se škálováním ještě patrnější, navíc Merom jej zde poráží skutečně o hodně.

Opět se podíváme také na práci jednovlákna se spřažením:

Zde spřažení dost ublížilo Gallatinu, zdá se, nicméně bychom to opět viděli spíše na nějaké „erupce ve Windows“.

WinRAR 4.1 Beta

A opět WinRAR, test, který je výjimkou potvrzující pravidlo. Bulldozer zde sice neporáží Meroma, ale srovnejte si jeho škálování v jediném modulu se škálováním Hyper-Threadingu v Gallatinu. Tady se dá naprosto oprávněně hovořit o srovnatelném nárůstu výkonu „za pomoci jednoho jádra“ a „za pomoci Hyper-Threadingu“ (byť jedné z prvních verzí). Zde bychom se nedivili, kdyby někdo Bulldozer modul považoval za jedno jádro s lepším Hyper-Threadingem. Nejlépe zde škáluje Bobcat, někde na půli cesty mezi ním a Bulldozerem je se škálováním Merom.

Znovu se podívejme, jaký vliv bude mít v jednovláknové práci spřažení na jedno jádro:

Opět spíše žádný, Bulldozer předvedl jakousi výjimku.

Dodejme, že WinRAR testujeme vzhledem k poměrně rozptýleným výsledkům vždy třikrát a děláme z těchto tří měření průměr.

7-Zip 9.22 Beta

Provedli jsme znovu kromě měření vícevlákna také měření jednovlákna. To je zobrazeno jako kratší stupnice, vícevlákno je stupnice delší. V závorce je uvedeno, kolikrát byla práce ve vícevláknu rychlejší oproti jednovláknové práci.

Jestliže ve WinRARu byl Bobcat o polovinu pomalejší než soupeři, v 7-Zipu to opět dohání a v dekompresi oběma jádry dokonce předhání všechny kromě Meroma, u něhož se opět projevil vnitřní problém se škálováním (kde zase Bobcat exceluje). Bulldozer se zde však nechal zahanbit a porazit oběma NetBurstovými procesory, k jeho cti nutno dodat, že oba běžely zhruba o 2 GHz rychleji. Je zajímavé, že s výjimkou jednovláknové dekomprese opět vyhrál pomalejší Gallatin nad Prescottem, byť je to o fous.

(Měření 7-Zipu na VIA Nano X2 bohužel nemáme.)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test mikroarchitektury AMD Bulldozer a vliv Core Parkingu ve Windows 7 i Windows 8

Pondělí, 21 Listopad 2011 - 08:45 | Hirogen | Tak jelikož stále nic nepřišlo, začínám...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 19:23 | Hirogen | Tak já se také přidávám, neb by mne zajímalo, co...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 16:59 | TESKATLIPOKA | Ja som tiez zvedavy na vysledky. e-mail: KRONOSFX...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 16:41 | radax.cz | Můj mail by měl být viditelný registrovaným, ale...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 14:02 | MiMo007 | Myslim ze prave proto se o tom diskutuje, aby to...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 12:23 | terrorist | prijde mi legracni, jak nekteri amd fanbois...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 09:29 | MiMo007 | Tomu nerozumim. Ty tvrdis, ze BIOS nastavi klidne...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 00:46 | Pavel Tongel | Jeste jsem zapomnel,tem nevericim co chteji videt...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 00:43 | Pavel Tongel | Myslim si,ze na pevno to vyply v biosu nemel....
Středa, 16 Listopad 2011 - 17:44 | MiMo007 | A mel jsi vypnuty Turbo a napevno nastavene...

Zobrazit diskusi