Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Canonical ukončí cloudovou službu Ubuntu One

Další část ekosystému Ubuntu míří do učebnic Dějepisu. Canonical ukončuje svoji cloudovou službu, a to včetně hudebního obchodu Ubuntu One Music Store. Proč?

Jak uvádí šéfka firmy, Jane Silber, bylo to těžké rozhodnutí, zejména když uživatelé službu, resp. její funkcionalitu poměrně dost využívali. Ale jako společnost se musí Canonical zaměřit na strategické iniciativy a ujistit se, že se nerozkročil příliš úzce.

Strategickou prioritou Canonicalu prý je, aby vytvářel ten nejlepší operační systém pro telefony, tablety, desktopy a další zařízení. A tím se Jane dostává ke klíčové myšlence: všechno konstruují specificky tak aby podpořili obsah a služby dalších firem, což je jedna z věcí, kterou se liší od konkurence.

Navíc válka o nabídku co největšího bezplatného úložiště není dlouhodobě udržitelná, zejména když jiné služby běžně nabízejí aktuálně 25 až 50 GB. Aby Ubuntu One bylo konkurenceschopné v celosvětovém měřítku, vyžadovalo by větší investice, než jaké je Canonical ochoten do projektu dát. Místo toho se tedy ve firmě rozhodli nabídnout tu nejlepší otevřenou platformu pro služby a obsah svých partnerů.

Od včerejška tak není možné dokoupit si na Ubuntu One dodatečný diskový prostor. Podpora služby nebude obsažena v Ubuntu 14.04 LTS, které vyjde za pár dnů a proběhne i odpovídající aktualizace obslužné aplikace ve starších verzích Ubuntu a obchodech Google a Apple. Služba poběží až do konce června 2014, uložený obsah si budou moci uživatelé stáhnout až do 31. července 2014, kdy bude vše smazáno a Ubuntu One přestane zcela existovat.

Uživatelům bude nabídnut nástroj pro snadné stažení obsahu a přenos dat na jiná cloudová úložiště. Zdrojové kódy služby pak budou uvolněny pod open-source licencí. Uživatelům, kteří mají zaplaceno za službu na časové bázi bude nevyužitá doba proplacena zpět v plné výši, a to od včerejšího dne, kdy byla celá tato věc oznámena. Za období 2.4. až 1.6. tak nezaplatí ani cent. Zákazníci budou kontaktováni jednotlivě s podrobnějšími informacemi, obecně pak přijdou další blogové zápisky v průběhu celého procesu ukončování služby.

Tolik tedy smutné oznámení. Osobně jsem cloud Ubuntu One, kromě občasného vyzkoušení, nikdy trvale nepoužíval, jelikož mi přišel takový neohrabaný a nehotový. Ale to by se zřejmě i postupem času zlepšilo a z One se mohla stát plnohodnotná součást systému. Jenže Canonical je bohužel příliš malá firma na to, aby mohl bojovat s velkými hráči, kteří dennodenně přidávají do svých cloudů spousty nových serverů. Stejně tak nemohl bojovat se zlepšující se podporou datově náročnějšího obsahu jako fotky a videa na sociálních sítích jako G+ či facebook. A stejně tak kupříkladu těžko mohl byť jen uvažovat o pozicích jaké má třeba Dropbox.

Ukončení služby se mi tak jeví jako logické. One muselo z Canonicalu odčerpávat nezanedbatelné peníze, ať již na budování infrastruktury, nebo její provoz. Je to ale další díl Ubuntu, který končí pro řekněme komerční neúspěch. Ukazuje, jak těžké je prosadit se ve světě, kde vládne Google, Microsoft, Apple a další velcí hráči.

Pro budoucnost jistě bude lepší, když Canonical vrhne své síly a finance tam, kde to bude mít větší smysl. Z pohledu jednotného systému na všech zařízeních třeba právě do dalšího vývoje desktopového prostředí Unity a grafického serveru Mir.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Canonical ukončí cloudovou službu Ubuntu One

Neděle, 6 Duben 2014 - 20:38 | šarik | BTJ to ještě netuší, že dětský operační systém...
Pátek, 4 Duben 2014 - 20:45 | Choze TM | Že se vůbec zahazujete na to reagovat...
Pátek, 4 Duben 2014 - 14:14 | Fotobob | Aha. Hlavně že Microsoft za poslední roky...
Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 21:33 | theseus | To není jenom o "zadarmo nebo za peníze...
Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 17:18 | BTJ | Mno z toho vyplyva stare zname (ne pro RMS ovsem...
Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 15:35 | HKMaly | To je porad sama synchronizace, kdyby to slo...
Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 13:15 | Miroslav Jasso | "Osobně jsem cloud Ubuntu One, kromě...

Zobrazit diskusi