Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CD-R mechaniky - YAMAHA CDR-100

Philips CDD521-10
Tentokrát pro vás máme opravdovou lahůdku a jedinečnou šanci se podívat do historie. V létě 2003 jsme vyhlásili soutěž o nejstarší mechaniky. WIFT se na vítězné kousky podíval z dnešního pohledu a závěry jsou mnohdy velmi zajímavé. No co myslíte, umí první DVD-ROM mechaniky číst DVD+R? Nebo unese jedna z první vypalovaček na plotně 3,5 kg svěrák? Je možné, aby první palírny vypalovaly stejně dobře jako ty dnešní? Určitě se při čtení pobavíte, takže si uvařte kafíčko a dejte se do čtení. Bude to stát rozhodně za to! Myslím, že nic takového nenajde nikde na celém světě. Na CD-R serveru ale ano!

Yamaha CDR-100

Největší perličku si přeci jen nechám na konec :-). Toto ještě není ona, nyní vám představuji snad mou nejoblíbenější historickou vypalovačku Yamahu CDR-100. Když se na CD-R serveru objevila soutěž o nejstarší vypalovačku, tak nejen Martin a Petr, ale i já jsme si mysleli, že něco staršího, než je tento typ, snad ani nikdo přihlásit nemůže. No, ale stalo se, že se objevily i starší kousky (a hlavně funkční!). I já jsem měl chuť jednu takovouto Yamahu přihlásit. Byla to Yamaha CDR-102 a ač se zdá být jako typ novější (a asi i novější bude), nepálí tak rychle, jako tato Yamaha CDR-100. CDR-102 byla jaksi ořezanější verze CDR-100. Uměla pálit jen 2×rychlostně a neměla výstup na sluchátka a regulátor hlasitosti. Pro soutěž však nevyhovovala, protože nefungovala :,-(. Ovšem dokud fungovala, vypálil jsem na ní nespočítatelné množství CD a vůbec jsem se s ní hodně sblížil :-). Asi právě v tento moment mi značka Yamaha tolik přirostla k srdci. A dost mě vzalo, když Yamaha ukončila svou činnost v oblasti optických mechanik pro PC (možná si vzpomínáte na ten funus, v němž hlavní roli hrála moje Yamaha F1, která mimochodem doteď pálí jako víno).

Tato Yamaha CDR-100 umí pálit i číst rychlostí 4× speed a to jak TAO, tak i DAO. V režimu TAO umí mezery pouze 2-sekundové (možná i větší, ale jistojistě ne menší), v režimu DAO umí i nulové mezery. Rozhraní má jak jinak, než SCSI a stejně jako všechny zmíněné CD-ROM mechaniky potřebuje k provozu caddy, což vylučuje použití 8 cm médií, vizitek a dalších nestandardních médií. O CD-RW médiích se jí také nikdy ani nezdálo, neumí je ani zapisovat ani číst.

Zajímavostí má tato mechanika několik. Kromě toho, že se v systému netváří jako CD-ROM device, ale WORM device (což má za následek to, že pro rozchození v systému v podstatě "potřebujete ovladač"), tak má tato mechanika jaksi "obnaženou" elektroniku. Krásně je to vidět zeshora. Deska s plošným spojem a spoustou chipů je takto podobně bohatě osazena i z druhé strany. Obnaženost nejspíše přispívala k lepšímu chlazení.

Podíváte-li se na přední panel, uvidíte poměrně bohatou výbavu LEDkami. LEDka DISC svítí, když je vložen disk, READ bliká, když mechanika čte, WRITE bliká při inicializaci pálení nebo při simulaci pálení a trvale svítí při skutečném pálení. LEDky 2× a 4× indikují rychlost čtení nebo pálení, podle toho, zda svítí/blika READ či WRITE. Pokud svítí 2× resp 4×, čte/zapisuje se 2× resp. 4× SPEED, pokud nesvítí žádná z těchto rychlostních LEDek, jde o 1× SPEED. Víc snad ani mechanika ukázat nemůže. Abych se přiznal, po této vpravdě vyčerpávající indikaci se mi u dnešních "chudoLEDných" mechanikách velmi velmi stýská. Nezřídka má mechanika jen jednu jednobarevnou LEDku, která svou aktivitou indikuje, že se něco děje, zbytek si musíte domyslet sami.

Milí výrobci různých CD/DVD mechanik, to je vážně takový problém přidat několik smysluplných LEDek na přední panely vašich vypalovaček? :-/ Tak, jako nemám rád barevnou (a další) přeplácanost Windows XP, tak se mi moc líbí, když taková mechanika, která umí víc, než jen číst CD, na mě hraje všemi barvami a dokáže toho různými LEDkami a jinými indikátory o sobě prozradit co nejvíce. Nostalgicky musím zavzpomínat na jednu 6×rychlostní CD-ROM mechaniku NEC, která měla na předním panelu pro tyto případy rovnou klasický monochromatický LCD displej (podobný, jako mají digitální hodinky). Pane jo, na tom se dalo napsat věcí...

Pojďme se na tuto mechaniku podívat podrobněji, přesněji řečeno z pohledu softwaru.

CDRWin

Yamaha CDR-100 CDRWIN čtení

Yamaha CDR-100 CDRWIN zápis

Jak je vidět, CDRWin Yamahu CDR-100 podporuje a dokonce o ní mnohé ví, jako např. že Audio CD umí číst max. 2× rychlostně, zatímco data zvládá 4× rychlostně. Ke správnému čtení AudioCD však bylo bezpodmínečně nutné používat v programu "Jitter correction", či spíše přesněji synchronizaci sektorů, neboť v případě přerušení grabování už mechanika správně nenavázala na poslední grabovaný sektor a vzala to někde okolo. V takto nagrabovaném WAVu pak bylo na spoustě míst při troše dobré vůle slyšet zřetelné lupnutí. Když to však srovnám s DVD-ROM mechanikou HITACHI GD-1000, byla Yamaha CDR-100 v grabování audia oproti této DVD-ROMce králem (Pozn. Martin: Ono je vůbec těžké uvěřit tomu, že v té době to bylo s tím čtení CD-DA vlastně celkem jedno, protože žádný (téměř) stolní CD přehrávač stejně vypálená CD nebral, nebo velmi špatně).

Mechanika dokonce umí číst z CD určité informace ze subkanálů (zde jde o čtení jistých informací ze subkanálů pro přesnou detekci mezer mezi stopami; pokud mechanika tuto vlastnost neumí, CDRWin dá před každou stopu 2 sekundovou nebo žádnou mezeru), což v případě této vlastnosti CDRWinu není ani u dnešních mechanik úplně běžný jev (ovšem např. Exact Audio Copy to umí i jinak, takže to zas tolik nevadí). CD+G neumí číst, ale umí zapisovat (což je přinejmenším pozoruhodné). Za povšimnutí stojí absence schopnosti zapisovat CD-Text (na což tehdy kašlala valná většina mechanik, přičemž právě Yamaha docela dost dlouho, první Yamaha se schopností zápisu CD-Textu přišla až s podporou Hi-Speed CD-RW médií, tedy u modelů řady CRW-8824, kdy už to konkurenční mechaniky dělaly docela běžně).

Easy CD-Pro 95

Yamaha CDR-100 EasyCD Pro 95

Neméně zajímavý pohled na Yamahu CDR-100 nabízí vypalovací program (tehdy od firmy Adaptec) Easy CD Pro 95 (ano, toto je pradávný předchůdce dnešního Easy CD Creatora, který podle mě, co se kvalit týče, na staré dobré Easy CD Pro 95 hnedtak mít nebude). Ten dokonce odhaluje (nevím jak, asi ze své databáze) buffer vypalovačky: 640 KB (zvláštní hodnota, což?). Dozvídáme se též neschopnost číst čárové kódy ze spodku některých médií, což dnes neumí vesměs žádná mechanika, ono to také v zásadě k ničemu není. Navíc i kdyby čtení čárových kódů přežilo dodnes, nebylo by moc využitelné ani pro ochrany CD, neboť by se to stejně dalo obejít, jako ostatně všechny ochrany ;-) (Pozn. Martin: A nebylo náhodou EasyCD Pro 95 ještě od Incad Systému? Já bych řekl, že právě v té době je Adaptec koupil. A ještě snad doplním, že ta číslice 95 znamená, že to byl program již pro Windows 95!).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Recenze historických CD-ROM, DVD-ROM a CD-R vypalovaček

Pondělí, 3 Duben 2006 - 22:29 | Anonym | KUPIM CD PREHRAVAC TESLA MC 900
Středa, 28 Prosinec 2005 - 20:40 | Anonym | kupim cd prehravac tesla mc 900 ponuknite
Středa, 6 Červenec 2005 - 19:27 | Anonym | kupim cd player tesla mc 900 aj na dobierku
Středa, 2 Březen 2005 - 18:08 | Anonym | Od:Christian Stieber (stieber@Informatik.TU-...
Čtvrtek, 30 Září 2004 - 22:46 | Anonym | (Pozn. Martin: Ono je vůbec těžké uvěřit tomu, že...
Pátek, 27 Srpen 2004 - 00:00 | Anonym | fajn clanok dobre som sa pobavil  ja mam...
Pátek, 2 Červenec 2004 - 09:34 | Anonym | Vlastnim externu CDrom Toshiba single speed,&...
Neděle, 18 Duben 2004 - 22:39 | Jaroslav Kudyn | Super článek. Vzpoměl jsem si na to jak kamrád...
Sobota, 10 Duben 2004 - 13:05 | Anonym | Jen tak pro zajímavost, mám doma ještě onen SCSI...
Pátek, 12 Březen 2004 - 08:28 | Anonym | Ahojte. Fajn článok. Človek nebyť Vás, by už aj...

Zobrazit diskusi