Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2005: Zajímavé chipy u ULi

ULi logo
Firmu ULi (dříve ALi) můžete znát jako výrobce chipsetů pro základní desky a i na CeBITu byly předváděny především tato řešení, i když se tato firma nyní snaží přicházet i s dalšími produkty. Nás zaujaly chipy pod nicneříkajícím označením M1573 a M1695, kdy v prvním případě jde o jižní můstek používaný u mnoha výrobců základních desek společně se severním můstkem od ATI a v druhém případě „HyperTransport PCI Express Tunnel chip“, který umožňuje několik velice zajímavých možností, včetně plnohodnotného SLI řešení.

Jižní můstek M1573 můžete najít na základních deskách u mnoha výrobců základních desek se severním můstkem od ATI. Na obrázku můžete například vidět takovou desku značky ASUS, kterou měli přímo u ULi na stánku. Ptali jsme se na tuto skutečnost u výrobců mainboardů a ti nám odpověděli, že důvod k vytvoření takové základní desky je prostě v tom, že jižní můstek od ULi je lepší, než přímo ty, které nabízí sama ATI. Především prý kvůli audiu. Na druhou stranu ATI tlačí na výrobce, aby používali její řešení, takže mnozí nakonec vytvoří vždy desky dvě - jednu s jižním můstkem od ATI (SB400) a druhou s kvalitnějším jižním můstkem od ULi. No, znáte to s tím vlkem a kozou ;)

ULi jižní můstek na ASUS desce s ATI chipsetem

Další velmi zajímavý chip od ULi je ukryt pod názvem M1695, což je „HyperTransport PCI Express Tunnel chip“. Ve skutečnosti by například nebyl problém tento chip dát mezi prakticky jakýkoliv chipset (i konkurenční) a AMD procesor, takže by tak nebyl problém utvořit například řešení s plnohodnotným PCI Express ×16 slotem a AGP 8×, což vlastně i přímo ULi nabízí (viz obrázek níže). A jak jsme se dozvěděli, ULi momentálně se svými partnery pracuje na SLI řešení, kdy oba sloty pro grafické karty budou mít připojeno 16 linek a nikoliv jako v případě nForce4 SLI „pouze“ 8. Prakticky by to mělo být utvořeno pomocí tohoto chipu M1695 společně s připravovaným M1697. Na trhu by takové řešení mohlo být v časovém horizontu tří až čtyř měsíců.

Obávám se však, že takovýchto řešení také mnoho na trhu nenajdeme, protože proti němu pro změnu poměrně tvrdě postupuje nVidia, která má samozřejmě mezi výrobci základních desek poměrně silné slovo a jejímž zájmem je protlačit co nejvíce vlastní chipset nForce4 SLI. Toto řešení však není vhodné pouze pro SLI, protože by v principu například bylo možné pro nějakou pracovní stanici s využitím více těchto tunelovacích chipů vytvořit systém například se čtyřmi „plnotučnými“ PCI Express ×16 sloty. Nechme se překvapit, zda-li nějaký výrobce základních desek nalezne dostatek odvahy k takovému řešení.

Základní deska s ULi M1695 a M1567

Diskuse ke článku CeBIT 2005: Zajímavé chipy u ULi

Pondělí, 14 Březen 2005 - 23:29 | Josef Svatuška | Doufám, že NB ATi budou dosahovat min. takových...
Pondělí, 14 Březen 2005 - 15:08 | Anonym | A co teda ten tunnel chip vlastne umi, nak mi...

Zobrazit diskusi