Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Celkové hodnocení

Plextor PX-S88TU
Jsme velmi rádi, že vám dnes můžeme představit v rozsáhlém testu jednu z prvních USB 2.0 externích vypalovaček - Plextora PX-S88TU, kterou nám zapůjčila firma Servodata. Věřím, že i vy se rádi podíváte, jak toto rozhraní funguje s vypalovačkou a stejně jako nás, i vás bude zajímat, jak si s naším trápením poradila tato, designově velmi zdařilá vypalovačka, poradila.

Kapitoly článků

1.  Úvod
3.  Instalace
4.  Testy
5.  Testy
6.  Testy
7.  Celkové hodnocení

Hodnocení

První USB 2.0 vypalovačka a první USB 2.0 řadič na našem redakčním stole. Takže jsme byli opravdu velmi napjatí, jak to bude všechno fungovat. Když už jste se dočetli až sem, asi už víte, že vše bylo bez problémů, zákysů atp. Zkrátka USB 2.0 je opravdu fajn věc, zvláště pro počítačové cestovatele. Povídání a hodnocení řadiče si necháme na jinou recenzi, dejme zabrat Plextoru. Tedy nejprve co se nám nelíbilo.

V manuálu byl některý překlad odborných názvů trochu zavádějící, možná by stálo za to, některá slova nepřekládat. Také se objevila nepřesnost s nastavením DMA, které u mechaniky nebylo možné nasavit vůbec. Trochu nám chyběla signalizace testovacího režimu a tlačítko pro přímé přehrávání CD-DA. Mechanika čte pomaleji CD-RW média (maximálně 10× speed). Pokulhává přístupová doba na zvukových cédéčkách. Velmi pomalu grabuje CD s ochranou LaserLok a nezvládá funkční kopie SafeDisc2. No a to by bylo tak všechno.

Těch kladných věcí je mnohem více. Předně je velmi potěšující, že vše najdete již v našem rodném jazyce. Návod na instalaci i vypalovací program. To je velké plus. Manuál je navíc zpracován velmi vkusně, je tak akorát, aby svou odborností a rozsáhlostí neobtěžoval. Mechanika má také velmi hezký design. Vyzdvihnout je třeba, u Plextora již víceméně standardní, dvouletá záruka a bezproblémová instalace a to i samotného USB řadiče. Hladké průběhy všech měřených křivek svědčí o dobré kvalitě mechaniky. Dá se používat v jakékoliv poloze. Zkušel jsem ji při vypalování různě otáčet a nedala znát, že by jí to nějak vadilo. Při nejhorším zastavila BURN Proofem pálení, a počkala, až s ní přestanu třást :) Přístupové doby k datovým médiím je dokonce lepší než udává specifikace, něco málo nad 100ms, což je u externí přenosné mechaniky dobrý výsledek. Podporuje všechny formáty, včetně CD-Textu, i když CDspeed tuto vlastnost vypalovačce stále upíral. Pro kopírování také nabízí DAO RAW.

99min CD ne
90min CD ano, maximálně 89:29:74
80min CD ano
21min CD ano
Overburn ano
CD-Text ano
DAO RAW ano
Buffer underrun BURN Proof
SafeDisc2 ne

Plextor PX-S88TU je první takto malou mechanikou od Plextora. Svými parametry však téměř nezaostává za svými bratry. Je to tedy kvalitní mechanika, se kterou jsem neměl vůbec žádné problémy, když pominu trochu zmateční práci s velmi dlouhými médii (99min), kdy se po delší době podařilo alespoň odsimulovat zápis na 90min médiu na 89:29:74. Nevadí-li vám, že tato vypalovačka neumí více jak 90min (což ale umí velmi málo mechanik a Plextoři se stále drží v maximální délce kolem těch 90 minut, takže je vlastně v normě), pomalejší čtené CD-RW a trochu vyšší cena, můžeme vám s klidným svědomím tuto mechaniku doporučit.

Testovací konfigurace: board ASUS A7V, Duron 650, 128MB RAM, HDD Maxtor 20 GB, nVidia GeForce2 MX 32MB, Plextor PX-W2410A, Thats Write 24×10×40, OS Windows 98 SE.

Mechaniku k testům dodal: Servodata.

Cena: 14 859,60 Kč (včetně DPH)

Záruka: dva roky

Doplnění

Po ukončení testu jsem ještě vyzkoušel nový firmware 1.04, ovšem všechny hodnoty, které jsem dříve testoval s verzí 1.02, zůstaly stejné.

Kapitoly článků
1.  Úvod
3.  Instalace
4.  Testy
5.  Testy
6.  Testy
7.  Celkové hodnocení

Diskuse ke článku Plextor PX-S 88TU (externí 24×8×8 USB 2.0)

Žádné komentáře.