Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny NAND flash začínají klesat, sklady jsou totiž plné

No když se podívám na ceny komponent v obchodu tak to moc nevypadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Když se podívám na heureku a historii cen produktů, tak spíš vidím že ceny klesaly od poloviny minulého roku až do vánoc a některé ted naopak opět rostou (a to koruna výrazně posílila k euru i dolaru).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jak zdražený Ropy, trvá dlouho než se promítne do koncových cen nahoru dolů (samozřejmě nahoru jsou ti prodejci rychlejší s úpravou). A to je jednoduchá komodita. Ale pokud zlaté období crypta skončilo, covid na ústupu, a doprava Asie-Evropa se zlepšuje. Za rok můžou být sestavy o 20-40% cenově dolů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, když se zdražuje, tak mají pumpaři spotřebované zásoby do hodiny. Když se zlevňuje, tak jim najednou stejné zásoby stačí na týden/týdny.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

O tom si můžeš nechat zdát leda tak ve svém vlhkém snu.
Ceny dolů v žádném případě nepůjdou.
HW je běžně dostupný v západních státech už od léta a ceny jdou nepatrně spíš nahoru než dolů.
K vzhledem tomu že se už začínají např. GPU naskladňovat ve větším množství i v české distribuce, značí že už je HW dost. Důvod tedy pro stagnaci cen již tak pominul a ceny si stále drží. To jsou prostě reálné ceny HW které dolů půjdou jedině formou inflace nikoli číslem na cenovce.

Navíc dodavatelské řetězce se naučili pracovat s algoritmem vyhodnocující poptávku vs. akceptovanou cenu a vyplatí se regulovat dopravu nebo přímo výrobu pro udržení cen na aktuální hladině. Jednoduše řešeno na trhu není konkurence a k snížením cenám není důvod když jsou lidé ochotní tyto ceny akceptovat už přes dva roky.

Nemá smysl čekat jestli někdo čeká na nižší ceny HW tak prostě nepřijdou už nikdy a to jestli HW nakupují kryptobaroni nebo ne na tom nic nemění, protože ani oni už nakoupený HW na trh zpět nevrhnou protože mají zkušenosti z dob minulých a i kdyby vrhli HW na bazarový trch, způsobí to jen dočasnou fluktuaci v ceně, která by se během pár měsíců vrátila ještě k většímu růstu cen.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Ceny dolů v žádném případě nepůjdou."
Žiaden strom nerastie až do neba, ak si myslíš že bežní hráči budú nakupovať 2-3x ! predražené grafiky tak si na omyle.
Opýtaj sa sám seba, koľko asi hráčov kúpilo 1660 Super za 550-650€ keď sa dala normálne pred kryptom kúpiť od 220€ v nereferencii, koľko hráčov siahlo po 5700XT za 800-900€ keď pred kryptom išla od 380€...
Krypťák si kúpil aj takú GPU lebo on si vlastne kúpil "tlačiareň na €€€" ale hráč čo mal limit 200-250€ si asi 1660S za 600€ nekúpil že ? On v tej cene celé PC nemal...

Počkaj, nabehnú linky, vylepšia procesy, dokončia továrne a ani nebudeš vedieť a z obdobia nedostatku sa môžeme "ako nič" prehupnúť do pretekov o zákazníka a masívneho zlacňovania.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Optimista je špatně/nedostatečně informovaný pesimista.

Cokoliv, co v roce 2008 neslo cenovku 2000,- Kč nepořídíš pod 3000,- Kč už jenom kvůli inflaci.
Herní PC pod 20.000,- Kč se pomalu ale jistě přesouvá do cenové kategotie 20.000 €.

Možnosti jsou:
1) vydělá to na sabe, tak je vyšší cena jenom mírná komplikace na vstupu.
2) ten koníček Vám za to stojí, máte na to a jste ochoten to zaplatit, tak si to pořídíte.
3) máte na to, ale nejste ochoten to zaplatit, tak remcáte jako Redmax
4) nemáte na to, nebo nejte ochoten to zaplati, tak hledátte jine cesty
4 a) konzole
4 b) APU
5) najdete si jiného koníčka. Doporučuji knihu.

PS: Za rok 2021 jsem utratil za knihy 30.000+ Kč. Mám takový dojem, že GPU za stejnou cenu mne vydrží bavit poněkud déle. Pokud se jí něco nestane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Cokoliv, co v roce 2008 neslo cenovku 2000,- Kč nepořídíš pod 3000,- Kč už jenom kvůli inflaci.

Jo, jasně :-)
Když koukám na nákupy z r. 2008, cca za 2000 Kč byl 320GB disk (rotační, SSD, samozřejmě menší, stál asi 8000) nebo 4 GB RAM.

> Herní PC pod 20.000,- Kč se pomalu ale jistě přesouvá do cenové kategotie 20.000 €.

Zas bych nepřeháněl, zhruba úroveň dřívějšího „herního PC do 20 000“ se dneska dá pořídit okolo 30 a co bych nazval kategorií „co byste ještě nechtěli“ se dá tak za 3000 € (Ryzen 5900X, GeForce 3080, 32 GB RAM, 1TB SSD + 2TB HDD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bavime sa o cenach tovaru v PC sfere, ok (ano, rohlik stal 6 centov, teraz stoji 10 centov, to je +66%)

enermax modu 82+ 525W stal 04.11.2008 105,07€. Dnes pozriem porovnatelny zdroj...Seasonic Focus GX 550 W Gold ok? 81,9€...
2TB HDD? seagate SV35.5 2TB som kupoval 23.05.2011 za 91,08€... kolko stoji dnes jeho nastupca ironwolf? 79,9€
mam pokracovat? Ok 08.01.2014 som kupoval 180GB intel SSD za 180€ :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„vyplatí se regulovat dopravu nebo přímo výrobu pro udržení cen na aktuální hladině“

Akorát že takhle to nefunguje.
1. Leda idiot by uměle snižoval výrobu v době, kdy všechno co vyrobí může prodat za mimořádně horentní částky.
2. Pokud třeba GeForce 3060 má MSRP $329 (čili náklady jsou nižší), je blbost zvolit např. dodání 1 ks za $800 pokud je možnost dodat 10 ks po $500.
3. To jsou takové ty klasické historky jak kapitalisti ničí výrobky aby neklesly ceny. Akorát, když se nad tím trochu zamyslíte: Dotyčný kapitalista by sám sebe připravil o zisky výměnou za to, že konkurence bude prodávat dráž.
Jednak proč by to dělal a jednak i kdyby to někoho napadlo, rychle by zkrachoval.
(Dokonce ani dělat kartelovou dohodu nedává smysl v době, kdy je poptávka tak jako tak extrémní a ceny jsou vysoko.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Plotnové disky to budou mít čím dál těžší, protože se bude více projevovat úspora z rozsahu - negativně pro HDD, pozitivně pro SSD. Bohužel moderní Windows jsou na HDD těžko provozovatelné a větší kapacitu chce čím dál méně lidí i díky nárůstu kapacity SSD. Taky nevím, co chtějí prodejci dělat se 120GB SSD za 500 Kč, když 240 GB stojí jen 700 Kč.

Jen pro zajímavost. Asi před rokem a půl jsem oživil hodně starý PC s Athlon X2 6000+ (Windsor 90nm) pomocí SSD a stačí to i na snesitelný provoz např. v kanclu i s příšernými Windows 10 - office programy a internet. Zkoušel jsem to jen pro zajímavost s tím, že to bude nepoužitelné, ale majitel byl nakonec nadšen, tak zatím jen investice asi 900 Kč a nový PC tak za osmičku až později. Tomu říkám šetrnost a řešení čipové krize!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tento problem riesim u znameho - daroval som mu 240GB SSD, ale nevedel som najst ziaden free tool na klonovanie disku, aby tie sucasne Windows 10 aj nabootovali z noveho SSD namiesto stareho HDD, na ktorom su nainstalovane teraz. Skusal som Acronis, EaseUs a este volajaky cinsky software, ale vsetky maju tuto feature (clone system disk/partition/Win10) spoplatnenu :(

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já neklonoval, ale nějaký program to snad zdarma umí.
https://www.cistepc.cz/wintohdd-idealni-program-na-klonovani-pevneho-dis...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

asi nekupujete správne SSD :D skoro pri každnom druhom je Acronis True Image pribalený zdarma. Osobne vyskúšané a funguje spoľahlivo

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No sakryš, tak to celé roky asi kupuji špatné SSD disky, poněvadž na licenci Acronis True Image jsem ještě u žádného nenarazil a to mi rukama prošly desítky nových SSD. Což bude evidentně nízký statistický vzorek, abych se vešel do pojmu "skoro každý druhý" :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona u většiny ale skutečně je. Jenže to není žádná licenční karta, ale jen v návodu k SSD je odkaz na web, kde si to máš stáhnout.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Možným řešením by mohlo být použít Acronis True Image licenci pro Western Digital disky (https://support.wdc.com/downloads.aspx?lang=en&p=502).
Před klonováním do PC připojte jakýkoliv WD disk (třeba půjčený) a to by mělo pro funkci SW stačit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí jenom dobře vytvořit oddíly, zkopírovat celý disk na SSD a pak pomocí bcdboot vytvořit "boot info" aby to bootovalo. Takto to dělám vždycky a funguje to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně na Linuxu stačí použít dd a nemám problém přemístit celý systém. Nevím, proč by někdo chtěl používat zprasený OS, který člověka šmíruje, na triviální úlohy si v něm člověk musí dokupovat další sw a ještě se za ten OS musí platit a nemůžu jej jednoduše naklonovat a spouštět zároveň na více systémech...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co je to "dd" ? Taky mám po léta různá Linux distra a nevím o čem je řeč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle sem pouzil taky, ale uz nevim jestli na system partition..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzil som macrium asi tri krat na prenesenie systemu a vzdy bez problemov. Len treba mat na pamati rozdiely v nastaveni biosu EFI vs legacy podla toho ako bol nainstalovany prenasany system.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Acronis ti to udělá levou zadní. V čem je problém?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom, ze treba kupit licenciu aj pre jednorazove domace pouzitie funkcionality disk clone!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt se podívej do papíru k SSD nebo na web jeho výrobce. Obvykle tam je odkaz na stáhnutí Acronisu svázaného s danou značkou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

clonezilla live. win 10 + antix z hdd na ssd

pri acronise mozno nedeaktivovany fastboot

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> protože se bude více projevovat úspora z rozsahu

Jaka "uspora z rozsahu" ? jakoze rozdil v cenach 120GB vs 240GB SSD je malej ? to ale plati jen do jiste kapacity. Od 1TB uz platite prakticky linearne, od 4TB i nelinearne :)

> Plotnové disky to budou mít čím dál těžší

Tezsi nez dnes ? nemyslim. Problem je, ze to slevnovani SSD ktere bylo na zacatku, defacto skoncilo. Mezi TLC a QLC je sotva 25% uspora ceny. A kdyz se podivate na ceny za GB, SSDcka jsou porad brutalne drazsi (~ 5 nasobne).

Na OS jsou SSD lepsi, ale to byla pravda uz davno. V consumer segmentu se HDD temer neprodavaji, protoze SSD je vytlacili do specificke ulohy, rekneme "cold storage". To taky plati uz nekolik let. HDD dnes kupuji hlavne firmy do cloudu. Na uplne "zabiti" HDD by ale muselo SSD udelat poradnej krok kupredu, a tomu nic nenasvedcuje.

> stačí to i na snesitelný provoz např. v kanclu i s příšernými Windows 10 - office programy a internet

O tom mam pochybnosti. Office mozna, internet nikoliv. Ja jsem zkousel pred mesicem Core2Duo laptop (2Ghz) z roku 2010 a bylo to sotva pouzitelne. Ano na nejake "lehke" stranky jako diit to staci, ale jakmile zkusite takovou dnes beznou stranku s 5MB javascriptu, je to nepouzitelne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to pořád použitelné i na zprasky typu idnes. Ale je potřeba nemít vedle dalších 20 otevřených záložek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HDD na systém a aplikace je za trest.
Nežli "pracovní NTB" s Core i5 a HDD, má lepší odzvu i netbook s Atomem a eMMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to chyba Windows. Slyšíš takový to cvakání, jak přeskakuje hlavička sem a tam. Jedna z příčin je, že když program 1 zapisuje soubor na disk, a pak během toho zapíše i program 2*, tak po vrácení k programu 1 Windows nenaváže zapisování tam, kde předtím skončil --> fragmentace. Linux tohle nedělá.

*) Multitasking - rychlé přepínání mezi programy, aby byl dojem, že jedou souběžně. Sice s vícejádrovými procesory mohou jet skutečně souběžně, ale diskový subsystém Windows je globální přes všechny disky. Pamatujete, jak při práci s disketou se zpomalil Windows? To samé, když máte SSD a HDD a třeba jedna aplikace po spuštění Windows je na HDD - pak celé přihlášení do Windows trvá mnohem dýl, protože i aplikace po spuštění na SSD čekají na aplikaci, co se spouští z HDD. Linux tohle nedělá.

Prostě je problém něco ve Windows překopat a udělat to pořádně, protože strach, že to vývojáři pokazí, je větší, než že zákazník přejde na rychlejší OS. Tady bych podotkl, že i když má Linux lepší práci s diskem a RAMkou, zas je - minimálně pro běžného uživatele - v jiných věcech horší. A problém s diskem se dá vyřešit hardwarově - koupí SSD.

PS: eMMC má zjednodušeně řešeno rychlost HDD, ale má seek time SSD. Takže problém s fragmentací viz výše nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto pokaždé, když bootnu do linuxu je jasně slyšet jak HDD ztichnul. Už od dob Win XP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna píšu z Phenom II X2 2,4GHz (podtakt) + DDR2 4GB + Geforce 210 + 320GB HDD + Win7/firefox bez blokátorů reklam.

Otevřeno youtube (video zastaveno) + idnes + novinky + diit.cz - procesor je výrazně bržděn HDD.
Přehrávání youtube videa 720p s výkonovou rezervou asi 40%. Win 7 to brždění HDD oproti Win 10 utlumí. Vím, že Phenom je výkonnější než mnou zmíněný Athlon, ale stejně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano s Win7 tomu věřím. Dělal jsem na podobném stroji upgrade na Win10. A ty jsou na HDD nepoužitelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože "jsou optimalizované" pro SSD ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ako "pracovať" sa dá, ale je to na HDD značný diskomfort. Preto som na svojom Phenom X6 1090T, AMD 6850, 16 GB DDR3 vymenil HDD za SSD Samsung 850 Pro 256 GB. Skúšal som na tom Win10 a v podstate to bolo skoro rovnako rýchle( rok do zadu). Ale aj tak som ostal na Win7, tak nejako si to ten PC zaslúži. Na Win 10 už mám R7 5800X, 64 GB DDR4 a Nvme SSD PCIe4, ale len AMD 280 Pro, kvôli drahým grafikám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"(~ 5 nasobne)." Platilo před rokem. Dnes to je 4x. Za rok to bude 3x...

"Na uplne "zabiti" HDD by ale muselo SSD udelat poradnej krok kupredu, "
No právě naopak. HDD by museli udělat poradnej krok kupředu. A ne vymýšlet blbosti jako SMR (šindelovy zápis) snižování otáček z 7200RPM pod 6000 . Plnění heliem. A nejhorší snad nahřívání plotny aby bylo možné vůbec zapisovat. Cesta do pekel.
A hlavně by muselo přijít zvyšování kapacit HDD, to je jejich jediná zbraň.
SSD žádný krok kupředu dělat nemusí. Stačí jen čekat až klesne poměr cena/kapacita. Což za pár let vyrovná. Můj odhad je 4 roky.

A mimochodem, když chcete maximální kapacitu do 2,5" disku a nekoukate na ceny. Tak SSD vyhraje! 8TB proti 2,4TB je dost rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím až na to snižování otáček. Mám hodně starý 5900 rpm a 7200 rpm už nikdy nekoupím. Stejně je HDD jen na pomalé věci, tak proč zbytečně zvyšovat hlučnost a snižovat životnost. Na jednom 5900 rpm mám dokonce Win7 v retro kompu a jde to (pro dané nenáročné účely).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já když kupuju 3.5" HDD. Tak zasadne enterprise edici s 7200RPM (Toshiba). Mám pocit jako by výrobci ložisek dělali jen jeden model. Když se povede, tak se použije v enterprise. A když ložisko nezvládne 7200RPM, tak ho strčí do konzumního šuntu a prodají jako málo otáčkový. Nižší otáčky odpustí kdejakou nepřesnost a z toho plynoucí vibrace a zahřívání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám asi 10 hodně starých 5900 rpm a jeden středně starý 5900rpm 1TB. Ani jeden nemá problém s vibracemi a zahříváním. U 5400 rpm by mě zajímalo, jestli je tady vůbec někdo, kdo něco takového zažil. Opotřebovaná hlučná (hučení) či hvízdající ložiska OK, ale vibrace a zahřívání fakt nikdy.

Toshibu mám jen jednu normální a je pravda, že mezi 7200 rpm hard disky je nejtižší. Zatím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Precitaj si jeho prispevok este raz. Si mimo.

Pisal o vyrobe lozisk, ze ak ta seria zvladne enterprise podmienky, tak predavaju 7200ot aj konzumu. Ale ak nezvladnu loziska enterprise podmienky, napr. jedna z nich moze byt, ze sposobuju vibracie na 7200ot, tak ich predaju v diskoch s nizsimi otackami, kde uz sa neprejavuju technicke nedostatky.

Cize ano, u 5900ot je to uz v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to tak pochopil, ale vzhledem k počtu problémových 7200rpm HDDs, které jsem kdy potkal si nejsem jistý tou mírou nadřazenosti kvality jejich ložisek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to jen teorie. Ale jak se z HDD stává okrajová záležitost, tak je čím dál pravděpodobnější. Vyrábět dvě různá ložiska se přestane oplacet finančně.

Ano, taky jsem potkal hodně piskajicich 7200RPM disků. Ale bylo to v době, kdy jsem fungoval na 10 000 raptoru. A v serveru jsme měli 15 000 RPM SCSI. Tyto disky prakticky vymřeli kvůli SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pískající ložiska mám i u části těch starých 5900rpm - to dožene asi každý disk pokud se do x let nerozbije. Jde mi spíš o vibrace a hučení ložisek. Nemám jediný nízkootáčkový, který by způsobil takové rezonance s méně kvalitní skříní a který by tak hučel jako drtivá většina 7200 rpm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono totiž harddisky už dohnala fyzika, proto se vymýšlí ty vyfikundace co popisuješ. A neměj strach, SSD už mají s fyzikou problémy taky. Snižování ceny a zvyšování kapacity jde u SSD na úkor provozních vlastností (celkem dost klesá data retention time, počet přepisů a fyzická rychlost flash buňky, takže v SSD už taky máme spoustu technologií které to maskujou, teda kromě data retention time, to se ošulit nedá). Jinak u SSD platí následující poučka - "Technicky není problém vyrobit kapacitně jakkoliv velké SSD. Je ale problém zaplatit ho."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku souhlas, ale nemyslím že by SSD narazili na problémy s fyzikou. Nové pokročilejší procesy se stále daří vyvíjet. Pravda, vývoj je s každou generací dražší.
Do SSD se tak dostávají technologie, které zhoršují provozní vlastnosti(Aby kompenzovali nárůst ceny). Ale je to spíš jen v teoretické rovině. Než se stihne projevit opotřebení buněk a nebo schopnost udržet data, tak SSD pro jeho směšné malou kapacitu nahradíš novým, několikrát větším.
Osobní zkušenost. Jako v budoucnu se to může změnit, ale zatím to jede.

Když strčíš HDD plné fotek do šuplíku. A po 10 letech ho budeš chtít přečíst. Půjde to?
Myslím že ne. Ta šance na úspěch je podobná jako u SSD. No dobře, šance je to větší, ale furt malá na to aby jsi se na to mohl spolehnout. A to nepředpokládám helium. U něj je to jistota, že se vytratí a HDD se už neroztočí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si hraje se starejma kompama, tak ví, jestli jde HDD přečíst (přecijen čím starší HDD, tím hrubější technologie a tedy pomalejší bitrot). Nevím o tom, že by někdo musel data obnovovat (navíc z čeho? pásek? CDčka podle mě umírají rychleji - i když u nás doma i vypalovaný fungují).

EDIT: "Než se stihne [problém] SSD ... nahradíš novým, několikrát větším." -- SSD má několikanásobně větší šanci umřít ze dne na den oproti HDD. Z HDD jsem třeba měl půl dne na vykopírování dat, i když už na práci kvůli zamrzávání na vadných sektorech nešlo používat).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 25 let starou sbírku .MP3, kterou jsem párkrát prekopiroval z disku na disk. Vždy ale na HDD. A tak třetina písniček nejde přehrát.
Většinu jsem stáhnul znovu ve .FLAC. Ale kolegovi se něco podobného stalo s fotkama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem to zažil, ale jen v malé míře, tak 1995 až 2005. Pokud tomu chcete zabránit, existují filesystémy s kontrolními součty (a asi i takové s automatickou opravou).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, SSD to zřejmě používá vnitřně. Pak jedině RAID 1 (miror). Myslím že by data měly být čitelná i po vyndání jednoho disku?

Jsem narazil na problém s klonováním M.2 NVMe. Ve chvíli když jsem disk vyndal z NTB, tak nešel nikde přečíst. Prý ho musím inicializovat.
Takže díky za dobrou radu, jak přijít o všechny data. Protože nějaký extrabuřt filesystem? Fakn nechci řešit jak to přečtu po 10 letech. Až mi odejde systém, který má na starosti čitelnost dat na disku. Protože se v té době používal secureboot nebo nějaký ovladač specifický pro danou kombinaci řadiče, OS a filesystemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Copak radím RAID nebo uzavřený filesystém, závisející i třeba na SecureBoot / TPM apod.? Rozšiřte si znalosti. Jinak pokud chcete nějaký klasický filesystém, tak to můžete řešit na úrovni záloh (počítáte-li, že v intervalu zálohování, např. měsíc, se nic nepokazí, resp. že to není taková ztráta).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem před nedávnem vzal HDD který 10 let ležel (sice ne v šuplíku, ale ve skladu), tak šel bez problémů přečíst. Moderní SSD mají garanci pouze půl roku. A paradoxně ty heat assisted technologie u HDD trvanlivost zvyšují (plotna se musí zahřát pouze pro mazání a zápis, čte se za studena, laicky řečeno data na plotně "víc drží" a je větší poblém je smazat a přepsat). S novými technologiemi u SSD je ten problém že buňka má nějakou geometrii. Když se převede na menší nm, tak to má ten negativní efekt, že se sníží tloušťka izolace = elektrony které reprezentují data z buňky dřív utečou a buňka vydrží míň přepisů. Zvyšování počtu bitů na buňku zas má trochu jiné negativní vlivy - je tam menší rozlišení mezi jednotlivými stavy tj stačí menší únik elektronů a buňka je nečitelná, opět to snižuje počet přepisů a vyšší počet stavů krutě snižuje zápisové rychlosti (bez cache mají QLC buňky nižší zápisovou rychlost než kvalitní mechanické HDD). Jako jo, když nemáš extra moc dat a nepotřebuješ archivovat, tak je SSD super. Ale když potřebuješ datový sklad, tak je na prd. Myslím že už jsme se dostali do takového celkem rovnovážného stavu a podíl SSD/HDD na trhu už se bude měnit relativně pomalu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo to zní rozumně. I když to jde proti mím názorům.
Jako v NTB nemá mechanický disk co dělat.
V NAS serverech na ukládání dat zas naopak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V ostatních serverech je to taky už jen SSD. Obecně data, s kterými se často pracuje. Na filmy a seriály na NASu stačí hodně pomalá rychlost (případně na zálohy z jiných zařízení), ale na jiný věci už ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální ceny SSD:
120GB 500Kč
240GB 700Kč
0,5TB 1 200Kč
1TB 2 500Kč
2TB 5 000Kč
4TB 10 000Kč
8TB 20 000Kč

HDD 2,5"
1TB 1 200Kč
2TB 2 000Kč
4TB 3 000Kč
5TB 3 500Kč

HDD 3,5"
1TB 1 000Kč
2TB 1 300Kč
3TB 2 000Kč
4TB 2 100Kč
6TB 3 300Kč
8TB 4 300Kč
10TB 7 200Kč
12TB 7 200Kč
14TB 8 000Kč
16TB 9 500Kč
18TB 10 000Kč
20TB 16 000Kč

Uvidíme, kam se to posune.
Předpokládám že za 2 roky ceny zůstanou stejné, jen kapacity SSD vyrostou 2x.
Jestli na to HDD nebudou reagovat, tak je po nich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím dvojnásobkem kapacity bych nebyl tak optimistický (dva roky zpátky stál terový SSD 3000, pokud by se to přepočetlo na USD, tak by ten rozdíl byl ještě menší protože Kč posílila) a zároveň mechanické HDD šly za ty dva roky s cenou dolů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, poslední 2 roky nejsou zrovna etalon zlevňování. A ceny HDD klesali, ale kapacity stagnuji. A už moc nemají kam klesat. Nejlevnější HDD vždy stál 1000Kč. Nejlevnější SSD 500Kč. Protože mechanické = drahé na výrobu.
Ale pravda že to bude trvat dost možná déle. Klidně 3 roky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nám to letí. Stačilo 10 dní a 8TB stojí 18 000Kč. Šlo o 10% (2000Kč) dolů.
A objevil se 32TB SSD skladem v ČR za 160 000Kč:
https://www.ab-com.cz/samsung-pm1643a-mzilt30thala-00007-30720gb-1dwpd-6...
Na 30TB si HDD hned tak nesáhnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Jestli na to HDD nebudou reagovat, tak je po nich.

Však už posledních několik let mají klasické disky smysl jen u počítačů s nadstandardními nároky na diskový prostor, do většiny počítačů je nemá smysl kupovat.

(Např. když vezmu v rámci rodiny plus kancelář a mínus mobily, máme dejme tomu 7 počítačů, z toho víc než 500 GB prostoru potřebuje 1. Čili pro mě klasické disky mají smysl akorát na zálohování.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.