Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CEO ARM hájí technologie svých GPU ve sporu Samsungu s Nvidií

Ke sporu Nvidie se Samsungem a Qualcommem se vyjádřil CEO společnosti ARM, Simon Segars. Postavil se za licencované technologie a nepřímo tak vyjádřil podporu Samsungu, který jeho GPU využívá.

Zhruba před měsícem podala Nvidia žalobu na společnosti Samsung a Qualcomm, které viní z nelegálního užívání jejích technologií v rámci svých grafických čipů. Nvidia dokonce požádala o zákaz prodeje všech zařízení Samsungu řady Galaxy, která integrují grafická jádra Adreno (Qualcomm), PowerVR (Imagination Technologies) a Mali (ARM).

K situaci se vyjádřil Simon Segars, CEO společnosti ARM, která je dodavatelem IP integrovaných GPU řady Mali. Segars konstatoval, že plně stojí za technologiemi své společnosti a to do té míry, že poskytne partnerským firmám, které od něj IP nakupují, spolupráci. Zároveň se ale neobává toho, že by tento krok mohl narušit dlouhodobou spolupráci s Nvidií (ta si od něj licencuje technologie potřebné pro implementaci procesorových jader v SoC řady Tegra).

Nvidia v létě loňského roku oznámila záměr licencovat případným zákazníkům grafické jádro Kepler, dosud však bez zřejmého úspěchu. Podle vlastního vyjádření opakovaně kontaktovala Samsung, aby jej přesvědčila, že GPU, která ve svých telefonech a tabletech využívá, porušují její patenty - snažila se dosáhnout uzavření licenční smlouvy. To se však nepodařilo, Samsung neměl zájem platit a Nvidii odkázal, aby případné nesrovnalosti řešila s dodavateli technologií a čipů, to znamená s ARM a Imagination.

Nvidia namísto toho zažalovala přímo Samsung a Qualcomm. Redakce webu TomsHardware vyjádřila domněnku, že cílem licencování Kepleru nemusel být skutečný zájem o prodej vlastního GPU, jako spíš způsob, kterým Nvidia mohla přimět ostatní výrobce k odvádění licenčních poplatků z jimi využívaných technologií. Minimálně v situaci, kdy by došlo k soudnímu sporu o náhradu škody, má Nvidia v ruce ceník, podle kterého může snadno vyčíslit, o jaké částky přišla v důsledku nelegálně využívaných patentů. S ohledem na fakt, že se na licencování Kepleru zrovna fronty nestojí, si lze udělat určitou představu o tom, jakým způsobem byly tyto technologie naceněné ve srovnání s nabídkou Imagination nebo ARM a jakých částech by tak mohlo dosahovat případné odškodnění.

Samsung, který v srpnu zakopal válečnou sekyru s Applem (alespoň mimo území USA) a v rámci Evropy se zavázal neprosazovat zákazy prodeje konkurenčních produktů, se dostává do dalšího sporu, který je pro něj minimálně stejně závažný. ARMová zařízení s Androidem jsou zkrátka úspěšný artikl a tak není divu, že se na korejskou dojnici po příkladu Applu a Microsoftu snaží přisát další firma.

Diskuse ke článku CEO ARM hájí technologie svých GPU ve sporu Samsungu s Nvidií

Pondělí, 6 Říjen 2014 - 08:50 | Rafan | No jestli do toho hodlá Intel šlápnout jak se...
Pondělí, 6 Říjen 2014 - 06:59 | TyNyT | nvidii ujíždí v mobility vlak a tak se z ní stal...

Zobrazit diskusi