Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2006: Holografický záznam určený pro spotřebitele

Tapestry holografická mechanika

Jestliže jsme v souvislosti s holografickým záznamem hovořili o tom, že je určen spíše pro velké firmy jako náhrada za magnetooptické disky a podobně, pak na právě probíhající výstavě CES v Las Vegas začíná InPhase, tvůrce technologie holografického záznamu, tvrdit něco, co by vás možná mohlo potěšit. Na světě je totiž mechanika používající červený laser a médium HDS4000, určené pro běžné spotřebitele (zatím bez udání byť orientační ceny). Čím vás jistě zpráva zklame, je to, že jde o H-ROM, tedy jen pro čtení. InPhase oznámila, že vyvinula a prodává technologii pro výrobu (mastering) a replikaci H-ROM.

InPhase v současné době předvádí tři vzorky Tapestry médií: HDS3000 pro zelený, HDS5000 pro modrý a nyní i HDS4000 pro červený laser. Na CES je předváděn vzorek H-ROM média právě pro červený laser (vlnová délka 680 nm). Na kotoučku o průměru 13 cm je nahráno 300 GB dat, která se čtou rychlostí 20 MB/s. Na trhu bychom prý měli hotové produkty najít „v blízké budoucnosti“. Modrolaserové a zelenolaserové varianty přijdou díky zatím vysokým cenám do spotřební sféry později. Pro oblast profesionální archivace chce InPhase dodávat produkty ještě letos.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2006: Holografický záznam určený pro spotřebitele

Pátek, 6 Leden 2006 - 18:01 | Anonym | No pěkně nám ta média rostou, kde mám tu 360kB 5....
Pátek, 6 Leden 2006 - 13:18 | madmojo | pekny bude, az to bude umet i zapisovat a nejenom...
Pátek, 6 Leden 2006 - 09:23 | Anonym | To by bylo dobrý na obsáhlé encyklopedie. Jen by...

Zobrazit diskusi