Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2011: Microsoft potvrzuje běh nové verze Windows na procesorech ARM, Wintel se rozpadá

Některé aplikace ale nepůjdou vůbec zkompilovat na ARM. Např. takové Delphi ještě ani nemají x64 kompilátor. A dost starších aplikací Delphi stále používá (Total Commander psán v Delphi 2).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zrovna pro Total Commander by nemel byt problem vybrat nativni nahradu z desitek klonu Norton Commanderu
starsi aplikace pobezi pod emulatorem (i NC pobezi na 1GHz ARM QEMU rychleji, nez original na 6MHz 286 XT)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ale nic nemění na "duchu" příspěvku, o kterém nemáte tušení - zdaleka ne každé vývojové prostředí umožňuje kompilovat pro něco nového. Takže staré aplikace budou vyřízené, nebo někdo fakt napíše emulátor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejen stare aplikace budou vyrizene. I nove co pouzivaji optimalizace v asembleru nebo nejaky kus kodu treti strany co zrovna pro ARM nebude. Jsem zvedavej, za jak dlouho tu bude .NET pro ARM a kolik aplikaci pujde spustit :)

Ted teprve zacnou vyvojare co nehledeli na multiplatformnost bolet hlava :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.NET na armu už je léta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jen Compact Framework.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

o "duchu" prispevku mozna netusim, ale zase treba tusim neco o QEMU (mimo jine emulator x86 na ARM ;)
http://wiki.qemu.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/QEMU

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi opravdu jen tusite pokud si myslite ze softwarova emulace neco vyresi ... to tak opravdu pro Total Commander a dalsi programy co behali i na 386.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže srovnávat TC a NC je jako rovnat Lambo s Trábikem. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to psané v Delphi 2, tak si myslím, že by neměl být problém přeložit to třeba Free Pascalem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom uz pan Ghisler pracuje (kvuli x64 verzi). Ale zas tak jednoduchy to neni. Ja to zkousel s nekolika svyma drobnyma programkama a tech veci, co se musi prekopat, neni uplne nejmin.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak by ten Pascalový bastl mohl konečně přepsat do Céčka nebo C++ a je po problému. Ostatně TC není jediný slušný file manažer, já jsem měl vždycky raději Salamandra od Altapu, akorát jim vývoj každé kraviny trvá nehorázně dlouho. Doma jedu na Linuxu, takže Krusader to válcuje všechno, ale v práci používám Unreal Commander, který je free a udělá stejnou práci jako TC. Když si člověk trošku pohraje s nastavením GUI, tak i vypadá podobně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je vývojář asi tak zapálený do učení se nových programovacích jazyků, jako já, tak to neudělá :). Já skončil u DOSového Turbo Pascalu a s příchodem Windows se pro mě stalo programování psaním baťáků, což samozřemě moc programování není ;). Teď se akorát trochu vrtám v Javascriptu, protože to občas potřebuji a značně mi to usnadňuje život. Seriózní programování má u mě ale velmi pravděpodobně definitivně červenou (ostatně kdyby mělo zelenou, nepíšu tady články ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, na windows jedině salamander, ale jinak taky jedu na linuxu... tam mi ale přijde, že není (kromě MC, který je vynikající v konzoli, ale v grafickém prostředí už zrovna moc ne) žádný pořádný správce souborů - co do rychlosti odezvy, chování, vzhledu apod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Je to smutne pouzivat MC v terminalu misto skutecne grafickeho programu ale mezi grafickymi programy je spravcu souboru jak naseto ale poradny zadny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V dnešní době cloudů, flashů a silverlightů jsou posledními masově využívanými nativními aplikacemi browser (to nebude problém), kancelářský balík (bude MS Office, opensource se přeloží) a hry (to si nvidia ohlídá...). Takže za sebe předpokládám, že se budou ARM procesory rozšiřovat dost rychle. Konkurence srazí ceny daleko pod x86 a cena je dneska na prvním místě, výkonu mají všichni dost už i v mobilu, ke spokojenosti stačí akcelerace videa a flashe. Hlavně aby to ARMu nestouplo do hlavy a nezačal škudlit licence jako Intel s x86.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To že by ARM přestal dávat licence to by snad hrozit nemělo. Když je dneska dává kdejakému Číňanovi jako je např. firma Telechips.
Spíš se těším na pořádnou cenovou válku mezi ARM a x86. Nás jako zákazníky to může jedině těšit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste přišel na to, že ARM je nebo bude daleko levnější než x86? DualCore Celeron E3400 na 2,6GHz se prodava v kusovce za nějakých 45$. Nejvykonejsi ARM Cortex-A9 MP stoji bratku 35$, přičemž jde o SMD provedení a vykonově se tomu Intelu ani nepřibližuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že je teď situace jiná, když si ty dvě architektury příliš nekonkurují, neznamená, že ve chvíli, kdy se stanou přímými konkurenty, se cenová politika výrobců nezmění...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A z čeho se bude platit vývoj? Víte kolik investuje Intel, AMD a Via dohromady? Možná že část těch investic putuje na večírky se striptérkami, ale většina jde na věci ze kterých těží zákazník. Zadarmo se toho moc nevytvoří. Ceny daleko pod x86? Dneska stojí slušné dvoujádro 1400Kč, jednojádro 850Kč a mě to nepřijde jako předražené, jelikož si nekupuji jenom křemík, ale i záruku fungování miliardy aplikací.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak napriklad Intel ma dcerinku Intel Capital, kam presunuje velke financni zdroje. Pak si muze dovolit kupovat McAfee za 8 miliard $. To nejsou investice do vyvoje cipu. Pro Intel to je efektivnejsi vyuziti prostredku. Nez by porad vyvijel nejake Larrabee tak penize presune do jineho odvetvi.

"A z čeho se bude platit vývoj?"
- Nechal bych to na zakaznicich, kteri si ten produkt koupi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neříkam, že nezmění, ale míchjí se zde hrušky a jablka. Jednak ARM není konkurencí x86 tak jak tuto platformu vnímá většina, tedy jako platformy pro stolni PC a servery. ARM těží z jediného a to vykonu na watt v aplikacích kde nejde primárně o výkon, ale o spotřebu. Nejvýkonější ARM procesory jsou kousiček za nejpomalejšími x86.
Pokud jde o cenu, na přikladu dvou procesorů jsem ukázal, že stojí +- stejně a i kdyby ne muže zde být rozdím v řádu 10$, což není rozhodující.
ARM je konkurenci x86 v oblasti kam částečně míří Atom, tedy různé settop boxy, přenosné nesmysly a belice brzy auta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych tedy neřekl. Z hlediska "internauta" to je dost možná pravda, ale běžný uživatel používá i takové věci jako účto, videostřižny, edituje hudbu a v neposlední řadě i hraje hry.

A nezlob se na mě, na ARMu jsou dnes hry takové, jaké byly na PC tak v roce 1998, a to si myslím, že to ještě zveličuju. Zbytek tam pro jistotu není vůbec. O různých "utilitách" na různé podružné činnosti už pak ani nemluvě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Často slýchávám řeči o neefektivnosti x86 a jak je ta architektura nad hrobem kvůli neustálé kotvě s minulostí, ale to jediné co přineslo určité problémy byly fyzikální vlastnosti křemíku (frekvence) a nikoliv zmíněná neefektivnost nebo konkurence v podobě ARM nebo CELL. Tou největší ironií bude, až se tato kotva nebo chcete-li brzda ukáže nejen jako určitá slabina, ale i jedno z největších pozitiv. Nakonec proč budoucí čas. Už dnes jsou lidé co z nějakých důvodů lpí na 32 bit OS, 16bit software atd. a jsou za tu kotvu vděčni. Ať ARM předvede co umí, ale proboha ať to má spotřebu alespoň 40W aby jsme srovnávali srovnatelné alespoń na úrovni spotřeby, když už se to nedá korektně srovnat kvůli chybějícím instrukcím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Příklad „testu" co je nanic.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Víte někdo, jak je to s přenositelností aplikací psaných pro .net? Pokud vím, tak .net je v podstatě virtuální prostředí pro běh aplikací. Je možné takové aplikace spustit na různých platformách?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přenositelnost je na základě zdrojáků (a to ještě omezeně), nikoli na základě již zkompilovaného kódu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze u .netu se kompiluje do mezikodu/bytekodu, ktery by prenosny mel byt. Na druhou stranu v .netu jde udelat neprenositelna aplikace jednoduseji nez v jave.

Jestli se nekde pouzivaji binarni knihovny jako unmanaged, tak s tim se toho moc delat neda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Staci prepsat dany VM pro danou platformu a muze to behat kde chce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud neni soucasti aplikace nejaky unmanaged blob.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu. Markeťáci si na CES zakouřili trochu trávy a pak si pustili pusu na špacír, a vy tady z toho uděláte třetí světovou procesorovou válku.

Z toho mráčku nezaprší, říkám já. A pokud zaprší, tak na Sahaře, nad kterou Wintel stejně nelítá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bych neřekl, protože pokud MS nezačne podporovat více platforem a výrazně nezmění strategii, tak půjde do kytek, což by tedy mě osobně moc nebolelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám dojem, žes uhodil hlavičku na hřebíček. MS podle mě cítí, že budoucnost není až tak v operačních systémech, ale webových prohlížečích, protože "všechno bude v cloudu woe". Pokud by se tak skutečně stalo (a já pevně doufám, že se tak nestane, že si "cloud" najde jen své místo na trhu, ale tradiční platformu s operačním systémem a lokálními aplikacemi s daty z trhu nevyštípe), tak se stane Windows zbytnou záležitostí, což by pro MS byla asi noční můra. Proto je třeba začítá více fušovat do ARMu a udělat všas smysluplnou konkurenci tomu, co je dnes iPad, co bude za čas Chrome OS a další. A i MS pochopil, že x86 Atom má určité spodní hranice, k nimž je nebezpečně blízko a ARM bude do budoucna lepší volbou. Toť můj názor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to dost podobně (i s tím cloudem, to mi připadá jako další zlo, co se tlačí na trh) - už dneska relativně stačí Atom na jednoduché záležitosti a když se mu ARM blíží, navíc s lepší spotřebou (pokud je mi známo), začíná to být pro MS potenciální nebezpečí, nebo minimálně neobsazený segment na trhu. Ruku v ruce s tím, jak se ARMy budou rozšiřovat, si myslím, že dost rychle půjde kupředu i jejich vývoj a vůbec bych se nedivil tomu, kdyby se do toho jednoho dne pustil třeba i Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podívejme se trochu zpět na to, jak "aktivně" se vývojáři pro Windows přizpůsobovali více vláknům i 64bit platformě. Dodnes to není v žádném případě ideální. Takže představa toho, že začnou horlivě pracovat na naprosto odlišné architektuře ve mě vzbuzuje pouze úsměv. Ale rád se pletu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zacnou? Proc ne. Skonci? To bude trvat ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ARM yourself!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to zdá jako dobrý krok ze strany M$ a pokud to nepodělají určitě ty $$ z toho vytřískají. Co se týče přenositelnosti aplikaci tak .net jen změní VM a vše je ok. Jak se zmiňují nahoře, že tam může být unmanaged kód, tak ten je imo většinou z důvodu výkonu a aplikace, která bude potřebovat výkon si ARM stejně nevybere jako primární platformu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVidia má preto také optimistické reči, lebo nemá licenciu na x86 a nemôže vyrábať procesory. Preto im ARM hrá do karát a takto by sa vedeli osamostatniť a neboli by závislí od Intelu prípadne od AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych tu zmínil i architektury SPARK a MIPS, které jsou na smetišti IT dějin. Přitom Windows NT 4.0 je podporovaly. S ARM bych rozhodně nejásal.
- Jedině pokud by se Microsoftu podařilo to, že veškeré programy pro "Windows" poběží na Windows nehledě na platformě na které Windows běží.
- Tedy na tabletu s architekturou ARM operačním systémem Windows X, bych si zahrál i staré DOSovské x86 hry.

Všechno to směřuje k jednotné platformě a dnes už to funguje ve formě virtualizace. Jenže to budou muset mít telefony 4 jádra, což je totálně ujetý.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stare DOSove x86 si dnes na Win x64 aj tak uz nezahras....

jedine cez DOSbox a ten fici na ARM,x86, PowerPC...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

architekturu SPARK neznam a SPARC NT 4.0 nikdy nepodporovaly (pouze x86, Alpha, MIPS a PowerPC)
MIPS je v polovine sitovych aplikacich (WiFi, WiMAX, mobilni infrastruktura), spouste set-top boxu, TV, Blu-Ray, nemluve o licenci pro Godson (Loongson)
ARM procesoru se vyrobi a proda vice, nez vsech x86 dohromady (letos se ocekava prodej 5 miliard procesoru zalozenych na ARM architekture)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

*3 miliard procesoru zalozenych na ARM architekture

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud se pamatuju dobře, tak to není nic světoborného. Stará WinNT chodila také na více platformách než jen na intelu. Otázkou zůstane asi rychlost...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne si myslim ze je to od MS logicky krok, ktery musel prijit driv nebo pozdeji. Existuje siroka skupina zarizeni na kterych nedominuje Intel s x86 a tak MS nema na vyber, nemuze si dovolit ignorovat tenhle rostouci segment trhu. Ono by taky casem mohly uzivatele zjistit ze to jde i bez Windows a to jsou velice nebezpecne nazory pro MS. Takze Windows 8 bude o multiplatformovosti a snaha prinutit vyvojare psat SW ktery nebude zavisly na HW, stejne jako Windows Vista se snazil prinutit vyvojare psat SW ktery nepotrebuje Admin prava na kazde uprdnuti prostrednictvim UAC. Ani by me neprekvapilo kdyby jsem za 6 let ve sve nove televizy uvidel v menu logo Windows...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak takovou televizi bych si teda nekoupil ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne si stojim za svym nazorem uz mnoho let, vice HW platforem je zlo a cesta do pekla. Evoluci se bezpecne ukazalo, ze muze a taky musi existovat jen jedna nejsilnejsi architektura. Nemusi byt nejlepsi, ale musi byt nejsilnejsi. Ze vsech bazmeku konce minuleho tisicileti se to vytridilo na jedinou majoritni arechitekturu x86, veskere pokusy s x64 only itanii a podobne skoncily v propadlisti dejin. Takze tu mame realne jedinou, jak na PC tak servery, architekturu x86 plus nejake mensi (klidne mozna lepsi) pricmrndavace na kterych bezi jedna serverova aplikace nekolik let a to je vsechno. Stejne je to s OS, na desktop Linux ani jine nepatri, stejne tak se tezko prorazi MS na poli serveru, tak to proste je a je to dano evoluci. Nikdo nikdy nebude kompilovat programy pro deset architektur (tak se to delalo v dobach cara klacka, kdy jeste psi stekali prdelama), to uz (snad) nikdy nebude. A myslenka toho, ze by MS realne uvazoval o tom, vydat plnohodnotne Windows na ARM je trosku utopisticka, spis pujde o specialni verze primo pro mobily a jine ARM pomale h(s)racicky. Lidi jsou zvykli, ze jim na nejnovejsich windows bezi 20 let stare programy psane pro 3.11 nebo dokonce pro DOS (mimochodem ktery jiny system je byt z desetiny tak perfektne zpetne kompatibilni???), tak je nesmysl jim nutit vice nekompatibilnich architektur. Tohle muze fungovat na principu open source, kdy si kazdy muze zkompilovat program pro co chce (taky proto je linux na vice platforem a v podstate to nevadi), ale jelikoz jsme uz vyrostli z detskych protidavovych let :), tak uz vsichni vime, ze myslenka globalniho opensource a software zdarma je cira utopije (teda skoro vsichni http://www.youtube.com/watch?v=9sJUDx7iEJw)
Moje predpoved je, ze x86 architektura bude rychlejsi, bude uspornejsi a to je tak asi vsechno. MS prijde s windows na ARM, na PC bude mit asi takovy podil, jaky mel s windows pro DEC Alpha. Bude se snazit dostat do mobilnich zarizeni na ARM. Coz mi prijde jako snaha marketingovym zpusobem vratit se do mobilniho vlaku a novym windows phone asi moc neveri (taky bezi na ARM). Tezko rict, co tim sleduje, patrne to, ze se mozna objevi nejake supermobilni zarizeni (jako ipad) na bazi ARM (uz jsou) a tam by si chtel taky ukrojit krajic ....
Shrnuto: co se tyce x86 nic se v nasledujich rekneme 10ti letech nezmeni, stejne jako s tim, ze majoritnim os bude windows na x86. Doufam, ze za deset let jeste bude diit.cz existovat a nekdo si to treba precte, jestli jsem mel pravdu nebo ne:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

buduci Win uz 32 bit nebude, takze stare programy pre win 3.11 uz iba emulaciou tak ci tak..., s DOSovym SW uz dnes aj tak iba cez DOSbox.

Takze v obidvoch pripadoch emulacia tak ci tak, bez ohladu na to ze x86.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to neznamena, ze tam nebudou fungovat 32bitove aplikace. To znamena, ze proste jak je ted W7 32 a 64b, tak W8 bude (snad) jen 64b. Ale 32b aplikace fungujou normalne bez emulace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ostatne hry jsou vetsinou 32b a myslim, ze kdyby se emulovaly, tak bych si vsiml:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows a kompatibilita to jsou dva pojmy, které spolu příliš nekorelují. Když chci spustit DOS aplikaci, tak jedině DOSBox, když chci spustit starší Windows aplikaci (hlavně hru), tak jedině na Linuxu pomocí Wine, protože něco neběží už na WinXP a Vista výše už je totální tragédie. Zrovna moje poslední zkušenost zde: http://goo.gl/6vQsA

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni .... prave jsem si na svych windows 7 stahl tohle http://www.brothersoft.com/games/sid-meier-s-gettysburg.html
a jede naprosto bez problemu. Mimochodem, ty bubny jak jsou vzpomneny na tom blogu, jsou hrozne:)
O samotnem faktu chyby mezi klavesnici a zidli svedci i fakt, ze si to mel v malem ctverecku v rozliseni 800x600, ale tipuju te na linuxare (podle toho, ze ten blog mas na zumpe ceskeho internetu), takze tohle prominu:) Pro priste hraj radsi tuxracer nebo si nainstaluj poradny system na desktop/hrani, protoze stara svata pravda zni: Linux na desktop NEPATRI! :")

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pořádný systém na desktop - jestli to jako mají být windows, tak ROFL. Linux není bez chyb, ale stejně tak se toho sype dost na widlích, a navíc za to ještě platit? Fakt ne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale je to zvlastni fenomen. Ja a v podstate nikdo v mem okoli co pouzivame windows s nema nema zadny problem. Ani muj 84lety deda. Jediny kdo s nima ma VZDY problem jsou lidi pouzivajici linux (ti co maji co nejmin poucovat, kdyz je nemaji ani nainstalovane) .... mam pocit, ze to o necem svedci, mozna nejaka porucha osobnosti nebo tak neco .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zarytý windowsák bude tvrdit, jak widle všude fungujou bez problémů, zarytý linuxák bude tvrdit, že mají víc problémů, než mají ve skutečnosti, pravda bude asi tak někde uprostřed. Ale tvrdit, že linux na desktop nepatří, je fundamentální blbost (už jenom proto, že je docela dost lidí (absolutně, ne poměrně, ale i to se časem může změnit), kteří ho tam docela spokojeně používají). Já bych zase mohl směle tvrdit, že windows nepatří vůbec nikam, ale netvrdím to, protože to není pravda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro dukaz:)
http://i56.tinypic.com/2uyhldc.png
Trosku se rozhodily barvy, ale jinak to vypada normalne a okno jsem posunul, jinak hra je samozrejme na fullscreen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.