Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Česká republika se chystá schválit ISO standard, který obsahuje stovky chyb

Ta zase bude ostuda ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, to je jako kdyby nekdo vedle stavajicich silnic postavil svoje a na nich se melo jezdit vlevo ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě to zase připomíná microsoftí kódovou tabulku pro češtinu z přelomu 80/90 let. Ve světě byl zaveden Unix, ale u nás to MS schválně zkurvil. Nyní to zkurví po celém světě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě z vyjádření ČNI nepřijde, jako že by se schvaloval stejný bastl, jako MS navrhl:
http://www.cni.cz/NP/NotesPortalCNI.nsf/6f28e376f4ef9ed1c1256f8200606d97...

Navíc mi jako monopolistické přijde vyjádření OO.org "my standard máme, tak používejte náš a nedělejte si vlastní". Eh, velmi free!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha NE dalšímu kvazistandardu! To musí pochopit každý uvažující člověk. Dejte sem tu petici, jdu to podepsat. Žádná politická lobby, dost bylo DOC, XLS a PPT! Dost bylo poškozených neopravitelných binárek za posledních patnáct let! Dost bylo výkřiků "JÁ TO NEMŮŽU VOTEVŘÍT DEJTE MI SEM WORLD"

Stokrát podepsán
Qwerty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vám nevím on někdo v té e-commerce ODF používá? Já jen že jsem z těch co něco implementují a většina firem si dokumenty vymenují v doc,xls. Tím nechci snizovat ODF jako format mne to prijde stejny jako souboj BlueRay a HD-DVD. Obou stranam je .... nekde uzivatel jde jen aby oni ukousli nejvetsi porci kolace/penez.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze CDR klesa na uroven roota, je to fakt velka skoda:(
Vydavat tyhle FUD a PR clanky od konkurenta OOXML je fakt mirne receno nemistne. Kor kdyz je pod tim vsim jeste podepsany bastl jako OSS Aliance. Neznaleho cloveka to sice muze zmast, ale i tak se tam najdou perly jako, ze statni sprava pouziva ODF:) Osobne jsem se s ODF jeste nikde nesetkal:) Cetl jsem stanovisko MS, proc je ODF zastaraly a proc se pro word neda pouzit a myslim, ze kdo kdy videl openoffice a msoffice, tak asi chape, ze co staci k ulozeni par radku statickych dokumentu v OO, tak na dynamicke skriptovatelne dokumenty v msoffice asi stacit nebude, to ani nemluvim o teamovych nastrojech pro korporace, verzovani a podobne....
Zkratka me dost desi jake FUDy a PR pousti CDR do sveta (kdyby aspon do tagu dali FUD, reklama nebo neco podobneho), byl to jeden z mych oblibenych portalu a asi se zaradi jen k zabavnym typu (roumen, root ....)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OpenOffice.cz je pouze zájmová organizace prosazující svůj formát. V tomto směru není rozdíl mezi OpenOffice.cz a Microsoftem. Oba standardy mají své mouchy.
Co je špatného na tom standardizovat formát, který se již nyní používá v komerční sféře více než ODF? Nebude to náhodou znamenat podstatně menší finanční dopady, protože firmy nebudou muset pro stát konvertovat své dokumenty do jiného formátu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2BTJ: Proč rozvíjet 1 standard, když jich můžeme mít 1000 že? Tak si hned zavedeme další a hlavně ty svoje. To je potom standardizace :-)). ODF na standardní dokumenty staší a jestli někdo potřebuje mít dokument, kde lítají petardy, tak ten ať používá standardní Office, je to jenom jeho chyba. :-) Znám vcelku velké firmy, kde je jako Office balík právě OO. A oni v tom umějí dělat cokoliv. Sledování změn a podobně tam je taky. Jen za celý balík nemusí človět položit na stůl tisíce. A proto je OO špatný, protože je zadarmo. Zakázat :-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2honzaskypala: a včem by byl problém implementovat do MS Office nějaký standardní otevřený formát? To pro kolegy z MS není problém. Jde však pouze o to, aby to formát MS, protože to je teprve reklama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Mas naprostou pravdu. Tenhle clanek me opravdu pobavil.

McMlok: Taky jsem si nevsiml, ze by ho nekdo nekde pouzival :-)

sir-qwerty: Nechapu o cem mluvis. OpenXML je ZIP s XML soubory respektive vlozenymi daty - JPG,PNG atd. Mrkni na prezentaci - http://openxmldeveloper.org/articles/DeveloperWorkshopContent.aspx (aspon tu cast o OpenXML architekture). PowerPoint 2007 Viewer si muzes od MS stahnout zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě je to jedno, ať si microsoft prosadí co chce, ale doufám, že to pak půjde otevřít a upravovat zdarma a nebude to z licenčních důvodů použitelný jen s placenými programy... už teď mě vytáčí, že když chci někomu poslat blbej formátovanej text nebo tabulku, musim ho přeukládat do formátu doc nebo xls, protože microsoft neni schopnej udělat normální a bezproblémovou podporu pro otevírání a upravování OO formátů do svých předražených programů :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak v ODF lze skladovat OOXML, nikoliv obráceně. Proto nechápu co je na ODF zastaralého. OOXML je formát ušitý horkou jehlou. Původní binárkní formát doc převeden na XML. Tj. co uměl word dané verze to je OOXML. Co bude dělat MS za rok až přijde nová verze Office? Zřejmě bude nová verze standardu. Pokud je ODF tak špatný proč MS neřval když se schvaloval?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kratas: MS Office podporuje ODF. Jen je ho potreba doinstalovat, jedna se o OpenSource pridavek vyvyjeny pod patronaci MS (http://odf-converter.sourceforge.net/download.html), popripade SUN (http://www.sun.com/software/star/odf_plugin/index.jsp).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi-: Možná proto, že mi, co máme OOo používáme ve styku s cizími lidmi PDF.
Ostatně těch problémů když jsem doma uložil kdysi něco v MS officech 2000 a pak to zkoušel otevřít ve škole v nějaké jiné verzi, to bylo zlo. Vlastně kvůli tomu jsem přešel na Open máme je i ve škole (ve škole máme MS i OOo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: BTJ

Chápu, že láska k Microsoftu, vašemu božstvu, vám brání vidět věci objektivně, ale to nic nemění na tom, že vše nasvědčuje tomu, že se na uživatele opět chystá pěkný podraz. Pomocí nejrůznějších sviňárniček se protlačí formát, který bude všechno jen ne opravdu otevřený a obecně použitelný. Vemte rozum do hrsti a zamyslete se nad tím, zda za tou vaší MS láskou není jen obyčejný strach z toho, že nic jiného neznáte a neumíte.
Prostě se jistí lidé snaží vydělávat na věcech, které jiní umějí poskytnout ve slušné kvalitě do jisté míry zdarma. A spousta užitečných idiotů těm šmelinářům a vyžírkům ještě provolává slávu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna by to mozno bolo dobre.
Hlavne aby sa konecne "zrusil" format DOC.
Na Fedore mi tu pri otvarani DOC dokumentov pada OpenOffice ako listie v jeseni...
(a ze na to kym sa cosi zobrazi musim hodnu chvilu cakat ani nehovorim)

Podpora standardizovaneho XML formatu (teda zozipovany cisty text) .. aj keby mal chyby .. by bola pre ine programy ako MSOffice isto lepsia ako sucasna podpora DOC-ov.

Asi sa to len chlapikom s OOO nechce kodovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: BTJ

zkus sa pozriet na urady a na niektorych naozaj maju subory v OO (je ich ale malo).
Kazdopadne mali by ich mat vsade.
-Za prve je to doporucovane EU (zialbohu nie nariadene)
-Za druhe je smutne ked kvoli komunikacii s uradmi si musis zakupit produkt prave jednej SUKROMNEJ spolocnosti (NEKALA SUTAZ?)
-Za tretie je smutne pouzivat produkt ktory nie je ani kompatibilny medzi svojimi roznymi verziami.

Este sa mi nestalo ze by sa dokument zasadne lisil medzi roznymi verziami OO. Zialbohu u MS OFFICu je ale beznou zalezitostou ze nesedi umiestenie pismien, fonty, animacie a atd. medzi roznymi verziami.
A tak je bezne ze na sympozia si prednasujuci nosia svoj vlastny notebook s tou "spravnou vezriou" officu, pripadne usporiadatel kongresu dopredu oznamuje pre ktoru verziu MS officu si mame pripravit prezentaciu (to je ale potesenie hladat chyby v 50 slidech)
Co mam na to povedat ked si urobim prezentaciu v MS OFFICE XP a MS OFFICE 2003 ani jedna animacia nefunguje......

A teraz MS podplaca urady aby mu schvalili ten jeho nepodarok...... tak to nech nas uz len pan boh na nebi oochranuje.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jednodušší a levnější jednorázově překonvertovat docx do odt když chci komunikovat s úřadem (protože odt je preferovaný formát českou státní správou) než _pořád_ používat 2 překrývající se standardy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pavelll: A v MS Office ti brani pouzivat PDF kdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už několik let využívám OO a nemam si na co stěžovat...
A proč se na úřadech stále vyskytuje MS-Office , třeba je to těma firmama který spravujou jejich pc ..
Proč ? By se měli připravit o peníze za licence ? A průměrnýmu uředníkovi je to jedno k čemu ho posaděj..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi-: Kde všude se OpenDocument používá se můžeš dočíst třeba tady a by sis doplnil znalosti. http://www.odfalliance.org/resources/AnnualReport2007.pdf

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ganec: problem toho MS "open"-XML dokumentu je v tom, ze nie je open, ze ten dokument standardu NIE JE KONECNY a ze sa NEZHODUJE so skutocnou implementaciou firmou Microsoft. To je cely problem. Napriet tomu ze deklaruju "open"-cosi je to vsetko pod patentom tej firmy, plne chyb, omylov a protireceni, skratka podla toho 6000-stranoveho standardu funkcny textovy editor nenapises a uz vobec nie taky ktory by neporusoval vlasnicke prava Microsoftu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo také doporučuji se kouknout na blog Miguela de Izacy - http://tirania.org/blog/archive/2007/Jan-30.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pripadne mi, ze tu vetsine lidi unika co znamena standard.
Realne jde o to, ze OpenXML je skutecne OPEN, tudiz ho muze bez omezeni kdokoliv implementovat.
MSOffice se pouzivaji vsude a pouzivat budou nadale, takze nez pouzivat stary DOC,
tak kazda alespon trochu myslici bytost musi byt pro standardizaci OpenXML. Jinak jen par
poznamek k vyplodum dole. ODF lze do OOXML prevest, ne naopak. Lidi co nadavaji, ze musi
mit komercni Officy, aby mohli precist dokument z uradu jsou trotlove nebo je maji nelegalne,
kdyby meli rozum, tak si stahnou Word Viewer, ktery je jak jinak - zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy nevím jestli si tu někteří uživatelé nepletou pojmy a dojmy.
Jedna věc je když MS prosadí nějaký "univerzální XML" formát se super cool fičurkami a druhá věc je ISO standard. Standard musí být jednoduchý, snadno vyložitelný a dokonale aplikovatelný kdekoliv. Pokud některé definice obsahují "chování odrážek jako ve Word verze té a té", tak to není nic standardního. Microsoftí standard s nestandardními vlastnosmi by byl naprosoto kontraproduktivní.

Takže jedna věc je mít supercool formát pro ukládání dokumentů (tady ať si MS prosazuje co chce) a druhá prosazovat jej jako mezinárodní NORMU, podle které se pak budou řídit všechny kancelářské balíky.

A vzhledem k tomu, že MS má problém udržet univerzální přenositelnost mezi verzemi svých office, nejsem si jist jestli jeho XML formát dokáže zajistit naprosoto univerzální přenositelnost dokumentů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ačkoliv si práce Filipa Molčana cením, nemohu s touto zprávou souhlasit minimálně ve dvou bodech:
 
1: Česká republika nikdy neřekla MSOOXML zamítavé Ne, ale vyjádřila podmíněný souhlas. Nechystá se tedy svůj hlas změnit, ale potvrdit - nabyla přesvědčení, že přípomínky, které byly podány jsou již z velké většiny řádně vyřešeny a standard tedy může být odsouhlasen.
2: MS nemá monopol. Možná se někdy chová, jakoby jej měl, ale nemá jej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BOB2: "chování odrážek jako ve Word verze té a té" - no, pokud napise co to znamena, tak je vse v poradku ne? Jak si kdo pojmenuje promennou je snad jeho vec. Jinak kdyz to ziska ISO, tak uz si to nikdo nebude moct menit jak se mu zlibi .... od toho snad ISO je! Nechapu o co komu jde. 1. Vyvojari OO jsou zdechli a nechce se jim implementovat OOXML, vymlouvaji se na 6000 stran coz je za A - ireleventni, B - je to uplne jedno (napriklad ODF ma zhruba stejne stran - pokud jsou psany stejne velkym fontem coz nejsou a je fakt tragedie, ze se nekdo jeste ohani tema 6k stranama!). 2. MS chce prosadit svuj format 3. uzivatele chcou mit konecne univerzalni format pro MSOffice. 4. par urvanych fasistu z rad OSS rve vzdy a vsude a za jakych-koli okolnosti proti vsemu komercnimu a nedejboze, kdyz je to jeste od MS!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 bob2: Pokud některé definice obsahují "chování odrážek jako ve Word verze té a té", tak to není nic standardního.
 
Nezapomeňte, že MS - možná právě i kvůli tomuto, již uvolnil specifikace svých starých binárních formátů, tudíž je klidně možné si dohledat, jak mají ony odrážky v dokumenty z Wordu toho a toho vypadat. Navíc tyto záležitosti jsou tam právě pro možnost převodu starých dokumentů do nového formátu, nikoliv pro jejich využití v současných dokumentech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

naozaj velmi otvoreny format, len nikto netusi, co su toto za prikazy:

OOXML Elements Require An Application to Emulate Microsoft Office

Numerous elements designed into but undefined by the OOXML specification require actions and behaviors upon document files that are particular only to legacy Microsoft Office and WordPerfect applications.viii Examples from the OOXML specification include:

lineWrapLikeWord6
Emulate Word 6.0 Line Wrapping for East Asian Text

mwSmallCaps
Emulate Word 5.x for Macintosh Small Caps Formatting

shapeLayoutLikeWW8
Emulate Word 97 Text Wrapping Around Floating Objects

truncateFontHeightsLikeWP6
Emulate WordPerfect 6.x Font Height Calculation

useWord2002TableStyleRules
Emulate Word 2002 Table Style Rules

useWord97LineBreakRules
Emulate Word 97 East Asian Line Breaking

wpJustification
Emulate WordPerfect 6.x Paragraph Justification

shapeLayoutLikeWW8
Emulate Word 97 Text Wrapping Around Floating Objects

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

claudius: nechci nijak snizovat tve znalosti, ale tohle si asi nevycetl z ISO dokumentu co? Nalezl sis prvni stupidni shrnuti nekde na linuxove fanaticky ladenem serveru a pastnul si ho sem co? Napadaji me jen 3 scenare:
1) Je tam popsane co to znamena a zminka o wordu95 je jen informativni
2) popsane to nebylo, tak na to byla nektera z pripominek a dodali to tam
3) nicemu to nevadi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to BTJ: Jak vis co tam je ?? Ty si cetl ISO standart... ty si ho cetl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to dopada , kdyz vetsina politiku si mysli , ze rozumi tomu a tomu problemu, a pak schvaluji paskvily. Pritom staci se poptati patricnych odborniku , staci hledati na fakultach,kde urcite jsou vzdy kapacity lepsi nez jsou pani poslanci a senatori.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

podle me si vubec nemysli ze tomu rozumi.. naopak moc dobre vi ze tomu nerozumi, ale treba mu neco pribylo na konto...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Grovik: ne, mel bych? Nebo nekdo rikal, ze jo?
-Neználek-: Myslim, ze presne takhle to probihalo u OOXML, ze tam jsou odbornici, treba Kosek a spousty dalsich, skoda, ze to tak nefunguje se zakony

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mr Gentleman:
Ad1) CR zaslala vyjadreni "Ne, s pripominkami" cili nesouhlas. http://molcan.cz/microsoft_nutil_novinare_menit_clanky_o_ooxml
Vyresenim pripominek v plne siri, coz se mimo jine nestalo, nezavazuje CR zmenit hlas na "Souhlas".

Ad2) Souhlasim. MS byl casto popotahovan za zneuzivani DOMINANTNIHO postaveni na trhu. Ne monopolniho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze to s tema vysokyma nakladama nebude zas tak horky: staci mit jakykoliv office, ke kteremu se doinstaluje doplnek od MS a kompatibilita s office 2007 formatem je hotova. Verim, ze ve velke casti uradu office jiz je (legalne/nelegalne - nehodici se skrtnete), tam kde neni by se to samozrejme muselo financne prizivit ale uz se nebavime o vsech PC. Ten doplnek mam (svete div se) odzkouseny i s Office 97 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 gi:
 
Nic proti informacím pana Molčana, ale uvedení
"vím ale, že Microsoft na ČNI a tisk vytvářel velký tlak, aby se místo výrazu "Ne, s připomínkami" používal "podmíněný souhlas"
na zmiňované stránce ještě neznamená, že to tak bylo - chybí důkazy ;) (byť netvrdím, že to tak nemohlo být). Na druhou stranu Ne, s přípomínkami je podmíněný souhlas a uvedl to na svém webu sám pan Kosek, který připomínky k MSOOXML za ČR vedl. Ne, s připomínkami sice nikoho přímo nenutí říci Ano po zpracování připomínek, nicméně de facto to skutečně je Ne - nyní - Ano - pravděpodobně (téměř jistě) po zpracování připomínek. Kdyby totiž někdo chtěl říci Ne, tak řekně ne a nebude se vůbec s připomínkami rozpracovávat - ty se zpracovávají jako důvody proč v tuto chvíli neříci Ano. Tentýž pan Kosek se nyní vyslovuje pro přijetí tohoto standardu a uvádí, že většina připomínek byla vyřízena kladně a že opomenuty byly jen některé věci, které ale nejsou říliš důležité.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ> Ale snad chapes, ze v ISO norme by sa nemali vyskytovat zmienky o nejakych produktoch nejakej firmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si ze nejvetsi chyba neni to ze tam sou divne definovany veci, nebo dokonce chyby, ale to ze je to standart UPLNE nanic, protoze jeden uz existuje a proto je kontraproduktivni zavadet novej standart na to samy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-> Sajmonn: Cos napsal je buď velký omyl, nebo lež. Není pravda, že OOXML lze doinstalovat do jakéhokoliv Office. Možná to lze do různých verzí MS Office, ale to rozhodně není jakýkoliv Office.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nějaký mameluk není schopen rozpoznat politiku od faktů.. ODF / OpenOffice vs Microsoft Office / OpenXML, to je politika, za ODF stojí IBM, a to se snaží všemi možnými prostředky poškodit konkurenta - Microsoft.
Každý rozumný člověk chápe, že kancelářský balík, který má 95% trhu, by měl být standardizován, ale obrovské finanční "injekce" (řekněmu tomu úplatky) ze strany IBM říkají něco jiného.
Nicméně, IBM se to vrátí. Současný ODF "standard" je hrozný chybový bastl, a připravuje se jeho revize. Díky výrazně negativititcké politice IBM a útoků na MSFT, to ale nebude mít vůbec snadné. Prostě se jim to vrátí zpět...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Hilfe,hilfe" haleká hystericky henlajnovec Hulan. "Hoří haken-krajc,himl hergot." "Huš hajzle!"

:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S Radkem někdy nesouhlasím, nekdy ano a řekl bych, že - ač sám to nevidím tak radikálně jako on - má zčásti pravdu v tom, že je to samozřejmě i o politice velkých firem. Každá firma používá své postupy a nedělejme si iluze, že jedna je dobrá, jiná špatná. Každá je tak dobrá, či špatná, podle toho, jací lidé jí předsedají a o jak velkou sumu se jedná ;).
 
Opravdu si nemslím, že by se firmy jako třeba IBM, Novell a další hnali toliko do open source a standardů, kdyby z toho nekoukali peníze a možnost konkurovat tak svému hlavnímu "nepříteli" Microsoftu. Vždyť to všechno jsou firmy, které vyrostly na proprietárních technologiích. Jenže pak je MS (a nechme teď stranou jaké praktiky v tom byly) předehnal a dominantním způsobem si získal trh - minimálně v určitém segmentu. IBM ani jiní mu nebyli schopni konkurovat (třeba ani kvalitnějším produktem) a tak vsadili na populární nótu open source. Získají si tím "obdiv davu", je o nich slyšet a točí se v tom peníze a ... ano - v neposední řadě ty firmy opravdu něco pro open source dělají a není toho málo. Ale není to toliko o ideálech, jako o konkurenci a penězích.
 
Je dost dobře možné si myslet, že kdyby tu bylo dominanantní postavení Novellu, nebo IBM, že by to byl zrovinka Microsoft, který by se dnes velice angažoval v open source světě a podpoře konkurenčního systému. A opět by mu to přinášelo pozitiva - na open source by ušetřil a ještě by získal téměř ztracenou konkurenceschopnost...
 
Ať tak, či tak - je dobré, že tu konkurence je - inspiruje to obě strany, byť jejich praktiky, někdy nemusí být zcela košer a v tom případě nechť rozhodují soudy, atd. Osobně ale také jsem za přijetí MS OOXML, jako standardu (StandarDDDu, ne StandarTTTu ;)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve světě norem a normalizace to není o tom kdo je hodný, kdo zlý, bohatý, chudý, vlivný či bez vlivu, ale o tom, že standard může být jen jeden. Vezmě se spříklad v elektřině, norma říká, že v zásuvce je 230V střídavých, pokud příjmeme ještě jednu normu, která bude říkat, že v zásuvce může být i 320V nezískáme tím nic pozitivního, získáme jen bordel, chaos a problémy pro spotřebitele a výrobce. MS v tomto případě zaspal a dojel na svou proprietální politiku, nyní misto toho, aby přijal normu a implementoval jí do svého výrobku se snaží zkorumpovat normalizační mašinérii a protlačit normu vlastni. 
 
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Faktem je, ze lidi open-source tabora maji ve zvyku prehanet, a veci dramatizovat. (Viz napriklad hystericka kampan okolo podpory DRM ve Windows Vista, zalozena prevazne na jedne zcela vymyslene "analyze"). Za nejake pripominky nebyly "prodiskutovany", neznamena, ze je staty ktere chteji format podporit nevzaly v uvahu a pokud se nekdo podivuje nad rozsahem materialu ke standartu, tak asi nikdy nevidel poradnou technickou dokumentaci. Navic - trochu soudnosti - ac si o nasich, nebo jakychkoli jinych reprezentantech nedelam velke iluze, neprijde mi, ze by jedna firma, jakkoli bohata, mohla podplatit nekolik desitek statu, coz by bylo potreba, aby byl schvalen opravdu spatny standart.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4 KKKK: Já bych zase mohl namítnout, že třeba neexistuje žádný jeden standard zástrčky elektrické sítě. Jinak je to v Evropě, jinak v Americe a ještě jinak jinde a někde si musíte jen natočit dva, či tři dráty :). Ono jde podle mě také o to v čem daná standardizace probíhá. Je jasné, že jiné to bude někde ve strojírenství, atd. a jiné v oblasti softwaru. Sice nemyslím, že x standardů na podobné téma je dobré, na stranu druhou - ODF neřeší a kompatibilitu s x miliony stávajích dokumentů po celém světě, což formát od MS umožnuje. Ani ODF není dokonalé a budou přicházet jeho další revize - stejně jako MS OOXML. Do budoucna by jistě bylo dobré zmíněné formáty nějak sjednotit, ale teď je teď a měli bychomse řídit aktuální situací. A ta situace je taková jaká je - MS Office má většinový podíl na trhu. Dokumenty .doc, .xls a .ppt existují v milionech a milionech kopíí po celém světě. Tohle ODF nijak neřeší. ODF neřeší převod stávajícíh proprietárních dokumentů do nové standardizované podoby. MS OOXML s MS Office, které jsou nejrozšířenějším kancelářským balíkem dnešní doby, tohle řeší a umožní stávající dokumenty plně převést do nového formátu, který lze dále (ve vývoji jsou konvertory, aj.) převést třeba i do ODF a zase zpět. OpenOffice a ODF toto v současné době plně neumožní. Ano - je za to svým způsobem odpovědný MS, ale pokud nyní sám MS nabízí jisté řešení, myslím, že není od věci jej přijmout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč se Mrkvosoft nepřizpůsobí ostatním? Protože by musel čelit mnohem větší konkurenci, než když vyprdne svůj vlastní, s ničím nekompatibilní ,,standart" A okamžitě ho implementuje do všech svých produktů. Pokud by byl jako jediný přijat ODF, znamenalo by to další rozšíření freewarových alternativ MS Office a to je přesně to, oč tu běží! Proč by někdo měl používat freeware, když může platit a nemalý peníz, za náš produkt, že? A představte si tu hrůzu, kdyby naše ovečky přišly i na to, že existují freewarové O. S. které jsou navíc i použitelné!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RE Benjamin: Ze nemuze podplatit?! Taxi zjistete, kolik novych zemi se prihlasilo, kdyz to vypadalo, ze to neprojde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Mr Gentleman:
Kecáš, jako obvykle. Open Office, které, jak známo, ODF používá už ve své poslední verzi umí plně a bez problémů otevírat a zpracovávat MS Office dokumenty a naopak své dokumenty ukládat do formátů MS Office a to tak, že tyto dokumenty, ač vytvořené v Open Office, lze v MS Office libovolně otevírat a zpracovávat. Takže vzájemná kompatibilita už není problém a nejspíš proto se Mrkvosoft snaží, spáchat něco, co tuto, pro něj nežádoucí situaci opět na čas ,,vyřeší".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Gentleman bavíme se o stejném MSO? Vždyť jim nefunguje korektně převod ani mezi jednotlivými verzemi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RE Mr Gentleman: A muzu vedet, proc by mel standard resit kompatibilitu, kdyz od toho jsou konvertory?
BTW, to snad s dokumentaci ODF snad neni problem, ne? Nebo je nekde hacek?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MS ma nektere dobre technologie, ale tohle snazeni mi prijde proste trapne. Z ukazek na internetu je videt ze open xml je narychlo slepeny paskvil, zadna systemovost, je to neprehledne, tezkopadne, tohle mi prijde fakt drzost vubec navrhnout jako standard (pripada mi to ze si MS s tou komisi chce vytrit prdel, a jeste jim to rekne dopredu a smeje se jim u toho).
Nicmene tohle bych nechal stranou, ten nejzavaznejsi nedostatek je, ze v teto oblasti uz standard je a dalsi proste neni potreba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 earth: nevím podle čeho soudíte, že kecám jako obvykle, ale OpenOffice v poslední verzi rozhodně nejsou kompatibilní zcela 100%. Já sám nejsem obhajovatelem MS - sám používám OpenOffice a své dokumenty ukládám ve výchozím - tedy ODF - formátu. Rozhodně ale není kompatibilita 100%. Možná v některé budoucí verzi až budou zapracovány nedávno uvolněné specifikace binárních formátů MS Office.
 
Ano, ani MS Office není vždy zcela košer, ale interní konvertory .doc, .xls a .ppt -> MS OOXML mohou přinést "nový svěží vítr" mezi staré binární formáty...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je celkem jedno, jestli OOXML dostane standard nebo ne - stejnak MS Ofiice by mel umet pracovat s ODF, protoze to uz je standard, a OpenOffice bude umet pracovat s OOXML. Takze bude jen na uzivateli, pro ktery format se rozhodne. Ale nesouhlasim s kecama ze vyvojari OpenOffice jsou liny zahrnout OOXML do OO - tp spis MS jsou liny implementovat ODF do MSOffice - ty pluginy pro podporu a konverzi ODF/OOXML, co jsem objevil, nepochazej z dilny MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 MezeK: Souhlas ;). On i MS bastlí nějaký konvetor, resp. zponzoruje jeho vývoj, či tak nějak, ale když jsem ho naposledy zkoušel, tak nefungoval zrovna tak jak by se dalo čekat :). Zato "ODF plugin" pro MS Office od SUNu fungoval v pohodě. S podporou MS OOXML v OOo to ale zatím taky není slavné. Údajně Novell edition by měla již alespoň něco z MS OOXML podporvat, každopádně i přestože mám na Windows instalovánu poslední verzi OOo Novell Edition, tak např. uložit MS OOXML nemohu bez pádu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak tomu nerozumím. Proč když už je nějaký standart schválený se MS snaží protlačit za každou cenu svůj jedině ten pravý M$ standart. Proč se raději nepřipojí k vývoji a nepomůže vylepšit již platný standart. Že bychom měli čekat jako vždy nějaký podraz ?? At mi tohle někdo ze zasvěcených a osvícených vysvětlí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MezeK: Ale jo, jeden z tech plug-inu do Office co jsi objevil od MS pochazi :-) . MS totiz z nejakych duvodu vydava ten plug-in jako Open-source. Ostatne dela to i u jinych "produktu" i standardu. Na podobne bazi je i prevadec do PDF pro Office 2007, protoze Adobe nepovolilo primou integraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

old_tux: Jak chces osobak (ODF) vylepsit na nakladak (OpenXML), kdyz nemas ve vyvoji zadne slovo a musis dodrzet puvodni "zadani" - tedy zadani pro osobak? To moc dobre nejde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to Bespi:
Tvoje prirovnani kulha nejmin na obe nohy.
Spravne by to melo bejt:
"Jak chces udelat z Porse zaocensky parnik, kdyz nikdo parnik nechce, navic uz existuje lodni sroub a nikoho parniky nezajimaj."

Proste Standart Existuje, je uznany. Platny, navic je OS takze si ho kazdy muze snadno implementovat i MS. Takze proc mame mit dalsi nejaky MS paskvil, ktery je navic plny starych chyb. Co treba ty prestupne roky??? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

old_tux: MS office asi ma nektery featury, ktery se do standardniho ODF nedaly spravne nacpat, tak museli vymyslet neco vlastniho. Ale na druhou stranu taky nevim proc to chtej standardizovat - vetsine lidi stacej k vlastni potrebe i pro komunikaci s ouradama ty zakladni vlastnosti, ktery se do ODF bohate vejdou. To ostatni pouzivaj jen uzky skupiny lidi, ktery standard nepotrebujou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem uváděl dříve, jde zde jen o politiku,. OpenOffice, to je uplacené skupina IBM, Sunem a Googlem, s cílem poškodit Microsoft, bez ohledu na potřeby veřejnosti.
České stanovisko je naštěstí odborné, a to značné míry je formuje skvělý odborník Jirka Kosek:
 
http://xmlguru.cz/2008/03/proc-bude-cesky-hlas-pro-ooxml-ano
 
Předložený návrh normy DIS29500 se hodně funkčně překrývá s normou ISO/IEC 26300:2006 (ODF), která byla přijata teprve v loňském roce. I přesto se domníváme, že po zapracování dále uvedených připomínek, bude formát Office Open XML definovaný normou DIS29500 přínosný pro uživatele kancelářských programů. Zejména proto, že nabízí prostředky pro reprezentaci běžně používaných prvků dokumentů, které zatím formát ODF nepodporuje a bude trvat několik let než se podpora pro tyto prvky ve standardizované verzi formátu ODF objeví. Dalším důvodem je schopnost formátu OOXML v otevřené a snadno zpracovávatelné podobě věrně reprezentovat rozsáhlý korpus existujících dokumentů, které byly až dosud obvykle ukládány v proprietárních binárních formátech. ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A další citace Jirky Koska místo propagačních lží na OpenOffice.cz od IBM:
 
V lednu, kdy byly návrhy ECMA na vypořádání připomínek jednotlivých států zveřejněny, už z oponentů OOXML zůstalo v ČR jediným aktivním členem IBM. Po studiu návrhů ECMA vznikl na společné schůzce dokument, který shrnoval stav vypořádání českých připomínek před BRM. Všimněte si, že českých nevypořádaných připomínek je v něm pouze osm, a že nesouhlasíme se dvěma návrhy ECMA na vyřešení připomínek jiných států. Připomínám, že IBM mohlo do seznamu přidat jakoukoliv další připomínku, pokud by se ukázalo, že není uspokojivě vyřešena.
.....
Zbyla tedy jediná pouze částečně vyřešená připomínka, která, jak vidíte výše, nenapadá nic zásadního.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne, jak se dalo cekat pod timhle clankem se seslo par MS fanatiku, par OSS fanatiku a vsemu nasadil korunu RH(ktery si ovsem vse vylozi naprosto po svem).
Bouzel od reality muzou byt tyto fanaticke nazory trosku vzdalenejsi :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyz uz tak ODF jednoznacne. MS se nema co montovat do ISO standardu nech si vyvori standardy tam v Americe a nech si je tam necha do EU je nech netaha. Jinak osobne pouzivam spis \LaTeX ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Ignorant Hulán a jemu podobní:

Na rozdíl od vás pan dvorní šašku českého Internetu se tady pouze nevybleju, ale podložím svojí argumentaci fakty. Všichni se podívejte na následující, naprosto jednoduchý příklad:

http://www.robweir.com/blog/2008/03/disharmony-of-ooxml.html

Je tam velmi názorně na naprosto triviální situaci demonstrováno, jaký je nový formát Microsoftu OOXML zbastlený odpad, zplácaný bez ladu a skladu a jakéhokoli systému. Pokud pane Huláne víte o XML kulové, běžta raději dělat šaška na své EGO a neuzapomeňte vyházet nesouhlasící "pubescenty"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam Excel 2007, novy format Microsoftu umi az 1 milion radku a 65 000 sloupcu. Nejnovejsi verze OpenOffice podporuje pouze 65 000 radku, tedy jako starsi verze Excel 2003 a nizsi. Je-li omezeni ODF v tom, ze spreadsheety umi max. 65 000 radku, tak je ODF krok zpet a jsem pro Microsoft. Omezeni 65 000 radku ve straych Excelech bylo neprijemne a proto jsem rad za Excel 2007 a jeho novy format. Nehlede na to, ze lze stahnout od Novellu plug-in umoznujici v OpenOffice otevirat Microsoft OpenXML (tedy zadne naklady) a nova verze OpenOffice 3.0 bude OpenXML podporovat nativne take.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Heta:

Ještě by mě zajímalo, čím jste zaplnil těch 65 000 řádků :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to JKK sestav je plno, cim se to da zaplnit. Vypisy hovoru z ustreden (radove statisice) a dalsimi sestavami. Dokazi si predstavit, ze omezeni 65 000 radku (ci 65 536, abych byl presny a nejaky hnidopich mi nezacal nadavat) je pro nekoho neprijemne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Heta:

No nic ve zlým, ale mě osobně to přijde stejné, jako argumentace: Tohle auto si koupím, protože je hezky natřené. Co na tom, že uvnitř je naskrz prorezlé :-)

Víte, smysl použití tabulkového procesoru končí mnohem dříve, než na 65 000 sloupců/řádků. Dělat takovýto výpis v Excelu a spol je krajně nevhodné. K tomu už slouží databáze a né tebulkový procesor. A to nemluvím o tom, že práce s takto nafouknutým XLS souborem, to musí být lahoda! Stačí se podívat jak vypadá práce s Wordem, pokud má dokument více než 100 stran řekněme...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mr. Gentelman: Můžeš mi vysvětlit, proč by kompatibilita s nějakým starým binárním formátem měla být součástí formátu nového? Nemělo by být součástí OOXML i popis T602 dokumentl, AmiPro, WordPerfect a dalších, ať je to dokonale?
Nebo je lepší jeden způsob popisu jednoho prvku (lepší pro vývojáře a přenositelnost) a konverzi ať se již postará software a klidně (hlavně) ten od Microsoftu.
Fakt se moc těším na dokumenty DO LIKE WORD95, ty se budou na neMS prohlížečích otevírat určitě suprově, aneb s tím budou problémy. To je ten přínos pro uživatele?
Dle Huláka, Koska apod. ano, dlě mě ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to JKK. Mozna OpenXML nedodrzuje standardy XML, ale trapi to bezne uzivatele? Jako vyvojar muzu generovat pomoci Visual Studia OpenXML dokumenty, aniz bych musel instalovat Office. A nemusim to generovat pracne tak, ze vytvarim nejaky XML soubor, jsou na to vyvojarske komponenty umoznujici toto provadet skrze inteligentni interface. Nemusim o formatu OpenXML vedet nic. Naproti tomu vyvoj v OpenOffice na toto tema je stale v plenkach (maji nejakou alfa verzi). Mate pravdu v tom, ze ve starem XLS formatu by byl problem s vykonem pri zobrazeni milionu radku. Naproti tomu v OpenXML (XLSX) zadny vykonostni problem nevidim. Ano, databaze je hezka vec, ale tu neposlu mailem, tu si nevezmu na flashdisk a nespustim doma (off-line). A prece jenom ma Excel spousty instrumentu, vzorcu, ktere by se v databazi museli programovat. A MS Access jako databazi, to nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Heta:

A jak pošlete 100MB soubor mailem? Ale prosím vás! Ona databáze je také uložena v nějakém souboru!

ANO. uživateli to může (nemusí) být jedno. Naprostý souhlas. Ale tady se bavíme o STANDARDIZACI! A z toho vyplývá hnd několik průserů:

1) Co kdybychom si schválili ještě jeden standard pro napětí v rozvodné síti. To by byla prdel, až by se nám ty počítače začaly škvařit že? Existence jakýchkoli dvou NOREM je nepřijatelná. Norma je přeci norma.

2) OOXML není konzistentní ani samo se sebou. Jak může být normou něco, kde stejný text každá MS-aplikace interpretuje v XML naprosto jinak! Vždyť to není konzistentní ani v rámci produktů samotného Microsoftu!

3) Jak může být normou něco, co je v přímém rozporu s mnoha jinými existujícími normami? Nemýslím teď ODF, ale formát času, data.....atd

4) Jak může být normou něco, co přímo v definici používá odkazy na aktuální implementaci řešení Microsoftu? Nebo třeba prasečinky typu "like word"?

Je to tak snadné. Nechť si Microsoft používá, jaký formát hce.Nikod mu jeho právo nebere. Ale ISO standard nemůže být nepřehledný, roporuplný a duplicitní! ISO standard není věcí Microsoftu, ale nás všech, včetně konkurence Microsoftu. Takže OOXML, ano klidně. Ale jestli se z toho v ISO udělá standardizovaná norma, tak od té chvíle skutečně degraduje na úreveň toaletního papíru. Prosazení pomocí brutálního nátlaku a korpce je totiž zjevné!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to JKK 100MB soubor ???? Tak si to zkuste. Jedna se radove MB (nehlede na to, ze XLSX je interne komprimovan metodou ZIP). Jak rikam, databaze = programovani = prace na vic. MS Excel = zadne programovani = zadne dodatecne instalace na strane prijemce {tedy krome Excelu 2007). Je mi v podstate jedno, zda OpenXML bude ISO nebo ne, ovsem nechci byt diky tomu omezovan, ze musim ukladat jako ODF, protoze je to ISO. Myslim si, ze bezne pocitace by mely zvladat oba dva formaty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Heta:

Myslel jsem to jinak. Ten váš výpis hovorů vznikn nějak, v databazi se to ulozi, a jedine co vy s tím udelate je, ze si to exportujete do Excelu. Pokud je toto váš klíčový požadavek, pak prosím. Ale s nikým takovým jsem se nesetkal a upřímně mi to připadá podivné. Každopádně jak jsem řekl, tento exotický požadavek nespadá do kategorie dokument. Proto to není argument pro standardizaci. Ono neschválení Microsoft OOXML vás přeci tak jako tak nebude omezovat v použití tohoto formátu pro tyto vaše konkrétní účely. A s tím, že pro "kratší" normální dokument budute možná někým nucen použít ODF s tím přeci nesouvisí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: co se týče "dost bylo kvazistandardů" - tím myslím proprietární binárky, ke kterým není dostatečně kompletní dokumentace a hlavně kvalitní licencování. DOC, XLS a PPT ano, otevřu pochopitelně zdarma stažitelnými viewery, o to nejde. Jde o to, že jakmile se to poškodí, tak v tom nenajdeš a neopravíš nic bez speciálního nástroje třetí strany, který stejně nebývá úspěšný.
Proto proboha ať nikdo neschvaluje dva standardy, protože opět dojde k tomu, že implementace nebudou ani na jedné straně z různých důvodů stoprocentní - ti, kteří budou používat MSO neotevřou beze zbytku ODF a ti, kteří budou používat OOo neotevřou beze zbytku správně MSOXML. Stále se bude jednat ne o implementace, ale obezličky (viz zmiňovaný filtr od Sunu). A uživatelé neznalí jakéhokoliv IT budou křičet "dejte mi sem ten normální World!" A jsme tam kde jsme byli. Formát podléhá produktu = zlo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

JKK: Az na to ze ODF je docela slusny paskvyl. Takze si muzou s OpenXML podat ruce.

Jinak pro tvoji informaci rozvodna sit ma nekolik norem a pokud vim. Nikoho to moc netrapi. Ruzne typy konektoru (v zasuvkach) ruzna napeti, ruzny pocet fazi.

Pred nejakou dobou jsem premyslel nad tim, ze bych vytvoril ze sve aplikace primy export do ODF ... ovsem ve chvily kdy jsem zjistil jak kvalitni je dokumnetace, jak dobre se hledaji informace a jak je to zpatlane, tak ani nahodou. Na plne care vyhral OpenXML, ve kterem lze delat hodne pokrocilych veci a to celkem rychle.

Grovik: Moje prirovnani nekulha to tvoje ano (tve srovnani plete hrusky a kameny dohromady). Ano je pravda, ze osobni auto jde lepe ovladat, ma mensi spotrebu a muze jet rychleji a lepe se snim parkuje, ale nakladak toho uveze vic - a to je ve firemnim prostredi dulezite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to JKK. Myslim si, ze podminkou standartizace ISO mela byt plna vyvojarska podpora, tedy ne jenom nejaky standard XML, ale moznost vytvaret programatorsky sestavy, aniz bych musel znat tento format anebo volat nejaky Office a pomoci VBA (Visual Basic For Application) je generovat. Z tohoto titulu si  ODF ISO standard nezaslouzi. Reknete mi, prosim, jak vygenerujete ODF soubor na serveru do nejake sestavy? PDF lze, XLSX (DOCX) lze take. Mam k dispozici MS Visual Studio 2008, lze ODF generovat pomoci Visual Studia 2008?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sir-qwerty: Technicky dotaz, kdo tu mluvi o binarnich souborech. Mluvime tu o OpenXML a ODF? OpenXML = napr. DOCX, XLSX, PPTX ... ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heta: ODF stejne jako kazdy XML lze pomoci VS2008 i cehokoliv jineho vygenerovat na serveru a nejen to. V tom bych problem nevidel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to BESPI:

Nevšiml jsem si, že by u nás byly rozdílné zásuvky, různá napětí (nepočítám-li nekvalitní rozvod).... Na oblasti, kde platí daná norma se žádná druhá nevysytuje! Nebo mi snad chcete tvrdit, že každý dodavatel elektřiny si do všeobecné rozvodné sítě pouští co chce? ANO existuje i jiná norma... například Japonsku, USA.... Ale to jsou přeci jiné sítě a řídí se jinou normou!

To že se vám s OOXML dobře dělá není žádný argument pro standardizaci! Kdyby se norma posuzovala podle toho, jak se vám s ní dělá, tak neexistuje žádné ISO, protože ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by řekl, že je nějaká norma fajn a dobře se s ní dělá. A že jsem jich viděl! Spíš by jste měl komentovat toto:

http://www.robweir.com/blog/2008/03/disharmony-of-ooxml.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Heta: Zašlete tento feature request Microsoftu, ne sem.
Copak ODF může za to, že ho MS schválně bojkotuje?
AHA! Takže co se nelíbí MS, je špatné. Co prosazuje MS, je svatá a nezvratitelná pravda a je to to nejlepší pro všechny, nehledě na fakta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Heta: Zašlete tento feature request Microsoftu, ne sem.
Copak ODF může za to, že ho MS schválně bojkotuje?
AHA! Takže co se nelíbí MS, je špatné. Co prosazuje MS, je svatá a nezvratitelná pravda a je to to nejlepší pro všechny, nehledě na fakta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Heta:

To je váš velký omyl. Prvním základním a nejdůležitějším požadavkem na STANDARD je aby byl otevřený, aplikovatelný pro všechny (v tomto případě všemi výrobci HW a SW), dobře zdokumentovaný a neporušoval standardy jiné.

To co vy mi tady vykládáte je sice hezké, ale toto jsou druhotné požadavky technického typu. Dejme tomu že OOXML je výborný formát (s čímž já nesouhlasím). Jak může být standardem, když nesplňuje základní podmínku, kterou jsem vám uvedl? Nemůže! ANO , může být formátem kancelářského balíku Microsoftu. Nikdo vás nebude nutit použít jiný. Ale pokud jdu na úřad, požaduji informaci podanou tak, aby byla 100% čitelnýá, bez ohledu na to, který výrobce zrovna křiví IT trh!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: Pokud to ze se v CR pouziva vice typu napeti v zasuvkach nevite je to Vas problem, ne muj :-) . Ano jine typy zasuvek se pouzivaji pouze za hranicemi, ale co to meni na tom ze existuji ?

Jinak k odkazu: Co na tom mam komentovat? Ze v ODF se snazi za kazdou cenu mit stejnou definici, nu dobra, zatim jim to funguje - ale casem se zacnou stejne rozchazet, z principu to neni mozne takto udrzet. Fakt je, ze aspon u toho zarovnani a barev to mohlo byt trochu jednotnejsi, ale jako prekazku to nevidim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: A proc by OpenXML nemel byt na urade citelny ? Kvuly tomu ze v OO je zpackany importovaci filtr? To neni problem standardu ani niceho jineho - to je problem aplikace. Ostatne to ze OO pri otevirani souboru pada je ukazka chyb v OO nikoli spatnych formatu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ilfirin: Kdyby jste o tom neco aspon vedel, ale Vy vyte jen to ze MS je spatny :-)) . Nadhera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HETA: ...lze ODF generovat pomoci Visual Studia 2008? Kdyby MS drželo standardy ISO, tak ano. Takhle nám tlačí za každo cenu (politická lobby) svoje sr.čky. Dokonce nám tlačili své "skvělé návrhy MS ISO" na odborné konferenci, která neměla nic společného s ISO standardy a formáty. Prostě za každou cenu se vetřu všude a budu házet špínu na něco, co již funguje. No flame!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: o binárních souborech mluvím jako o zlu a temnotě středověku, kdy nešlo používat nic jiného, než Microsoft Office kvůli tomu, že v ničem jiném nešly binárky otevřít/opravit/upravit. Toto se nesmí opakovat další válkou formátů. Chápu, že některé složité dokumenty nejdou popsat pomocí ODF. Proto by měl MS spíše spolupracovat na vývoji již téměř hotového, směřovat k jednomu standardnímu, kvalitně licencovanému a implementovatelnému formátu a pak přesvědčit uživatele, že jeho softwarový produkt stojí za to koupit kvůli rychlosti, spolehlivosti, příjemnému ovládání, dobrému workflow. Ne kvůli tomu, že hrozí, že si něco vůbec neotevřu a neupravím (tím jsem doufám vymýtil konečně ty irelevantní odkazy na free viewery).

Radku Huláne, vy už jste se definitivně zbláznil, prý "Každý rozumný člověk chápe, že kancelářský balík, který má 95% trhu, by měl být standardizován". To snad není pravda, vy nabádáte k absolutismu, který MS naštěstí ještě nemá (jak bylo řečeno v této diskusi), ale tímto by měl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JKK Teorie je jedna vec a praxe je jina. Zkuste si otevrit ODF v MS Office pomoci ruznych konvertotu. Vsadim se, ze to nebude 1 : 1 tak, jak to vypadalo v OpenOffice, kde byl dokument vytvoren. Naopak kdyz budu neco z Office ukladat do ODF, tak mi system upozorni, ze se ztrati formatovani. A vsadim se, ze v Office a v OpenOffice bude jeden a ten samy soubor ODF vypadat jinak. Chcete snad nutit lidi, aby si instalovali OpenOffice, kdyz uz maji nainstalovany MS Office? Podivejte se na HTML, je to standard a presto ruzne prohlizece je interpretuji po svem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZDar Bespi, já si, myslím, že udržet, by, to snad, jít, mělo, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Bespi:

Chtěl jste mi snad naznačit, že jste takový umělec, že se vám povedlo připojit počítač na 5 kolík 380V? Ale no ták. Oba dva víme, že v klasické tzv "220V zásuvce" je vždy +/- 230V (ovlivněno pouze kvalitou sítě) a nikdo tam nemá 400V nebo 120V. Pokud takové odběrné místo má, má naprosto jiný konektor!

Víte ono je zajímavé, že když se ISO 26300 schvalovalo, seděl tam i Microsoft a neřekl ani bůůůů! Teď když zjistil, že podstatná část zákazníků zajásala (že by MS Office nebyly až tak úžasné?), že si konečně bude moci vybrat dodavatele SW, bez ohledu na to v kterém balíku byl dokument vytvořen, najednou má MS tisíce výhrad k ODF a potřebuje svůj standard! opravdu zajímavé!

To že se takováto triviální věc zapisuje v každé MS aplikaci jinak, to je úplná katastrova! Proboha jak asi vpadají složitější věci! jak může být standardem něco, co odkazuje na aktuální implementaci Wordu? Kdyby toto byla nedejbože pravda, to jako musí všichni výrobci kancelářských balíků neustále sledovat Microsoft a měnit své programy podle něj? Já nevěděl že ISO je dceřinou společností Microsoftu a hájí jeho zájmy... To jsem fakt nevěděl!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 Groovik: Zaoceánský parník nikdo nechce? Kolik lidí přepraví zaoceánské parníky a kolik lidí přepraví sporťáky Porsche? A kolik lidí na světě používá ten Váš jediný a jedinečný ODF? Nejsem fanda M$, na připomínky úplně mimo mísu jsem musel reagovat.
 
2 JKK: Kdo si doma otevře databázi? Když to pošlu někam na úřad, myslíte, že tam si s tím budou vědět rady? Ano, ta možnost existuje, je taky pro to určena, ale KOLIK lidí s tím umí dělat? A kolik lidí umí dělat s Excelem?
A pro všechny, co se furt ohání rozvodnou sítí - zase totální demagogie a snaha o vnucení absolutně špatné představy - můžete použít 2 formáty, můžete se ROZHODNOUT, který chcete používat. Máte tedy v domácnosti 2 zásuvky, každou s jiným napětím a jiným tvarem, takže JAKÉ škvaření?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to heta:

To že různé prohlížeče Intepretují HTML po svém, vždyť to je úplná katastrofa! A já vám velmi děkuji, protože jte mi názorně přihrál další příklad, proč za žádnou cenu nesmí být OOXML schváleno.

Celý tento problém tkví v tom, že Microsoft zneužil svého postavení k protlačení IE, který snadardy nedodržoval ani za mák (stejně jako OOXML). A tak se stalo, bussines je holt bussines, že všichni kdo chtěli oslovit co největší počet uživatel prostě psali pro IE. A hle. Zprasené HTML je na světě! Co chcete dneska, když už se stránky holt musí přiohýbat, aby se zobrazil alespoň v majoritních prohlížečích? Kdyby IE ctil HTML, nikdy by se to nestalo!

Situace se opakuje jak přes kopírák. Microsoft při schvalování ODF mlčel. Nečekal, že bude zájem. Neměl zájem o nějaký standad, který by umožnil dokumenty otevírat v čemkoli. MS potřebuje aby se otevíraly jen v MS office, proto je standard nežádoucí! A najednou když Standard vznikl (čert ví, zda nehlasoval pro i MS) najednou mu to vadí a přináší nový, nepřehledný, zkriplený.... opět, jestli se prosadí. bude to stejná katastrofa. Obecně je chybou Microsoftu, že ISO normu nepřipomínkoval a je chybou Microsoftu že podporu ODF neimplementoval. Microsoft se má přizpůsobit nám zákazníkům, ale jak to tady sleduji, většina zde diskutujících radši leze Microsoftu do zadku!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to Goro:

kolik mohu požít formátů, na to jsem se neptal. Ptal jsem se na to, kolik existuje tzv duplicitních norem? v ISO nenajdete mezi 30 000 normami žádnou, která by popírala jinaou a dělala to jinak! proč asi!

Mimo to. Já nemám nic proti tomu, že Microsoft něco vymyslí a standardizuje. Co mu brání podílet se na vývoji ODF 3.0 například. NIC! Ztratil by ovšem kontrolu, dominanci a vliv! normá není o tom, že má někomu zajišťovat vliv. Norma má umožnovat sjednocení a domluvení se celé společnosti na něčem. Chápete?

PS: Ano. Vy také odesíláte na uřad XLS s 1 000 000 řádků a 65 000 sloupců. Vidtě :-D ROFL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 JKK: Pokud Vás nezajímá, kolik můžu použít formátů, tak se neopírejte o přirovnání s rozvodnou sítí - popíráte to, co se Vám nehodí do krámu. Mimochodem, vy jste tady v ČR neviděl třeba v hotelích americké zásuvky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JKK Ono to neni jenom tim, ze MS Internet Explorer neco nedodrzuje. Zkuste si Firefox, Operu, Apple Safari. Co jedna stranka v ruznem prohlizeci, to unikat. Napr. neco tak jednoducheho, jako tlacitko v HTML formulari, vypada ve vsech prohlizecich uplne jinak. Priklad : co s ODF, kdo rozhodne o tom, jaka se napr. pouzije barva pisma, neni-li implicitne v dokumentu uvedena. V jednom prohlizeci se muze zobrazit cerne, jinde zase treba fialove. A tak to je se vsim. Strategie Microsoftu je mi ukradena, stejne jako ODF nebo OpenXML. Ja potrebuji jako programator mit co nejjednodussi a inteligentni rozhrani pro praci s dokumenty. Kdo mi ho nabidne, tak ten u me vitezi. Zatim je navrchu Microsoft, pro nekoho bohuzel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Goro.

Ale samozřejmě že nezajímá. Pokud přijdu domů a zapojím mikrovlnku, požaduju, aby v zásuvce bylo 230V. Rozhodně by se mi nelíbilo, kdyby tam bylo 210 nebo 250, podle toho, kterou normu se zrovna rozhodl dodavatel použít!

Když požaduju něco po úřadu, chci aby tobylo ve formátu, který mohu otevřít v čem budu chtít a kdy budu chtít. Požaduju, aby můj dopis mohl číst kdokoli, ať má jakýkoli OS, SW a HW!

Aby vám to bylo jasné, fakt, že by existovala duplicitní norme se mi sice z principu nelíbí, ale je mi 1000x milejší než fakt, jaká prasečina se tou normou stane!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to Heta:

Samozřejmě že to je tím. Víte kolik je dneska stránek optimalizovaných pro IE? Miliony! Kdyby Firefox striktně dodržoval standardní HTML, NIKDY by se neprosadil, protože by v něm půlka internetu nešla přečíst. A právě proto, že IE zprasil celý internet, ohýbají se ostatní pohlížeče, aby IE vůbec mohly konkuovat. To je ten průser!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je tady zase chytrejch lidí jak rádio....... :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U_: Hlavne je to jeden strasne najivni clovek - JKK. Diskuze s nim nema smysl. Porad si mele svou aniz by znal fakta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Oprava : misto "Hlavne je to jeden ..." ma byt "Hlavne je tu jeden ..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: Co naplat, ohledne standardu ma JKK pravdu a co tak sleduju, vi o nich vic nez vetsina ostatnich mistnich zvanilu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 JKK: Zase mlžíte, ale dobrá, aby to bylo srovnatelné.
Uvažujme, že existuje situace, že v jedná zásuvce může být více druhů napětí, protože existuje více druhů norem (totálně nesprávné přirovnání, ale je Vaše, tak jej Vám brát nebudu). Pak by musela analogicky existovat situace, kdy máte více norem pro dokumenty, ale pak (aby to byla správná analogie s Vaším příkladem) by VŠECHNY formáty musely mít STEJNOU příponu, stejnou hlavičku a nebyly by rozpoznatelné jinak, než že zkusím otevřít dokument podle jedné normy a pokud skončím chybou, pak se pokusím otevřít jej dle druhé normy.
Je to šílený příklad? Váš s elektrikou taky. Formáty se liší příponou, hlavičkou a existuje více způsobů, jak je od sebe rozeznat. Stejně tak existují zásuvky na 220/230V, pak na 380V, 500V a ty se liší tvarem. Mám žehličku na 220V? Musím ji připojit do správné zásuvky. A pokud by existoval jen jeden formát, tak chci vidět cirkulárku na 220V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Člověk s jedněmi hodinkami ví přesně, kolik je hodin. Člověk s dvojími si není nikdy jistý." Murphy(?)

Přiznávám, že tenhle příspěvek nemá žádnou informační hodnotu ale zase se to sem i celkem hodí... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Goro:

Víte co. Zapomente na zásuvky a venujte se tématu. Zajímavé, kolik se vzdyck najde lidí s fantastickou schopností najít si berlicku k odvedeni diskuze jinam. Me zajímá standardizace OOXML. Zatím tad nikdo nerekl jediný pádný argument pro schválení, kromě obecných irelevantních řečí o tom, jak se mu v Office 2007 dobře pracuje, nebo že potřebuje 1 000 000 řádků...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: Prosimte do oboru elektro se moc nestvi, nebo ze sebe udelas jeste vetsiho vola nez delas :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze to by melo platit i pro gora a vicemene i JKK, kterej mi jako jedinej prijde ze nemluvi uplne z cesty(jedna se o tema k clanku ne o napeti ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 JKK: Už v článku je několik faktických chyb, tendenčně se tam očerňuje nový formát, je napsaný tak, aby nakdydal co nejvíce špíny a udělal službu tomu formátu, který obhajuje.
Z Vašich příspěvků mám podobný pocit, navíc používáte stejné prostředky - přirovnání, které je absolutně mimo mísu a má za účel jen očernit nový formát, spousta argumentace je taky dost na hraně.
Co se týká nového formátu, tak jsem zatím spokojený s tradičním .doc, žádné problémy mezi verzemi jsem nepozoroval, podpora nového formátu (z office2007) spočívala v nainstalování Compatibility packu. Naopak jsem měl několik problémů s OO (makra v Excelu dělaly dost problémů).
Pokud by se neschválil nový standard, tak z toho bude těžit hlavně IBM, pokud se schválí, tak z toho bude těžit M$. Masy používají programy od M$ a nebudou ukládat do ODT, někde s tím můžou být problémy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 Spirit_crusader: Omlouvám se, nechal jsem se zatáhnout do diskuze - na to stačí, když někdo napíše něco ve smyslu, že lepší je ODT, protože je slunce zelené. Já vím, moje chyba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Goro:

To je naprostá zhovadilost a nesmysl. Za ODF nestojí na prvním místě IBM, ale SUN! Co kdyby jste si nejdřív zjistil o co jde? Vítězstvím OOXML bude profitovat Microsoft! To máte pravdu. Ale vítězstvím ODF budou profitovat všichni ostatní! ODF podporují desítky aplikací a vývojářských firem. Mnoho vzájemných konkurentů stojících proti sobě se na ODF zázračně shodují. Mohou totiž ODF implementovat dle libosti! To se o OOXML říci nedá!

Začínám mít pocit, že vy vlastně vůbec nevíte co je to standard. Neustále se tu oháníte tím, kdo z čeho bude profitovat! Standard je o tom, že vyhrají především spotřebitelé. A situace, kdy nakonec stejně budou muset mít všichni jeden jediný konkrétní produkt je obrovskou prohrou a tragédií!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spirit_Crusader: Co se ti nelibi na tom, ze tvrdim, ze existuje vic napeti a vic zasuvek. Proud jde pokazde dratem, a konci v zasuvce (ty jsou odlisene podle toho co dratem jde). Stejne tak je obsah souboru pokazde ulozen v jednickach a nulach (XML na tom nic nemeni, a muzeme tedy rict ze se jedna o drat) a lisi se pouze hlavickou a koncovkou souboru - coz muzeme povazovat za zasuvku.

Je to sice trochu za vlasy pritazene srovnani, ale celkem sedi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu tu cist 100+ prispevku, z cehoz vetsina jsou hadky. Takze:

Ma nekdo konstruktivni napad, co s tim delat, aby nase zeme MS-standard nepodporila? Kam poslat e-mail? Vytvorit petici? ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: Z vitezstvi ODF nebude profitovat nikdo - krome SUNu atd.. Na otazku jestli jsem pro schavelni OpenXML za ISO standard muzu pouze odpovedet nasledujici:

Nebyl jsem ani pro schvaleni ODF jako ISO standardu, protoze schvalovat tento typ dokumentoveho formatu je naprosta blbost. Tim ze bylo ale ODF schvaleno bylo automaticky dano, ze bude schvalena i alternativa od MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: Co konkrétně Vám brání v napsání vlastního produktu používajícího OpenXML dle libosti?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to BESPI:

jak může z projektu šířeném pdo GPL licencí profitovat jediná firma, to je mi skutečně záhadou :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Matajon:

1. Odkazy na aktuální implementaci MS Office

2. Odkazy typu "like word95"

3. nejasná patentová a licenční politika (zdůraznuji, že do dnešního dne vše stojí a padá na USTNÍM vyjádření představitelů Microsoftu)

4. 6000 nevyřešených chyb, zkorumpované zkrácené řízení, co se asi stane po schválení?

5. Nutnost v tomto konkrétním případě ignorovat řadu jíných zavedených norem a jen a pouze pro tento případ zavádět odlišné implementace (datum, čas....)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: OMG, to je jak u blych! To se prave nesmi stat a je uplne jedno, kdo za tim stoji, jestli vsemocny MS, nebo Tonda Novak z Horni Dolni.

Matajon: O to snad nejde (kdyz pomineme, ze OOXML je nedodelek nebo proste jen bordel). Tady jde o princip tvorby standardu a jeho ucel. Myslim, ze JKK to popsal celkem dobre.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JKK: 6000 stranek, 6000 chyb .... hm. Ze by 6000 JKK ? ;-)

No neboj. V ODF se tech odkazu typu "like-word95" dockas taky. Format Wordu je tu cca 20 let. ODF neni ani tak dlouho jako jedna generace Word formatu :-))

"Jak může z projektu šířeném pdo GPL licencí profitovat jediná firma, to je mi skutečně záhadou :-D" - najivko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jedine s cim sa da so OOXML zastancmi suhlasit je,ze ide o politiku
exitsuje totiz nieco takeho
EUROPEAN INTEROPERABILITY FRAMEWORK
FOR PAN-EUROPEAN eGOVERNMENT SERVICES
VERSION 1.0
ISBN 92-894-8389-X

1.3. Underlying principles

USE OF OPEN STANDARDS
To attain interoperability in the context of
pan-European eGovernment services, guidance
needs to focus on open standards(17 The term 'standard' is here used in its broadest sense: it includes
all specifications, having gone through a standardisation process,
which is compliant with the principles outlined above.
The Directive 98/34/EC, which lays down a procedure for the
provision of information in the field of technical standards and
regulations, defines a standard as a technical specification approved by
a recognised international, European, or national standardisation body.
All standard-related definitions will be analysed in 2005 in the framework
of the review of the Directive 98/34/EC.).
The following are the minimal characteristics
that a specification and its attendant documents
must have in order to be considered an open
standard:
- The standard is adopted and will be
maintained by a not-for-profit organisation,
and its ongoing development occurs on the
basis of an open decision-making procedure
available to all interested parties (consensus
or majority decision etc.).
- The standard has been published and the
standard specification document is available
either freely or at a nominal charge. It must
be permissible to all to copy, distribute and
use it for no fee or at a nominal fee.
- The intellectual property - i.e. patents
possibly present - of (parts of) the standard
is made irrevocably available on a royaltyfree
basis.
http://ec.europa.eu/idabc/servlets/Doc?id=19529
lenze specifikacia ISO 29500 OOXML nie je otvorenym stnadardom v zmysle dirketivy EC98/34
http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?c...

Microsoft verzus ľud
Ako sa softvérový gigant usiluje o štandardizáciu súborového formátu
[14.3.2008]
Kancelársky balík Office je pre Microsoft druhým najdôležitejším produktom. Spolu s operačným systémom Windows mu prináša veľkú časť tržieb i zisku. Nechce riskovať, že mu z trhového koláča odhryzne konkurencia. A tak softvérový gigant presadzuje svoj nový formát, používaný v ostatnej verzii Officu, za medzinárodný ISO štandard.

Jeho snaha na pôde Medzinárodnej organizácie pre normalizáciu (ISO) vyvolala vlnu kritiky. Médiá a blogeri hovoria v súvislosti s hlasovaním o úplatkoch a manipulácii. Na schvaľovanie si chce posvietiť Európska komisia.
Práve pre nízku všeobecnú podporu OOXML a slabú podporu formátu ODF v Office napríklad Britská agentúra pre vzdelávacie technológie a komunikáciu neodporúča školám prechod na najnovší kancelársky balík Microsoftu. A podľa Business Weeku zvažuje zavedenie ODF ako formátu pre všetky dokumenty aj Európska komisia a členské štáty únie. Ak by sa tak stalo, Microsoft by neprišiel len o vládnych zákazníkov. Mohol by stratiť firmy, ktoré s verejným sektorom spolupracujú
http://technologie.etrend.sk/129272/pocitace-a-softver/microsoft-verzus-lud

Ovplyvňuje Microsoft hlasovania v národných organizáciách ISO?
31.8.2007

Čo by ste povedali na to, keby sa na výbore národnej organizácie štandardov zrazu objavilo 20 certifikovaných partnerov veľkej firmy, ktorí by pri hlasovaní zahlasovali za jej návrh? Presne to sa stalo vo Švédsku, Dánsku, či Taliansku...
Pred niekoľkými dňami sa začali konať finálne stretnutia jednotlivých štátnych organizácií, na ktorých sa rozhoduje postoj krajiny pri finálnej voľbe ISO. Už teraz však je zrejmé, že v niektorých krajinách nastali ohľadom OOXML nečakané problémy.

Najmä z rozhodovania vo Švédsku prenikli informácie o spoločnostiach, ktoré sa zaregistrovali všetky v jednom dni a zároveň sa nezúčastnili žiadnych predchádzajúcich stretnutí ohľadom OOXML. Za registráciu jednej takejto spoločnosti sa platil pomerne vysoký poplatok, 2444 amerických dolárov, takže bolo okamžite podozrivé, prečo chce zrazu toľko certifikovaných partnerov Microsoftu zaplatiť taký vysoký poplatok za možnosť spolurozhodovať veci.
Internetom sa okamžite zdvihla vlna rozhorčenia, najmä keď sa navyše objavila správa poslaná od zástupcu švédskeho Microsoftu partnerom, že budú finančne kompenzovaní za svoju účasť na voľbe za OOXML.
http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=50150

Ak teda MS OOXML neprejde tak bude MS zurit ako pes, lebo prijde o trhu EU v oblasti kancelarskych aplikacii vo firmach, lebo sa MS partnerovi Garner Dataquest nepodarilo do navrhu EIF 2.0 prepasovat vetu
"Otvorene standarddy su dobre ale nie vzdy sa daju pouziit a preto by mala EU podporovat otvorene stnadrdy tam, kde su pouzitelne a vsade inde by mala pouzivat proprietarne standardy"
v navrhu EIF2.0, ktory sa bude schvalovat najneskor v mesici jun(cerven) 2008 je stale fomrulacia o otvorenych ISO stnadardoch z EIF 1.0.

Lenze ISO ma teke iste pravdila ako EIF1.0 na standrdizcaiu (t.j standard musi byt spravovany neziskovou organizaciou a Microsoft urcite nie je neziskova organizacia tak ako navrhovtale IS29500 zdruzenie ECMA International = Europen Computer Manufacturer Associaciation International)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xyz: Jak sem napsal tento typ dokumentovych souboru rozhodne nema co delat v ISO. Tim ze se tam napalo ODF automaticky vznikla potreba docpat tam i MS format. Myslim, ze by to mel pochopit kazdy kdo umi do peti pocitat, ale to bych asi chtel moc. Proste jde o politiku a penize, ne o lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomente na chvilku na tuto konkretni oblast a uvazujte obecne. Neni prece mozne resit nedostatky nejakeho standardu vytvorenim jineho paralelniho standardu. Jedina spravna cesta je podilet se na vyvoji a implementaci stavajiciho standardu. Leda by byl soucasny standard zrusen a nahrazen novym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to BESPI:

Haha... díky, ta sedla. Upsal jsem se. Má samozřejmě 6000 stran, to je to správné číslo, a 900 zdokumentovaných chyb. díky za opravu. :-D

"Like word95" v ODF neexistuje! Tak tady nelžete! Tenhle formát je navržen s ohledem na velkou přehlednost a jeho standardizace probehla naprosto běžnou formou. Kdyby se OOXML měla venovat stejná péče, bude se schvalovat ještě mnoho a mnoho let! chápete?

Implementovat ODF může skutečně každý, a kutečně řada konkurenčních produktů ho implementovala! Nikde nechodí SUN a nekontroluje kdo co jak používá, jestli mu náhodou neubírá zákazníky atd. nad ODF už SUN nemá absolutní kontrolu, stal se totiž skutečným standardem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to xyz:

Přesně tak. Kdyby Microsoft přišel a řekl. Hele. Já mám s ODF takový a takový problém. Udělejme například revizi, potřeboval bych takové a takové změny. Co by se stalo. Všichni by řvali Hurááááááá!

Jenže tohle Microsoft nikdy neudělá. Neměl by nad ODF absolutní kontrolu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

goro: Stane se, flame je nekdy az moc chytlavej .)
Bespi-: Vadi mi to ze je to hodne pritazeny za vlasy .) Tady to spis vypada na to ze MS chce prosadit 110V/60Hz, kdyz uz v evrope mame 230V/50Hz .)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Heta:
"Chcete snad nutit lidi, aby si instalovali OpenOffice, kdyz uz maji nainstalovany MS Office??"
A Vy snad chcete nutit lidi aby kupovali MS Office, kdyz uz maji svuj kancalarsky SW?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to shrnu za sebe. Az budu schopen vytvorit ODF dokument bez toho, aniz bych se musel ucit nejakou slozitou dokumentaci a pak to ukladat jako XML, az budu mit k dispozici nejakou komponentu jako existuje na generovani PDF nebo OpenXML a budu moci programove vytvoret ODF, pak jsem pro. Tim nemyslim to, ze budu studovat 6000 stran dokumentace OpenXML nebo nekolik set stran dokumentace ODF, me to nezajima. Ja potrebuji zavolat nejake funkce typu CreateDocument, WriteLine, Font.Bold=True, Document.Save atd. Rozhrani musi byt pro me user friendly vcetne nabidky Intellisense atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Dochy - nechci nic. At si kazdy pouziva, co chce (MS, OO), ale nenuti toho druheho to pouzivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dochy: Kdyz ty editory nejsou schopen prelouskat konkurencni format tak co jineho se da delat :-(

Jak rikam udelat z ODF ISO byla chyba. Mel se vymyslet jiny format, ktery by byl v zakladu velmi jednoduchy a precit by sel pak ve vsem. Nad timto formatem by byly plug-iny pridavany dalsi funkcnosti. Proste takova skladacka. Slo by pak mnohem lepe skalovat moznosti dokumentu a soucasne by se dalo zajistit, ze ve vsech editorech/prohlizecich se jej podari zobrazit. Kazdy dokument by obsahoval seznam "plug-inu", ktere jsou pro jeho originalni zobrazeni potreba + informaci jak moc dulezity dany plug-in je pro "obsahovou" spravnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Bespi: A on MS word dokaze prelouskat konkurencni format? Oni by to pravdepodobne dokazali, kdyby ten MS format byl nejakym zpusobem pristupnej. Ale neni (nebyl). Ostatni se alespon snazi (snazili).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dochy: To plati i o ODF i jinych formatech nejen o DOC, DOCX atd. v prakticky jakemkoliv editoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi 11:57: To zni rozumne. Ale nepripada mi, ze OOXML je prave takovehle reseni (OOXML + ODF zaroven vubec za reseni nepovazuju). Takze jak z toho ven? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi- 11:57 - Jasne bespi ODF ma chyby, ale nebylo by do microsoftu hezci kdyby se pridal a chtel ODF vylepsit nez aby prosazoval svuj "jedinny spravny" format? On vi moc dobre proc chce prosadit ten svuj jedinny spravny a z lasky k lidem to ani v nejsmensim neni :)
xyz 12:08
Presny, leda by se chtel standardizovat druhej "zmetkovitej" format ;ú

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by dobre se zamyslet nad vyuzitelnosti obou formatu. Takze co vyuziva bezny uzivatel: text, font, odstavce, odrazky, cislovani, radkovani, velikost okraju, zahlavi/zapati, popr. obrazky: ODF umi, OOXML umi.
pokrocily uzivatel: styly, tabulky(max v desitkach radku/sloupcu), vypocty, grafy, regresni krivka, vzorce, prezentace, databaze: ODF umi, OOXML umi.
specialni pozadavky: 1M radku tabulky, VBA, ... OOXML umi, ODF ?

zaver? pro bezne a pokrocilejsi uzivatele staci rozsah ODF, kdo potrebuje neco navic at pouziva OOXML.

Timto nechci premlouvat lidi k hromadnemu prechodu na ODF, jen chci poukazat na to,ze ODF je pro vetsinu lidi jako standard dostacujici a OOXML nemusi kvuli tomu 1% navic zavadet novy standard i pro to, co uz standard ma.

A jeste by me zajimalo, jakto ze pro PDF jako 3. standard v tomto odvetvi nikdo nic velkyho nenamita(nebo jo?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heta>
>Ja to shrnu za sebe. Az budu schopen vytvorit ODF dokument bez toho,
>aniz bych se musel ucit nejakou slozitou dokumentaci a pak to ukladat
>jako XML, az budu mit k dispozici nejakou komponentu jako existuje na
>generovani PDF nebo OpenXML a budu moci programove vytvoret ODF, pak
>jsem pro.

Lenze pre ODF nieco take existuje uz davno - vola sa to ODF toolkit
ODF Toolkit, ktory umoznuje vytvranie a spradovanie ODF documentov v uzivatelskych programoch!!!
net module AODL - A library for working with the OpenDocument format in C#, VisualBasic.net, ... AODL Wiki page.
Java module odf4j - Odf4j is a (pure) Java class-library providing ODF processing capabilities for applications based on the Java platform. odf4j Wiki page.
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/ODF_Toolkit

ODF Toolkit Modules
.net / C#
AODL Info - Wiki
AODL Releases
AODL Source Code
Java
odf4j Info - Wiki
odf4j Source Code
http://odftoolkit.openoffice.org/

AODL 1.2.0.2 beta release on Monday, April 9, 2007 at 6:03:17 PM 2.56 MB AODL release including binaries, external exporter, examples, docs
AODL 1.3.0.0 beta release
Draft on Friday, August 17, 2007 at 6:56:24 AM 3.14MB AODL release including binaries, external exporter, examples,

odf4j Package Structure on Thursday, July 19, 2007 at 9:28:39 AM 228.54 kB High Level Package strucuture of odf4j

http://odftoolkit.openoffice.org/servlets/ProjectDocumentList?folderID=6...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Te skalovatelnosti dokumentu pomoci pluginu bych se docela bal... vemte si ze by nekdo zavedl pluginWinWord95 ... kdyz uz pluginy, tak by musely mit taky nejakou normu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To MezeK:
>A jeste by me zajimalo, jakto ze pro PDF jako 3. standard v tomto odvetvi nikdo nic velkyho nenamita(nebo jo?)

PDF není míněno jako formát pro ukládání textu v editovatelné podobě. PDF je pouze jakýsi prezentační formát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je dobrý Word, když sám o sobě neumí otevřít ani pitomé ODF a potřebuje k tomu doinstalovat nějaký program? To radši něco jiného ... co si s ODF poradí. Ať už je to standard nebo ne.
PS: Jaké iso má TXT soubor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Nebylo by morálně správnější odhlédnout od toho, od které firmy ten který formát pochází? Protože odpůrci OOXML jsou popravdě řečeno primárně "MS-haters".

2. ODF má chyby samo o sobě. Jak říkal Jiří Kosek, když procházelo schvalováním, bylo to každému putna, takže se žádné připomínky nedělaly a chyby se prostě nechaly být. Spousta věcí v něm chybí, a na druhou stranu, stěžejní aplikace (OpenOffice.org) používá nestandardní, divoké ODF. Podle Jiřího Koska není reálné, aby se ty nedodělky doplnily a schválily dřívem než za dva, tři roky.

3. Ten materiál, kterým tahle diskuse začala je dílem přímého konkurenta formátu OOXML a MS. Takže je nabíledni, že bude orientován tendenčně.

4. K argumentům typu "jeden standard už tu je, nedovolte MS se do toho montovat": Každý má právo zkusit si ze svého formátu udělat normu. Normativní orgány pak rozhodnou, kdo na to má, a kdo ne. Koneckonců, přístup "první bere všechno" rozhodně kvalitu nezajistí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: AODL je sice hezke, ale ma jednu podstatnou vadu - .NET 1.1 . Fakt nechapu proc to nejsou schopni poskytnout i pro .NET 2.0 . Jako by to byl tak velky problem. Coz je jeden z duvodu proc ve svych aplikacich o ODF vubec neuvazuji.

webx: Zrovna schvaleni standardu pro archivacni a prenositelne read-only dokumenty typu podobneho PDF by melo mnohem vetsi smysl, nez delat standard pro editovatelne dokumenty. Akorat PDF uz davno neplni svoji puvodni ulohu :-( , ale i spoustu nesmyslnych dalsich funkci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi-? Proc chces standard podobny PDF kdyz PDF uz ISO standardem je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spirit_Crusader: PDF je binarni a za druhe hlavne uz moc nabalene. Nehlede na to ze pracovat s vetsimi dokumenty v PDF je neco strasneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu jak se tu vsichni rozcilujete nad tim ze budou dva standardizovane formaty dokumentu (tedy vyjma toho ze jako standart ted nejvic funguje pdf, pak doc a pak nic, o odf nikdo neslysel...) a ze teda nebojujete proti tomu ze je mozne obrazove informace ukladat do mnoha ruznych formatu, treba do jpg, png, gif... To vam nevadi, ze nejsou vzajemne kompatibilni a ze vsechny prohlizece a editory musi implementovat az desitky formatu??? Tak proc by vadily dva formaty souboru dokumentu, klasicky uplne valka o nicem, jen aby se bylo o cem hadat, ze?
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chipmen: protoze uvedene graficke formaty jsou striktni / jednoznacne, v kazdem editoru vypadaji stejne, prevod formatu je jasne definovany (i kdyz nekdy ztratovy).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi> Napis autorom ODF toolkitu,ze ho chces pre .NET 2.0+ a ked vas nebude 5 a pol, tak to aj urobia

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice je binarni, ale ISo ma myslim verze 1.4, u cehoz by se s nabalenosti dalo velmi polemizovat .)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Pokud vim, tak pristi verze uz v .NETu 2.0 byt ma, ale nikde ani zminka o tom kdy ta nova verze bude. Stejne nemam cas se tomu venovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.