Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Česká Wikipedie slaví 15 let

Česká Wikipedie je mladistvá, dovršila svůj 15. rok. Významné jubileum oslavila včera, 3. května 2017…

Česká Wikipedie byla založena 3. května 2002, tedy rok a kousek po původní anglické jazykové verzi. Od té doby téměř 40× přesáhla rozsah Ottova slovníku naučného (co do počtu hesel). Konkrétně se počet článků a encyklopedických hesel blíží 380 tisícům, milníku patrně bude dosaženo na přelomu tohoto a příštího týdne. Letos ale „naše“ Wikipedie dosáhla ještě kulatějšího čísla, 20. března se rozrostla na rovný milion stran. Mezi strany se nezapočítává pouze encyklopedický obsah, ale také diskuse, podpora, kategorizace a podobně.

Obsah pomáhají zlepšovat jak náhodní návštěvníci, tak na něm dlouhodobě a systematicky pracují dobrovolníci, wikipedisté. Těch aktivních (což je definováno minimálně stovkou editací měsíčně), je zhruba stovka. Údaj z pochopitelných důvodů kolísá, za poslední rok nejvíce mezi 90 až 110 osobami. Denně vzniká v průměru 68,5 nového článku.

Na jednu stranu jde o nižší hodnotu než před pěti lety (~95 nových článků denně) - na druhou stranu přiznávám, že nemám k dispozici údaje o tom, zda se od té doby nezměnil způsob, jakým je počítáno. I v případě, že ke změně nedošlo, to neindikuje úpadek - aktivních wikipedistů naopak mírně přibylo. Popsaný vývoj spíše signalizuje, že články na běžná a významná témata jsou již založené a o něco více úsilí je nyní zaměřeno na jejich zlepšení než na zakládání dalších.


„Wikipedie je mnohojazyčná webová encyklopedie se svobodným (otevřeným) obsahem, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa. Jejím cílem je tvorba a celosvětové šíření volně přístupných encyklopedických informací.

Wikipedie funguje na principu tzv. wiki, což znamená, že nový článek může vložit a libovolný článek může změnit (ať už pouze opravit překlep, zkorigovat věcnou chybu, článek výrazně rozšířit nebo zcela přepsat) takřka kdokoli s přístupem na web.“

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Česká Wikipedie slaví 15 let

Čtvrtek, 4 Květen 2017 - 16:10 | peliculiar | Gratulace, jen tak dál! :-) (y)
Čtvrtek, 4 Květen 2017 - 09:21 | RedMaX | Dekuji vsem wikipedistum, kteri tam nepisi...

Zobrazit diskusi