Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CFO AMD: Velká Navi bude prvním produktem s RDNA2

Už se těším... Jenom aby to něčím nezabili (cenou nebo ovladačema). Snad ne...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

mám rád AMD a už jsem se těšil (RDNA1 ale zabili cenou a ovladačema)...RDNA2.....už mají černý puntík, tak uvidíme....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mali ste obidvaja nejake NAVI?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

segment hiendu je trochu jiný. Záleží na absolutním výkonu především. RTX 2080Ti je taky herně neefektivní (na tak velkou plochu křemíku), to že je drahý asi říkat ani nemusím. Nikomu to ale nevadí, protože je prostě nejvýkonnější. Velké NAVI stačí to samé. Všichni bychom chtěli hiend do 20 tisíc kč. Když ale 2080Ti stojí 30+, tak bohužel stačí, když hypoteticky stejně výkonnou kartu někdo nabídne za 25Kkč a už to bude "dobré". Mám pocit, že ani AMD, ani NV se raději než do opravdové cenové války už jen tak budou "okopávat" a hiend bude za 30+. Od nové Navi očekávám nějakou takovou nudu v podobě většího výkonu než RTX 2080 za jeho současnou cenu. Jde o to, že karty za 20Kkč se v naší zemi obecně asi dlouho nestanou mainstreamem, takže se v podstatě moc nestane :-(.
Poslední trochu zajímavá revoluce nastala s příchodem Ryzenu. Dnes už je CPU výkonu tolik, že na hry stačí lowend (3300X nebo 6C/12T. Masy teď trochu naivně očekávají, že rudý mesiáš zopkuje to samé ve světe GPU. Nvidia ale tolik nechrápala jako Intel, takže bych mírnil očekávání. Proto jsem už teď přesvědčen, že tento přehnaný hype odsoudil předem třeba i dobrý produkt do škatulky "čekali jsme víc". Příštích pár let tedy bude opět a znovu nuda. Je fajn, že když chci hrát, tak mi bude stačit 6-7 tisíc na desku+CPU. Do GPU ale nadále budu muset dát 20K+ :-(. To je tak v kostce vše, co jako běžný PC spotřebitel potřebuji vědět. PC magazíny Vám jen tuhle informaci budou podávat v průběhu několika let v tísíce článcích :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Moc bych si přál, aby jste neměl pravdu. Nicméně odhadl bych to podobně. Uvidíme, s čím se vytasí nVidia a kam až bude schopna zajít s cenami.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

taky si přeju nemít pravdu :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Představ si že jsi CEO AMD. Máš dluhy u bank, které musíš splácet a na krku hromadu akcionářů a investorů co už dekádu čekají na nějaké ty dividendy. Takže máš dvě možnosti:

1) Využiješ situace na trhu a nastavíš ceny tak aby výkonově odpovídaly předraženým NV kartám a tedy se AMD napakuje na těch vysokých maržích úplně stejně jako NV (tedy upřednostníš zisky a společně s NV budete vodrbávat zákazníky)

2) Nebo se pustíš do cenové války a úplně nesmyslně si snížíš marže z 80% na 20%, tím si znížíš násobně ziskovost, znervózníš banky a investory tím že budeš splácet dluh pomaleji atd.

Co myslíš že se stane? :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lol, rdna zabili cenou a proto na ni nVidie musela reagovat vydanim rtx-super co zvysovala vykon a jeste snizovala ceny.. to se fakt nepovedlo.. (:
rx-5700 se prodava lip nez cokoli vykonejsiho od nVidie..
https://www.amazon.com/Best-Sellers-Computers-Accessories-Computer-Graph...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi jak se na to divas a to ze NV nejak zareagovala, tak to by melo byt v konkurencnim prostredi normalni a druha strana s tim musi pocitat. 7nm NAVI jsou konkurencne schopne karty, ale..
Kdyz si to vezmes bez emoci..tak ktera z NAVI je komercne uspesna zatim?
- RX 5700XT .. ano
- RX 5700 .. kdyz zavres mozna obe oci
- RX 5600XT .. nope
- RX 5500XT .. nope
a kde mas mobilni chipy? porad nikde..

Takze ze 4 vydanych karet muzes mluvit o uspechu jen u jedne a temer o nulove uspesnosti u mobilnich grafik, protoze je ma tak malo modelu, ze se to neda ani pocitat (vyjma apple). To je malo a duvodem je u tech karet blbe (na AMD) nastavena cena, aspon v desktopu. AMD si nemuze cenove dovolit to co NV, alespon ne do doby, nez jejich karty budou dobyvat top pricky benchmarku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' Takze ze 4 vydanych karet muzes mluvit o uspechu jen u jedne ''

takze ta jedna uspesna karta zvladla to, ze od vydani rdna pada nVidii podil na trhu a amd roste.. to musi bejt fakt skvela karta.. (: nVidie ma v desktopu patnact modelu turingu a nestaci ji to aby udrzela podil na trhu, kdyz prijde jedna uspesna karta amd.. no to je pro nVidii SUPER vizitka.. ((:

se aspon podivej na ty ceny.. rtx2060 stoji 9k za nejlacinejsi dvouvetrak.. 5600xt si za 8k muzu vybirat, jesli chci dvouvetrak nebo trojvetrak a za 9,4k mam rychlejsi dvojvetrak 5700xt a 2gb pameti navic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja te asi zklamu, ale podil AMD opet klesl...
https://www.jonpeddie.com/store/market-watch-quarterly1
a je otazka, jestli stare Polaris karty nedelaji stale vetsinu AMD prodeju..

Co se tyce 5600XT..to ze je vyhodnejsi nez 2060 nemeni nic na tom, ze ma spatne nastavenou cenu, potazmo nastavenou tak, ze se nijak zavratne neprodava. Na full HD je to pro vetsinu drahe, na 1440p je zase lepsi jit uz do 5700. Ta karta je dobra, ale cena ji nesedi. Jine vysvetleni se nenabizi.
Kdyz by jsi se misto vymysleni, radeji kouknul na prodeje na mindfactory, tak by jsi vedel :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

fakt resis uspesnost rdna ve statistice integrovanejch grafik, kdyz zadna itnegrovana rdna neni? ((: neresim integrovany grafiky ale graficky karty..

amd pred RDNA: 22,7% / amd v poslednich vysledkach: 31,08%
nVidie pred RDNA: 77,3% / nVidie v poslednich vysledkach: 68,92%

'' a je otazka, jestli stare Polaris karty nedelaji stale vetsinu AMD prodeju.. ''

rid se vlastni radou.. (:

'' Kdyz by jsi se misto vymysleni, radeji kouknul na prodeje na mindfactory, tak by jsi vedel :) ''

mindfactory:
AMD Navi 4180
AMD Polaris 3435

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tady nechci davat odkazy na jine ceske weby..ale verim, ze ten clanek z dneska, kde se mluvi o tom ze AMD si pohorsila v diskretnich grafikach dokazes najit...vzdyt si zapaleny fanda :)
..a pro zbytek ti poradim znovu..misto vymysleni kokotin, a zarneho fanouskovskeho nadseni se na ty prodeje rdna na mindfactory podivej. A pokus ti to stale nedochazi tak si je srovnej s NV. To by jsi mohl zvladnout ne..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ten článek mluví pravdu. AMD se příliš nedaří. Ten rozdíl není tak zásadní aby se dalo říct že se jednoznačně vyplatí jít do AMD v herním segmentu. A to jsem AMD fanda. Nezbývá než doufat v něco pozitivního na podzim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„AMD se příliš nedaří.“

AMD meziročně stouply příjmy o 100 % a prodeje o 40 %.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Moc nerozumím tomu, na co vlastně těmi prodeji na Mindfactory snažíš upozornit.

Modely Turing:
GeForce GTX 1650
GeForce GTX 1650 GDDR6
GeForce GTX 1650 Super
GeForce GTX 1660
GeForce GTX 1660 Super
GeForce GTX 1660 Ti
GeForce RTX 2060
GeForce RTX 2060 Super
GeForce RTX 2070
GeForce RTX 2070 Super
GeForce RTX 2080
GeForce RTX 2080 Super
GeForce RTX 2080 Ti
Titan RTX

Modely Navi:
Radeon RX 5500 XT
Radeon RX 5600 XT
Radeon RX 5700
Radeon RX 5700 XT

Nevím, jaké statistiky Mindfactory máš na mysli, já nacházím nejnovější podrobné jen ty výše citované za leden. Ty ukazují jednak to, že Navi se prodává lépe než Polaris (výše jsi naznačoval opak, což není pravda). Dále ukazují, že Turingu - jehož nabídka je 3,5× širší než nabídka modelů Navi - se za měsíc prodalo navzdory širší nabídce jen 2,1× více než Navi.

Dále vidím statistiky za celý první kvartál, ale bez podrobností. Podle těch je podíl AMD 41,7 % a Nvidie 58,3 %. Pokud AMD kombinací letité Polaris a pouhých čtyř nových modelů Navi dosáhne v retailu 41,7 % podílu, pak moc nechápu, co je na tom ke kritice.

Pokud jde o celkové prodeje grafik, tak ty AMD navzdory koronaviru mírně stouply, viz:

„This has come from growth in our PC business, the discrete graphic business, as well as the data center business, and really the strength of our new products, Ryzen, EPYC and Radeon.“
https://ir.amd.com/events/event-details/amd-bank-america-securities-glob...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ty ukazují jednak to, že Navi se prodává lépe než Polaris (výše jsi naznačoval opak, což není pravda)"
.. hmm..nope :) Mozna jsem se nevyjadril dostatecne presne a vysvetlim to jeste jinak.

Statistiku mindfactory jsem uvedl pouze jako srovnani pro prodeje samotnych Navi mezi sebou. Odkaz, ze se ma podivat na prodeje NV byl zduvodu, aby videl, ze 5600XT ve srovnani s 'odpovidajicimi kartami NV" je bohzuel 'lezak'. Z toho vyplyva celkem jasne, ze jedina karta, o ktere se da rict ze je opravdu komercne uspesna podle prodeju je 5700XT. Nasleduje 5700, ktera je prodejne 'o rad niz', a pak uz to nema smysl ani pocitat. Takze muzu rict, ze jak 5500XT tak 5600XT nejsou komercne uspesne produkty i pres to, ze by se meli prodavat v podstatne vetsich mnozstvich nez 5700/5700XT vzhledem k jejich cene.

Prodeje Polarisu v Nemecku nebudou prilis smerodatne vzhledem k celkovym prodejum. Je to uplny low end. Tady bych si tipnul ze prodeje techto karet v ekonomicky slabsich zemich budou delat podstatne vetsi objemy, nez u Nemcu, kteri si mohou dovolit podstatne drazsi produkty. Proto jsem psal, ze bych se nedivil, kdyby vetsina prodeju AMD (vzhledem k cene Polarisu) byla tvorena prave nimi. Odkazat se muzu na statistiku nejakeho cinskeho serveru, kde Polaris byla dokonce nejpouzivanejsi karta. Hledat se mi odkaz ale nechce.

Jsem to tady nechtel davat, ale dobre..
"Máme už i údaje Jon Peddie Research pro samostatné karty. Těch se prodalo za kvartál kolem 19 milionů, zdá se. Proti poslednímu čtvrtletí roku 2019 se propadl prodej desktopových samostatných karet o 19,53 %, pro notebooky toto číslo ovšem není uvedeno.
Tržní podíl samostatných karet byl v prvním čtvrtletí 75 % pro Nvidii a 25 % pro AMD, desetinky bohužel opět nejsou upřesněné. Podíl AMD za poslední rok klesl, v Q1 2019 mělo v této metodice 28 %, na konci roku v Q4 2019 ještě 27 %."
https://www.cnews.cz/trzni-podily-vyrobcu-gpu-za-q1-2020-nvidia-ma-75-pr...
AMD ztratila 3% body. Coz je hodne.
Jeste mne napada jedno vysvetleni. Duvodem nemusi byt mozna ani tak nizsi prodej desktopovych retailu, ale zvyseny prodej grafik u notebooku, kde ma NV v podstate '99%'.
At tak nebo tak..prodeje Navi v desktopu jsou pro mne za ocekavanim a neni to tentokrat proto, ze by AMD nemela plne konkurencneschopne produkty, ale pro jeji cenotvorbu. Proc ma AMD nacenenou 5500 a 5600 jak ma, vi jen ona sama, ale jejim prodejum to neprispiva. Mozna nema dostatek chipu na vetsi pokryti poptavky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, mám Sapphirku 5700XT Nitro+ a žádné výrazné problémy s ovladači nepozoruji. Co se provozu týče, je to lepší než GT 755M, kterou jsem měl předtím, tam jsem problémy s ovladači měl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A máš takových počítačů stovky nebo tisíce? Lidé s problémy existují, procentuálně jich třeba moc není, ale ti, kteří ty problémy mají je také musí řešit, někdo to řeší vratkou karty a koupí konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to taky dobře papouškuje, ale přirozeně fanda Nvidiie nebude mít AMD a tak tedy nečerpá z vlastních zkušeností, ale zkušeností těch co křičí na netu. Moje zkušenost z posledních 4 generací AMD je taková, že ovladače fungujou, herně naprosto normálně.
Za posledních několik let eviduji 4 problémy s ovladačema.
Chyba v Kingdom Come, kterou vyřešili po cca 1,5 měsíci od nahlášení mou osobou.
Chyba kdy se ovladač hroutí při přehrávání videa v Chrome se současně puštěnou hrou (nevím zda je vyřešeno, Chrome nepoužívám a tak jsem se s tímto nebo podobným problémem nesetkal).
Problém s vyhlazováním v AC:Black Flag, kdy MSAA podávalo na Navi kartách vyšší výkon, než jiné iterace vyhlazování, který byl od nahlášení kolegou z práce vyřešen opět za cca měsíc a půl.
Poslední bug jsem zatím neověřoval(zatím pouze pocit z připojeného wattmetru), ale od verze 20.2.x mi Navi v desktopu žere mnohem víc, než by měla. To mě zase tolik nepálí, protože pokud odcházím od PC, zamykám účet a monitor se do minuty vypne, což uvede grafiku do spánku. AMD v buglistu sice hlásí, že idle frekvence jsou pouze špatně zobrazovány v utilitách, mě se ale zdá, že to na nich opravdu jede.
A mimochodem jedu na Asrock 5700 zakoupené v Alze (za 7679,- s DPH) s biosem 5700XT@stock s vodním blokem BykSki, kde mě celý komplet vyšel i s dopravou, clem a dph na cca 10k. To jen k ceně tý hrůzy od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1:00 DA FUGGG :DDDD
https://youtu.be/hyOuVOIEwBM

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Libi se mi tady ty komentare tombomina, ktereho myslim nikdo nemuzete podezirat, ze by chtel nadrzovat nekomu jinemu nez AMD a presto je pomerne kriticky a urcite s nim ohledne cenotvorby souhlasim.

Osem jini uzivatele zminili i dalsi problem na strane AMD - ovladace. Tim nerikam, ze jsou nepouzitelne a nekdo je muze vnimat jako zcela OK, ale proste je to neco, nad cim by se AMD melo jeste zamyslet.

Ja bych ale spis mel poznamku uplne bokem. Jak mam toho kamose s 3700X, tak on byl vzdycky procesor jedine Intel, ale ted je nadsenej zastance AMD. Tady je videt, ze AMD zvladla procesory jako produkty a zvlada i marketing, ikdyz je jasny, ze kdyz je vynikajici produkt, ze marketing jde nejak tak sam.
No a povida mi, kdy vyjde ta nova grafika od AMD a jestli bude nejaka vykonna stat i pod 20K, protoze vic na grafiku proste nema. No a pak se me ptal: "A myslis, ze mi na te grafice od AMD bude fungovat i Oculus Rift nebo je na to potreba ciste NVidie?"
Tak jsem mu na to odpovedel, ze vlastne nevim. A v tom prave vidim ten problem, ze to nevi lajk a potencionalne si radeji koupi NVidii, aby mu VR slapalo, ale nevim to ani ja, ktery se o tyhle technologie zajimam. Takze prvne by AMD mela predvest opravdu dobry produkt, ale musi v grafikach zlepsit i marketing, protoze pokud to nedokazi odprezentovat tak, aby jsme vsichni vedeli, ze to funguje bez zavahani, tak nemuzou ocekavat nejake velke prodeje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rede, celkem s tebou souhlasím, ale fakt navím, co je těžkého na tom, podívat se na stránky Oculu a tam zjistíš požadavky na Rift S - Doporučené GTX1060/RX480, alternativa GTX 970/ R9 290 a lepší. Minimum 1050Ti/RX470...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec bude záležet hlavně na titulu, nějaká vektorová hříčka ve VR nebude to samé jako pro vr oblíbené závody, simulátory, etc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm...nikdy mě nenapadlo že by VR nemělo fungovat na AMD. Jak si k té deziluzi přišel? Protože měla Nvidie před cca 10 lety 3D na monitorech se speciálníma brýlema?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem ale preci nepsal, ze nefunguje, ja jsem psal, ze nevim. Spis jsem to chtel podat jako zamysleni, proc uzivatele vi nebo veri, ze to bude fungovat na NVidii a nevi to u AMD. Pravdepodobne, ze treba nekde videli nejakou VR prezentaci a u toho hned byla nalepka GeForce VR Ready nebo neco podobneho. A pak je mozne, ze je to jen o tom marketingu, ze jsou potreba akce s Radeon Ready apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.