Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chapeau 23 - linuxová distribuce na bázi Fedory

Příliš open-source :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Autor asi myslel "příliš se drží licenční svobody a čistoty". Ačkoliv se to může zdát překážkou, právě tato důsledná doktrína dělá Fedoru a z ní vycházející distribuce (nutno dodat že i konkurenční distribuce - například Debian) jedinečnou. Fakt, že ve Fedoře nenajdete jediný balík, ke kterému by nebyly (licenčně čisté) zdrojové kódy, je nesmírně důležitou věcí s technickými výhodami (například příchod nové architektury - v historii třeba ARM/ARM64). A má to další hlediska v podobě softwarových patentů.

Jinými slovy, jsem rád, že to tak je.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ktovie, ci tam Skype bude fungovat tak, ze ked si ho resiznem a umiestnim napravo k okraju obrazovky a ked ho potom zavriem a znova otvorim, bude na svojom mieste tak, ako som si to pred tym nastavil :)
Kazdopadne nepoznam toto distro, urcite skusim vo VM.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Možná, asi, je chyba někde ve mě, zřejmě mi něco podstatného nedochází, ale já prostě nechápu proč kvůli pár uzavřeným doplňkům vytvářet celou novou distribuci. Vždyť doinstalovat do Fedory záležitosti typu adobe-flash, skype, uzavřené grafické drivery, steam, playonlinux, atd....... to všechno je otázkou jen pár minut. V naprosté většině případů je to jen otázkou včlenění nějakého toho nového repo. Pro toho, kdo neví jak na to, jsou k dispozici kvanta názorných postupů jak to dělat.
Mohl by mě někdo vysvětlit v čem spočívá vtip nové distribuce oproti prostému doinstalování uzavřených doplňků a aplikací dle toho, co zrovna potřebuji, což bývá akce na pár minut?
Dodatečně dopsaná pozn. - Tak jo, připouštím, že ten můj příspěvek je trochu mimo mísu. Napsal jsem ho ještě dříve než jsem přečetl poslední odstavec článku. :p Holt se znova potvrdilo, že dobré nejdřív přečíst vše a teprve až pak reagovat. :p

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten krok od čisté free verze naproti herním systémům může napomoci rozšíření linuxových desktopů. Z tohoto hlediska tak počin v podobě Chapeau chápu a live mód určitě vyzkouším. Jinak samozřejmě preferuji čistý opensource.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.