Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chce ATI koupit firmu XGI?

Páni administrátoři, rád bych vám za sebe řekl, že mě podobné dohady, spekulace a jak sami píšete babské kecy absolutně nezajímají. To opravdu musíte otisknout každý drb, který si někdo vymyslí? Zvláště pokud tu už taková informace jednou byla a ukázala se jako nepravdivá. A navíc když doufáte, že se víc dozvíte v průběhu dneška, tak proč tyto neověřené spekulace vůbec teď uvádíte? Abyste je pak zase mohli dementovat?

Už celá koncepce zprávy je žalostná.
1. Otazník do nadpisu na zpravodajském serveru nepatří.
2. První věta prvního odstavce by měla obsahovat nejdůležitější informace zprávy - viz:
http://www.snizekweb.cz/clanky/tipy-copywriting/
http://www.vysemnesmite.cz/content.php?id=58

Co se ale dozvíme zde? Celý první odstavec zpochybňuje důvěryhodnost vlastního sdělění, které se nachází až v poslední větě. Druhý odstavec zase obsahuje další pochybnosti a odkazy, které s vlastní zprávou nemají nic společného. Jen si vemte, kolik zbytečných slov si člověk musí přečíst, aby se dozvěděl fakta:
Podle čínského serveru Hardspell pokračuje kanadská společnost ATI v akvizici konkurenční firmy XGI.
Všechno ostatní včetně toho "kupování kvalitní konkurence" a "nevyhlédla nikoho menšího" je jen zbytečná omáčka.

3. Jedná se jen o spekulace. Skutečný novinář spekulace ignoruje. Uvedu příklad. Rath vysloví spekulaci, že stávka lékárníků byla organizována ODS. Ale protože se jedná o spekulaci, tak žádný seriózní novinář se nenechá zmanipulovat a nevydává zprávy s nadpisem: Byla stávka lékárníků organizována ODS?
Existuje ale jeden typ médií, který se spekulacemi živí. Stačí jedna nepotvrzená informace a všechny bulvární deníky typu Blesk nebo Super hned píší články: Má Vojta Kotek novou přítelkyni?
Sami se rozhodněte, do které kategorie novinářů chcete patřit.

Každá seriózní informace by měla nějak člověku pomoct při rozhodování v jeho životě. Ale dokážete si představit alespoň jednoho vašeho čtenáře, kterého nějak ovlivní SPEKULACE, že chce ATI koupit XGI?

Zkuste být trochu profesionálnější, třeba si cestu k vám najde více čtenářů. A pokud už neodoláte potřebě otiskovat všechny spekulace, tak alespoň prosím do první věty napiště základní sdělení zprávy (tak jako to dělají všichni ostatní), ať my, které takové fámy nezajímají, nemusíme číst zprávu celou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlada: To myslíš opravdu vážně? Kolik čtenářů podle tebe bude za dva-tři měsíce zajímat novinka, která sice bude 100% zaručená, ale taky zastaralá, protože už o tom všichni budou dávno vědět? Podle všeho se v ATi skutečně o něčem podobném jedná a že se ATi odmítla jakkoli vyjádřit minimálně úvahy o akvizici dokazuje. Takže souhlasím s autorem v tom, že je lepší neověřená zpráva, která je jako neověřená prezentována, než 100% informace, ale "s křížkem po funusu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mi to, musím opět zareagovat, zkusím to však jen jednou.

>> Vlada:
Re: "Páni administrátoři, rád bych vám za sebe řekl, že mě podobné dohady, spekulace a jak sami píšete babské kecy absolutně nezajímají. ..... 1. Otazník do nadpisu na zpravodajském serveru nepatří ..... ať my, které takové fámy nezajímají, nemusíme číst zprávu celou ....."
K první části: Tak co to čteš? Co na to vůbec reaguješ? S tím se pojí i třetí část a při té příležitosti se dívím, žes už na první pohled nepoznal, že jde o zprávu, o kterou nemáš mít vůbec zájem. Má přeci v nadpisu otazník a ten tam nepatří, to tvrdíš ve druhé části. Navíc obrázek hovoří zcela jasnou řečí: "Vláďo, tohle číst nemáš! To jsou babské kecy!"
Jinak jestli necítíš ten zásadní rozdíl mezi otázkami "Má Vojta Kotek novou přítelkyni?" a "Chce ATI koupit firmu XGI?", tak bych si zase opět měl nafackovat za to, že s tebou, já vůl, vůbec ztrácím čas.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vlada: Jednoducha pomoc. Nepaci sa ti to? Tak to necitaj. Veď aj obrazok pri nadpise hovori o tom, ze ide o spravu, ktora moze, ale nemusi byt tak uplne pravdiva (pretoze ju zatial nikto nepotvrdil. A asi ani nepotvrdi, cela transakcia jednoducho len prebehne). Ak sa ti nepaci styl pisania prispevkov na cdr.cz, tiez ta nikto nenuti tento server citat.
A rozdiel medzi kupou XGI firmou ATI a Kotkovou priatelkou? Inu, ked ATI kupi XGI a tato akvizicia pomoze vylepsit jej produkty, alebo stlacit ceny dolu, zakaznici budu len radi.   (Ale to, ze Kotek ma (alebo bude mat) novu priatelku, nema na mna ziaden dopad.Chleba preto lacnejsi nebude...(Maximalne pride o par fanyniek)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-x: Otiskování neověřených zpráv je měřítkem úrovně novináře. To ti řeknou na každé škole žurnalistiky, neboť neověřené zprávy jsou často jen výplody PR oddělění (a většinou - a tím hůř - konkurenčních firem) nebo dokonce samotných novinářů. Proto se jim solidní novináři striktně vyhýbají.

Podívej se, jak dopadla zde tolikrát probíraná válka mezi DVD-R a DVD+R a co čtenáři měli ze všech těch drbů a doměněk typu že DVD-R je pohřben apod. K čemu ti třeba byla před rokem ta sága článků o válce a spojení BluRay a HD-DVD?

WIFTe, píši ti to zde pokaždé a pokaždé marně. Přesto to udělám ještě jednou. Pokud vás upozorním na nějakou chybu, není to proto, že by to vadilo mně, ale protože vám chci pomoct udělat z vašeho serveru profesionálnější web. Také si nedělám nic z tvých urážek, protože chápu, že jiným kritikům jde jen o to si stěžovat. Abych článek nemusel číst celý, bylo by nutné, abych se v první (a ne poslední) větě dočetl ta nejdůležitější fakta, což je právě to, na co jsem zde upozorňoval. Pokud chceš skutečně zapracovat na úrovni CDR serveru, přečti si odkazy, které jsem tu uváděl, pokus se odhodit svou tvrdohlavost a zkus nějaká ta popisovaná pravidla začít dodržovat.

X: Viz to, co jsem psal Wiftovi. Abych zjistil, že mě zpráva nezajímá, musím ji na CDR serveru přečíst celou. Jinde by mi stačilo přečíst první větu. A k tomu příkladu se změnou ceny - pokud by ke změně ceny skutečně došlo, stalo by se tak měsíce PO potvrzeném - a pochopitelně zveřejněném - sloučení obou firem. A při pohlcení konkurence by šly ceny pravděpodobně nahoru. Z toho vyplývá, že z pouhých spekulací nelze usuzovat nic - ani se těšit na změnu ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlada: Takze si pročítám ty tvé návodné texty a už ten první (snizekweb) jaksi není pro nás použitelný. To je návod, jak psát cituji: "jak napsat kvalitní obchodní text pro web!". To rozhodně neděláme.
Ten druhý z vysemnesmite je sice poučný, ale opět pojednává o něčem jiném. O psaní článků. To také není tento případ.
Zapomínáš na dvě věci. Prvně je to fakt, že texty se tvoří velmi rychle. Je třeba za den napsat nejmene deset zajimavych informaci, to znamena projit desitky takovych a z nich se rozhodnout pro ty, ktere myslime, ze vas zaujmou, a pak take se musi prelozit a sepsat. Mimo toho, co tvoříme sami, ale to je asi jasné. To je trosku neco jineho, nez ty tu po nas chces, abychom delali. Cas delat nejaky osnovy v tomto pripade jaksi neni. JAk se ale divam na ty dalsi veci co tam pisou, tak myslim dodrzujeme. Typograficka pravidla (vsimas si treba, ze u nas nepiseme jako krat "x" ale "×").
Urcite ale diky za namety a navrhy. Sami zvazime, co pouzijeme a co ne. Za druhé je tvuj nazor je zatím jediny a jak nas naopak jine ohlasy utvrzuji, ctenari to maji radi prave tak, jak to je.
Proste se nemuzeme zavdecit vsem. To vime, ale nemuzeme s tim nic delat. Tem co se to nelibi snad poradim ono celkem hloupe: "tak at to nectou", cimz jsem ale sam proti sobe.
Svuj pohled na vec ti sem jeste prida WIFT osobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martine, stačilo napsat: Všichni se pletou, jenom já mám vždycky pravdu. A nemusel jsi to rozvádět tolika větami. To, že to není pro vás a ty další nesmysly si říkej pro sebe, přece nechceš, aby tomu tady někdo uvěřil...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těch měřítek úrovně novináře je jednak mnoho a jednak - třeba ani nechceme být na takové úrovni, do jaké se nás snažíš natlačit. Třeba nás mají čtenáři rádi právě proto, jak píšem a právě proto se sem vrací. Čort znajet.
Já nikdy žurnalistiku nestudoval a nemám to ani v plánu. Stejně tak jsem nikdy nestudoval PC hardware a software a dost dlouhou dobu jsem se tím živil (dlužno dodat, že docela úspěšně). Studoval jsme programování a nic moc mi to nedalo, na dnešních platformách to, co jsem se naučil, neaplikuju. A když budeme úplně profesionální novináři, za jaké nás chceš mít, tak sice budeme strašně supr, ale třeba nás nebude číst zdaleka tolik lidí (nikdo nám nezaručí, že tomu tak bude).
Navíc lidi trochu toho "bulváru", jak ty říkáš, občas potřebujou. My se to jen snažíme nepřehánět (když otiskneme drb, co spolu maj nebo nemaj ATI a XGI, tak je to sice drb, ale z oboru, rozhodně to nejde srovnávat s tím, s kým spí nebo nespí nějakej Kotek, to je zase obor zájmu úplně jiných lidí, pro ně jsou to naprosto bomba zprávy, pro mě už je to póvl - jde jen o úhel pohledu). Ostatně bulvární plátky jsou nejprodávanější, ať se nám to líbí nebo ne. Takže tvé nářky jsou sice krásné, ale pro nás nezajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, to samé. Úplně by stačilo, kdybys napsal: Já jsem neomylný a náš server je dokonalý. Vyšlo by to nastejno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevyšlo, ale už s tebou neztratím ani minutu, nestojíš mi za to. Byl bych mile potěšen, kdybys udělal totéž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.