Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chrome OS s verzí 69 přináší oficiální podporu pro linuxové aplikace

"Pixelbook, který se v současnosti prodává za vskutku málo přátelských 25 tisíc korun" - Bych to uměl nazvat i tvrději :-) Ono si vůbec poslední dobou Google s cenami Pixel zařízení hlavu neláme. Kde jsou ty časy, kdy jsem kupoval referenční Nexus 2, který konkurenci ukazoval záda s podporou a měl velice dobrý výkon i výbavu za nádherné peníze. Dodnes nezapomenu na ten prohnutý displej, docela pěkně to vypadalo a bylo to i praktické.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta věta o Microsoft Surface je taky dobrá. :D

Pro autora jen tak mimochodem - Linux lze nainstalovat prakticky na jakýkoliv notebook, takže kvůli němu opravdu nemusím kupovat levné číňany. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To já bych si kopnul do uměle omezené "podpory" Gůglu. Chrome OS je v podstatě Linuxová distribuce, takže jsou sami proti sobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to funguje trochu jinak... V podstatě ta "novinka" popisovaná v článku znamená, že se Linux aplikace spouští plně izolovaně ve virtuálním stroji, takže z hlediska stability a bezpečnosti se to blíží Androidu (tedy v reálu je bezpečnost ještě daleko lepší, protože v ChromeOS není ani zdaleka takový binec jako v mnoha Androidech).
K jádru Linuxu v ChromeOS se dá dostat v developer módu dávno a dokonce lze doinstalovat zbytek Linux prostředí, takže se pak v ChromeOS (teď nemyslím dualboot) dá pustit plnohodnotný Linux, asi nejlépe podporovaný je Debian 9, tímto způsobem se dá s Linuxem pracovat už dlouho a s minimem omezení, nejde ale už o stabilní zabezpečený režim pro laika.
Ono to přidání Linux Apps právě smysl dává, v režimu Linux App se aplikace, pro příklad třeba Krita spustí vlastně stejně, jako Android aplikace z Play store.
Pro zkušeného uživatel žádný průlom, Debian spuštěný přes crouton toho pořád nabízí více, ale pro méně zkušené uživatele to smysl má.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tedy musím říct, že tento článek je z hlediska úrovně redaktora demonstrace naprosté neznalosti problematiky...

Zaprvé podpora Linux Apps není novinka, právě na Pixelboocích to bylo dostupné už skoro před půl rokem.
Novinkou je naopak to, že cca od konce srpna se podpora této oblasti stala běžnou i na levných Chromeboocích, třeba od Aceru, celý odstavec o "exkluzivitě" je hovadina. Ve zmíněném srpnu se právě prolomila exkluzivita a v beta channelu to začalo být dostupné "masově", nyní je to nově přesunuto do "stable channel", ale na funkci se již nic nezměnilo.

Pravdivá je jen ta věta, že to nechodí na Baytrailu, jenže Chromebooky s Baytrailem jsou celkově mimo, na řadě z nich není ani podpora Androidu, jejich prodej spíš dobíhá setrvačností. Z aktuální nabídky jsou samozřejmě v pohodě i lowendy s Apollo lake atd.
Chromebooků s ARM 32bit je také minimum, aktuálně nabízené ARM jsou v pohodě a například levný Acer Chromebook Tab 10 (nabízí i Alza) dokonce dostal tuto podporu mezi vůbec prvními (vlastně hned po Pixelboocích ještě před tou velkou srpnovou vlnou).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Google s Chromebooky uplne propas sanci. Mela to byt levna alternativa k notebookum s Windows a pri pohledu do ceskych obchodu mi prijde ze jsou chromebooky snad i drazsi nez notebooky s Windows.
Chrome OS bezi na Linuxu a pritom oficialni podporu pro spousteni Linuxovych aplikaci maj Windows uz vic jak 2 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja som pred par mesiacmi s chromebooku odstranil chrome os a linuxove programy mi idu nativne v galliumos (ubuntu 16.04)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na okraj, nevím jestli je nějaká změna, ale když jsem se naposledy díval na Gallium, tak to s ním bylo vlastně přesně naopak, než s Linux Apps zmíněnými v článku...
Gallium totiž naopak chodí dobře na starších strojích s Baytrail atd., ale moc nezvládá podporu novějších, třeba s Apollo lake dělá problém audio atd., ARM není podporován vůbec, atd.
Tohle ani nemyslím jako kritiku, spíš naopak to může být dobrá alternativa k oživení starších modelů chromebooků, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw: nejlevnejsi je ARM Net/Notebook s GNU/Linux Pinebook:
https://www.pine64.org/?page_id=3707

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Levné to je a zajímavé taky, ale upřímně řečeno ty 2GB RAM jsou málo i na reálné užití Linuxu. A moc použitelné není ani úložiště 16GB, narozdíl od RAM sice u eMMC píší o možnosti upgradu na 64GB, ale moc jsem nepochopil, jak se to dá objednat (a za kolik) s tím větším.
Když ještě k ceně přidám poštovné a clo/DPH (prakticky na 100%), tak to na mne zas až tak velký dojem nedělá - třeba Asus Vivo Book je běžně v ČR pod 5000 a v jeho případě je minimálně pro Linux vyhovující i v základu (4GB RAM, 32GB disk)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s clo/dph/doprava uz to tak levne neni, ale s 2GB RAM a 16GB eMMC se v "pohode" da ;-) mam 8let starej ARM Netbook Toshiba AC100, puvodne dodavanej s Android2, ma to 2x1GHz CPU, 512MB RAM a mam tam normalni ARM Xubuntu, pustim Chrome s 10 listama a jeste to neswapuje ;-) sice mam verzi s 32GB eMMC ale zas tam mam na pokusy 4x ruzne distribuce ;-)

https://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2010/toshiba-ac100-android

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.