Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystá se mobilní Raptor Lake-refresh-refresh, Arrow Lake nejspíš nestačí

"indikuje, že vysoce taktovaný derivát Raptor Lake bude stále výkonnější než Arrow Lake"
.. mozna by se nabizela i varianta, ze treba nebude mit dostatek "ultra" chipu a tam, kde to vykonove bude sedet, bude dodavky doplnovat "bez ultra".
Predstava, ze by ArrowLake neprekonal v mobilni oblasti Raptora, by byl pro Intel myslim technologicky pruser tak minimalne 'na treti'... si nedokazu snad ani predstavit, ze by 2 generace po sobe nebyl schopny vykonove predehnat arch z roku 2021...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

'' si nedokazu snad ani predstavit, ze by 2 generace po sobe nebyl schopny vykonove predehnat arch ''

jakto?? prekonat skylake mu trvalo jeste dyl.. cannonlake neprekonal, icelake neprekonal, tigerlake neprekonal, az po alderlake prestali vydavat refereshe skylake..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jo ... 2015 - 2020 Intel v desktope mal iba new steppingy refreshu refreshovaneho refreshu + s pridavanymi dvoma jadrami zo 4C na 6C, 8C a nakoniec 10C, pretoze to bolo nutne (kvoli prichodu Zenu v Q1 2017)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cannonlake ale nebyl uvedeny jako plnohodnotna architektura a ani jako plnohodnota nova rada. Bylo to marketingove uvedeni snad jen s jednim i3 modelem, aby mohli rict, ze maji 10nm produkt.
IceLake a TigerLake byli v podstate stejne architektury, jen na ruznych procesech. Takze "realne" byla mezi AlderLake a Skylake jen jedna architektura Ice/TigerLake, kterou Intel vydal.

Nicmene o tomto ten puvodni prispevek nebyl. V dobach prvniho zenu, proslo Intelu v principu jeste cokoliv, bez jakychkoliv nasledku. Ted je situace jina, kdy Intel si musi davat pozor, protoze jak AMD, tak Intel jsou v jincyh situacich nez pred par lety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cannon Lake, Ice Lake a Tiger Lake byly tři rozdílné architektury a tři oficiálně vydané produkty. Že architektura za moc nestojí, neznamená, že neexistuje. Tiger Lake byl přitom po stránce IPC větší posun než Meteor Lake.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mas Pravdu, IceLake byla jina architektura od TigerLake. Spletl jsem se. Kdyz se na to zpetne divam, tak mi to pripada, ze Intel mel tehda nejakou schizu, vydaval co se dalo a nestalo to poradne za nic, vyjma TigerLake, ktery ale vysel zase oklesteny.
Porad si ale nedokazu predstavit, ze by v dnesni situaci, Intel opakoval to stejne..to znamena archtektury, ktere prinaseji minimalni az nulove posuny. Podle mne si to uz nemuze dovolit, jako tenkrat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tick-tock-tack-tuck-fuck-fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuck 😁

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Marnost nad marnost. Kolko rokov je tam uz Pat - 5? A namiesto toho aby tam poriadne vyvetral, sam zasmradol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na upratanie toho bordelu co tam v Inteli bol od 2006 do 2017 ked boli na koni a nemali absolutne ziadnu konkurenciu, tak na to treba dlhy cas. Ostatne ani v 2017 si v Inteli vela toho nevsimli (chujsky manageemnt). To ze su v kakaniciach im doslo az v 2019-2020. Takze v podstate pol druha dekady bud boli na koni alebo si mysleli ze su na koni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

3,25 roku. Teď v dubnu je ale 6 let výročí od nástupu Kellera do Intelu. AMD přitom měla Zen na trhu ~4,5 roku od Kellerova nástupu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám nějaký deja vu....refresh refreshe refreshnutého refreshe...10nm+...++...++++++....Intel 7...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo, já to psal v minulém vlákně, že ten výkon je furt stejný. Prý ne, ale jsem rád, že vlastně jo a měl jsem pravdu. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych dnes vybíral notebook, bylo by to primárně podle velikosti/hmotnosti, kvality zvuku, kvality klávesnice. Sekundárně dle kvality displeje, kapacity úložiště a třeba počtu USB. A až úplně v poslední řadě bych řešil, jestli CPU má XX nebo YY jader a jestli je to AMD nebo Intel. Tuhle nízkou prioritu tomu dávám díky tomu, že poslední dobou napůl jedu na ntb s Alder Lake majícím 2×P + 4×E jader, který mám připojen ke dvěma LCD, klávesnici, myši a prostě to používám jako druhý desktop. A nějak nevím, že by to na něco nestačilo, a to na tom jsou Windows 11. Takže v čem je problém? Tohle beztak má svoji specifickou cílovku, pro kterou není tak podstatné, jestli je to ten či onen procesor.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

'' Takže v čem je problém? ''

no uplne z toho elaboratu vypadlo ze se od notebooku ceka beh na baterku..

https://b2c-contenthub.com/wp-content/uploads/2023/04/Screenshot-2023-04...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

11h 4k s 90Wh baterií a FHD displejem, pravděpodobně ještě IPSko bez jasu a barev :) 13-15h mi dělal při tom samé QHD displej s 49Wh baterií... současný dá s 3k HDR MiniLed displej, stejný čas o 20Wh menší baterkou a to je už 2 generace starý...

Za mě tedy 10h+ je fajn, víc samo ok, ale už to není tak zásadné, ale zásadní jsou právě ty všechny věci, začneme třeba Thunderbolt portem, následujeme MiniLed/OLED displejem, skleněmým haptickým touchpadem, zvukem, který bude srovnatelný s BT repro řekněme v kategorii 1000-1500 korun, konstrukce, která bude bytelná a zároveň jednoduše ovladatelná a hlavně při normálním používání to nepůjde vůbec slyšet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kámoška si v práci objednala nový ntb (musela), tak pořídíla stejný, jen novější model Thinkpadu. A docela (ne)překvapivě tvrdí, že je pomalejší než ten původní (na kterém bylo nějaké refresh-refresh-core, ale bez P a E nesmyslů). Okna se otvírají pomaleji, systém je dýchavičný.
Protože nešel objednat stroj s AMD, zkusil jsem poprvé macbook pro (když to platí firma, že :)) a musím říct že by se měl někdo v x86 světě chytit za nos - software neřeším, ale to že notebook stačí na vše a větrák snad ještě nezapnul by si měli vyzkoušet všichni v Lenovu, Dellu i HP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

u vetsiny notasu s phoenixem se v bezny zatezi taky vetrak netoci, maji tam na to nejaky profily.. takze se za nos nemusi chytat nekdo v x86, ale spis nekdo v intelu..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem absolvoval upgrade na alder z whiskey, dvojnásobná RAM, mnohem rychlejší disk, stejná řada. Zkušenost byla trochu rozdílná, aplikace se otvíraly mnohem svižněji (RAM+disk), pak už se to ale shoduje, zvuk startujícího boeingu a reakce mnohem horší než o tři roky starší generace. Pak následoval downgrade na tigerlake, bohužel v kombinaci s novým firemním spyware. Zkušenost ještě horší než AL, ale ten by při takovém nasazení nejspíše explodoval nebo uletěl kamsi na oběžnou dráhu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. větrák snad ještě nezapnul .."

Úpřimně?
Raději nějaký ne moc hlučný větrák, který se občas zapne, než M3 Air.
A to jde i s x86. Když výkon v benchmarku není priorita.

2016 - Intel 3450N .. žádný vetrák
2018 - Ryzen 5 3500U .. na kancelářinu a konzumaci obsahu bez větráků
Mobilní Ryzeny 7x40 jsou na tom ještě lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem Thinkpad T495s s Ryzen 7 3700U a hučel (nebo spíš pískal) FURT. Navíc se odporoučel způsobem že se podtaktovával na cca 400MHz, takže byl nepoužitelný (permanentní vytížení na 100% a na všechno se čekalo - třeba i minuty). Vyčištění nepomohlo, přepastovávat firemní ntb se mi nechtělo. I proto jsem si jako náhradu vybral mac.
Nejvíc mě na tom štve, že jsem přišel o poslední značku ntb, které jsem docela věřil a kdybych teď kupoval něco domů, tak netuším co :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekupuj znacky ale podle testu..
Hlucnost, frekvence v zatezi, vydrz baterky, atd mas dobre otestovane treba na notebookcheck.
Jinak neco s 3700U muselo jeste patrit do prvnich modelovych rad na bazi AMD. Od te doby se hodne zmenilo, i kdyz je mabidka oproti Intelu stale poslabsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže testy mi neřeknou nic o dlouhodobé spolehlivosti, kterou měly Thinkpady celkem slušnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele, kdo vi, jak ty prvni modely s Ryzeny navrhovali..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydani Zen V splachne tyhle aktualni intelí sračky kam patri...

Ze by namisto toho intel konecne vydal 10 a 12 jaderne Raptor Lake procesory s mene agresivni frekvenci, to ne, naopak bude spekulovat a vojebavat dal...

Kto koupil Zen ma pokoj a klid...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.