Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čína přejde na Linux do roku 2020

Nad voknama byly v Číně mračna vždycky, úroveň pirátění tam dosáhla jinde neviděných hodnot, případně používali distribuce upravené aby vypadaly úplně stejně. Takže v podstatě nic velkýho…

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rozbít americký globální IT vliv na zbytek světa asi nebude sranda, leč "politická amerika" si o to přímo koleduje. Ale to je pouze jeden z mnoha úhlů pohledu na věc. Provázanost tohoto vlivu do všech možných států světa je tak silná, že nebude zejména pro malé státy lehké si chránit své národní zájmy vlastními silami. Velké světové projekty, v podstatě svázané s IT mocnostmi z USA a nejen s nimi, by asi nebylo možné udržet života schopné, na tož v nich něco tvořit. V komerčním světě asi tyhle "obavy" nejsou na místě, protože produkty, které se v této oblasti produkují, jsou takřka více či méně součástí každodenního života na celé planetě. No, každopádně z takovýchto podnětů vzniká dlouhá řada otázek typu: "coby kdyby".

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mintu zdar!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakože Čínu z jakéhokoli úhlu pohledu vůbec nemusím, tak se jim nedivím. Že je nesmysl nechat se šmírovat Amíkama a ještě jim za to platit nehorázné peníze, došlo i soudruhům..

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu. Čínské šmírování úplně stačí. Jen je smutné, že se čínská elektronika dostává i do světové infrastruktury, protože ta je taky prošpikovaná zadními vrátky pro čínskou rozvědku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cina ma pravo si na svem uzemi smirovat sama a smirovani v zahranici je boj dotcenych statu :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že podobně aktivně budeš obhajovat i Spojené státy a jejich odposlouchávací aférky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

At si ve Spojenych statech vladni agentury odposlouchavaji koho chteji. Maji na to (vetsinou) zakonem vymeneze pravomoce. Odposlouchavani osob na uzemi jinych statu pak zadnou pravni oporu v mezinarodnich dohodach nejspise nema. Odposlouchavani Merkelove byla pro Spojene staty a pro nemeckou bezpecnostni sluzbu velka ostuda, to nepopiram.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No, ono je to přesně naopak, plošné odposlouchávání občanů USA je explicitně zakázáno, naproti tomu zahraniční odposlouchávání všeho, co se jim dostane pod ruku, je v mandátu NSA zcela základní položkou. Jinými slovy, všichni ti, kdo si mysleli, že se NSA nebude přinejmenším snažit odposlouchávat Merkelovou - a vůbec cizí politiky na podobné úrovni -, jsou asi hodně naivní jedinci.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

a co CALEA?
https://www.eff.org/pages/calea-faq

Ze vojenska rozviedka (NSA) je jednou z 80 tajnyuch sluzieb v USA
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:United_States_intelligence_agencies

a predpokladat., ze rozviedka nebude odpocuvat je naivne

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No tak tam (pořád ještě) existují nějaká omezení, kdežto zahraniční odposlechy jsou zcela neomezené (a tudíž neplatí to tvrzení, na které jsem reagoval, totiž že masový sběr dat ze strany USA lze spíš očekávat vnitrostátně než v zahraničí).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak si s Ústavou vytírají u nás, tak to samé dělají v USA. Absolutní popření 4 dodatku, jenž vyžaduje "probable cause" na šmírování/domovku/prohledání/jakýkoliv zásah do soukromí...

Takže masový sběr dat se děje všude. Ne jen a primárně v zahraničí. Vy jste asi neinformovaný o tom, jak moc USA tlačí na průmyslovou špionáž, že?

Já si živě pamatuji na situaci, kdy v roce 1993 nějaký šťouravý německý novinář vzal horkovzdušný balón, přibalil infra kameru a ukázal Němcům, že radary v kopulích na základně USA nemíří na východ, na Rusko, ale jsou natočené proti Němcům samým a jsou uživány jako prostředky elektronického boje k průmyslové špoináži. Bylo z toho pozdvižení, US army se měla pakovat… a pak, jako na zavolanou, přišlo 11. září 2001.
Věřme na náhody! :))))

"<i>However, in 2001, a European Union investigation into the computer-based Echelon search system suggested that, since the end of the Cold War, commercial espionage was being carried out there and at similar US bases, such as Menwith Hill in England, and could be costing European companies billions of dollars in contracts lost to the US. In fact, some eight years earlier, infra-red photography taken during a balloon flight over Bad Aibling had revealed that the satellite receiving dishes inside the bases' "golf-balls" were not directed towards Eastern Europe, as the US claimed, but instead to the west, in the direction of its allies.</i>"
http://www.space4peace.org/newsletter/gnnews18.htm

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Průmyslová špionáž pomocí radarů...konspirace přituhuje! :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono i myšlenka infrakamerou snímat radar je zajímavá :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To mě taky docela zarazilo... Možná tak v noci by něco bylo vidět (klidnější vzduch, absense rušivého IR osvětlení, absence rušivého oslunění/ohřevu - tj. faktory, které snižují rušivý vliv okolního prostředí na teplotní rozdíly na povrchu radomu, nebo v případě odraženého IR světla rušivý vliv aditivního šumu), ale v noci se zase špatně létá balónem, jelikož to bývá tak nějak zakázané (visual flight rules). :-) Ovšem samozřejmě jako obvykle je to tvrzení uvedeno bez odkazu na primární zdroje (německé noviny apod.). I ten novinář byl zřejmě anonymní. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak totéž platí i pro síťový hardware Cisca, ne? I když je to pro jinou rozvědku. ;-) http://arstechnica.com/tech-policy/2014/05/photos-of-an-nsa-upgrade-fact...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli síťový hardware upravují tak prováděnými dodatečnými zásahy, jak to ukazují ty fotky, tak to je teda NSA pěkná banda amatérů. :P :DD

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, co jiného navrhujete. Aby se NSA pokoušelo infiltrovat čipové továrny a dělat ty úpravy přímo v křemíku? To by sice byl lahůdkový počin, ale asi poněkud riskantní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ma to jeste jednu vyhodu: kdyz se podivate u nas na statni sferu, co tam dela za IT zamestnance, tak jsou to docela casto frkulini, kteri nedokazi poradne administrovat ani ty Windows, proste klikaci a jeste k tomu neschopny. U linuxu tihle lidi nemaji sanci administrovat vubec nic - prikazovy radek je nad jejich schopnosti, takze je docela sance, ze pri prechodu na linux bude muset statni sfera posilit sva IT oddeleni lidmi, kteri tomu rozumi, coz samo o sobe bezpecnost posili vlastne nezavisle na OS. Nevim, jestli je to pripad Ciny, ale verim, ze u nas by to hodne pomohlo.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Co ma prikazovy riadok spolocne s uradnikom. Ty tiez budes asi velmi schopny.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

bager vypni tu techniku a sup naspat k lopate. Ak nerozumies pisanej cestine, tak inam nepatris... len k lopate.

On pisal o "...podivate u nas na statni sferu, co tam dela za IT zamestnance" a zobral v uvahu prechod z Win na Linux (ako v pripade Ciny), kde predpoklada, ze ceskym "IT zamestnancom" (kludne aj Slovenskym IT frikulinom) nepomoze ani linuxova konzola, jedine vymena celeho IT za vzdelanejsich.

PS: Pre lopatarov vyznam "IT zamestnanec" je myslene ako administrator serverovych a klientskych rieseni, spravca siete, technicke navrhy rieseni hardveru a softveru, programatori.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Aha takze to je ta Linuxacka uber miera. Kto zvlada commandline tak je ako borec, ci ? Neviem co ma sice schopnost busit prikazy do cmdline spolocne zo skusenostami ale tak asi tato komunita to zere a podla toho aj hodnoti (ako keby napriklad windows nemal dost schopny PowerShell a vela veci sa da vo wine nastavovat cez prikazy, len to by ten Linuxak si to musel aj vyskusat nie len si domyslat).
Takze statna sprava zacne naberat "odbornikov" co budu studenti co sa vo volnom case rypali v nose a zistili ze namiesto dir vo wine staci v bashi napisat ls. No a statna sprava bude zasa v prdeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze druhy bager! Tento tu, zasa nevie citat ani cesky a ani slovensky.

Kde prosim ta si precital, ze linuxova konzola je nutny prvok na zabezpecenie? Jedine o com povodny autor tohto vlakna pisal je, ze v pripade IT zamestnacov v statnej sprave Ceska (ja som dodal aj Slovenska) by nepomohol ani linux! Ale pomohla by komplet vymena tych zdegenerovanych statnych IT zamestnancov (kludne aj na windows rieseni).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Počkej chceš tvrdit, že něco takového jak jsi popsal v PS: na statních úřadech pracuje ? Oni tam mají aspoň jednoho IT se znalostí větší jak zapnout a vypnout PC ?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo to určitě. Naberou největší amatéry co budou umět s terminálem, sice jim budou muset zaplatit o polovinu víc, ale jinak to bude úplně stejnej výsledek. Možná horší, protože budou se vším bojovat, pokud někde něco upraví na míru, tak nejpozději příští aktualizace to rozsype (takže se radši aktualizovat nebude), zvýšenou náročnost administrace doženou tak, že to budou ještě víc mrvit atd. Jestli si myslíte, že amatérskej termináltor bude rychlejší než amatérskej klikač, tak jste hodně marnej. A při masovým rozšíření Linuxu se teprve ukáže, kolik děr tam je, protože to začne být zajímavý je hledat.

Si myslíte, že jako už teď není Linux cílem? Nezabezpečenej linuxovej stroj vydrží na síti tak den (vyzkoušeno) než ho ostatní boti nahackují a začne taky botovat. Sice to je pořád dýl jak na voknech, kde to je tak do pár hodin, ale v konečném důsledku nulový rozdíl.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pochlub se s detailama nahackovaneho Linuxu. Docela by me to zajimalo. Nenastavil jsi jen spatne nejake sluzby?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To dokonce ani nebyl nezabezpečenej stroj, jen velmi lehce. Došlo k velmi rychlému prolomení slabého hesla a následně implementaci nějakých skriptů co rozšiřovaly botnet dál.

Což je samozřejmě slabej odvar, až bude těch strojů řádově víc, krom těchto útoků (a úspěšných, protože běžnej vohnout si to zabezpečovat nebude stejně jako si nezabezpečuje vokna) budou klasické útoky na přímé díry, jako je to u Windows. Největší obranou Linuxu byla malá rozšířenost, jak to se láme, tak je situace každej rok exponenciálně horší. Nakonec budete všichni plakat aby se Linux zase vrátil akorát na těch pár serverů jak dřív.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mit pristupne napriklad ssh se slabym heslem 123456 je zakladni chyba admina a obrana existuje jen jedna. Takoveho cloveka nepoustet ke sprave systemu :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Prolomeni hesla neni chyba OS. Nejde ocekavat, ze stroj prezije pripojeni k netu pokud je pro roota povoleny ssh a ma heslo 123456. Uplne stejne to plati pro Administratora a RDP na Windows.

Je potreba si rict, ze Linux dneska bezi na bambilionu routeru, mobilu a ruznych embedded kramech a je tam prave tak bezpecny, jak ho vyvojari te co jine firmy/party nadsencu nastavi vcetne "nechtenych" backdooru v kazdem druhem WiFi routeru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Proto volání po masovým rozšíření Linuxu protože je úplně úžasnej je totální pitomost, zvlášť v momentě, kdy jsou stovky distribucí a některé velmi amatérské, protože to bude padat s uživateli, a když ne s nimi, tak s dírami, co tam jsou taky, akorát je zatím nikdo nehledal. Nevidím žádný rozdíl oproti oknům. Jediný rozdíl bude, že u oken má člověk co si je zaplatil aspoň naději na podporu, u Linuxu dostane hovno.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Linux jiz masove rozsireny je, prave na sitovych prvcich. Stovky distribuci existuji, nicmene nekolik malo jich slouzi drtive vetsine koncovych uzivatelu. Kdyz vezmu Ubuntu, Mint, OpenSuse, Fedoru, Debian, Arch, Mageiu tak je ma nainstalovano ~95% linuxovych stanic. Kriticke aktualizace byvaji vydane v radu hodin a neceka se na prvni utery v mesici. Nove verze systemu jsou zdarma. Dobrou praxi linuxovych distribuci jsou povypinane sluzby by default a proto, kde neni otevreny port, neprobehne ani zadny utok (na transportni vrstve).

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

U linuxu máte také možnost si koupit podporu u některých distribucí a funguje rozhodně lépe než u MS, takže lež.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jediný rozdíl bude, že u oken má člověk co si je zaplatil aspoň naději na podporu, u Linuxu dostane hovno."

Chacha. Opravdová podpora *všeho* se tvrdě platí, taková už je realita. Podpora je velký business, přeci si nemyslíte, že za ten pakatel, co stojí Windows, se někdo přetrhne, když narazíte na problém?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pane, kam jste dal toho velmi inteligentního Behemota jehož skvělé články o zdrojích a UPSkách rád čtu? ;-)

A teď bez legrace, Linuxový server zabezpečí skoro kdokoliv podle standardního checklistu. Já s tím problém neměl a to admin zrovna nejsem.

A co se týče podpory Microsoftu, zkuste ji aspoň jednou použít aby jste věděl o čem píšete.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jsem použil automat na aktivaci, naprosto v pořádku.

Naopak s Linuxem tragédie, do běžné (nikoli beta) verze aktualizací se dostaly nezřídka docela markantní chyby, podpora hrozná, pořád něco nefungovalo.

Ohledně té zpětné kompatibility, ukažte mi jak upgradujete z Debiany Potato na něco novějšího. Já zamrznul hned na druhým upgradu, kdy se to rozsypalo. Až přijde systemd, jéje, to bude, zničenejch systémů…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže Behemont, nikdy jsi podporu na Windows nepoužil. AHA...
Automat na aktivaci ? .... Nevím, to v linuxu nemáme, to dělá co ? Vaří kafe ?

Nevím, jak to děláš ty ve windows, ale v linuxu máš minimálně tři metody jak řešit přechod z verze LTS nějaké na LTS vyšší.
1. Nedělat to = podpora LTS je dostatečně dlouhá, a delší než počítaná životnost HW
2. Udělat čistou instalaci = díky oddělenému /home je to otázka chvíle, s tím, že okamžitě je k dispozici 90% programů co byly v minulé instalaci, a to včetně nastavení, dat i hesel... Jo zdržuje tam potom speciální dodělávky, především win aplikace
3. Pustit upgrade automatický = máš šanci cca 5-10%, že to skončí průserem, a budeš muset dělat postup č. 2.
Jenže stejně nepřijdeš o nic. Jen to trvá déle. Takže místo 1 hodiny tak 2.

postup na Windows při přechodu na vyšší verzi systému?
1. ODZÁLOHUJEME DATA NA JINÝ HDD
2. PŘIPRAVIME SI INSTALAČNÍ CD/DVD se všemi programy, drivery
3. uvaříme si 5L kávy, a zajistíme si na následující 2 dny přísun potravy
4. uděláme čistou instalaci....
V případě že selže bod 4. odejdeme k prvnímu prodejci a koupíme nový HW
5. až máme vše nainstalováno nahrajeme zpět svá data.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

" podpora LTS je dostatečně dlouhá, a delší než počítaná životnost HW"

Jak kde. Doted mi jedou PC na XP a oba servery na obou skolach jsou na W2003 server a neni s tim problem.
Neorientuju se ve vsech distribucich, takze znam vice jen Ubuntu a tam je podpora 5 let (nebo neni?)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jsem rád, že popravdě píšete, že má na to Čína peníze, protože přechod z Windows na Linux je velmi drahá záležitost. Ekonomicky naprosto neobhajitelná. Politicky už ano.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ty tezko dokazes posoudit, co je ekonomicky obhajitelne pro Cinu a jak draha zalezitost je nahrazeni jednoho systemu druhym. Taky nemas informace kolik se usetri/prodela v delsim casovem horizontu.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

No doma je to gratis ;-))

Prechod z UNIXU na windows je jeste drazsi.

Upgrade z w_xp na w7 a pak w.8.1 a pak w.10 stoji uplne ty same penize.

Zato upgrade z linuxu na novejsi verzi uz je snadne, proze 100% zpetna kompatibilita.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

„proze 100% zpetna kompatibilita“

HAHAHAHAHÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ TEN BYL DOBREJ

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

At si nepotrhas branici :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by me, co pouziva za system ..... na windows je hodne hejtr ..... linux zjevne nikdy nevidel ..... tipoval bych ho na jablickare nebo lednickare:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jablíčkář těžko.... ten neví nic o přechodech na nové typy systému.
Spíše ledničkář televizovitý.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak Linux na spetnu kompatiblitu z vysoka kasle. Oblubena veta je , ked treba tak sa da skompilovat starsie jadro/libky. Sice zasa pod tym nepojde zvysok aplikacii ale to nevadi ze ano. Tak isto Apple nieje zrovna vzorom spetnej kompatiblity, aj ked je na tom podstatne lepsie ako Linux. Naopak MS s Windows je v IT dost anomalia kedze na modernom OS nieje problem rozbehat aj aplikacie pre 10 rokov stary OS.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mno, jak která aplikace. Jsou samozřemě aplikace, které mají problémy i v módech kompatibility.
Zajímalo by mne jaké je to z pohledu podpory a kompatability starého HW: taky s každou další generací linuxového jádra potřebuje naprosto jiné ovladače a když to nepodpoří výrobce, pak prostě smůla a funkční leč nepodporovaný HW končí?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jediny vyrobce, ktery vydava vlastni ovladace pro linux je nVidia. Pro vsechen ostatni hardware jsou ovladace soucasti kernelu, takze na jednu stranu ano, s kazdou verzi musite nainstalovat nove, ale na druhou stranu ty ovladace v kernelu drzi vecnost nezavisle na vyrobci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Tak Linux na spetnu kompatiblitu z vysoka kasle." A já měl dojem přesně opačný, totiž že tučnák skrze personalities podporuje i tak obskurní věci, že jsem až nemohl uvěřit, že to ještě někdo používá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zpětnou kompatibilitu čeho ? HW ? Však tě nikdo nenutí instalovat nejnovější linux na 20 let staré železo. I když to jde.

A jestli umíš rozběhat na nejnovějším OS od MS jakýkoli SW i 10 let starý... pošli mi na sebe kontakt.
Mám tady jeden HW stroj s nejnovějším OS a chtějí tam mít funkční SW, který požaduje maximálně WinXP .... jedná se o DOS aplikaci, 8 bit.
Musí to fungovat bez jakýchkoliv dodatečných pomůcek. Nejlépe přímo nativně v OS Windows 7-8.1 který mají nainstalovaný na svém HW..... jo a tiskne to na LPT - HW LPT nemá...
Bude to umět i tisknout ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Blýská se na lepší časy

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dobře jim tak komunistům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade na linux se v Cine deje jiz delsi dobu, od dob zalozeni statni distribuce RedFlag, zalozenou na RH, to se ale tyka serveru.

Je docela mozne, ze upgrade na linux uz je v Cine hotov, co se serveru tyce, proto ted zacinaji resit stanice.

Cina ma i svuj vlastni Office, ktery je multiplatformni, je to asi upraveny OpenOffice, ale dopsali do toho dost veci na miru cinskym uradum, maji tolik penez, ze si muzou dovolit vyvijet vlastni klon a kaslat na puvodni vetev.

Mimochodem CR ma taky dost penez, nebot plati stovky miliard kc firme M$.

Vyvoj zapocal 2000
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Flag_Linux
http://www.redflag-linux.com/en/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stovky miliard? Ty we co se tady člověk ještě nedozví…

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Taky by me zajimalo, co snedl:)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft Assurance Softver (pocas existujucej licencie windows si platime pravo na upgrade na najnovsie produkty)
1. Cela statna administrativa: pre 82388 PC za spolu 52.6 milióna eur na 3 roky(2012 až 2014), stym, ze uz ju dlhodobo predlzuju kazde 3 roky.
zdroj: dsl.sk/article.php?article=11996

2. Slovenska RTVS plati kazde 3 roky okolo 1.04 miliona
zdroj: dsl.sk/article.php?article=14280

Rok 2012 Maj/Kveten: Štát zakúpené licencie na Windows využil len na 29%
Zdroj: dsl.sk/article.php?article=12559

Rok 2012 December/Prosinec: Až na 76.4% PC v organizáciách, ktoré poskytli dáta, sa ešte používa Windows XP, na 20.9% Windows 7, na 2.1% Windows 2000 alebo skoršia verzia a na 0.65% Windows Vista. Windows 8 sa používa na jednom PC.
Na 50.2% PC sa používa ešte Office 2003, na 29% Office 2010, na 17.6% sa používa Office 2007 a na 3.2% Office XP alebo skorší.
dsl.sk/article.php?article=13436

Rok 2014: Titulok hovori sam za seba o zbytocnosti: Windows XP je na Slovensku na 30% štátnych počítačov
Zdroj: dsl.sk/article.php?article=15485

Pozor:
- nie su tam zahrnute dalsie celoplosne statne podniky ako Slovenska posta, letiska, zeleznice, Cargo nakladna zel. doprava a ine...
- nie su tam zapocitane ceny OEM licencii kupenych sucasne s pocitacom
- nie su tam zapocitane ceny ostatneho sofveru
- nie su tam zapocitane neustale a aj z casti zbytocne skolenia (pretoze lacnejsie by bolo zobrat cestvu studentku nez preskolovat 50 rocnu tetusku s tabulkovym platom za 30 rokov prace pre stat a nechat studentke tetuskin plat)
- nie su tam zahrnute ceny pocitacov resp. rozneho hardveru a serverov (kedze prechod z XP na novsie nutne vyzaduje viac RAM, tak pocitam aj cenu vymeny pocitacov).
- nie su tam zahrnute statne kraje, okresy, mesta a obce (kedze to ide tiez z vacsinou nasich dani)

Ked si to spocitate, tak to urcite tu 100ku miliard ceskych korun prekracuje od nasho "demokratickeho" rozdelenia.

To je ale len Slovensko. Vy mate dufam urcite viac pocitacov a urcite mate aj dlhoprstych, tak ako na Slovensku.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Bože. Opensource fanatismus je někdy úmornej :)

I kdyby ty čísla cos uváděl byla pravdivá tak jsme pořád o desítkové řády jinde.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A este na porovnanie: v jednej malej par tisicovej obci museli po 8 rokoch vymenit server, a ten najvhodnejsi pomer cena / pohodlnost / vykon bol od HP za cenu cez 4400 Eur. Oni dobre vedia, ze keby si ho dali zoskladat zivnostnikovi, tak by stal tak 1500 Eur no takto to bohuzial chodi. Ked taketo nieco robia aj vase mesta a obce, tak tie 100ky miliard sa nazbieraju aj za 10 rokov.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Někdy se podívejte jak vypadá server vy živnostníku…poloskládačka Supermicro od Abacusu bude o něco levnější, ale zas má nevýhody jinde. A až budete kromě závisti opravdu něco vědět o reálné práci a ceně práce živnostníka, tak možná zjistíte, že s tím NBD supportem by to od něj (kdyby byl schopen vůbec komponenty serverového typu sehnat a něco z toho zbastlit) nakonec stálo dvojnásobek jak od HP nebo i toho Abacusu.

Důchody za desítky roků stály desítky bilionů, to je co? Logika stejná jako ta vaše, tzn. inteligence bublajícího bahna.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nechaj ho, asi ma syndrom studenta - poskladal si doma PC a jeho predstava je ze ked si mala firma, aby usetrila, da poskladat server, a ma par zamestnancov, tak to musi predsta stacit aj velkej firme, korporacii alebo statnej firme/agenture (nie ze by sa tam usetrit nedalo, nepredrazovalo koli pijaviciam).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mě na myšlence zbastlit si za den dva servery (jeden produkční, jeden záložní) tak za 70% ceny jednoho značkového serveru nepřipadá nic špatného. Ve velké mezinárodní korporaci co má 10000 stejných serverů v datacentrech na několika kontinentech by to byl nesmysl, ale v menší firmě by to asi bylo optimální řešení.

To s tím bahnem byla trapná ubohost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No pokud ta velká mezinárodní korporace má zase 100000 serverů a víc, tak to najednou zase smysl dává, viz Google. ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jinak vis, co je linuxova distribuce, ze jo?
V dobach, kdyz jsem byl na skole, tak bylo moderni, ze jsme si kazdy druhy delali vlastni linuxovou distribuci:o)
Ale pokud poskladas system jako skladacku z otravenych komponent, tak je ti to uplne k hovnu .... viz treba bash ..... proste nic neni zadarmo, vzdy to na nejakem konci nekdo necim zaplati:)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi byl asi jednim z "kazdy prvni", protoze si nedokazes ani rozdelit oddily, natoz si "delat" vlastni distribuci. Pak se muzes tezko nejak zasvecene vyjadrovat k Linuxu.

BTJ:
"Po jistych zkusenostech bych linux nenainstaloval do pocitace s pripojenym jinym diskem (o jehoz data bych nechtel prijit), a uz vubec ne na stejny disk a jinou partisnu ... a jako na stejnou NTFS partisnu, kde by akorat dojebal strukturu disku pochybnou kompatibilitou??? To by musel byt clovek fakt blazen!!!"

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel realna zkusenost.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Realnym faktem je, ze instalovat linux na NTFS partition muze napadnout jenom magora. Normalni je instalovat ho na jinou partition nez windows.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Příště zkus napsat stovky biliónů. A nejlépe v dolarech. Bude to vypadat věrohodněji

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Clanek fakt na urovni ...... proboha, bavime se o cine:o) Propaganda az na prvnim miste ..... tohle neoficialni prohlaseni nebo spis zamerny unik je jen zaminkou k obchodu, nic vic ..... to jako autor nevi, ze v cine je komunismus?:o)
Navic po dvou obrovskych skandalech za poslednich par mesicu, ktery linuxu srazil vaz, tak bych pochyboval, ze se nekdo vehementne pohrne v enterprise sfere do linuxu kvuli o par kacek nizsi cene jen za jednu malickou cast celeho procesu .... vzpomene si nekdo na podobnou globalni katastrofu, ktera by postihla windows servery? Vzhledem k tomu, ze drzi s linuxem podil zhruba 50:50, tak by se o tom jiste psalo ... ja si nic nevybavuju:)
Ja nechci spekulovat, ale jestli to nebude tim, ze microsoft za objeveni diry kralovsky plati, kdezto pri nalezeni diry v linuxu se musi nalezce "odmenit" sam:o)

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

IT témata u tebe vynechávám. Nicméně si pobavil i na jiné frontě, děkuji...

"to jako autor nevi, ze v cine je komunismus?:o)"

Já se obávám, že autor ví, že je v Číně socialismus a dokonce jej podezřívám z toho, že ví, jaký je mezi tím rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledni veta a +3? Tady se asi plusove a minusove hlasy prirazujou nejak nahodne co?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Boli ste vy vôbec v Číne? V Číne žiadny socializmus neexistuje, To že tam vládne komunistická strana neznamená že tam je socializmus, doslova ranný kapitalizmus len je centrálne riadený. Socializmus nájdete tak v Rakúsku a v škandinávii ale v Číne určite nie.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Socialismus v Rakousku a Skandinávii? Netušil jsem, že Rakousko a Skandinávie znárodnilo výrobní kapitál soukromníků.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nemýliť si to so komunizmom, ano socializmus má zaciel aj spoločné vlastníctvo ale to nieje jediné kritérium ale sú tam aj iné. A to presne je v rakúsku a v škandinávii.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Konečně bude mít Ubuntu nějaké uživatele. Škoda, že na statistikách sbíraných všemi big brothers se to neprojeví, protože china firewall.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

aaaa tak minimalne sposobom prejavu je diit uz cisty IT Blesk, ak to vobec nazyvat IT.
Nazyvat prechod, pravdepodobne iba statnej spravy v Cine, novou studenou vojnou, hmm... Uz sa tesim na dalsi clanok a nadpisy. Urcite to bude zasa nieco vyzivne. Sa divim ze nadpis nebol nieco v zmysle ze MS Windows sa ohol pred silou Cinskeho Linuxu. Mimochodom do linuxu aj tak vo velkom prispievaju americke spolocnosti ako aj ludia z ameriky takze az tak oddelene od vplivu USA to nebude.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Cina ma dost lidi, nedivil bych se, kdyby opravdu na kazdy patch do linuxu z USA nasadili sveho programatora co udela audit. To je to, co bude drahe - nasadit ubuntu je levne, udelat poradny bezpecnostni audit vseho co do linuxu prispivaji americane je drahe. Ale furt levnejsi nez stejnym zpusovem auditovat windows :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A proč si nevyvinou sami svůj vlastní operační systém, když jsou tak schopní? Proč by měli jen auditovat to, co by vymysleli a zrealizovali Američani aby to filantropicky zadarmo uvolnili světu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Číňané teď budou platit Čínským firmám místo toho aby tupě posílali peníze do Microsoftu a doufali že NSA nemá ve Windows zadní otvor.

Linux už vyhrál na serverech, na telefonech, na různých zařízeních jako jsou routery, a teď vyhraje v Číně. Dávám Windows na desktopu tak 10 let, maximálně 11.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen skromně připomenu, že nejen Linux, ale celý internet (TCP/IP) a ostatně i hardware, jsou postavené na vývoji a úsilí amerických institucí a firem....
Takže jestli chtějí být vůdci rozvojového třetího světa takoví gerojové na jaké si hrají, tak ať si nechají vymyslet software ai hardware založené na nějakém zcela novém paradigma. Zatím by ale jen rádi kopírovali to, co vymysleli a zrealizovali Amíci, příp. západní Evropa. :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Rusko nějak významněji přispívá k vyvoji Linuxu? Přiznám se, že žiji v domnění, že příspěvek Ruska k rozvoji Linuxu je naprosto marginální a celý vývoj Linuxu je prakticky výzhradně na bedrech lidí ze západní Evropy (tam počítám i ČR) a USA. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.