Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co přinese uživatelům Windows Vista první Service Pack?

Windows Vista logo
SP1 pro Windows Vista, nyní očekávaný na první kvartál příštího roku, ponese několik zajímavých vylepšení. Kromě toho, že zahrne všechny opravy a bezpečnostní aktualizace, které mají zvýšit bezpečnost a stabilitu produktu, dostane do vínku několik zajímavostí, na něž se nyní podíváme trochu zblízka…

Bezpečnost

Nejprve tedy něco ke kvalitativním vylepšením, které zahrnuje opravy a bezpečnostní aktualizace. Kromě toho však také poskytne Microsoft vývojářům bezpečnostního softwaru (typicky antivirů a podobně) zabezpečenou komunikaci s rozhraním aplikace Windows Security Center (o tom se hovořilo krátce po vydání Windows Vista v souvislosti s požadavky Evropské komise).

Mezi další novinky má patřit API pro komunikaci s ochranou jádra x64 varianty Windows Vista známou pod označením PatchGuard. Soubory s konfigurací pro připojení ke vzdálené ploše (RDP) budou pro vyšší bezpečnost opatřeny digitálním podpisem. Generátor náhodných čísel (PRNG) bude vybaven dalším, říká se mu Elliptical Curve Cryptography generátor. A konečně BitLocker Drive Encryption nabídne ochranu dat pomocí kombinace TPM na základní desce a tzv. „startovacího klíče“ (startup-key) na úložišti připojeném přes USB (typicky „USB klíčenka“ – tento výraz tímto dostane nový a významově poněkud bližší rozměr, ovšem neplést s opravdovým USB klíčem, který je určen výhradně pro účel zabezpečení, resp. hardwarovou ochranou proti zneužití nějaké aplikace, tam si žádná svá data neuložíte jako na klasickou „flashku“).

Spolehlivost

SP1 pro Windows Vista má též přinést výrazné zlepšení spolehlivosti. Vývojáři se zaměří na problémy způsobující pády a zátuhy systému, hodně přitom budou čerpat z reportujícího nástroje „Windows Error Reporting tool“. Mezi vylepšení můžeme zahrnout:

  • lepší spolehlivost a kompatibilitu s novými grafickými kartami v některých specifických případech a konfiguracích (připomeňme si nedávnou opravu problému s nefunkčními DX10 grafikami v CrossFire/SLI)
  • lepší spolehlivost při práci s externími zobrazovadly připojenými k notebooku
  • opět lepší spolehlivost, tentokráte v určitých konfiguracích sítě
  • lepší spolehlivost procesu aktualizace z Windows XP na Windows Vista
  • zvýšenou kompatibilitu s mnohými ovladači pro tiskárny
  • a nakonec tradičně lepší spolehlivost a výkon při používání úsporného režimu, zejména tedy po probuzení systému.

Výkon

Některá zlepšení už znáte v podobě příslušných aktualizací, každopádně tedy v případě SP1 půjde o navýšení výkonu:

  • při kopírování a extrahování souborů
  • při přechodu z/do úsporného režimu a režimu spánku
  • u PC registrovaných v doméně, když jsou právě mimo doménu (u takových PC nyní s Windows Vista dochází při pokusu otevřít nějaký soubor příslušným dialogem v aplikaci k dlouhým prodlevám)
  • v Internet Exploreru 7, zejména má dojít ke snížení zátěže procesoru a urychlení zpracování JavaScriptů
  • baterie; systém nebude v některých případech obrazovku překreslovat tak často, čímž se má ušetřit energie a tím prodloužit životnost baterie u notebooků
  • na přihlašovací obrazovce, především má dojít k odstranění občasného výskytu 10sekundové prodlevy mezi stiskem Ctrl+Alt+Del a zobrazením dialogu pro zadávání hesla
  • během procházení síťových složek; v současné době má totiž tato operace neúměrně vysoké nároky na datový tok sítě, takže to není tak rychlé, jak by to mělo být

Administrace

V oblasti administrace dojde k několika zajímavostem. O BitLockeru jsme již hovořili, nicméně věděli jste, že nyní si takto můžete zašifrovat jen obsah disku C? Se SP1 už budete moci šifrovat i jiné, třeba i ten oddíl, kde máte povětšinou data ;-). Vyřešeny mají být i jisté nesnáze s tiskem na lokální tiskárnu, pokud jste právě v nějaké terminálové session (třeba připojeni ke službě Windows Terminal na vzdáleném PC). Nástroj pro diagnostiku sítě (Network Diagnostics tool) vám v SP1 pomůže vedle dalších řešit i nejčastější potíže se sdílením souborů. A konečně budou moci administrátoři rozhodnout o tom, na jakém svazku poběží defragmentace disku.

To ještě není vše, dojde také k určitým změnám v ovládání skupinových politik, příslušný nástroj prodělá jisté úpravy (to si prý vyžádali administrátoři, aby mohli ještě snáze politiky nastavovat). SP1 proto odstraní Group Policy Management konzoli a lokální nastavení politik bude standardně svěřena pluginu „GPEdit.msc“. Zhruba kolem vypuštění SP1 pak vydá Microsoft extra nástroj pro administrátory, kteří si budou moci do Group Policy objektů vkládat vlastní komentáře a individuální nastavení, případně si v tom budou moci i vyhledávat.

Podpora nového hardwaru

Brečeli jste, že Windows Vista i přes sliby nakonec nepodporují bootování na strojích s EFI namísto tradičního BIOSu? Tak „řekněte WOW“, protože SP1 tuto vymoženost konečně zahrne. Abychom byli přesnější, ocitujeme větu: „Windows Vista SP1 zahrne podporu pro bootování ze sítě s použitím x64 EFI“ Windows Vista aktuálně podporuje síťové bootování za použití Windows Deployment Services pro x86, tradičního BIOSu, dále BIOSu pro x64 a EFI pro počítače s IA-64 (tedy s Itanii).

Protože řadiče pro SD karty v brzké době chystají rozšířený režim DMA, zahrne tuto podporu do Windows Vista i SP1. Nyní se nebavíme o čtečkách připojených přes USB, ty si to řeší po svém, ale o řadičích napojených třeba přímo na PCI, což bývají typicky notebooky.

Přidána bude také podpora pro Direct3D 10.1 (součást toho, čemu se prostě říká DirectX 10.1). Více se o DirectX 10.1 můžete dočíst ve starším skoro nachlup rok starém článku, jen ještě připomeňme, že o DirectX 10.1 se jako první zmiňovali v S3 Graphics u příležitosti odhalení plánů budoucích Chrome grafik.

Služba „Routing and Remote Access“ (směrování a vzdálený přístup) dostane nový „Secure Socket Tunneling Protocol“ (SSTP) pro vytváření zabezpečených spojení do VPN i skrze takové věci, jako jsou firewally, proxy servery a NAT.

V budoucnu také v Microsoftu počítají s tím, že různé flash paměti a zařízení určená pro spotřebitele přejdou na používání tzv. „exFAT“ (rozšířená alokační tabulka souborů). „Vynikající“ zpráva pro ty, kteří nechtějí svá XPčka opustit: u nich se s podporou exFAT aktuálně nepočítá (abychom byli korektní: pan Nick White, Microsoft Product Manager o tom, že by byla podpora exFAT plánována do Windows XP, nic neví). Veselé na tom je, že už v říjnu loňského roku (tedy před dokončením finální Visty) kdosi přišel na to, že toho času aktuální ovladač exFAT z Visty šel rozchodit i ve Windows XP i Windows Serveru 2003 (takže ono se vlastně s exFAT počítalo už do původní verze Windows Vista?).

Ještě vám dlužíme vysvětlení, co to je vlastně ta exFAT. Zjednodušeně řečeno je to vlastně jakási vyšší verze FAT32, která sice nenese stěžejní prvky NTFS, jako jsou práva na úrovni souborového systému a další, ale řeší problém s omezením FAT32 na 32 GB (toto omezení vlastně ctí jen NT-based systémy, které větší oddíl jako FAT32 naformátovat nedovolují, ale třeba Windows 98 to klidně udělají), souborů na 4 GB (to už je poněkud zásadnější), umožňuje více jak 1 000 souborů v jednom adresáři, dovoluje rychlejší alokaci úložného místa a navíc nabízí tvůrcům zařízení, které jej adoptují, možnost definovat některé speciální parametry pro daný hardware. ExFAT zahrnuje všechny funkčnosti FAT a také TFAT, což je vlastně samo o sobě zajištění, aby v případě, řekněme, nedokončeného zápisu dat nedošlo k porušení konzistence FAT (něco podobného, co má i NTFS). TFAT se používá hlavně ve Windows Embedded CE, kde se dá s nenadálými výpadky počítat (dojde baterie, zařízení upadne a baterie vyletí ven a podobně). Od Windows Embedded CE 6.0 a výše už lze TFAT použít jen jako součást exFAT.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co přinese uživatelům Windows Vista první Service Pack?

Čtvrtek, 29 Leden 2009 - 11:26 | Zivan | "Od Windows Embedded CE 6.0 a výše už...
Středa, 4 Červen 2008 - 23:05 | Anonym | Za windowsy zaplatit = není problém, ale aktivace...
Neděle, 27 Duben 2008 - 17:33 | Anonym | No, win jsou dobrý, ale linux ma neco dosebe...
Čtvrtek, 3 Duben 2008 - 20:04 | Anonym | Linux je totanle na nic divim se ze ho nekdo...
Středa, 12 Prosinec 2007 - 00:19 | Anonym | Zajímavé, když jsem obnoval acer notebook z...
Pondělí, 19 Listopad 2007 - 09:25 | Anonym | stejne windowsy nemaj na linuxy,je to tak.
Pondělí, 19 Listopad 2007 - 09:22 | Anonym | SP3 na xp uz je dlouho maslaci,ja ho uz mam tak...
Pátek, 7 Září 2007 - 08:53 | TyNyT | RiMr: DTP že funguje? Co to je za blbost? Vždyť...
Čtvrtek, 6 Září 2007 - 13:52 | Anonym | kerala: AMD64/EM64T je 64bitova architektura...
Středa, 5 Září 2007 - 22:21 | MildaEvilda | Ondra_: Omezení FAT32 s použitím 32 kilových (...

Zobrazit diskusi