Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Computex 2006: HIS představil tři koncepty grafických karet

Jen mala poznamka k nazvoslovi: kodek (zrejme z anglickeho codec) je odvozenina ze souslovi koder-dekoder (coder-decoder). V uvedenem pripade ale zjevne pujde jen vystupni prevodnik, cili koder, nebot HDMI je, pokud vim, jednosmerne! V pripade zarizeni s podporou HDCP by se snad take dalo hovorit o enkoderu, ktery signal nejen koduje (tj. prevadi z jednoho kodu do jineho, v nasem pripade z paralelniho na seriovy-diferencialni), ale i zakoduje (rozumej zasifruje), ale zde jiz nazvoslovi v anglictine neni az tak uplne ustalene, slovo code se casto nahrazuje za encode aby se zduraznilo, ze se jedna o sloveso s ceskym prekladem kodovat, zatimco code muze vyjadrovat i podstane jmeno prekladane jako kod. Holt cestina je ponekud rigoroznejsi jazyk nez anglictina. Sice se nejedna o nic az tak zavazneho a podstatneho, ale vzhledem k tomu, ze tento server je rel. technicky a odborne zamereny, mne oznaceni kodek primo bilo do oci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdarvim,

digitalni signal (S/PDIF) neumi zpracovat reciever, ktery nema podporu pro EAX (bez podpory je vetsina). Pri prehravani filmu resiver samozrejme hraje v DD, ale pokud pustite hru, bude hrat pouze stereo.

Na funkcni 5.1 hry je nutne propojit resiver analogovymi kabely (3xjack > 6xcinch).

Shaquille

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To RaStr

dle meho neni HDMI jednosmerne, protoze pomoci HDMI komunikuje. "Domlouvaji" si napriklad rozliseni, ve kterem bude TV hrat... Pokud se pletu, tak se omlouvam...

Shaquille

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shaquile: S tym EAXom to je inak. Potrebne je, aby mali zvukove karty podporu DolbyDigital Live alebo DTS Interactive aby si mohol pripojit receiver digitalne s priestorovym zvukom (5.1). Z nejakeho dovodu, to ani najmodernejsie SoundBlaster X-Fi karty nepodporuju. Niektore integrovane kodeky na zakladnych doskach nastastie ano, aj ked je to robene softwarovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze Creative predava externy hw DTS koder (dnu ide 6x analog in a von ide jeden opticky (koaxial) SPDIF (DTS).
http://www.creative.com/products/product.asp?category=13&subcategory...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sdda

to je sice hezke, ale k cemu je to dobre...? Delat z digitalu analog, abych ho spetne prevedl na digital...? To uz ty tri kabely muzu vest rovnou do resiveru...

Ono jde taky o cenu. 1 x coax neni cenove totez co 3 x jack-cinch + 1x coax...

Chtel jsem to propojit digitalne hlavne kvuli uspore kabelu. HDMI vede i zvuk, stacilo by jedno HDMI do resiveru a druhe resiver-TV.

Mam zatim integrovanou zvukovku (na DFI Expert) a kupovat zvukovku, ktera stejne nepojede pres SPDIF ci optiku ve hrach mi prijde uplne zbytecne... a stejne by to nic nevyresilo. Jen pokud by ta zvukovka umela (jak tady nekdo psal pokud jsem to spravne pochopil) "prevest" EAX do DD.

HDMI je dobre, predevsim diky uspore kabelu, ale tyto "nevychytavky" mi vadi.

Shaquille

Shaquille

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HIS HIS HIS !!!! Takové karty jsem ještě neviděl ultralevný 1X PCIE a obojetný X1600 . Není to špatný nápad , jen záslebka by se měla dát přepojovat podle potřeby .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Shaquille> HDMI obsahuje i DDC ekvivalent, ten slouzi prave k tomu domlouvani se pripojenych zarizeni ale samotna video data se prenasi jen jednim smerem, alespon pokud vim. Co se tyce SPDIF vystupu zvukovek, DD Live umel uz snad i stary SB Live! pokud si vzpominam, takze je mi divne, ze by to Audigy neumely, ale mozne to je. Kazdopadne vsechny AZALIA kodeky to umi, ovsem existuji i low-cost verze, u kterych je tato funkce zakazana (zrejme se setri na licencnich poplatcich Dolby), je to jen funkce driveru. Evidentne to ale asi nikomu prilis nechybi, protoze jsem nikde nenarazil na nejaky "hacknuty" driver, ktery by to povolil i na jinych kodecich nez tech s oficialni podporou DD Live. Nicmene prenos dig. audia pres HDMI je sice hezka ficura, ale uplatni se tak u TV, pokud budu pripojovat PC k externimu zesilovaci, pouziji radeji opticky SPDIF, nez abych to cpal pres HDMI do TV a z ni pres koax. nebo opticky SPDIF do zesiku. Jedinou vyjimkou by byl monitor s integrovanym DD dekoderem a zesilovacem, ale ty vetsinou po audio strance za moc nestoji, navic maji reproduktory (alespon ty predni) casto integrovane a sedet u PC a hrat pritom hru na TV opravdu nemusim, pro prehravani filmu uz je to O.K. protoze zdrojove audio je jiz v DD nebo DTS, takze tam problem neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To RaStr

diky za vysvetleni/upresneni...

nechtel jsem to tahat do TV a z ni do resiveru...

Chtel jsem pripojit pc do resiveru a z resiveru propojit do TV. Dle mych informaci, by si mel resiver "nechat" zvuk a dale do TV by poustel jen obraz.

Shaquille

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille, VanJ, sdda> Vysvetlivka k DDTS-100 od Creative. To je zarizeni slouzici k necemu trochu jinemu, nez tu padlo. Ma 3xanalog stereo in, 3xS/PDIF optical in a 1xCoaxial in, 3x3.5mm jack out. Uvnitr je DD/DD-EX/DD-ES/DTS dekoder, DPLII a NEO:6. Na analog out pripojite PC bedynky (bud od Creative nebo takove, ktere dokazi oddelit LFE a poslat ho do wooferu) a do vstupu napichate TV, DVD, XboX, PS2..Na DDTS-100 uz pak jen prepinate, ktery vstup chcete z bedynek slyset. Ale! Jelikoz PC hlavne u her nepouziva DD ale ruzne verze positional audio, je PC k DDTS-100 pripojovano pres externi boxik, ktery funguje pouze jako vyhybka mezi PC/dekoderem do bedynek. Pokud byste prece jen chteli PC pripojit primo (pravdepodobne optikou), mate jen jedinou moznost, a to sehnat kartu, ktera umi Dolby Digital Live, on-the-fly kodovani do DD. Pak bude i ve hrach zvuk spravne. U Creative takovou zvukarnu nedostanete, protoze (DICE=Creativi pojmenovani pro DDL):

Creative napsal: Computer games written with support for 3D audio do not require a Dolby Digital Interactive Content Encoder (DICE) to output multichannel sound, with no exceptions. Sound devices that support the real time encoder technology from Dolby will simply receive the multichannel wave file output and encode it in real time to a somewhat modified Dolby Digital bitstream. Creative does not support the Dolby Digital Interactive Content Encoder on any of its sound cards. The only difference between a Sound Blaster card and an audio card that has a real time encoder, is that you can make a one-wire, digital connection from your audio card to your home theater receiver and enjoy discrete multichannel sound from the game. However there will be a continuous, slight delay, known as "latency", as the encoder is creating and transmitting the bitstream, and of course the compression scheme being used is "lossy" (i.e. not bit-accurate). If you want to enjoy 3D audio in 3D enabled PC games in multichannel surround sound with a Sound Blaster card, it is recommended that you connect the analog outputs of the sound card directly to the analog inputs of the receiver.
 
Pche, nekdo se zvukovyma kartama za USD100 se navazi do DD..:-) Takze mate moznosti nasledujici:
1) nForce2 se SoundStorm
2) Intel HD audio DDL
3) Turtle Beach Montego 7.1 (USD80)
4) AuzenTech HDA X-Plosion 7.1 DTS (USD140)
 
O jine zvukovce s DDL nevim, ale ALC880 (IHDA) to umi, takze zalezi na vyrobcich desek treba i pro AMD.
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Ren

diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen by mě zajímalo, kdy přijde obojetné řešení DUAL na náš trh a kolik bude stát?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille, je to trochu jinak (a už to tu bylo řečeno). Celá věc se týká pouze SPDIF, o analogových drátech se nebavíme. Receiver má SPDIF vstup, a umí dekódovat Dolby Digital, případně DTS. Dolby Digital může obsahovat buď PCM data (stereo), nebo AC3 data (5.1 a tuším i více). Na DVD je zpravidla Dolby Digital/AC3. Pokud přehrávač DVD na poči umí SPDIF Pass-Thru, data uložená na DVD v AC3 přímo pošle po drátu do receiveru.
Jiná kategorie je zvuk generovaný počítačem (třeba z her). Je na zvukové kartě, jak ho pošle po drátu. Většina karet neumí generovat Dolby Digital/AC3, a počítačem generovaná data posílá jen v Dolby Digital/PCM, tedy jen stereo. Karty s označením Dolby Digital Live (a vzácně některé jiné, starší) umí sestavit signál Dolby Digital/AC3, takže máš výstup ze hry v 5.1. Já tak hrál třeba Half Life 2, na projektoru, a je to dost dobré.
Ještě hodnocení BlueGears/Auzuntech HDA Digital X-Mystique 7.1: je to SHIT. Drivery jsou naprosto tragické, Windows kvůli nim často padají na blue screen. Neběhá regulace hlasitosti přes Master Volume (standardní mixér), je třeba regulovat hlasitost na reproduktorech nebo receiveru (týká se jen SPDIF módu). Přemýšlím o koupi Turtle Beach Montego DDL, kde tyhle problémy údajně nejsou (resp. je řeší update driverů). Bohužel Montego nemá 64-bit drivery, což do budoucna není moc dobré, ale což...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak.
Reseni, zalozene na chipu CMI - Sirocco Wireless Audio Bridge,drahe neni a rychlosti pres GB Ethernet postaci i na objemy zvukovych dat.
Ovladace nezlobi, protoze jsou jednoduche, mozna az moc. DD Live a DTS z vlastniho poce az po prijem DTS radia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

D7 ty jsi tu kartu od Auzentech HDA Digital X-plosion 7.1 DTS Sound Card
snad měl doma že můžeš říkat že je to shit ? pokud já vim tak je dost problémů i s ovladačema pro creativ a taky neříkáš že je to shit , koukni se na různé fora a uvidíš kolik lidí má problémy s creative zvukovkama . Auzentech používá hodně hráčů v německu a creativ jim nic neříká . Creativ za 4500,- a má jen 4 konektory to je úplně k ničemu dáš tam 5.1sound a mikrák a je plno a kam zapojíš line-in , zapopjíš 7.1 a nemáš kam dát ani mikrofon a to nemá ani optiku . Takový lidi jako ty co si přečtou nikde ničí problémi a pak říkaj že je to shit fakt nechápu . Co je to za firmu že si nechá certifikovat EAX  řady  3 - 4 a 5 a jiný výrobci mohou používat jen EAX 1 a 2  samozřejmně CREATIV a k čemu to je ? úplně na nic protože EAX je jen na hry a stejně ho nepustí nikdo na plno protože to v tý hře akorát ruší .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.